SZÜLŐSÉG

Szopás helyett kölespép

2009. október 27., kedd 13:01 |

hozzatapi

Visszagondolva a kezdetekre, - ami már így két év távlatából is nehéz - nekem a hozzátáplálás volt a legnagyobb dilemma a gyerek első évében. Azt hiszem, túlságosan sokat olvastam arról, hogy a táplálkozás szempontjából mennyire meghatározóak a gyerek életében a kezdetek. Hogy ne szokjon hozzá az édeshez, a sóshoz, hogy szeresse a zöldséget és a gyümölcsöt, és ne legyen belőle nagy, kövér felnőtt.

Ma már látom, hogy a gyerek alapvetően úgy étkezik, mint a szülei, ha úgy ítéljük meg, hogy mi egészséges életmódot folytatunk, nincs más dolgunk, mint bízni magunkban és gyerekünkben.

Féléves koráig a gyerek vígan elvan anyatejen, nehéz elhinni, de tényleg nincs szüksége másra. Szerintem még tejpépre, meg kásákra sem, bár sokan ezekkel kezdik a hozzátáplálást. Én hozzátáplálósdiban végülis a védőnőre hallgattam és nem bántam meg, nekünk bejöttek a tanácsai. A szopás előtti vagy utáni dilemmát ő úgy oldotta meg, hogy két szopás között adjak a gyereknek, egyelőre csak délelőtt, mégpedig almát. Először almalevet gyártottam, ezt gyümölcscentrifuga híján legegyszerűbben úgy nyerhetünk, ha a steril gézlapon átnyomkodjuk a reszelt almát, ezt minden gyerek imádja. Aztán jöhet maga a reszelt alma (mi hagyományosan almafogyasztó-ország vagyunk, más helyeken, például Amerikában gabonákkal kezdik a hozzátáplálást.)

A gyerekek eleinte kilökik a nyelvükkel a kaját, ez nem azt jelenti, hogy utálják, hanem hogy nem tudják, mit kell vele csinálni. Pár hét alatt azonban megtanulják, hogyan kell benn tartani a szájukban és lenyelni. Sokan azt ajánlják, hogy mindig szopás után etessük a gyereket, nehogy csökkenjen a tejmennyiség, hiszen mégiscsak az anyatej a legfontosabb táplálék. Aki sokáig szeretne szoptatni, annak tényleg jobb, ha nem kínálja az ételt anyatej helyett, én azonban valahogy természetesnek tartottam, hogy a szilárd étel bevezetésével a gyerekem fokozatosan leszokik majd a szopásról. Kilenc hónapos korára már csak háromszor, reggel, este és uzsonnára szopott illetve éjszaka, ha felébredt.

A tízórai után az ebéd volt a következő, amikor étellel kínáltam, úgy két hét múlva, akkor már zöldséget kapott, és nem két szopás között, hanem szopás helyett. A zöldséget is nagyon szívesen és nagy hévvel ette, (először kruplit, répát, majd cukkínit és céklát) de utána még jó sokáig szopott is, amíg egyszer csak nem kért többet. Nálunk a délutáni szopás maradt meg legtovább, az uzsonna még tíz hónapos korában is anyatej volt. Én soha nem dúsítottam a gyümölcsöket keksszel vagy piskótával, a cukor, meg a tojástartalom miatt, egyéves korig ezeket, illetve a tejtermékeket nem árt kerülni. Ha mindenképpen fel akarjuk egy kicsit turbózni a kaját, bioboltokban tudunk venni rizs meg kölespépet (ezek gluténmentesek és jó drágák), vagy a gyerekorvossal fel tudunk íratni olyan pépet, ami tejmentes.

Általában azt javasolják, hogy hetente vezessünk be egy-egy új ételt, de 3-4 napot legalább várjunk, hogy az esetleges allergiás reakciókat megfigyelhessük, ebből következik, hogy egy nap kétféle új dolgot ne adjunk a gyereknek. Amennyiben telik rá, és nem nehéz beszerezni, az első évben érdemes biozöldséget és - gyümölcsöt venni, hogy biztosan elkerüljük a vegyszereket, de nyilván attól senki sem lesz rossz anya, mert a sarki boltban vásárol. Mivel a gyerekek eleinte még nagyon kis mennyiséget esznek, érdemes egyszerre nagyobb adagot készíteni és lefagyasztani. Húsból is megfőzhetünk egyszerre egy nagyobb adagot, majd pépesítés után jégkockatartókba adagolva lefagyaszthatjuk. Ha szerencsénk van, és a gyerekünk bírja az új ételeket, 8-10 hónapos kora körül már egész komplett kis kajákat készíthetünk neki. Gyerekeknek való főzőcskézéshez hasznos Nigella Lawson How to Eat című könyve amelyben Nigella egy egész fejezetet szentel a gyerekkaják készítésének.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.10.28 11:36:53Ribizlee

  fémallergiám van, de nagyon nem foglalkozom vele, sosem voltam iskoláskorigszoptatós-bio-para-anyu, oszt az egyik gyerek örökölte az allergiát, a másik nem...

  (teszem hozzá nagyon halkan hogy köbö 4-5 hónapos koruktól kóstolgattak mindent, de nem volt mögötte különösebb elv, egyszerűen kinézték a szánkból az ételt. láthatóan érdeklődtek, én meg adtam egy-egy falatot)

 • 2009.10.28 12:09:43Alessia2

  Sobri Jóskáné adj egy mail címet légyszi és írok:)

 • 2009.10.28 12:12:35Alessia2

  FT-t meg nem kell annyira bántani.....
  A barátnőm gyereke tejallergiás és az anyja NEM EHET semmilyen tejterméket, mert azonnal kiüti a gyereket...szóval van abban vmi amit Farkasokkal Táncoló leírt.......

 • 2009.10.28 12:25:58Zamat

  köszi a válaszokat, még mindig kissé tanácstalan vagyok, a környezetemben élők közül, akik igény szerint szoptattak mindig problémás volt az éjszakai alvás, nem tudom, h ez a kettő összefügg-e?akik meg rendszert tartottak 3, majd 4 órás etetést azoknál ez viszonylag hamar megoldódott, ti mit tapasztalatok?
  természetesen tisztában vagyok vele, h a gyerek eleinte eszik, alszik, ordít:)))

 • 2009.10.28 12:33:13Alessia2

  Zamat a védőnőm azt mondta, hogy éjjel fel ne ébresszem, ha alszik, majd felébred, ha éhes:))) én ezt tartottam:))ha felébredt evett,aztán aludt tovább. Napközben meg a 3-4 órát tartottam és aztán, ahogy a gyerek jelezte, de 3 órát kivártam, mert különben nem evett eleget és akkor 1-1,5 óránként is evett volna...eredmény=nyűgös gyerek+hasfájás:))

  NYUGI rájössz majd....az anyai ösztön előtör

 • 2009.10.28 12:35:55szövetszöcske

  Zamat, nálunk volt szigorúan 3-4 óránkénti szoptatás (első gyerek), meg igény szerint szoptatott (a második), véleményem szerint összefügg a dolog az alvásproblémákkal. Az igény szerinti szoptatásnál mindig van egy csomó vigaszcicizés, amire a gyerek rákattan, aztán semmi más nem nyugtatja meg, csak a cici, olyan lesz tőle mint valami kis cigi vagy alkoholfüggő...

 • 2009.10.28 12:37:43Zsuzsi főz

  Zamat, kinek mit jelent a problémás alvás. Jelentheti azt is, hogy éjjel felkel enni, jelentheti, hogy szopás közben alszik el, éjjel felébred és nem alszik vissza, stb.
  Nekem nem volt probléma, hogy a közös ágyba vettem a gyereket és félálomban szoptattam, mert tudtam aludni. Lehet, ez másnak már gond.

 • 2009.10.28 12:38:13manó99

  Én igény szerint szoptattattam ,de az éjszakai alvás elég hamar kialakult.Ha kilenckor szopizott háromig aludt.Most már kell pótolnom és azt inkább este teszem így 8-1/2 5-ig alszik.Próbáltam egy órát este csúsztatni, de erre van be állva,akkor is felkelt.Bár nekem már ez is nagyon jó::))

 • 2009.10.28 12:39:45nyina&mika

  Zamat, szerintem ne legyenek kőbe vésett elveid. majd ketten a gyerekkel kialakítjátok, hogy jó.
  nálunk nincs vígasz-cici, nincs szoptatás megnyugtatásra, de bármikor kaphat enni, ha éhes. ettől függetlenül nem alszik túl jól éjszaka négy hónapos kora óta.
  biztos vannak összefüggések, de azok sem ráhúzhatóak minden gyerekre.

 • 2009.10.28 12:39:46manó99

  És igen ,soha nem keltettem éjszaka fel.

 • 2009.10.28 12:41:00Starlark

  Zamat: Igény szerint szoptattam a fiam. Félreérthetetlen volt az éhes sírása.
  No meg ő csak akkor volt hajlandó cicizni ha éhes volt. Nagyon hamar átaludta az éjszakát, de nappal is szinte órát lehetett hozzá igazítani.
  Meg is kaptam néha hogy nem is tudom milyen az ha vkinek van gyereke...

  Továbbra is az a véleményem hogy leginkább gyerek függő hogy milyenek lesznek az éjszakáitok.

 • 2009.10.28 12:44:55Starlark

  Zsuzsi: nekünk az éjszakai félálomban lévő szopi nem jött volna össze ugyanis én fekve nem tudtam szoptatni. Így ha Picuság kelt én vettem ki az ágyból hoztam a szopispárnákat egyet a hátam mögé egyet a gyerkőcnek és úgy kezdtünk neki, és eltartott egy órát.
  No ez másfél hónapig nem volt probléma, de ha egy évig csinálja tuti kikészít.

 • 2009.10.28 12:51:20nebula

  "Azert mert a bulata meg a koles szar izu.
  Azert.A gyerek nem hulye, csak kicsi."

  Ha meg szereti, akkor nem csak kicsi, de hülye is? Szegény gyerekeim...

 • 2009.10.28 12:55:34mylittleboy

  Nálunk a mérleg volt a mérce, ha eleget evett, tudtam h simán el kell lennie éhség nélkül 3-4 órát. Mondjuk komoly adagokat tolt be, van úgy h reggelire megeszik 340-et. A napi maximum szopási mennyiségét este megtoldottam a reggeli lefejt maradékkal, anno ez kb. 160-170-re jött ki, és három beleébredéssel átaludta az éjszakát öt hetesen. Napi 4x eszik. Nekem nem volt összefüggés az éjszakai kajálás, és a tej mennyisége közt, viszont ha nem telt el elég idő, nem volt tej. Mai napig csak szopik, 6 hónapos, és mindig van reggel maradék, mivel éjszaka nem eszik. Nem lett cumizavaros sem. Nálunk még az átalváshoz hozzájárult az is, h felfedeztük h csak hason tud aludni, külön szobában, uis minden szisszenésre kikaptam szegényt, mert azt hittem h mindjárt sír:)..két hét alatt idegzsába lettem, és miután különköltöztettük hálásan aludni kezdett.

 • 2009.10.28 13:16:49Alessia2

  A köles finom ÉN is szeretem, férjem is és a gyerekem azt mondja, hogy íííínycsiklandóóóóó:))))))

 • 2009.10.28 13:21:08nebula

  Igen széles -- legalább 15 anyukát tartalmazó, tehát mindenképpen reprezentatív :)-- mintám alapján:
  - aki az elején odafigyelt, nem sózott, cukrozott vadul, nem csülkös bablevessel indított, az később (nagyobb ovi, iskola) is figyel a gyerekei étkezésére, vagyis nem pakol csipszet az uzsis zacskóba (de még Moszkvics-kulcsot sem :)
  - akik szélsőségesen ráizgulnak az egészséges kajára, ott tényleg gyakrabban van allergia a családban (ok-okozatról lövésem sincs)
  - akik bőkezűen bánnak a cukros teával, ott a gyereknél már 4 évesen foghíjas (vagy ami még rosszabb, fekete) a mosoly, kerekedik a has
  - de leginkább: ha a szülői minta más, mint amit elvárnak a kicsitől (vagyis anyu-apu azért stikában nyomja a kólát, csokit rendesen, mozogni meg csak a távirányítóért hajlandó, ha túl messzire rakta), ott kár is elkezdeni ezt az egész bohóckodást

  Uff, én beszéltem.

 • 2009.10.28 13:22:04nebula

  Alessia: :)))
  nekünk egyszer egy barátunk segített a ház körül, és mire észbe kaptunk, felfalta a másfél éves kölesgolyóját (egy egész nagy zacsival)

 • 2009.10.28 13:41:33cantaloupe

  Szövetszöcske,
  ellentmondanék, mert igény szerint szoptatott gyerekem valóban cicizve alszik el legszívesebben (nekem jobban megéri, mint a másik alternatíva, azaz 2o percig ringatni Halász Jutkára), de egy etetéssel átalussza az éjszakát és ha nem éhes, nem nyammog rajta.
  Azon meg, hogy cicifüggés, mosolyogtam...hát mégis mi legyen a csecsemő? :)

 • 2009.10.28 13:49:44Alessia2

  Starlark, nekem mind a kettő gyerek CSAK így szopizott. ÜLve, ölemben a párnán a gyerek...én 10 hónapig csináltam éjjel is többször:)))Ráadásul én etetés előtt mindig pelust is cseréltem....még itt vagyok....:))és Istenem csinálnám méééég:)))

 • 2009.10.28 13:52:09amanita muscaria

  Alessia2, én meg 1,5 évig csináltam.

 • 2009.10.28 13:53:08Móki21

  Abban tudnátok segíteni nekem, mit tegyek, ha a 18hónapos kisfiam nem hajlandó a szopit abbahagyni? Nekem sajnos elég sok panaszt okoz, ezért próbálnám elválasztani. Gyakorlatilag mindenevő. Este elalvás előtt, ill.éjszakai felébredésnél kap csak anyatejet. Van olyan eset amikor kb.percenként "szaladgál"a 2cici között, vsz.érdemi mennyiség nem jön már belőle. Sajnos tejallergiás. Rizstejet próbáltam már adni neki csőrös pohárból, nagy összebújással egyszer sikerült is így lefektetni, de a köv.napokon már egyre kevesebbet ivott belőle, majd a hurutos betegsége romokba döntötte minden addigi próbálkozásunkat.
  Teljesen tanácstalan vagyok, szívesen vennék minden tanácsot, ötletet!

 • 2009.10.28 13:53:59szövetszöcske

  cantaloupe, nem csak az elalvásról van szó (bár a cicin altatott gyerekek későbbi nem cicin altatása lehet ám kínos), hanem arról, hogy a kölyök rákattanhat arra, hogy bármi baja van, a cicizés nyugtatja meg. És nem biztos, hogy ezt később könnyen kiválthatod azzal, hogy csak megölelgeted, aztán kész is. (persze a gyerek habitusától függ, nálunk a kicsi elég addiktív fejet tud vágni, pedig már lassan másfél lesz, és nagy küzdelmek árán elértük, hogy csak az esti lefekvéskor van cicizés, de rögtön felcsillan a szeme ha cicit lát, akár újságban is, este lefekvés előtt meg már nem lehet bírni vele)

 • 2009.10.28 14:01:36Vakmacska

  Hát Móki én bevallom, hogy egyszerűen durva-határozottan közöltem a leányzóval kb. 19 hós korában hogy nem és kész. Addigra ugyanis én teljesen besokalltam, és a muszáj nagy úr. Már dolgoztam, evett mindenfélét, lüke elalvási majd éjjel ébredési procedúra lett belőle. Bár irtózom a cumitól és gusztustalannak tartom, hagytam azzal elaludni (utána kihúztam v kiesett a szájából amint elaludt), kb. 2 éves koráig. Inni nem kért elalvás előtt más módon (hároméves kora után inkább, mert tejet csak este szokott kérni, máskor nem, fene tudja mért). Szinte semmiben nem vagyok drasztikus, sőt (hagytam ötéves koráig velünk aludni pl), de akkor én úgy éreztem, hogy még két hét cicizés és én kiugrok az ablakon. Nagyon gyorsan, meglepően gyorsan vette az adást.

 • 2009.10.28 14:18:50Zsuzsi főz

  A párom nagymamája mesélte, hogy a szomszédja panaszkodott, hogy az unokáinak már eleve feketén jöttek ki a fogai. Hát én még ilyet életemben nem hallottam, nagyon durva.

 • 2009.10.28 14:23:52másutt

  szocske, ezt mar egyszer elmeseltem... egyszeruen kirazott a hideg egy ismerostol, aki a masfel eveset MINDIG cicin nyugtatta meg, akkor is, ha az a futkarozas kzoben elvagodott.
  Jott uvoltve, hogy "CICIIII..." es mar jott is le a melltarto, barhol is voltunk.
  vannak ennek nagyon erdekes devianciai.

 • 2009.10.28 14:32:14Magenta

  Zsuzsi főz, nekem a nagylány csontfogai jöttek ki sárgán-barnán, töredezve. Csókolnám homlokon a régi doktornőt, aki rábeszélt a fluortablettára. 18 éves koráig nem lehet hozzányúlni.

  Allergia: nálunk senki nem allergiás a családban (meg egyik férjemnél sem), de mind a három gyereknek speciális tápszer kellett, tejfehérje-allergia miatt. Aztán másfél éves korukra szépen kinőtték, a kicsi is halad afelé, de nyilván óvatosabban kell bevezetni majd nála a tejtermékeket, mint a többi "sima" gyereknél.

 • 2009.10.28 14:32:34szövetszöcske

  másutt, nálunk kemény küzdelem, hogy ezt ne kelljen másfél évesen. A kicsi pedig ha rossz napja van, vagy ez jut eszébe ha meglátja anyát leplezetlenül cicire tör. Nézegeti a ciciket újságokban és vigyorog, leplezetlenül méregeti a hozzánk látogató nőket. Gáz, na.

 • 2009.10.28 14:32:37Móki21

  Köszi Vakmacska!
  Tartok tőle, hogy nekem is ez a drasztikus lépés lesz majd a megoldás, mert kezdek hasonló gondolatokkal küzdeni(az alaphelyzet is hasonló) mint Te annak idején..

 • 2009.10.28 14:39:56Ribizlee

  nem semmi... nekem mindkettő elválasztotta magát (11 és 10 hónaposan), onnantól csak és kizárólag pohárból fogadták el az anyatejet. egy darabig fejtem nekik, de a cicit nem voltak hajlandóak elfogadni.

 • 2009.10.28 14:50:22szövetszöcske

  Nálunk a kicsi nem hajlandó(és pár hónaposan sem volt hajlandó) sem tejet sem tápszert, se hidegen, se langyosan se melegen, se pohárból, se cuclisüvegből, se csőrös itatóból meginni. Fél évesen próbáltuk a gyerek bekapta a cuclit méla undorral, miután percekig beszéltük rá és hánytuk a cigánykereket, aztán unottan nézte a plafont és nem szívott, vagy ha már unta, akkor üvöltve cicit követelt. Pohárból meg sem kóstolta (pedig imád minden mást, vizet-teát-gyümölcslevet pohárból inni). Nem lehetett átverni.

 • 2009.10.28 14:51:44manó99

  Amikor terhesgondozásra jártam ,3 éves gyerek cuppant a mellettem ülő anyucira.Szegénynek már nem volt teje ,de a gyerek csak így nyugodott meg(anyucinak meg már nem volt cicije).

 • 2009.10.28 14:55:22Ribizlee

  szövet, magától kattant cicifüggővé a gyerek vagy (nem tudok jobb szót, bocs) el lett rontva?

 • 2009.10.28 15:02:19szövetszöcske

  Ribizli, szerintem el lett rontva, kaptunk egy csomó szóróanyagot, meg jótanácsot hogy milyen jó a gyereknek az igény szerinti szoptatás, meg a komfortszoptatás maga a lelki egészség, adjuk, ha a gyerek igényli. Hát mi adtuk, a gyerek meg olyen lett mint egy kis függő, akitől el akarják venni az anyagot.

 • 2009.10.28 15:09:59Ribizlee

  aha, régóta gondolom ezt így, de senki nem merte eddig bevallani :-)

  (nem mellesleg felnőtt embernél is fura lenne ha minden problémáját evéssel akarná megoldani)

 • 2009.10.28 15:11:39másutt

  Szovet, nem itt kezdodnek a bajok. Ha van cici, meg tej... És kell is...mi a baj?
  Akkor lenne gáz pl. ha nejednek vissza kellene menni melozni, holnap...

 • 2009.10.28 15:13:33cantaloupe

  Szövet, szerintem nem lett elrontva. Ilyet dobott nektek a gép, szereti a cicit. Abban igazad van, hogy más nyugatási stratégiát is be lehet vetni, de ha nem működik, nem görcsölnék rajta, így is jó, hogy már csak este nem bír magával. :)

 • 2009.10.28 15:17:40szövetszöcske

  másutt, egy idő után kényelmetlen, kellemetlen, alvászavarokat okoz a kölyöknél(ami alvásrend egy 3 hónaposnál oké, az egyévesnél már nem).
  Egyébként 2 hónap küzdelemmel elértük, hogy csak lefekvéskor van mostmár cici (akkor mondjuk maratoni egy órás, hiánypótló), de sokszor van még balhé miatta, és éjjel is, ha néha-néha felriad a kölyök, rendkívüli küzdelem megnyugtatni-visszaaltatni.
  Nappal nem gáz már a kölyök, csak ne mosolyogna olyan perverzen ha cicit lát...

 • 2009.10.28 15:18:57másutt

  Ribizlee, a gyerek NEM kicsi felnött!!
  Felnött embernél az IS fura lenne, ha maga alá csinálna óránként, és sírna ha fürdik...

 • 2009.10.28 15:22:52Ribizlee

  másutt, ebben egyetértünk, de ha a másfélévest a játszótéri elesések után rendszeresen megeteted, akkor (szerintem) simán rögzül nála a 'minden bajra eszünk egyet' hozzáállás.

 • 2009.10.28 15:24:29Vakmacska

  Én nem szeretnék járó-beszélő gyereket, aki nyilvános helyen cicit követel vagy ruhát rángat. Volt barátnőm aki 3 éves koráig hagyta a cicizést, ott úgy ért véget, hogy jónéhányszor igen zavarba jött, mert ráadásul a kislány kívül-belül extra fejlett, tehát úgy nézett ki és úgy is beszélt-fogalmazott mint egy négy-ötéves. Háromévesen. Namármost a szemlélőnek egy cicit követelő négy-ötéves ugye....lehet más kultúrkörben ez ok, de akkor már nagyon kínos volt, tehát abbahagyták.

 • 2009.10.28 15:25:30szövetszöcske

  Szerintem mellesleg ez alkat kérdése, ha valaki addiktív, könnyen lehet pótszer bármiből, egy olyan csudajó és kellemes dologra rákattanáshoz mint a cicizés, nem is kell olyan nagyon addiktívnak lenni, elég egy minimális hajlam...

 • 2009.10.28 15:28:01másutt

  Ertem én....csak kötekedtem.

 • 2009.10.28 15:36:19Ribizlee

  jaaaa? akkor jó :-)

 • 2009.10.28 15:39:53cantaloupe

  Én gyenge vagyok ehhez, ha sokáig tart a cicifüggés, nem tudom, hogy állok majd le.

  Azt pl. semmiképp nem tudom megtenni, hogy citrommal, ecettel kenem be a mellem. Azt a megvonást kínzásnak tartom. Szegény pici, addig meleget, jóízt társít hozzá, ami egyszer csak megkeseredik. :(

 • 2009.10.28 15:41:49Ribizlee

  cant, ha nem szoktatod rá a gyereket arra hogy minden nyikkanásra cici a válasz, akkor szerintem nem lesz függő.

 • 2009.10.28 15:48:19szövetszöcske

  Ribizlee, ez azért nem ilyen egyszerű. Nálunk a kicsi temperamentumos volt, balhés, ha percekig nem tudod megnyugtatni és üvölt, akkor csak kipróbálod a cicit (hátha szomjas ebben a meleg nyárban, vagy nem evett eleget egy órája, vagy csak mert rohadt fáradt vagy az éjjel, és nincs kedved a gyerekkel a válladon sétálgatni hátha megnyugszik). Könnyű, nagyon könnyű akaratlanul is belekeveredni ebbe a dologba, ha a gyerek ilyen alkat, te meg nem vagy vasakaratú, és nem tartod magad brutálkeményen a három órához minden áron...(és hát a nyomás is ott van, hogy a szakértők Mo-on minden fórumon nyomják a tuttit, hogy igény szerint kell ciciztetni, félanya aki nem ezt teszi, széllel szemben nehéz kitartani)

 • 2009.10.28 16:01:58Ribizlee

  szövet, igen, az anyatejlobbi is vastagon benne lehet (túl erőszakosan nyomatják magukat mindenhol)

  szülőként nehéz eldönteni hogy mi a jobb: az első pár hónapban többet kézben tartani/hordozni hogy ne kattanjon cicire, vagy pihenni és örülni a csendnek - aztán később küzdeni a leszoktatással.
  nem tudom melyik a jobb. én az elsőt választottam, de nem biztos hogy más temperamentumú gyerekekkel működött volna. passz

 • 2009.10.28 19:08:44Farkasokkal táncoló

  Hát ami az igény szerinti szopást illeti... amennyire tapasztaltam, az első hat hétben nemigen lehet ezt szabályozni, ilyenkor a gyerek diktál. De addigra azért kialakul valamiféle rendszer. És igazat adok a védőnőnek, aki azt mondta a lányomnak, hogy a háromóránkénti szoptatás az túl merev és nincsen értelme, de azért ne minden übtre-füttyre. Úgy mondta, hogy lehetőleg két órán belül és négy órán túl ne. Mert ha két órán belül ujra szopik, akkor ráeszik az előzőre,a hasában savanyodni kezd a tej és fájni fog a hasa, ha meg 4 órát túl, akkor meg már nagyon éhes lesz. Szóval úgy szoptasson a lányom, hogy igény szerint, de ezeket a szabályokat betartva.

  Annak a kismamának meg aki arról érdeklődött, hogy hogyan is kell éjszaka megetetni a kisbabát azt üzenem, hogy majd meglátja... és drukkoljon, hogy egy álomszuszékot dobjon ki neki a gép.


  Nekem szerencsém volt, mert én ugye pár hét után tápszerre kényszerültem, és a tápszeres babák inkább átalusszák az éjszakát. A lányom meg, aki ugyan szoptatott fél évig, de kevés volt a teje, este a szoptatás után egy nagyobb mennyiségű tápot adott neki, így a minimum 6 óra alvás garantálva volt.

 • 2009.10.28 19:58:33Pms

  Hmm, igény szerinti szopás, jól hangzik:)

 • 2009.10.29 00:08:31E888

  Szerintem nem csak szoktatás kérdése cicifüggőség és nem értek azzal egyet, hogy az igény szerinti szoptatás okozza ezt. Persze, kezdetekben biztos többször nyugtatja ezzel magát a baba. Viszont, ahogy fejlődik, egyre kevesebb az igénye a cici iránt - legalábbis én így tapasztalom, pedig a mi fiunk is igazán temperamentumos. Kb. egyéves korától (most mindjárt másfél) sokkal egyszerűbb öleléssel megvigasztalni, nem igényli vigasznak a cicit.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta