SZÜLŐSÉG

Az éjszakai banzáj kell a fejlődéshez

2011. július 18., hétfő 08:32

Kétrészes sorozatunkban minden kiderül az alvásról: hogy hogyan alszik a csecsemő, függ-e a szülőtől, kell-e siettetni az elelvást, és hogy milyen az első átaludt éjszaka.

2. rész.

(Előző rész)

Ösztönök – a túlélésért mindent

A kisbabák éjszakai felébredése az ősi túlélési ösztönhöz kapcsolódik. Ha egy csecsemő nem sír fel éjszaka, mert pl. éhes vagy fázik, annak klasszikus értelemben kisebb a túlélési esélye, mint annak, amelyik addig sír, amíg ki nem elégítik valamelyik alapvető szükségletét. Éppen ezért többségében a babák nem alszanak igazán mélyen.

Vegyünk egy babát, aki mélyen alszik. Jól hangzik ugye? Nekünk biztos, de valószínűleg számára már nem annyira jó! Ugyanis ha közben ételre, melegre, vagy éppen friss levegőre lenne szüksége, de nem ébred fel rá, akár a baba egészsége is kockán foroghat. Magyarán a kisbaba életének korai hónapjaiban fennálló gyakori és éber aktív-álomfázisai az ő egészségét szolgálják.

Felébredés = fejlődés

A csecsemőket a természetes fejlődésükben is gátolhatja, ha túl korán és túl gyorsan próbáljuk rávenni őket a mély alvásra.

Az éjszakai felébredésnek ugyanis fejlődési haszna is van. Alváskutatók azt tartják, hogy a babák „okosabban” alszanak, mint a felnőttek. Megállapították, hogy az aktív álomszakaszban (REM) eltöltött hosszabb idő segíti az agy fejlődését, mert ebben az alvási szakaszban megduplázódik az agyi vérellátás a mély álomhoz képest. A gyermekek agymérete eléri a felnőttének 70%-át, mire kétévesek lesznek. Ehhez a nagymértékű növekedéshez szükség van azért, hogy a babák agya éjszaka is folytassa a nappalihoz hasonló tevékenységet. Gyakorlatilag ez azt jelenti: minél többször ébred, vagy hánykolódik a babátok éjjel, annál okosabb lesz!

Végre csönd lett. Éjjel háromnegyed 3. Már a sokadik altatás etapon vagytok túl. Férjed már régen alszik, hja persze, ő füldugót vett, te viszont hiába vagy hulla fáradt, képtelen vagy elaludni. Füles Mackó dallama jár a fejedben, és az, hogy mikor jön el az a pillanat, amikor legalább 4 órát alszotok egyhuzamban.

A babák növekedésük során egyre jobban alszanak, az azonban, hogy mikor érik el az alvás-érettséget (amikor könnyedén, maguktól el tudják érni a mélyalvás fázist), eltérő lehet. Ahogy nekünk, felnőtteknek is szükségünk van bizonyos szertartásokra és némi rendszerre ahhoz, hogy normálisan aludjunk, a gyerekeknél ez fokozottan igaz.

Alvásérettség

Az első három hónapban ritkán alszanak a babák 4 óránál többet anélkül, hogy ne jeleznék, hogy éhesek. Azonban 14-18 órát is képesek durmolni egy nap. A 3-6 hónapban rendszeresebbé válik az alvásuk, hosszabbak lesznek az ébrenléti periódusok, és már többnyire 5 órát is alszanak egyben éjjelente. Ez 1-2 éjszakai felébredést jelent. Ebben az időszakban megfigyelhetőek a hosszabb mélyalvás-periódusok is, és kevesebbek azok a percek, amikor minden zajra vagy más zavaró tényezőre felébrednek. Ezt hívják alvásérettségnek.

Ne feledd: az, hogy a babád hányszor ébred fel éjjelente, inkább az ő temperamentumát tükrözi, mint azt, hogy te milyen módon próbálod őt elaltatni. Egyes szülők túloznak, ha arról van szó, hogy mennyit alszik gyermekük, mintha ez fokmérője lenne annak, hogy ki mennyire jó szülő, pedig egyáltalán nem erről van szó. Nem a te hibád, ha kisbabád felébred.

Nálunk 1 évesen volt az első nagyjából átaludt éjszaka. Néztük az órát, és nem hittünk a szemünknek: este 8-tól reggel 6-ig aludtunk... Persze azóta is előfordulnak többé-kevésbé nehéz éjszakák, de ez már elég ritka, nagyjából egy hónapban háromszor-négyszer fordul elő. Nálatok hogy ment?

Milyen okai lehetnek, ha a gyerek egyévesen, vagy azután sem alussza végig az éjszakát?

Kiválthatja az ébredést valamilyen fájdalom, vagy ha nem megfelelő a hőmérséklet a szobájában. Bizonyos fejlődési szakaszok, mint a kúszás, felülés, vagy járás mind-mind felkelésre késztethetik a gyermekünket, mert minduntalan gyakorolni akarja majd az újonnan megszerzett készséget. Később, 1-2 éves korban ezeket az okokat felválthatják a rossz álmok vagy a szeparációs szorongás.

Ha megúsztátok az első fél-, egyévet, ami nem könnyű, hiszen a nemalvás miatt felgyülemlett feszültséget jobb híján egymáson töltitek ki, már túlvagytok a nehezén. Ha nagyon nem megy az alvás éjjel, érdemes nappal bepótolni, aludni a gyerekkel délután. Egy a lényeg, valahogy meg kell próbálni pihenni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.07.18 10:37:59Figyel Castro

  Mondjuk inkább ébredjen fel,mert ha nem kel, amit már 3-szor megcsinált (még nincs 3 hónapos), reggelre akkorák a dudáim, hogy csak na...

 • 2011.07.18 11:20:40ohitika

  Állandóan az összes cikk arról szól, hogyha meg/felébred a baba, akkor feltétlenül"piszkálja" a szülőt. Nálunk a gyerek 4 hónapos kora óta este 8-tól reggel 8-9-ig alszik. De ez persze így nem fedi a valóságot: csöndben elvan az ágyában- így pontosabb-, természetesen az idő jelentős részét alvással tölti, de rengeteget forgolódik, megébred és esetenként még játszik is. Mindezt teljesen csöndben teszi, és mivel külön szobában van, mi nyugodtan tudunk aludni... Erre, hogy ennyi mindent csinál éjszaka, külön figyelőexpedíció szervezésével jöttünk rá... Szóval nem feltétlenül kell, hogy noszogassa a szülőt a gyerek, amikor ébren van éjszaka...

 • 2011.07.19 14:50:55Wallia

  Aham, nappal aludjunk. Ez egy gyereknél még működik, de már kettőnél is esélytelen legtöbbször.
  2 és fél éves a nagy, 10 hónapos a kicsi. A nagy egyszer, a kicsi kétszer alszik napközben. Ma a kicsi aludt 10-11:30, 14:30-tól még alszik. A nagy 12:15-től 14:35ig aludt. Volt kemény 5 percem amikor mindkettő aludt.

 • 2011.07.19 18:50:34akkorisajuditvoltam

  @Wallia: LOL ugyanennyi a kettő, ismerem az érzést!

 • 2011.07.20 12:52:53pajki

  És ha 14 hónaposan is van, hogy 3-4x ébred, pedig nem fáj semmije (nem sír, éber szimplán), jó a szoba hőmérséklete és 4 hónapja jár, akkor várjuk a Nobel díjat? :D

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta