Megjelent a Magyar Közlönyben az a belügyminisztériumi rendelet, amely jelentősen átalakíthatja a közétkeztetést. A jogszabály szerint ugyanis a legfontosabb allergéneket – így a földimogyorót, a diót és a szezámmagot – tilos használni a menzákon felszolgált ebédekben – írja az Index.
Vagyis jövő februártól például diós tészta vagy szezámmagos bundában kisütött rántotthús nem lehet majd az ételek között.
Tragédia miatt változnak a konyhai ételek
A február 9-én életbe lépő rendelet szövege szerint: „A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 14. § (1) bekezdése a következő l) ponttal egészül ki: (Közétkeztetésben a következő élelmiszereket nem lehet felhasználni:) „l) az 1169/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet II. Mellékletében felsorolt allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek közül a földimogyorót, a dióféléket, a szezámmagot és a belőlük készült termékeket”.
A módosítás előzménye, hogy 2022 januárjában egy újpesti iskolában rosszul lett egy hétéves gyerek, miután evett egy mogyorót tartalmazó születésnapi tortából. Az ételallergia miatt kialakuló heves reakció, anafilaxiás sokk következtében a kisfiún a kiérkező mentők már nem tudtak segíteni.
Az eset után a AllerGéniusz Egyesület kezdeményezte, hogy a közétkeztetésből kerüljenek ki az allergizáló élelmiszerek. Az egyesület azt is javasolta, hogy kerüljön minden intézménybe legalább két, az anafilaxiás roham esetén életmentő adrenalin-autoinjektor injekció, amelynek a használatát ismertessék meg a tanárokkal. A kezdeményezés hatására a legnagyobb közétkeztető cég akkor közölte: nem szállítanak diót, mogyorót vagy szezámmagot tartalmazó élelmiszereket az iskolákba.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés