Nagy kedvencünk tűnik el a menzáról: nem főzhetnek többé ilyen ételt a konyhán

konyha-etel-995514638
Olvasási idő kb. 2 perc

Februárban lép életbe az a törvénymódosítás, amelynek értelmében nem szabad felszolgálni az iskolai konyhákon a leggyakoribb allergéneket tartalmazó ételeket.

Megjelent a Magyar Közlönyben az a belügyminisztériumi rendelet, amely jelentősen átalakíthatja a közétkeztetést. A jogszabály szerint ugyanis a legfontosabb allergéneket – így a földimogyorót, a diót és a szezámmagot – tilos használni a menzákon felszolgált ebédekben – írja az Index.

Vagyis jövő februártól például diós tészta vagy szezámmagos bundában kisütött rántotthús nem lehet majd az ételek között.

 

Tragédia miatt változnak a konyhai ételek

A február 9-én életbe lépő rendelet szövege szerint: „A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 14. § (1) bekezdése a következő l) ponttal egészül ki: (Közétkeztetésben a következő élelmiszereket nem lehet felhasználni:) „l) az 1169/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet II. Mellékletében felsorolt allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek közül a földimogyorót, a dióféléket, a szezámmagot és a belőlük készült termékeket”.

A leggyakoribb allergének eltűnnek az iskolai konyhákon felszolgált ételekből
A leggyakoribb allergének eltűnnek az iskolai konyhákon felszolgált ételekbőlPhotoAlto/Isabelle Rozenbaum / Getty Images Hungary

A módosítás előzménye, hogy 2022 januárjában egy újpesti iskolában rosszul lett egy hétéves gyerek, miután evett egy mogyorót tartalmazó születésnapi tortából. Az ételallergia miatt kialakuló heves reakció, anafilaxiás sokk következtében a kisfiún a kiérkező mentők már nem tudtak segíteni.

Az eset után a AllerGéniusz Egyesület kezdeményezte, hogy a közétkeztetésből kerüljenek ki az allergizáló élelmiszerek. Az egyesület azt is javasolta, hogy kerüljön minden intézménybe legalább két, az anafilaxiás roham esetén életmentő adrenalin-autoinjektor injekció, amelynek a használatát ismertessék meg a tanárokkal. A kezdeményezés hatására a legnagyobb közétkeztető cég akkor közölte: nem szállítanak diót, mogyorót vagy szezámmagot tartalmazó élelmiszereket az iskolákba. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek