SZÜLŐSÉG

Szoptatás a kiságyba behajolva - aludj már, te gyerek!

2009. november 13., péntek 09:00

aludjmar

Egy kisbaba nagyon édes, húsos, kerek, gagyarászó, illatos csomagocska. Öröm vele lenni, megölelni, babusgatni. Aztán az alvás közeledtével sokszor romba dől ez az idill. Hogyan próbáljuk meg éjszaka alvásra bírni a gyereket, mielőtt végkimerülnénk?

Első gyermekemnél egyszerű dolgom volt, viszonylag hamar megtaláltam az altatás tuti módszerét, neki kiságyszindrómája volt, vagyis ha beletettem, kipattantak a szemei. Így velünk aludt, amitől mindannyian kipihentek és kiegyensúlyozottak lettünk hipp-hopp. Így azért érthető, hogy miért is vágtam bele második fiammal az altatásba olyan nagy mellénnyel. Hiszen én már rutinos anya vagyok, kirázok én bármit a kisujjamból. Akkor még nem is sejtettem mennyi mindent kell majd kiráznom. A gyerek védelmére szóljon, álomjó baba, szépen alszik, csak az esti első elalvással bajlódunk (le se merem írni, talán már csak bajlódtunk).

Altatásmódszertanból ezalatt a rövidke két és fél hónap alatt felsőfokon diplomáztam (mondom ezt most, de majd meglátjuk mit hoz még az élet). Mert altatni sokféle módon lehet. Ringatással, szoptatással, cumival vagy anélkül, sírni hagyással vagy anélkül, hason, háton, oldalt, egy szobában, külön szobában, stb. Éppen csak azt nem tudhatjuk előre, melyik módszer lesz a jó a mi gyerekünknél. Azoknak akik mostanában sokszor éjszakáztak reménytelenül, íme, néhány módszer, amit a baráti körömből szedtem össze, jó párat magam is megtapasztalva.

Ugye van a városi legenda, a kisbaba, aki ha álmos, csak nyekken egyet, a szülő beteszi a kiságyba, egymásra mosolyognak, szülő kimegy, gyerek elalszik. Hát, az én ismerőseim között nincs ilyen gyereke senkinek, de azért elhiszem, biztosan van ilyen is.

Aztán, mint következő kategória, jönnek a babák, akiket altatni kell. Ha álmosak, mindenféle segítséggel, trükkel kell rávenni őket az alvásra.

Van, akit csak megszoptatni kell, elalszik közben, ágyba betesz, viszlát.

Van, akit megszoptatni kell, majd megbüfiztetni, ekkor szemek kipattannak, ringatás, majd ágyba betesz, viszlát. Ennek vannak további változatai, van olyan baba, aki azt szereti, ha sétálnak vele, vagy a popóját rötyögtetik, majd amikor alszanak, minden gond nélkül kiságyba csempészhetőek. Sokszor az sem mindegy, hogy tesszük ezt, a gyereket függőlegesen vagy vízszintesen tartjuk, miközben sétálunk, ringatunk, rötyögtetünk, vagy mindezt egyszerre.

Aztán vannak azok a gyerekek, akik a kiságyban alszanak el, de például csak cumival és simogatással, amíg le nem ragadnak a kis pilláik, de van olyan is, akinek ez csak egy bizonyos fokig jó, félálomban anya húzzon ki, különben háború. Ide sorolnám még azt is, amikor anya a kiságyba derékig behajolva arcát kisbabája arcához tartva altat, ez kívülről igen vicces, átélve pár perc után már nem az, konkrétan a háta leszakad az embernek, de persze bármit, csak aludjon már el a drága. Van aki ennél még tovább megy a kísérletezésben és megpróbál ágyba behajolva szoptatni, én jelenleg nem tudok olyanról, akinél ez bevált volna.

Sokszor nem mindegy, ég-e a kislámpa, hol ég a kislámpa, vagy egyszerűen ne égjen az a kislámpa. Vannak olyan babák, akik ha felfedezik a külvilágot, be sem akarják csukni a szemüket. Illetve akarják, de nem bírják, mert hát a kisbaba dolga, hogy nézni kell, így ha csak egy kicsit is világosabb van a koromsötéttől, akkor máris van mit nézni, és úgy persze nem lehet elaludni. Ekkor pedig jön az ordítás. Egyik ismerősöm kisbabája csak úgy aludt, ha az arcát letakarták egy textilpelussal. Amint elaludt, levették róla természetesen, de én is sétáltam már a kicsivel fel s alá úgy, hogy le volt takarva, szerencsére egy perc se kellett, aludt mint a bunda. Ez majdnem egy hétig tartott, akkor is remekül szórakoztam magamon, hogy mit meg nem teszek.

És ha már van az ágyban alvós baba, akkor nyilván van nem ágyban alvós baba is. A babakocsiban alvós még istenes változat, kivétel, ha a babakocsinak mozognia kell, sőt, az sem mindegy, hogy gurul az a nyamvadt kocsi, avagy csak ringatja az ember, mert sokszor ez bizony kevés. Mind hallottunk már legalább egy olyan babáról is, aki éjszaka is szívesebben feszített a hordozójában az anyósülés mögött, miközben apa fáradtan navigált az éjszakai kihalt utcákon.

Van olyan baba is, akinek anya szívdobogása elengedhetetlennek tűnik élete első hónapjaiban, így megnyugodni, aludni csak anyához bújva tud. Hallottam olyanról, aki két hónapot fotelban aludt félig ülő, félig fekvő pózban, mellkasán a szuszogó édes kis zsarnokkal. Nekem volt szerencsém ezt megtapasztalni, igaz, csak párszor, de legalább a saját ágyamban és vízszintesben, és pár óra alvás után a babát egy laza mozdulattal legurítottam magamról, majd az első szoptatás alkalmával sikeresen vissza is csempésztem az ágyába.

Jelenleg sikeresen elalszik az ágyacskájában (illetve csak ott hajlandó elaludni) úgy, hogy teljesen besötétítek, cumi be, fél perc cirógatás, majd amikor félálomban van, kijövök. Van, hogy párszor felébred, de amint kicsit megsimogatom, cumit adok, egyből visszaájul. Persze olyan naiv nem vagyok, hogy azt képzeljem, ezzel az alvás kérdése megoldódott, téma lezárva, rémlik még, sokat változnak a kisbabák, mindig van új a nap alatt. Addig is kiélvezzük a jelenlegi nyugodt elalvásokat és ha adódnak a későbbiekben nehézségek, majd némi leleményességgel és humorral azt is túléljük, megoldjuk.

Elkeseredni pedig nem szabad, ha a ded esetleg nem úgy alszik, ahogy mi azt szeretnénk, esetleg pont az történik velünk, amiről a terhességünk alatt szentül hittük, hogy nahát, az velünk biztosan nem, a mi gyerekünk nem olyan és mi sem vagyunk bénák. Aztán tessék, de igen, viszont a lényeg, hogy az altatási mizéria közben félájultan a fáradtságtól is nagyon szeressük gyermekünket, legyünk türelmesek, csak a hecc kedvéért egy pici baba nem csinál parádét az esti alvásból, mindegy hogyan és hol alszik, a lényeg, hogy mind kipihenjük magunkat. Az érettségiig akkor is rendes embert faragunk belőle, ha most elveket kell is sutba dobnunk.

opti

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.11.13 15:43:09I. Pipi

  koszi

 • 2009.11.13 15:44:22Vakmacska

  ...úgyhogy várom már hogy az én drága jó kicsi fiam fog-e majd aludni. Mert ha végigjátssza amit a nővére, akkor nyilván a Dunába ugrok, januárban, hócsizmában:))))

 • 2009.11.13 17:05:06cozumel

  Amikor azt mondom, hogy a siman elalvo csecsemo urban legend, akkor nem azt gondolom, hogy mindenki hazug, aki azt allitja, neki olyanja van,
  hanem a sajat szarsagos helyzetemen probalok humorizalni kinomban.

  Amikor azt mondom, hogy tuzre vetnem az osszes csecsemos konyvet, amely szerint a csecsemo napi 16-20 orat alszik,
  akkor sem vizionalok maglyat,
  hanem lasd, mint feljebb.

  Akinek kidobott a gep 4 db jo alvo/elalvo gyereket, az sajat vallanak veregetese helyett _esetleg_ elgondolkozhatna azon, hogy szerinte mi-akiknek nem-direkt szivatjuk e magunkat azzal, hogy minekutan egesz nap a baba segget cipeltuk (nem, nem osanyasagbol, hanem az egesz napos orditas elkerulese vegett)meg este is direkt jol megszeretgetjuk extraba, hogy aztan picsoghassunk, hoyg a gyerek nem hajlando elaludni...

  En nem allitom, h nincsenek martiranyak, de szerintem a legtobb nemalvosgyerek anyanak a picsaja ki van azzal, hogy semmi masra nincs ideje, csak gyereksegg razasra, hogy a haja mar egy hete nem volt normalisan megcsinalva, hogy egy ertelmes mondatot nem tud megfogalmazni, mert szetesik a faradtsagtol, kialvatlansagtol.

  De persze, ha valakinek ez kell az egosimihez, akkor biztos egyszerubb azt gondloni, hogy mi direkt hulyek vagyunk, bezzeg ha ugy csinalnank, mint egoanyu, akkor minden megoldodna karikacsapasra.

  Uff. Beszoltam.

 • 2009.11.13 17:53:45Leggy

  elárulom nálunk mi vált be- szoptatásba bealvás/kiságyba csempészés, büfi óne (mert arra felébredt). Néha bevált..

 • 2009.11.13 18:29:13Tejbajusz

  Cozu, a legendák köztünk élnek! Én mindennap hálát adok a szupercsucsus babámért, de absozúlt együttérzek a kialvatlanságtól elkeseredett anyákkal. A tesóm első gyereke szintén szupercsúcs alvó, a második, na az aztán! Tesóm azt mondta, ha a második született volna először, biztosan nem lett volna kistesó.

 • 2009.11.13 18:41:29Farkasokkal táncoló voltam

  Nálunk a pólyába tevés vált be, miután elringattuk a gyereket.

 • 2009.11.13 18:44:08zuzmó

  Tejbajusz:

  Nálunk is hasonló a helyzet, az első két gyerek mormota, jó alvó, a harmadik leányom viszont eddig (10 hónapos) még egyszer sem aludt 4 óránál többet éjszaka egyfolytában. És a 4 óra az egyébként már jónak számít :( 3 hónapja még szinte 2 óránként ébredt. Piszkosul kimerítő a hónapok óta nemalvás!

 • 2009.11.13 18:51:54Tessina

  ruju, tok jo olvasni rolatok:))

 • 2009.11.13 19:19:04ruju

  Tessina, köszönöm (irul-pirul)

  Még nem találtam a módját, hogy hogyan adjak hírt magunkról, mindenesetre jól vagyunk, minden oké, a nagyfiam is lassan-lassan megbocsát, amiért távol voltam tőle egy hónapot.

 • 2009.11.13 19:30:24Tessina

  szuper:)) de azért valami részletesebb beszámoló jó lenne, pl. pont ez nagyon érdekelne, hogy bírja a nagyfiú:))

 • 2009.11.13 19:36:01Mille38

  Megragadó cím, sok emléket felidéz bennem. Első gyereknél párszor próbálkoztam - ezzel is. Hát nem volt egy mozgásszervi rehab... De spongyát rá, hiszen már egyetemre jár a Picike.

 • 2009.11.13 19:36:12ruju

  Oké, megpróbálom megírni, elég sok minden játszódik le benne is. De tényleg, nagyon jól esik, hogy érdeklődsz :-)

 • 2009.11.13 19:45:40Tessina

  várjuk, várjuk:))

 • 2009.11.13 20:56:48Ördög

  Zuzmó, ha ez kicsit megvígasztal: az én fiam dettó :(

 • 2009.11.13 22:21:48Rosa Rugosa

  Itt mindenki leírja újra ugyanazt, mint a legutóbb?:)

 • 2009.11.14 07:41:47pupákos

  Cozu, nálunk ugyanez van. Seggrázás 9 hónaposan és 10 kilósan. Szerencsére a hordozó-ringatás bevált, abban elalszik, csak a megfelelő pillanatot kell kiválasztani a kiságyba való áthelyezésre. Éjjel kettőkor meg jön át a nagy ágyba hozzánk. Félkezes seggrázás reggelig. Eleinte én is azt hittem, hogy valamit mi csinálunk rosszul (anyós okosságok, hogy hagyni kell sírni, megtanulja, az én gyerekem bezzeg blablabla..), de rájötem, hogy ezt dobta a gép.

 • 2009.11.14 09:29:43Békanőci

  Nálunk most borul a nagylány alvásrendje.
  Amíg meg nem született a kicsi, addig aludt napközben egyet, 1,5-2,5 óra hosszat. Hazahoztuk tesót, sikeresen úgy intéztem, hogy ez a napközbeni alvás mindkettőnek egy időpontra essen. Most, hogy a picúrnak már változik a napirendje már nem alakul mindig úgy, hogy egyszerre aludnának, így sikerrel felrikoltozzák a másikat a végén pedig nem alszik senki. Ilyenkor délutánra a két gyerek totál nyűgös, én elég türelmetlen(finoman szólva) vagyok. Attól is függ, hogy a nagy meddig alszik reggel. Ha 8 előtt ébred, akkor jó eséllyel elalszik délután(ennek szab egyre gyakrabban határt a kicsi, mert mire a nagy éppen elaludna, a kicsi éppen felébred és kezdődik a nyűgösködés, mert nincs még egy lehetőség, olyanok mint a Hegylakó, csak egy maradhat), ha 8-ig kihúzza, akkor nem lehet elaltatni sehogy. Ha alszik napközben, akkor este 10 előtt nem alszik el, ha nem alszik napközben, akkor 8-fél9 és horkol. Ez a variáció egyszerűbb és kíméletesebbnek tűnik mindenkinek, de ezen vacillálok én is, hogy akkor mi lesz az oviban? Vagy a korábban kelés és a közös alvás a gyerekekkel megoldja a délutáni alvás problémáját?

 • 2009.11.14 09:51:17Farkasokkal táncoló voltam

  Ha kézben alszik el a gyerek, és utána akarjátok a kiságyba rakni, akkor vigyázzatok rá, hogy a mélyalvás szakaszában tegyétek. Ez az elalvás után kb. 10-15 perccel következik be, sok gyerek ilyenkor rándul egyet, ebből lehet észrevenni. Előtte felébred rá...

 • 2009.11.14 09:53:46cat a

  1.gyerek:éjjel aludt, 3hós koráig reggeltől estig ordított mert hasfájós voltez miattkézbe szokott. 2.gyerek: napközben 3óránként ébred szopik alszik, de éjszaka fent van kb 2 órát, most 6 hetes. a nagyobbikat beszoktattuk magunk mellé az ágyba 2,5 éves most szoktatjuk kifele. a kcsit befektetem magam mellé az ágyba hogy tudjak éjjel aludni

 • 2009.11.14 12:01:03Hannahmama

  Az én lányom nagyon jó elalvó csemete, de nagyon rossz alvó! 1-hónapos koráig türte el hogy ringatva altassam (én akkor még szerettem, érthetően gondolom), utána csak akkor ha beteg volt. Soha nem lehet bent lenni a szobában ha alvásidő van, kizavar, Pápát int stb. (-hónapos koárig velünk aludt, aztán Ő kivánságra átettem a szobájába, vettünk neki egy járókát (jó nagyot) vágattunk bele matracot, és azóta egyedül alszik. Nem kel fel milliószor csak egyszer. Én arra jöttem rá, hogy azért nem aludt kiságyban mert neki az kicsi volt, zavarta hogy mindig megütközik, nem tud megfordulni, beveri a kezét. Keveset hurcibáltam a popsiját, de a beteg időszakokkór hálát is adtam, na meg adok ennek. Mert most viszont egyfolytában azt teszem. Ami engem idegesiteni szokott, hogy egyáltalán nem mindegy hogy állva van e az ölemben, ha még meg sem mozdulok akkor sem, vagy ülök. Neki csak állva jó, az én hátamnak jobb lenne ülve, de kit érdekel mit akarok én, ha állni kell akkor állni kell. De visszatérve a rossz alvásra. Na 18-hónapon keresztül egy kezemen megtudnám nektek számolni hányszor aludt át éjszakát az én tündérem!!!! De ő ilyen, ilyen is vol, és biztos ilyen is marad. Ki majd még 20-évesen is elmegy éjszaka pisilni inni egy pohár vizet, aki felkel legalább egyszer :)

 • 2009.11.14 20:44:22norwell

  Békanőci!
  Nálunk ugyanez volt a helyzet, 19 hónap van a gyerekeim között. A fiam szeptemberben kezdte az ovit, és kb. két és fél éves kora óta ha megzöldültem, se volt hajlandó aludni délután. És láss csodát, az oviban vagy elalszik (attól függ, melyik óvónéni van, ez is számít neki), vagy nem, de akkor csendben fekszik az ágyon, nézeget (mindezt úgy, hogy a második héten még elfeküdni sem volt hajlandó az ágyikóján az oviban...).
  Egyébként arra lennék kíváncsi, akinél aktuális, hogy hogyan alakult ki ez a dolog, hogy leteszem, oszt jóvan? Mert a fiam 16 hónapig szopott, aztán elválasztottam, már nagy volt a pocim, a lányom 20 hónapos, de még mindig cicin alszik el, máshogy nem is hajlandó... Mert hat hós koráig teljesen oké volt, hogy csak szopizott, addigra meg már kialakult a rend, hogy este, szopi, alvás... Ha kivettem a szájából, még mielőtt teljesen elaludt volna, üvöltés...
  Most még nem zavar, őt szeretném minél tovább szoptatni, ki tudja, lesz-e még lehetőségem. :)

 • 2009.11.15 21:28:37ággicca

  az én lányom már lassan 7 éves lesz.de kicsi korától megmaradt az hogy este késő alszik és reggel sokáig alszik ,aludna mert már sulis.soha nem tudtam hozzá szoktatni a korai lefekvéshez.most aludt el és ő reggel 10- 11-ig tudna aludni.de reggel keltenem kell 6,15 -kor és este mégis csak 9után majdnem 10kor alszik .és egésznap fáradt mégse alszik el időbe.kérdeztem dokit is hogy ez nem függ e a vesebetegségétől ő pedig azt mondta hogy ennek semmi köze hozzá.ha pedig mellette fekszek akkor még később alszik el,ja és apa a közelembe nem jöhet és nem aludhatunk eggyütt apával mert akkor bizony képes arra hogy nem alszik,már volt ilyen!

 • 2009.11.15 21:53:49manka78

  "ja és apa a közelembe nem jöhet és nem aludhatunk eggyütt apával mert akkor bizony képes arra hogy nem alszik,már volt ilyen!"
  Ez sztem nem kis probléma.

 • 2009.11.15 22:02:05nyúlmama

  hát, ággicca, közöm semmi, de azért ez így nagyon nem jó, főleg, amit apáról írtál. Egy 7 éves azért már nem olyan kicsi. Ezt tuti nem hagynám. Lenne pár nap duzzogás, de hidd el, túlélné.

 • 2009.11.15 22:08:13másutt

  mi nagyon kemenyek vagyunk alvasido es sajat agy ugyeben, es altalaban nincsen protestalas, mert meg egyetlen egyszer nem volt ra pelda, hogy engedtunk volna a dologbol... es remelem nem is lesz.
  azaz konyorgesre nem adjuk be a derekunkat, mashol alvas nincsen, kesobbi alvas nincsen, agybol kiveves nincsen.
  soha. soha. soha.
  szerintem reszben azert nem "lazad" mert tudja, hiaba, a kisebb ezugybeli konyorgesek csipobol el vannak utasitva.

  pedig egyebkent eleg puhanyak vagyunk.. de fektetes egy egyuttalvas ugyben annyi remtortenetet hallottunk ismerosoktol, hogy a vaskezu utat valasztottuk.

 • 2009.11.15 22:09:04madz

  na ez durva...

 • 2009.11.15 22:11:54ággicca

  tudom hogy elcsesztem de nagyon ,méghozzá azzal hogy rengeteget voltunk kórházba és ott voltam vele sőt egy ágyba aludtunk.ha lementem az anyák szállására jött a telefon hogy jöjjek de azonnal mert nem tudják megnyugtatni meg így a láza is felmehet.3napig próbáltam hogy apával alszok ő meg a másik ágyon és rengeteget felvolt és így senki nem tudott aludni.olyanok voltunk mint a mosott sz.r!soha nem aludt kiságyba még amikor megszületett és ott sem abba a műanyag vacakba sem.ha elvitték az első 2 napba hogy megfürdessék rögtön hozzták vissza mer elájult meg ellilult ha letették.ő még a mamájához sem megy el nyaralni sem.hát jól kitoltam magammal az biztos.tesó meg nics mert félek hogy így járnék megint.

 • 2009.11.15 22:12:39nyúlmama

  Az alvás egyébként életfontosságú dolog, ezzel azt hiszem, nem vitatkozik senki. Akkor pedig a saját gyerekünkkel miért "szúrunk ki"?
  A következetesség nem kegytelenség,és aludni muszáj.Persze, hogy minden gyerek próbálkozik,mert izgatja, mi mindent lehetne még csinálni.Na de hogy az egész család úgy ugráljon, ahogy ő akarja?

 • 2009.11.15 22:29:27Rosa Rugosa

  ágicca,
  ez sajnos egy ördögi kör már nálatok, amolyan kis családi társasjáték, ahol mindenkinek megvan a jól bejáratott szerepe, amiből valószínűleg önerőből nem fogtok kikecmeregni.
  Kérj tanácsot szakembertől.

 • 2009.11.15 22:34:26másutt

  madz: en durva, vagy agicca durva?

 • 2009.11.15 22:56:18madz

  másutt, igazából ággiccára írtam, de ti is elég durván nyomatjátok :P

 • 2009.11.15 23:05:10Farkasokkal táncikáló

  Volt a Vásott kölykök házában egy ilyen eset. Két szülő, 3 gyerek, egy 7 éves, egy 4 éves meg egy két éves.

  A kölykök csakis az anyjukkal együtt voltak hajlandóak aludni, de már nem is fértek el a hitvesi ágyban sem (apjuk külön vonult szerencsétlen), úgyhogy esténként a földre cuccoltak le, és úgy voltak hajlandóak csak lefeküdni. ha ez nem volt, akkor ordítás, hisztizés végeláthatatlanul...

  Na ez a Tánya Byron megfigyelte őket, aztán kiderült, hogy a vezér a 7 éves kislány volt, külön akarták szoktatni a másik szobába, volt éjjelmindentlátó kamera is - csak ezt nem tudta - aztán a szülők legnagyobb döbbenetére elkapták, amint önelégülten vigyorog a hiszti közben (aztán folytatta)... aztán a szülők észbekaptak, volt 3 szörnyű nap és utána mindenki aludt a helyén.

 • 2009.11.15 23:14:11Rosa Rugosa

  másuttnak igaza van.

  Egyébként az anyukáknak azt kéne észrevenni, hogy bizony a gyerekek imádják a szabályokat, a pontos napirendet. Ami egy "száguldozós" anyukának elviselhetetlen, az általában a gyereknek a legnagyobb nyugalom és biztonság.
  A kormánypálca pedig azért való a szülői kézbe, mert ha a gyerek átveszi az irányítást azzal egy olyan szerepbe kényszerül, ami neki egyáltalán nem kényelmes.
  Olyan ez, mint ha nem mutatnánk neki az utat (elől haladva), hanem rámutatnánk az útra (menj kicsim, mi meg kullogunk utánad).
  Ilyenkor próbálja tűzzel-vassal és elképesztő viselkedéssel a gyerek arra rávenni a szüleit, hogy álljanak már végre a sarkukra és vegyék át az irányítást.

 • 2009.11.15 23:23:48nyúlmama

  madz, mi a durva abban, amit írtunk? Hogy a gyereknek aludnia kell, és hogy egy hét éves ne rendezze a családot? Oké, akkor durva vagyok.

 • 2009.11.15 23:24:09Farkasokkal táncikáló

  Szintén ebben a Vásott kölykök háza c sorozatban volt egy 4 éves kislány, aki viszont csakis az apjával volt hajlandó elaludni.

  Na őt az első éjjel 274-szer (!!!9 vitték vissza a külön ágyába, míg végre elaludt. Kijött bőgve, apja visszavitte szó nélkül, megsimogatta, otthagyta. Kijött bőgve... stb. 274-szer... de az ötödik napra már külön aludt magától. Kemény harcok ezek.

 • 2009.11.15 23:30:53anika82

  Igazából kicsit félek, nálunk túl szép, hogy igaz legyen. Félek, hogy ez vajon megváltozhat-e? Éjszaka a szokásos szertartások után (fürdés, közben játék, törülközés, öltözés, most már tápszer ivászata, közben egy kis zene, utána pici ringatás, lámpa lekapcs) kiságyba lerakjuk, bekucorodik a rácsvédőhöz és azonnal bedobja a szundit. Csak a fogfájásnál szokott felébredni. Persze a kezdetekkor volt egy-két rossz éjszakán, amikor a férjem fogott vissza, mondván, megnehezítjük az elalvást, és tényleg...Ha jól emlékszem, a 3. nap nem volt gond. Persze meggyőződtünk, hogy semmi baja nincsen. Én rohantam volna babusgatni, hogy szegény kicsi fiam, biztosan valami baja van. A gyerek csak kicsi, de nem hülye. Viszont a szülőnek is pihenésre van szüksége a 24 órás "szolgálathoz". :o) Ennek örömére megyek, és alszom, mert a kicsi vekkerem már 5:50kor kukorékolni fog.

 • 2009.11.15 23:31:58anika82

  jó éjt a kommentelő társaságnak

 • 2009.11.15 23:37:05madz

  nyúúúlmamaaaa! mint már azt másuttnak is kifejettem, én ággiccának írtam, hogy durva.
  persze, lehet, hogy te is durva vagy, mesélj :D

 • 2009.11.15 23:44:35nyúlmama

  madz, akkor félreolvastam. Az oltás mellékhatása?!
  nekem különben oltári szerencsém volt, két szunyagép jutott osztályrészemül.És sajnálom is, akinél ez nem így van. De ez azért már más eset.Én lépnék mindenképpen, szakember segítségével, ha kell.

 • 2009.11.15 23:47:08madz

  mi eddig úgy vagyunk vele, hogy maximálisan kielégítjük a gyerek igényeit, amennyiben ez nem sérti súlyosan a mi igényeinket. nem jó a mártíromság...

 • 2009.11.15 23:56:53nyúlmama

  madz, nem bizony.És tényleg igaz, hogy a gyerekek feszegetik a határaikat, de kellenek a korlátok nekik, mert így érzik magukat biztonságban.

 • 2009.11.16 00:04:25nyúlmama

  Már megint itt az éjszaka, úgyhogy szép álmokat mindenkinek

 • 2009.11.16 00:56:11másutt

  En mindig azt hittem, hogy az en gyerekem egy elkenyeztetett kis hercegno, amig nem olvasok ilyeneket.. es ra nem jovok, hogy azert eleg kemenyek vagyunk alap dolgokban (alvas, eves, ivas, oltozes)

  van egy ismeros csalad, laza kapcsolatban velunk, hasonlo koru gyerekkel, aki nagyon sokaig a szulokkel 1 agyban aludt (nem tudom, meg mindig-e, de kb 2 eves koraig biztosan) es amikor az enyem megszuletett, akkor kezdtem hallani az ilyeneket, es azota is, allandoan:
  X-ke nem alszik a sajat agyaban, milyen szerenecsetek van nektek (fraszt, csak bekemenyitettunk!)
  X-ke nem hajlando sapkat venni (letepi) milyen jo nektek, hogy Y-ka hagyja (fraszt hagyta eleinte)
  X-ke nem marad meg a babakocsiban... nem akar soha telikabatot felvenni... nem eszi meg a rendes kajat, csakis csokit... stb, stb stb.

  Eloszor azt hittem bezzegszulok vagyunk MI, azutan azt, hogy csak jobb csomagot hozott a golya... es most kezdem azt gondolni, hogy csak puhapocsuek X-ke szulei, mert keremszepen ki a fonok?

  Y-ka, 2 eves, es amikor nem akarja a kabatot felvenni, mint tegnap, akkor megkerdem:
  husom, akarsz motorozni, vagy maradunk itt inkabb es egyutt mosogatunk? Y? M-o-t-o-r vagy mi?
  es villamgyorsan megy fel a kabat.
  detto kaja, minden mas.

  Azaz egyertelmu, hogy ki a fonok, es az nem Zsarnok Baba, az biztos.

  Ettol fuggetlenul igen, zsarnok, mert 55-odszorre odaviszem neki a kopasz babat, amit kidob a jarokabol, avagy a kikopott alma, sajtrud es banan utan meg felajanlom neki a kekszet is. van 5 valasztasa. de egyik sem csoki.

 • 2009.11.16 01:39:55cantaloupe

  Másutt,

  na, öltözködés témában egyetértünk. Igazából biztos vagyok benne, hogy lánykám imád majd divatozni 1o év múlva, de egyelőre utál öltözködni. Valahol olvastam, hogy ilyenkor az is segít, ha hiszti van, hogy felkínálod: a piros sapkát kéred vagy a fehéret? Így a kicsi is érzi, hogy dönthetett valamiben, nem érzi kényszernek az öltözést.

  Alvásügyben én középutas vagyok: először nálunk aludt a kicsi, 2-3 hónapig, tudom, nem jó közöttünk a SIDS miatt, de így jutottam némi alváshoz. Aztán velünk egy szobában, egy magasított matracon aludt, akkor már csak éjjel háromszor kelt kajálni.
  S mikor elkezdett forogni, átment a saját ágyába, most éjjel 1-2x kell átmennem szoptatni, de rögtön visszaalszik. Én vállalom a vándorlást, mert jó, ha már picinek megszokja, hogy van saját helye. Amúgy nálunk el sem férne, rugdalódna, legutoljára mikor velem aludt, hajnali 4-kor felébredt, én hülye nem húztam le a tetőablak rolóját, a Hold besütött és annak gagyarászott. :D

 • 2009.11.16 03:03:56cozumel

  Aggica

  Rosaval ertek egyet-mik vannak :D- szerintem ez mar egy ordogi kor, es nem biztos hogy jo, ha most viszont csunyan bekemenyitetek.
  VALOSZINULEG semmi baja nem lenne, de ki tudja...
  Kerjetek ki inkabb szakember velemenyet.
  Talan azt is meg tudna mondani, MI az oka ennek, hogy ennyire ki akar teged sajatitani.
  Talan valami felelem van benne, ami melletted oldodik csak fel.

 • 2009.11.16 08:23:24Temptation

  cozumel
  "Uff. Beszoltam."

  És milyen feleslgesen.Amit írtam, az nem a saját vállam veregetése volt, írtam azt is hogy kell hozzá szerencse IS, meg következetesség IS.
  Ráadásul a hsz-em stílusa sem indikál ilyen agresszív picsázós választ.

 • 2009.11.16 08:53:22szövetszöcske

  Nekünk van ilyen is-olyan is. Amikor a lányomat szoktattuk alvásra, kemények voltunk mint a fagyott kutyaszar, és minden gyerekes ismerősnek el is bezzegeltünk ezzel, mi aztán tudjuk mi a következetesség, gyerek meg alszik mer felállítottuk a korlátokat és hasonló okosságok. A kicsivel is hasonlóan kemények voltunk, vele meg nem lehetett. Következetesen mindig a kiságyába tettük, ő meg következetesen csak cicizés közben tudott elaludni, kövtekezetesen tapogatózik álmában, ha anya nincs ott, akkor már ébred is fel, jön a brutál hiszti, a denevéres sikítós üvöltés amíg nem jön anya, ha ez nincs 20 másodpercen belül akkor veri a fejét a kiságyba ütemesen közben. Persze anya vállán vagy ölében bealszik (az enyémen nem, nálam ugyanúgy üvölt mintha a kiságyban hagynánk), bealudt akkor óvatosan vissza a kiságyba, pár óra alvás (néha csak fél óra) és kezdődik elölről. Volt 2-3 egészen jó hónap, reggel 5-ig szunyált, és csak utánna jött a félóránkénti balhé, pár hete megint óránként ébred. Ráfogjuk a hátsó fogak kifogzására, de igaziból lófasz ez. A gyerek erőszakos, egy módszer működne, ha rácsuknánk az ajtót, aztán üvöltse álomba magát meg verje a fejét az ágyrácsba ha kedve tartja, de idáig még nem jutottunk el, más megoldást meg nem látok, max pár év alatt kinövi.

 • 2009.11.16 10:15:51kriszi

  Áááááá, Aludjbaba-módszer még mindig van?????? Olvastam... megrémültem. Ami icipici fejlődéslélektant tanultam, mind durván keresztbe gyilkolta. Eleve az, hogy egy féléves (!) altatását meccsnek állítja be... anyámborogass. Azt már nem is mondom, hogy _ugyanúgy_ kell szerintük "alvásra tanítani" egy félévest, mint egy ötévest... meg hogy bizonyos súly felett szerintük nincs szükséges a gyereknek éjszakai szoptatásra...no persze és a félő gyerek sem fél igazában, hanem manipulálni akar...na jó, leakadtam, mielőtt komolyan felhúzom magamat.

  A cikket meg azért szeretem, mert világos belőle, hogy akárhogy is nézzük, _nincs recept_. Megoldások vannak, amiket ki lehet próbálni saját és gyerek-vérmérséklet szerint, aztán mindenkinek más válik be.

  Behajlós szoptatásban engem szerintem nem lehet überelni: egy alkalommal képes voltam a mérlegen fekvő négy hónapost behajolva szoptatni (sztrájkolt, és a mérlegről nem tudott megszökni :D ).

  Szöcske,
  bocs, a másik topikban összemixeltelek Zsákossal a fránya új nick miatt... valójában neked szól a komment, nem neki.

 • 2009.11.16 11:09:54babó

  szöcske, jó hogy olvastam itt a legutóbbi kommentedet, ezek szerint nem csak nálunk megy a gyakori ébredés. persze kipihentebb nem lettem a tudattól :((

  amúgy érdekelne a véleményetek:

  kicsi 8 hós lesz, az elmúlt hetekben óránként kel éjjel. az este úgy megy, hogy közös vacsora az egész családnak, ekkor ő is rendes kaját kap (mármint turmixolt ezt-azt + víz) aztán fürdés a nagynak mese, a kicsi szopik még, azzal szépen elalszik kiságyba betesz. mindez simán, ellenkezés nélkül. aztán eltelik pár óra (max 3) és 15-20 perccel azután, hogy a párnára tettem a fejem, felkel, sír. oké, szoptatás, visszaalvás. ez rendben is lenne, de innentől jön az óránkénti ébredés, félálomban sírás. sétálástól megnyugszik, bár a férjemmel lassabban, vagy újabb szoptatás, de kicsit már sok a melleimnek a dolog. általában 2-3 körül feladom, és áthozom közénk. de csak egy haszna van, hogy nem kell átgyalogolni, ugyanúgy ébred itt is :(( végső ébredés f7-7 a naggyal együtt, ami amúgy barátinak mondható.

  1. jön a foga (az alsó kettő), és ettől sír. ez könnyen lehet, az a fura, hogy hiába kenem a dentinox géllel (ami a nagynál nagyon jól hatott, bár ennyi nyűg nem volt), nem nyerek vele, max 1,5-2 óra nyugalmat

  2. fáj a hasa. ennyi idősen? eléggé befeszít mikor sír, és púzik néha nagyokat, de mitől, alig kap még néhány féle ételt, mindegyiket megszenvedné?

  3. éhes. a tejem már lehet, hogy kevés, de ekkor is bevacsorázott előtte, egy kicsit tovább kéne bírnia. éjjel néha segít, hogy kap vizet inni, de hosszú távon nem vált be. tápot nem hajlandó megenni.

  van valakinek ötlete? vagy várjuk ki azt a pár évet és kész? :((

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta