SZÜLŐSÉG

Kismama 2.0: A munka is terhes

2008. április 23., szerda 08:00

18. hét

A kismama nem valami jó munkaerő, sajnos ezt kell mondanom. Már az elején, az első trimeszterben folyton rosszul van, hány, képtelen a feladataira koncentrálni. Ha viszont ezt számon kérik tőle, felborult hormonháztartása miatt mint egy felbőszült pitbull, habzó szájjal, vérben úszó szemekkel kéri ki magának. Ilyenkor érdemes békén hagyni, szegénynek épp elég elfogadni, hogy anya lesz, és minden, amit eddig gondolt a világról, az nem úgy van.


A második trimeszterben kicsit lenyugszik, és átvált az ellenkezőjébe: egész nap csak álmodozik. Bár már nem dühös, nem éri meg feladatokkal bombázni, mert úgyse csinálja meg. Folyton vizsgálatokra rohangál, éhes, pisil, már ülnie sem kényelmes. Évszaktól függetlenül feszeng a ruháiban, nehéz elfogadnia megváltozott alakját, és minden munkával töltött pillanatban arra gondol, hogy jaj de unja már, más kismamák bezzeg éppen tornáznak/jógáznak/magzatkommunikácós tréningen vannak, ő meg itt *ssza a rezet. Az egyetlen, ami egy kis fényt visz a napjába, az ebéd.

De a harmadik a legrosszabb. Ha szerencsétlen terhesnő még dolgozik, márpedig elég sokan megteszik, abszolút használhatatlan. Mindene fáj, kényelmetlen, ég a gyomra, fáradt mert éjjel nem tudott rendesen aludni, és nem tud koncentrálni. Mindig késik, mert képtelen időben elkészülni, és mindig hamarabb megy el (amit egyébként már egyáltalán nem bánnak a kollégák). Amikor viszont bent van, egész nap csak internetezik, babás fórumokat meg szüléstörténeteket olvas, vagy babakocsira licitál. És amikor eljön az ideje, és a munkahely búcsúünnepséget rendez neki, akkor valóban ünnepelnek, hogy végre nem jön többet, és felvehetnek egy normális valakit.

Ráadásul mindez az első terhes kismamákra vonatkozik. Mert azok, akiket otthon gyerek vár, még sokkal, sokkal rosszabbak! Úgyhogy kedves munkáltatók, nem mondom, hogy ne vegyetek fel női munkaerőt, de próbáljátok sok türelemmel, empátiával átvészelni ezt az időszakot, mert nemsokára eljön a jól megérdemelt pihenésetek, amikor a kismama elmegy gyesre.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.04.25 13:46:11énisénis

  én meg dokkmunkással dolgozok egy helyen :) vagy én vagyok ő! Az én új beosztottaim is meg szoktak lepődni, hogy a fizetést nem megjelenési díjnak szánja a cég, hanem munka ismétlem munka ellenértékének. És ez független nemtől, kortól és terhességtől.

 • 2008.04.25 14:00:31summer

  énisénis :)

  "munka ellenértékének. És ez független nemtől, kortól és terhességtől."

  Mert ez így helyes! • 2008.04.25 14:07:50dokkmunkás diplomás

  énisénis

  ;)  summer  "És közben jajjgatunk, hogy fogy az ország népessége. Hja, tényleg. De mit kezdjen egy diplomás, idegen nyelveket beszélő, harminchoz közeledő, tehetséges, szorgalmas, esetleg férjes nő (a példa kedvéért), aki munkát keres?"  Nyilván a szülni vágyó nőnek a személyes érdeke addig terjed, hogy legyen egy állása, ahonnan elmegy és anyai örömök elénéz. Ez így ok. Ha bármely cégnél, nem csak nálam, előtte évekig bizonyított már, akkor ebből gond nem lehet, mert ha nem is mindig látszik, de a vezető is ember.  Én nem azt mondom, hogy ne menjen szülni a nő, hiszen ez természetes, de ne hazudjon, hogy hosszú távra keres, minimum 2-3 évig lehet rá számítani, majd 3-4 hónap után benyögi, hogy megy szülni. Nem önmagában a szüléssel van baj, azzal semmi probléma...  Azt kellene megérteni, hogy akinek vállakozása van, vagy céget alapít, az abból próbál megélni. Tehát sarkítva fogalmazva aki pár hónap munkaviszony után benyögi, hogy megy szülni, ott a munkáltató abban egy koloncot lát, aki róla akarja a bőrt lehúzni, az ő pénzéből akar élősködni. Hogy értsétéek, rohadt sok járulékot, adót kell fizetni Magyarországon a cégeknek. Ha a munka nem úgy van elvégezve, a vállakozó a költségeit csak plusz egy munkabérre rendezte be, nem 2-re (tehát nem arra, hogy valakinek fizesse a szabadságait, betegszabadságát, és emelett vegyen fel még egy valakit, aki betanul a kismama helyett, netán a kismama tanítja még be, így az új illető járandóságait is egy ideig párhuzamban fizesse, -ez be tud tenni rendesen egy nem multicég költségkalkulációjának, ha ez nem is jut el a munkavállaókig. Ha a bevételek és a kiadások nem úgy alakulnak, akkor az egy idő után senkinek sem lesz jó. Ugyanígy van, pl. ha a munkavállaó csak melegedni jár be, de mondjuk kevésbé produktív, az sem jó a cégnek. Ha a cégtulajdonosnak nem jó, akkor a dolgozók sem fognak olyan juttatásokat kapni, vagy a cég tevékenység csökkentését, elbocsátásáokat vonz maga után. Sarkítva és leegyszerűsítve írtam direkt sok mindent. Csak hogy lássátok, hogy a munkahely az nem szociális intézet, és a vállakozások saját bőrüket, saját pénzüket viszik vásárra. A vállakozás vezetője, a saját pénzéből, nyilván olyan embereket fog alkalmazni, akik neki szimpatikusak, akikkel együttműködve a terveket meg is lehet valósítani.  Fel kellene fogni, hogy a szociális háló, gyermek születés szám problémák az az állam dolga, a cégek zöme a tulajdonosok saját, privát pénzéből gazdálkodik, és nem a magántőke feladata megoldani általánosan a nők (valóban nem kedvező) szociális helyzetét. Hiszen így egy idő után magántőke sem úgy alakulna és maga a vállakozás nem élne meg (azaz, annyi munkahely sem teremtődne) Mivel a cégvezető is ember, így ő sem egy számára vadidegen még alig nála dolgott kismama betegszabadságát akarja fizetni, hanem a saját családjának akar ehelyett minél jobbat...

  Mindezektől függetlenül emberileg a cégvezetők zöme tényleg támogatja a már megbecsült munkaerőjének a családalapítási szándékát, de nevetséges is lenne, ha a friss munkaerő babázási szándéka érdekelné...  (Az óvódás, kioktató, szájbarágós, lebutított jelen írás miatt elnézést, de talán így közéthetőbb, mintha nem konyhanyelven próbálkoznék vele, hanem mikro és makro, nemzet, gazdasági dolgokat és az egyén kis érdekeit jobban összevetve, normálisan, profibb módon elemezgetve...)

 • 2008.04.25 14:44:31énis

  énisénis, érdekes a neved? hogy jutott eszedbe, frappáns! :-))))

 • 2008.04.25 15:03:57summer

  d.d.

  Én teljesen megértem, mert bár én nem vagyok cégvezető, közelemben többen azok (és felérem én ésszel, ettől függetlenül is :) ). Azt én sem tartom jónak, ha valaki melegedni jár be vagy csak azért jön, hogy a próbaidő leteltével élhessen a betegszabadság lehetőségével. Azonban ezek nemtől és terhességtől valóban független dolgok. Férfit is ismertem, aki tudta, hogy műtétre kell mennie és azért kellett a munkahely...

  Annyi különbséget látok, hogy egy gyerek kihordása, megszülése és a jövő munkaerőinek újratermelése ugyanolyan "csalásnak" bizonyul, mint a fent említett úriember magatartőása...

  Szomorú, hogy az, hogy munka szempontjából a munkavállalónak és munkáltatónak egyaránt "kellemetlen" lesz a helyzete a terhesség hírének hallatán.

  Ez pedig nagyon szomorú :(

  Mert továbbra is úgy gondolom, hogy a gyermesáldás bizony áldás :)

  Tisztességes embereket nevelni pedig kemény meló.

 • 2008.04.25 15:18:55dokkmunkás diplomás

  summer  Én apaként pontosan tisztában vagyok vele, hogy a gyereknevelés kemény meló. Tudom, hogy mivel jár és tudom, hogy a nők 24 órás szolgálata a gyerkőcért megfizethetetlen. Ugyanolyan keményen dolgozik az otthon gyermeket nevelő nő is, mint aki egyéb munkahelyen dolgozik (ezt nem csak a nők állítják, hanem széles körben férfiak is így gondolják). De a gyereknevelést nem lehet és nem szabad keverni a munkáért kapott bérért, mind kettő munka, de gyakorlatilag köszönő vizsonyban sincsenek egymással...  Mellesleg korábban már írtam róla (tegnap még), az általad említett orvosi problémák kiküszöbölésére vannak a munkaköri alkalmassági vizsgálatok... Tehát ha férfi, ha nő az illető akinél komoly egészségi problémák felmerülnek, akkor az a cég aki kér alkalmasságit, ott az eltitkolt műtétre váró férfi garantáltan nem fog előnyt élvezni a munkakör betöltésénél...

 • 2008.04.25 15:53:35summer

  d.d  Nem akartalak kioktatni és nem mondtam, hogy a férfiak nem így gondolnák. Még tegnap volt szó arról is, mennyi szemét női főnök van, így nem is értem, hogy vonatkoztathattad a férfinemre általában a megjegyzésemet? Azt meg pláne nem értem, miből gondolod, hogy összekeverem a munkáért kapott bért a gyermekneveléssel. Biztos félreérthető voltam valahol.  Az úriember esete olyan cégnél esett meg, ahol személy szerint én is voltam alkalmasságin, így valószínűleg ő is...  Összefoglalva a problémámat a kismama-munka-gyes/gyed-megintmunka témakörben: nem tartom korrekt magatartásnak ha a munkaadó bármilyen módon negatívan diszkriminálja a szülőképes nőket.  Mert vajon azért diszkriminálják őket, mert "hazudnak" a gyermekvállalási terveikről vagy azért "hazudnak", mert diszkriminálják őket?

  De felesleges is találgatni, hogy mi volt előbb - tyúk vagy a tojás?

  Ahogy feljebb is hangsúlyoztam: ez a társadalom egészének a problémája és a megoldást kéne keresni (minden félnek) és nem a kiskapukat...  Szerencsére vannak jó példák! :)

 • 2008.04.25 16:42:00megahéja

  d.d.: azt írod korábban, hogy a munkaalkalmassági vizsgálat azért van, mert a munkáltató felelősséget érez a munkavállalója egészségi állapotáért. Hát szerintem ez köszönőviszonyban sincs a valósággal.  Az a baj, hogy a leendőanyakinézetű nőket nem illeti meg az ártatlanság vélelme, a munkáltató -te is- egyből arra gondol, hogy ha azt mondja hogy még 2 évig dolgozni szeretne, akkor hazudik. És erre mondod te, hogy miért kéne baleknak lenned, vélekedned és vélelmezned, mikor akár meg is bizonyosodhatsz a dologról ha elküldöd a hölgyet ultrahangra. Hát azért kell neked "baleknak" lenned, kedves munkáltató, mert vannak a világon személyiségi jogok, és minden embernek (nőnek, férfinak egyaránt) joga van az ártatlanság vélelméhez, és joga van a saját egészségügyi információinak a tiszteletben tartásához. Ezért van pl. orvosi titoktartás. Egy olyan világban, ahol érvényesülnek azok a dolgok amiket leírsz, ott nem lenne szükség alkalmasságira, egyszerűen hozzáférhetnének a munkáltatók az orvosok/kórházak adatbázisaihoz, és lekérhetnék a leendő dolgozók kartonjait, nehogy balekok legyenek.  Persze erre azt mondod, hogy az alkalmassági során nyert információk nem jutnak a munkáltató kezébe, csak az orvoséba - hát ez így is van, addig, amíg semmi "kompromittáló" (és ezt itt szigorúan a saját szempontjaid szerint értsd, tehát bármilyen rendellenesség hüvelygombától felfele) ki nem derül. Mert onnantól bizony az orvos - mint üzemorvos és nem háziorvos- a munkáltató érdekét nézi, és nem azt vizsgálja hogy alkalmas-e a munkavállaló a munkábaállásra, hanem azt vizsgálja, hogy van-e valamilyen kockázata annak, hogy még 2-3 évig folyamatosan ellássa a munkát. És ha van, akkor azt máris igyekszik megosztani a munkáltatóval, és akár azzal, hogy az orvos alkalmatlannak nyilvánítja a dolgozót, akár azzal, hogy a kockázatot figyelembe véve a munkáltató maga dönt úgy hogy nem veszi fel a munkaerőt (hüvelygombától felfele ugye), a lényeg a lényeg: emberünk marad munkanélküli, és nőtt kettővel azok száma, akik tudnak az egészségi állapotáról.  A másik kedvenc témám nálad a folyamatosan hosszabbított határozott idejű szerződés. Hát ez megint olyan dolog, ami bizony csak a kemény kapitalizmus legsötétebb bugyraiba vezetne (értsd a munkavállalóid feje felett folyamatosan lebegne az egzisztenciális válság mint demoklész kardja), és ide a rozsdás bökőt hogy egy idő után a munkáltató nem csak arra használná ezt a lehetőséget hogy 3 havonta figyeli a nők deréktáji körtérfogatának esetleges növekedését, hanem bizony ha valamely rokonnak/ismerősnek kell a hely, vagy épp csak pár hónapig nincs szükség annyi munkaerőre, akkor lepattintják a határozott idejű munkaerőt, ami ugye nem szép dolog. Minden ilyen intézkedés ahhoz vezet, hogy a munkáltató istent játsszon, és ez nem jó.  Hála istennek a magyar törvények nem is engedik ezt, maximum kétszer hosszabbíthatsz határozott idejű szerződésen, utána automatikusan határozatlan idejűvé válik a szerződés (ha csak fel nem mondassz az utolsó hosszabbítás végén).  Másrészt szerencsés az a vállalkozás aki olyan piaci környezetben dolgozik hogy dúskál a jobbnál jobb jelentkezőkben - az én szakmámban például nem telített a piac, és az ajánlatok közül soha nem választanék olyat amelyik a határozott idejű szerződésekkel tartana (lét)bizonytalanságban. Hál istennek én megtehetem, lehet hogy az adójogszabályguru könyvelőkkel Dunát lehet rekeszteni, és megjátszhatod velük ezt a hosszabbítós dolgot.  Ezek után lehet furán hangzik, de a többi részével a mondandódnak egyet értek: szemétség 1 éven belül elmenni egy munkahelyről szülni. Ha mégis ez a helyzet alakul ki - mint itt többekkel-, és véletlenül sikerült be a baba, akkor azt hiszem normális munkahelyen 3 hónap után is le lehet ülni ezt normálisan megbeszélni. Kismama dolgozik addig amíg ez mindkettőjüknek jó (ami lehet 1 hét meg 7 hónap is), majd elmegy táppénzre, ebből ha jól tudom 15 napot fizet a munkáltató, de erre nem vennék mérget, mindenesetre ez kibírható szerintem. A többit a 3 évig gyes/gyeddel az állam fizeti. Ez jó a kismamának és nem oszt nem szoroz a munkáltatónak, úgyhogy szerintem ez még belefér. Amit nem tartok fairnek, az az, hogy egy ilyen helyzet után kötelezően ki kell adni a gyes után az elmaradt szabikat (ez ugye kb. 3 hónap fizu, ami érvágás a vállalkozásnak, és nem is jár a dolgozónak szerintem -mármint erkölcsileg-, hiszen pont volt ideje otthon lenni), valamint kissé egyoldalú feltételekkel kell visszavenni a kismamát. De ha a terhesség kiderültekor sikerül tisztázni hogy mondjuk módosítják a szerződésüket -közös megegyezéssel- határozott idejűre, kismama onnan megy el szülni, akkor a munkáltató felelőssége is megszűnik a szerződés lejártakor, és csak akkor kell visszavennie a kismamát 3 év múlva, ha mindketten akarják. Én úgy gondolom, hogy ebben a felállásban megtartható egy normális viszony. Ha viszont egyértelmű hogy a nő a cég kihasználására hajt, akkor osztom dokkmunkás véleményét az elbánásban és a megítélésben. :-) Uff, bocs a regényért :-)

 • 2008.04.25 17:10:51Rozina

  d.d.

  Ez a lényeg, hogy te munkaerőt keresel, tartósan. Azért vizsgáltatod meg a jelölteket, hogy kiderüljenek az eltitkolt betegségek, terhességek stb. De nem azért, hogy a leendő munkavállalónak jobb legyen. A felfedezett bajok melléktermékek ebben a történetben. 'Szal hajtsd a lóvét, nincs ezzel gond. De ne játszd el az atyaúristent, mert azzal megnyomorítod a környezeted (meg saját magad is, ui. nem vagy isten).

 • 2008.04.25 17:19:43Atina

  S, ha valaki felvételkor nem hazudik, amikor azt mondja, hogy nem akar gyereket x évig?

  Csak közben változhat a véleménye, változhat a családi állapota.  Nem feltétlenül hazudik az illető, amikor azt mondja, hogy nem akar gyereket, aztán fél, v. egy év múlva jön a baba.  Különben, meg ha a munkáltató biztosra akar menni, rögzítse a szerződésben, hogy 5 évig nem lehet terhes.  Bár lehet, hogy ezt csak Kozsó tehette meg a Bestiákkal.

 • 2008.04.25 17:39:04dokkmunkás diplomás

  Rozina  "'Szal hajtsd a lóvét, nincs ezzel gond. De ne játszd el az atyaúristent, mert azzal megnyomorítod a környezeted (meg saját magad is, ui. nem vagy isten)."  Hála égnek nem nyomorítom meg a környezetem, és lehet fura, de az alkalmazottaim szeretnek nálam dolgozni, elég vidám egy társaság vagyunk... Hát isten az valóban nem vagyok, így nem is istenben hiszek, hanem magamban, azaz, más nem fog tenni azért semmit, hogy nekem jobb legyen, így nekem kell. Vonatkoztassunk el a munkahelytől, nyilván te is inkább a saját gyermekednek teremtesz meg mindent és nem szomszédénak. Viszont, ha a szomszéd gyerek átjön hozzátok játszani, akkor nyilván ő is kap a sütiből. Vissza térve a céghez, ha nekem jól megy, akkor az alkalmazottaimnak is... Hajtom is a lóvét, de csak így lesz a dolgozóimnak is lóvéja... ez egy örök körforgás.

  summer  nem vettem kioktatásnak, és te se vedd annak, se személyeskedésnek írásom, mert inkább az általad felvetett dolgokra csak úgy általánosságban reagáltam, egyéb gondolatok felvetődtek bennem.  Szerény vélemény szerint az államnak nagyobb szerepet kellelne vállalnia támogatás formában a kismamáknak.  Szégyen, hogy amikor már az állam "támogatja" úgymond a gyermekvállalást, milyen nevetséges összeget tud pl. gyed címén adnni, ami a kismama korábbi munkabérét sehogy sem pótolja, nemhogy, hogy még az új jövevény neveléséhez is elég lenne.  Én férfiként azt értem a legkevésbé, hogy a jogszabály miért diszkriminálja a nőket. Ez alatt azt értem, hogy aki határozatlan munkaviszonyból megy szülni, annak a gyereknevelés időszaka is szolgálati időnek számít. Aki viszont határozott idejű szerződésből, vagy pont munkanélküli lett és úgy megy szülni, annak a gyes/gyed időszaka nem fog később szolgálati időnek számítani. Tehát egy gyereknél ez jelenthet akár 2 évet is, több gyereknél, meg belegondolni is rossz. Ezek az évek a nők nyugdíjba vonulásánál hiányozni fognak. Pl. hiába akar valaki szülni 3 gyermeket egymás után, azok az évek nagyon komolyan hiányozni fognak neki. Viszont az a nő, aki kisbabázik, új életet adott, ezt próbálja tisztességesen felnevelni, az igen is munka. Gyakorlatilag ezen "munkavégzés" között nincs különbség, tök mindegynek kellene lennie, hogy előtte milyen státuszból ugrik bele a gyermekvállalásba (persze felvetődik a korlátozás kérdése is, mert vannak akik szeretnek sokat szülni a segélyért, csak tisztességesen felnevelni nem a gyermekeket-tisztelet a kivételnek) 1-2 gyermekig igazán lehetne ez is munkavégzésnek számító dolog talán...Tehát mindegynek kellene lennie, hogy milyen szerződésből megy a kismama szülni. A szülés utáni elhelyezkedés az, hogy visszaveszik-e ugyanoda, ehhez képest részletkérdés, azóta változások...stb ld. tegnapi írásom. Lehet, hogy utána kismama azt a munkakört nem tudja később ellátni, így is úgy is új állás után kell néznie. De az szomorú valóban, hogy ha a nők anyai ösztöne előjön, csak éppen nem találnak sokszor olyan munkajogi státuszt, amiből nekiugorhatnak bátran babát vállalni. De legalább ennyivel meg lehetne támogatni a nőket és értékelni a gyerekvállalást annyira, hogy állami szinten legyen elismerve, hogy az a nő, aki nem határozatlan idejű munkaszerződésből ment szülni, feltehetőleg hasonló munkát végez babázás alatt, mint szerencsésebb státsuzból szülni ment társai... Ez a munkavállaóknak biztonságot adna, mert jobban el merne fogadni határozott idejű munkaviszonyt is...stb. Siránkozik az állam, hogy csökken a gyermekvállaási kedv, de nem igazán látom, hogy a probléma orvoslására tennének valamit. Tehát a szociális hálót ki kellene valahogy bővíteni. Ez a Szociális és Családügyi Minisztérium feladata lenne.  Én, mint munkakadó a magántőke oldaláról azt mondom, hogy mindneki a saját családjának a fenntartásáért felel, tehát nekem nem feladatom az alkalmazottaim-családonmon kívüli emberek- gyernekvállalását megtámogatnom, hiszen én a saját pénzemből a saját családomról gondoskodom. Korábban már írtam, hogy nekem mint munkaadónak miért nem jó a szülni készülő munkaerő... Sajnos az állam jól kitalálta itt is, hogy igyekszik mindent a munkaadókra terhelni (fizetni a szabadságát, itt ugye a szülési szabadság miatt jóval többet kell mint általában, a betegszabadságát a helyére felvett munkaerővel a bérét párhuzamban, ha még a kismama tanítja be, adók, járulékok, határozatlan idejű szerződésnél vegyem vissza majd. Sok mindent a nyakamba varr az állam a kismamák védelme érdekében. De ezek miért is az én feladataim legyenek, miért nekem legyen többlet kiadásaom, miért az én családomtól "vevődnek el" ezen összegek, a saját magántőkémből... És itt ugye nem írtam azt, hogy a sorozatos ember cserélődés (munkaerő jön, majd megy szülni, helyére új jön), be kell tanítani valakit mindig az elejéről és nem úgy alakul a termelékenység, munka menete, mint ami jó lenne a cégnek....stb.  Tudom, sok mindent megint sarkítottam, de valahogy tele van a hócipőm munkáltatói oldalról-mint ahogy nyilván a munkavállaóké is tele van, főleg, ha szülni menne...

 • 2008.04.25 17:43:57cseresznye

  Micsoda hülyeség! Tudom, hogy ez a realitás, de itt a realitás abszurd.

  Az az alap, hogy egy fiatal nő gyereket szül, nem? Ahogy a kutya ugat, hal úszik. Legfeljebb nem szül, és akkor titokban örüljön a munkaadó.

  Úgy kéne ezt venni, mint az időjárást, az élet ilyen, a nő szüli az utódot, egy férfi keresete pedig nem elég általában. Akkor mondják ki: ne szaporodjunk, haljunk ki. Vagy ne mondják, de akkor egyedi esetben is hadd szaporodjunk, ne csak általában.

  Ez kb olyan mint a környezetszennyezés. Rossz, nekem is árt, mások hagyják abba, de én csinálom.

 • 2008.04.25 17:52:29Atina

  Jól látod cseresznye, tényleg így van.

  Fogy a magyar, de azért lehetetlenítsük már el.

 • 2008.04.25 18:23:59Magenta

  Én most pont a második trimeszterben vagyok, igen, néha úgy érzem magam, ahogy a cikkben írva van. :)

  De egyet kell értenem d.d.-vel. Mindig azt mondom, én rossz főnök lennék, mert elvárnám a munkát... :)  Négy éve vagyok ennél a cégnél, dolgozom rendesen, ez eddig a teljesítményértékeléseknél és a fizuemeléseknél is észrevehető volt. Most is a maximumot hozom ki magamból. Igen, szaladgálok vizsgálatokra, laborba, védőnőhöz, mit csináljak, ha öt után ezt már nem lehet? De ledolgozom, pedig ismerem a jogszabályt, hogy nem lenne kötelező, mert a munkáltatónak el kell engednie. Viszont ha dolgozom, mit szúrjak ki a többiekkel?  Úgy gondolom, d.d. nem lehet rossz főnök egyáltalán. Mindenki utálja, ha hülyének nézik...

 • 2008.04.25 21:34:46Rozina

  d.d.-t mint főnököt nem ismerem. Csak azzal a hozzáállásával volt gondom, hogy a leendő alkalmazottait megvizsgáltatni (mint később kiderült saját érdekből) ne tartsuk már emberbaráti cselekedetnek.

 • 2008.04.26 08:33:22nyulacs

  dokk: igazából irigyellek a csapatod miatt, a régi szép időkre emlékeztet engem, amikor még ütőképes, klassz kis team voltunk. :-( Ja, és tudtunk mosolyogni! Mi maradt ebből? Semmi! Na nem kesergek, próbálok kitartani, amíg "lebabázhatok", majd úgy elhúzok, mint a szél és rohadtul nem leszek tekintettel a munkáltatómra (csak a közvetlen kollégáimra), ahogyan ő sincs tekintettel az alkalmazottakra. Tönkretettek, beolvasztottak egy nagyon fasza kis céget, szar helyzetbe hozták az ott dolgozókat, asszem senki nem várhatja el, hogy még én gürizzem szét magam értük. (Ezért a jutattatásért és megbecsülésért? A szart!) Más helyre meg pont ezért nincs "pofám" elmenni, mert sem az esetlegesen korrekt új munkáltatót (már ha van) sem pedig magamat nem szeretném ciki helyzetbe hozni (bár nem mondom, hogy a kétségbeesés nem fog rávinni egyszer). Uff

 • 2008.04.26 08:50:48dokkmunkás diplomás

  Kedves Rozina!  Valószínűleg, ha saját vállakozásba fognál és a saját pénzeddel gazdálkodnál, ebből fizetnéd az alkalmazottaidat, utánuk mindent és magad mellé keresnél új munkaerőt hosszú távra, te is jól átgondolnád, hogy kikkel dolgoznál szívesen együtt.  Fel szeretném hívni arra a figyelmed, hogy azon munkáltatók, akik részletes munkaköri alkalmassági vizsgálatra küldik a jelöltjeiket, általában leszerződnek arra is, hogy ha a későbbiekben felmerül a dolgozókkal valami egészségügyi probléma, akkor a választott-magán- üzemorvossal, klinikával, egészségügyi centrummal később is kezeltethessék magukat. Azaz, minden dolgozó, bizonyos nem kis összegű keretet kap évente, amit magánorvosnál elkölthet-nemkötelező igénybe venni. ellenben örülnek neki, szeretik, hogy nem állami rendelőkben várnak fél napokat, hanem tényleg időre, kellemes környezetben, színvonalas szolgáltatásban részesülnek. Ezért én tejelek az orvosnak, nem a munkavállaló.  Nyilván a elkerülte a figyelmed, hogy egy normális munkáltató figyel arra, amit írtam, már korábban, hogy pl. epilepsziás ember ne olyan számítógépes programmal dolgozzon, ami villog, mert nekik kerülni kell a villogó fényt...stb. Ugye ez is csak azt mutatja, hogy a munkáltató mennyire gonosz, hogy nem zárkózik el ilyen munkaerő alkalmazásától és ha kell miatta lecseréli a programot is. Vagy a súlyos asztmás embernél kivágja az irodából a padlószőnyeget és járólapoztat. Ugye mennyire nem számít a dolgozók egészsége...? Pedig megtehetném, hogy csak és kizárólag minden tekintetben egészséges embert vegyek fel az én, saját vállakozásomba. Tudod, ezek az emberek általában tényleg dolgozni is akarnak, örülnek, hogy kapnak munkalehetőséget és hálásak és keményen dogoznak, átlagon felüli teljesítményük átlagon felüli bérezésben tükröződik vissza. De mint korábban írtam, saját tapasztalatom, hogy sok nő, nem azért jelentkezik, hogy dolgozzon nálam hosszú távon, hanem azért, hogy minél hamarabb dobbantson babázni. Nem ettem meszet én sem... (Tisztelet a kivételnek)  Te a te vállakozásodba a te pénzedből szintén azt veszel fel akit akarsz...

 • 2008.04.26 08:57:32dokkmunkás diplomás

  Nyulacs  Kitartást és sok sikert!

 • 2008.04.26 09:26:21dokkmunkás diplomás

  Rozina!  Még valamit kihagytam, kifejezett nőgyógyászati vizsgálatot a legtöbb cég nem kér munkaköri alkalmasságihoz, hasi uh-t már több helyen, mind férfiakra, mind nőkre nézve. Aki kér nőgyógyászati vizsgálatot is, ott sem kell feltétlenül fennakadni. Más cégvezető fürdött be egy hölgyeménnyel. Felvették alkalmassági nélkül, majd betegszabira ment hamarosan. Egy darabig nem tudták, hogy most mi a helyzet vele, azt hittéék biztos influenzás...stb majd csak jön hamarosan dolgozni. A munkát meg kellett oldani, a kollegák orrba-szájba túlóráztak miatta. Később bevallotta a hölgy, hogy méhnyakrákot diagnosztizáltak nála (eltikolta, a munkabaállása előtt már tudta), csak éppen nem volt munkahelye és a kezelések...stb miatt, legyen így is valamennyi szolgálati ideje táppénzzel...stb. Nagyon sajnálatos dolog, ha valakinél ilyen súlyos egészségi problémák merülnek fel, és mindenki a gyógyulását kívánja, ellenben az gondolom evidens, hogy ha később a hölgy munkába állni képes lesz, valószínüleg nem fogják örömmel viszontlátni a munkahelyén...

 • 2008.04.26 09:47:53Rozina

  d.d.

  Ugyanazt mondjuk. A saját vállalkozásod érdekeit neked kell képviselned. Csak ne mosd ezt össze a jólelkűséggel.

 • 2008.04.26 10:08:15dokkmunkás diplomás

  Rozina  Bevallom valóban igen keményen képviselem a saját érdekeimet, nyilván minden épeszű ember ezt teszi. Az én személyes érdekem nem egyezik valóban a csak azért munkaába állókéval, hogy minél hamarabb szülni menjen és utána engem hagyjon a szarban. Ez tény. Ellenben tudod, a munkavállaóim szerint jólelkűség, hogy miattuk jelentős összeget fektessek be az iroda átalakításába az ő egészségük érdekében. Fentebb írtam, járólapozás asztmás miatt...stb. Megtehetném, hogy fel sem veszem (mi a francnak alakítsam át az irodát miatta), de mégis megtettem, pedig akadt akkor rengeteg más jelentkező is. Elég sok béren kívüli juttatást osztogatok. De tényleg nem vagyok szent és nem is kívánok az lenni. Belőled lehet az irigység beszél, tipikus örök elégedetlenkedőnek tűnsz. Kívánom neked, hogy találj olyan munkahelyet, aki úgy megbecsüli a meglévő a dolgozóit mint én a sajátjaimat. De bevallom, igen, a magas fizetésért keményen kell dolgozni. Mint ahogy "éniénis" tegnap megírta a fizetés nem megjelenési pénz... Olyan embereket keresek, akik nem csak magas fizetést akarnak, hanem ezért tenni is kívánnak valamit, dolgozni is akarnak hosszútávon. De bevallom, elvárom, hogy ne vegyen a jelölt hülyére, mert ha ezt megteszi és hosszú távú munkavállaást beígér nekem, majd amint lehet rögtön megy babázni, utána ne csodálkozzon, ha én is "hülyére fogom venni" a későbbiekben. (Korábban megírtam, hogy a már megbecesült munkaerőm babázási szándékát mindenben támogatom, de nem az újdonsültét). Való igaz, engem egyszer lehet becsapni, aki a bizalmam eljátsza, az jólelkűségre tényleg ne számítson később. Én már csak ilyen vagyok.  További szép napot!

 • 2008.04.26 10:45:43dokkmunkás diplomás

  Rozina  ui: megint kifelejtettem valamit. azon megbecsült dolgozóim, akikben bízom, ha kell akkor az ő érdekeikért is baromi keményen kiállok, vagy egyéb dolgokban érdekeiket érvényesítem. Pl. egy több mint 3 éve nálam dolgozó hölgy, akikt megbecsültem, babát várt. Örült neki mindebki-jé, még én is. Kiderült, hogy a férje (nem nálam dolgozott) az ország másik felében sokkal jobb munkalehetőséget kap és el fognak hamarosan költözni. A hölgy pityeregve jelentette be, hogy akkor ő majd hova fog visszamenni dolgozni, ő nem fog mégegy ilyen munakhelyet találni...stb. Minden kapcsolatomat bevetettem, hogy az akkor még meg sem szült hölgynek találjak normális állást az új lakóhelyén. Lehet, hogy furcsa, de sikerült évekre előlre találni munkát. A másik cégvezetője, meg addig az időszakig kifejezetten gyakornokokkal tölti beaz állást, és ha a hölgy az én referenciáim alapján a babázás után munkába állna, tárt karokkal fogadják. Ennyi. De ehhez előtte hosszú évekig együtt dolgoztunk és kiérdemelte a bizalmam (nekem sem volt egyszerű ezt elintézni). És nem, nem vagyok szent. Csak arra akarok rávilágítani, hogy sok függ a dolgozó hozzállásán is az, hogy a munkaadója hosszú távon hogy viszonyul hozzá.

  Több munkát kereső csak elvárásokkal van tele a potenciális munkaadójával szemben, ellenben megfeledkezik arról, hogy ő ehhez hogyan járul hozzá, hogyan termeli ki, mit nyújt, mi értéket tud létrehozni az elvárt juttatásokért cserébe. Az éremnek két oldala van. De már túl sokat írtam, jó lesz, ha tovább nem osztom itt az észt. Sok sikert mindannyiótoknak! • 2008.04.26 11:26:00Rozina

  A néha megnyilvánuló emberi érzések a "megbecsült dolgozóid" iránt nem állnak szemben azzal, hogy az ismeretleneket kizárólag önös érdekből (esetleg törvény által is előírtan) szűröd. Ezzel az egy dologgal szállok szembe veled, hogy ezt ne tekintsd másnak, mint a céged érdekképviseletének.

  A hozzállással egyetértek, különben nem lennél jó vállalkozó. Csak az nem tetszik, hogy ezt a másik érdekének igyekszel beállítani.

  Rengeteg területen vagyunk életünk mindennapjaiban érdekellentétben. Pld. szülő-gyerek relációban a legegyszerűbb: az újszülöttet meg kell etetni éjszaka az anya viszont aludni szeretne. Ez nem probléma, inkább teljesen természetes jelenség. És ezernyi ilyen van a munka frontján is. Gondolj nemcsak az alkalmazottaidra, hanem egy üzleti tárgyalás sorozatra. Mást képviseltek mindketten és csak akkor lesz jó az együttműködés, ha mindenki megtalálja a számítását. Szerintem ez jellemzi a jó főnök-beosztott viszonyt is.

  Én magam nem szeretem keverni a munkát mással. Ha támogatást kérek valamiben, azt is szeretem tisztán játszani. De úgy mint te találkoztál pár tisztességtelen munkavállalóval, én pedig találkoztam pár hazuggal. Tehát én a másik oldalról igyekszem bebiztosítani magam, hogy a megállapodásaink érvényben maradjanak, hogy a munka haladjon. És nagyon megnézem, hogy melyik teamnek adom el az időmet és a tudásomat és a nevemet. Igaz, én jellemzően multi közegben mozgok és az asszem nagyon más.

 • 2008.04.26 12:01:18Rozina

  "Ellenben tudod, a munkavállaóim szerint jólelkűség, hogy miattuk jelentős összeget fektessek be az iroda átalakításába az ő egészségük érdekében. Fentebb írtam, járólapozás asztmás miatt...stb. Megtehetném, hogy fel sem veszem (mi a francnak alakítsam át az irodát miatta), de mégis megtettem, pedig akadt akkor rengeteg más jelentkező is."  Nos, vagy volt más is az aszthmás jelölt mellett, vagy nem menedzseled jól a vállakozásodat. Neked jobb, ha tudod mi is motivál. Hogy minimalizálhasd a fölösleges kiadásaidat, de a szükséges erőforrásokat betedd.  "Belőled lehet az irigység beszél, tipikus örök elégedetlenkedőnek tűnsz. Kívánom neked, hogy találj olyan munkahelyet, aki úgy megbecsüli a meglévő a dolgozóit mint én a sajátjaimat."  Ez volt a személyeskedés a részedről..

 • 2008.04.26 13:09:26dokkmunkás diplomás

  Rozina  "Nos, vagy volt más is az aszthmás jelölt mellett, vagy nem menedzseled jól a vállakozásodat. Neked jobb, ha tudod mi is motivál. Hogy minimalizálhasd a fölösleges kiadásaidat, de a szükséges erőforrásokat betedd."  Kioktathastz, de nem sértődöm meg, egész addig lepörög, míg nem akaszkodnál rám, nem hazudnál, nem használnál ki. Az viszont kiverné a biztosítékot nálam.  A munkaköri alkalmassági vizsgálatok kétségkívül az én érdekeimet szolgálják. Nem ettem meszet. Ahogy te megnézed hova mész dolgozni, úgy én is megválogatom, hogy kikkel dolgozom együtt. A már meglévő dolgozóim magánorvosi kerete, juttatása, viszont már nem az én érdekem szolgálja. Én ezt felajánlottam, örömmel élnek a lehetőséggel. Nekem mindegy, hogy az éves laborját hol csináltatja meg valaki, vagy hova megy szemészetre, fogait betömetni...stb. (Ha valaki botox injekcióra használná fel a magánorvosi keretét, szíve joga, engem baromira nem érdekel, azt csak az egyén tudja, hogy neki mi a jó, én ebbe bele nem szólók). De minden alkalmazottamat megbecsülök annyira, hogy adok egyéb juttatásokat, amiket szabadon felhasználhatnak.  Állításodra reagálva, nem, nem volt már meglévő más asztmás alkalmazottam amikor felvettem. De a több száz jelentkező éltrajzát szétválogattam, behívtam a potenciális jelölteket. A szakmai tudás és tapasztalat több embernél is kielégítő volt a munkakörhöz. Ellenben a munkához való hozzáállása az asztmás jelöltnek volt a legjobb. És úgy döntöttem, hogy áldozok arra, hogy egy szimpatikus, nagytudású embert alkalmazzak. És ő is beleadott mindent, hogy cserébe kihozza a maximumot magából, jóval az átlagon felüli a munkateljesítménye, bbeizonyosodottt, hogy nagyon jó döntést hoztam, immáron 5 teljes éve dolgozunk egymással megszakítás nélkül. Én pontosan tudom mi motivál és mik a céljaim és ezeket hogyan érhetem el. De ne haragudj, ez már nem rád tartozik.  Kicsit ellentmondtál saját magadnak. Nem tartod jó döntésnek, hogy áldozok beteg munkaerőre, de másrészről meg vérig lennél sértve és nem értenél egyet ha részletes orvosi alkalmasságira kellene menned. Akkor te vizsgálat nélkül felvennéd a munkakör ellátására hosszú távon alkalmatlan embereket? Kedves Rozina, akkor alapíts céget és vedd körül magad minden friss pozícióra hosszú távra alkalmatlan emberekkel...stb és nézd meg a végeredményt a munka menetében hosszú távon és a kiadásaidban. Ellenben alkalmasságival tudsz tenni engedményeket, akinél van probléma, de szívesen dolgoznál vele, akkor utána jársz, hogy mit tudsz tenni az érdekében. A saját pénzemet hadd költsem arra amire én akarom, a saját cégemben hadd dolgozzak nekem szimpatikus, megfelelő emberekkel. Nyilván te is ezt keresed a másik oldalon, a számodra megfelelő munkáltatót.  Ha nem tstzik neked a saját cégem vezetése, akkor nosza, rajta, alapíts céget és vezesd, irányítsd. Szóval Rozika, a saját pénzeddel úgy gazdálkodsz ahogy neked jól esik. Én meg az enyémmel kezdk valamit úgy, ahogy én akarom.  És ne haragudj, de a továbbiakban nem nagyon leszek a fórumon. Találd meg számítsaidat, sok sikert!  (És mindekitől bocs, mert ez már az eredeti cikkhez képest nagyon off lett). • 2008.04.26 13:32:45Cica7

  Nyulacs,

  Nagyon egyszerűen, csak maradj a fenekeden, és csak a túlélésre kell játszani!

  Ha a közeljövőben babázni akarsz, jobb, ha itt maradsz ahol dolgozol, és kibirod valahogy.

  Egy új hely mindig bizonytalanabb!

  Hallgass rám, annak idején én is így voltam vele...

  Most próbálok visszamenni dolgozni, de van egy rossz érzésem, hogy ebből munkaügyi per lesz, sajna...:(((

 • 2008.04.26 13:44:29nyulacs

  Cica7: oké, hallgatok. :-)

  Hú, perelsz, ha nem vesznek vissza vagy ha utána rögtön kiraknak? Nem irigyellek, kemény lehet!

 • 2008.04.26 14:02:39Cica7

  Egyelőre ott tartunk, hogy próbálnak lepattintani, meg telefonon cseverésznek velem ( hiába írok levelet, írásban nem válaszolnak, mert az már kézzel fogható tény lenne).

  Totál hülyére vesznek,ami nem tetszik, mert látom, hogy próbálnak nem visszavenni.

  Bár a törvény mellettem áll, de tudod ettől még idegbeteg vagyok...

  Megvárom, hogy mi lesz, de voltam egy munkaügyi jogásznál is, és amit tudtam megkérdezgettem tőle...

 • 2008.04.26 16:25:51divali

  Okoska  Nekem meg dokkmunkás bejegyzései pont szimpatikusak. Tök korrekt. Leírta korábban, hogy a megbecsült, évek óta nála dolgozó munkaerőjének támogatja a babvavárását. Szerintem teljesen logikus, ha ő munkaerőt keres hosszú távra, akkor már ne vegyék hülyére, ne ígérjenek neki fűt-fát, és ne pattanjanak az első adandó alkalommal babázni. Első bejegyzéseiből kiderült az is, hogy szemet húny a terhes alkalmazott csökkent teljesítmény felett is, de nehogy már egy utcáról éppen beesett valaki, aki még maga sem ismeri ki a cég dolgait akaszkodjon rá és az ő feje főjjön, hogy szarba marad. Leírta ő részletesen, nem ismétlem. Pontosan, hogy maximális bizalma van a már megbecsült alkalmazottai iránt. És tök logikus, hogy aki őt bepalizza, és megy hamar gyereket pottyantani, az utána ne csodálkozzzon, ha a kölcsön kenyér visszajár és nem bánnak vele kesztyűs kézzel. Talán nem kellene beígérni, hogy 2-3 évre elvállaja a munkakört valaki és alig a próbaidő után benyögni, hogy babát vár. Az ilyen magára vessen, azaz viselje ennek minden következményét.  De magyarázd már el nekem, ha dd számít valakire hosszútávon és bepalizzák, akkor a munkavállaó miért is várja el dd-től, hogy bármi segítséget adjon neki. Ha dd. összes bejegyzését ("asszem" tegnap előttől) elovasod, akkor olyan kép rajzolódik ki bennem, hogy én bizony szívesen dolgoznék ezzel az emberrel. Tök korrekt.  Amiket az otthoni munkával kapcsolatosan írsz, ez mind szép elgondolás, de nehogy azt hidd, hogy egy olyan cégnél, ahol gazdasági tevékenységet folytatnak, ügyfelek is megfordulnak...stb ki lehet alakítani az otthoni munkavégzés feltételeit. Ezt elvárhatod egy multitól, de nem szerintem egy dd féle saját cégtől Nem tom mennyi alkalmazotta lehet, lehet 5 fő, lehet 20, de semmiképpen nem multi. Rövidített munkaidő szerintem csak úgy tud szóba jönni, ha ezért rövidített fizetést is kapsz. Mert az tény, hogy a fizetést azt a munkavégzésért adják és nem ingyen.  És az a bejegyzése is korrekt, hogy arról nem tehet, ha a gyedről visszajövő nő elfelejti a szakmáját. Ha én jelentkezem pl. könyvelőnek valahova, akkor egy szakmai elvárás is van velem szemben. Igazat adok dd-nek, hoyg agyedről való visszajövetel nem mentesít a saját szakmám elfelejtése alól. Ez már tényleg nem amunkáltató dolga. Sőt, arra is utalt, ha a belső ügymenetben van változás, akkor arra kioktatja visszatérésnél. De leégne a pofám, ha babázás után úgy mennék vissza, hogy a saját szakmám elfelejtettem... Vagy az idegen nyelvet felejteném el időközben, ami kellett a korábbi munkámhoz. Ha a munkábaállásnál ezt feltételként szabták meg, akkor ez a babázás után is így lesz. Az én szakmai tudásom karbantartása az én feladatom. A belső változást meg kioktatják cégen belül. Sok kismama a saját szakmai alkalmatlanságáról a gyed után saját maga tehet....  Bocs a kisregényért, nem szoktam írni, inkább csak olvasni általában a fórumokon.

 • 2008.04.26 17:40:09Magenta

  DD szerintem is korrekt. Nem akarok bántani senkit, de vagy a szövegértelmezéssel van baja annak, aki itt beleköt folyton, vagy pont olyasvalaki, aki azért keres stabil munkahelyet, hogy elhúzzon szülni minél előbb...

 • 2008.04.26 17:50:23Vierre_

  csak annyit fűznék hozzá hogy  "Amiket az otthoni munkával kapcsolatosan írsz, ez mind szép elgondolás, de nehogy azt hidd, hogy egy olyan cégnél, ahol gazdasági tevékenységet folytatnak, ügyfelek is megfordulnak...stb ki lehet alakítani az otthoni munkavégzés feltételeit. Ezt elvárhatod egy multitól"  multitól pont nem.  De amúgy nem lett volna baj valóban, ha indul egy párhuzamos poszt a másik oldal tapasztalatairól is.

  Mert bizony az, hogy valaki kismama lesz, azáltal ő nem válik máris feltétlen korrekt emberré is. :)))))))

  Nagyon szép dolog az, hogy legyünk tekintettel a kismamákra, de jelezném, hogy a kismamusoknak is kell ehhez tartani magukat a többiek felé.

  Az hogy én terhes vagyok, nem emel engem máris fel olyan magasságokba, ahol nekem nem kell magam tartani a korrekt létezéshez. A kismamákkal ugyan az a baj, mint bármilyen más állapotban létező egyedekkel, hogy ELVÁRJÁK a különleges bánásmódot, MAJD MINDEN szituációban.

  Általánosítok.

  És mind ezt úgy írom, hogy én is voltam terhes.

  Én egy dolgot vártam el. HOgy amikor már nem bírtam állni, adják át a helyem. Ugyan ezt elötte és utána is megkapta tőlem más terhes nő.

  Vannak udvariassági formák, amikhez van aki tarja magát (sorban előre engedés pl) van aki nem, de én belőlem pl az ELVÁRÁS kihozza a dafkét. :))))

  Tény, hogy kurva nehéz ha nem lehetetlen terhesen és kisgyermekes anyaként munkát vállalni, ez egy rendszer-probléma, tény hogy a diszkimináció elfogadhatatlan.

  Ellenben a -nekem jár- mentalitás nem az, ami ezeket a problémákat meg fogja oldani.

 • 2008.04.26 17:59:06cozumel

  Vierre  Sztem telleg altalanositassz:-)  Kismama is van ilyen is, meg olyan is.

  Es ne feledjuk, hogy a testi valtozasok sem egyenlo mertekben hatnak rank.

  Nekem pl. egy darab hanyinger-rosszullet-szagerzekenysegem sem volt, de megertem azokat, akik a gyakori rosszullet miatt elvarnak bizonyos toleranciat.

  Most mit csinaljunk, ha az emberi faj fennmaradasa meg mindig okadassal jar? :D

 • 2008.04.26 18:14:32Rozina

  d.d.

  Egyre több a személyes felhang részedről. Pld. nem vagyok Rozika, még neked sem. És egyre többször köszönsz el, hogy aztán mégis viszagyere egy újabb eposszal.

  Ezek a bizonytalanságodra utalnak..

  A munkáltatói attitűdöd valszeg OK. Egyetlen dologban vitázom veled, hogy a leendő alkalmazottadat ennyi vizsgálatnak alávetni, nem a másik érdekében teszed. Ez neked jó és nem neki, mégha melléktermékként ki is derült egy-két baj. De magával a gyakorlattal nekem semmi bajom. Igaz, korábban a rabszolgavásárra utaltam, de a munkaerőpiac szerintem mindenütt az.

  A környezetemben vannak szorgalmas és tehetségtelen, szorgalmas és okos, lusta és mindenféle egyéb szempont szerint besorolható karakterek. A terhesség, babázás ezt valamelyest módosítja, de az alap vonások mindettől függetlenek.

  Viszont ha ilyen félelmeid vannak egy leendő alkalmazottaddal, lehet-e a szerződésbe foglalni, hogy mi történjék egy baba vagy betegség esetén?

  Használjuk ezt a vitát inkább konstruktívan, amiből munkáltató és munkavállaló is úgy tud kijönni, hogy tisztán tudnak egymással játszani és bebiztosítják magukat.

 • 2008.04.26 18:33:56nyulacs

  Cica7: hát tényleg gáz, hozzánk a kismamák simán vissza tudnak jönni, más, hogy remélem, nem lesz rá szükségem, bár ahogy most elnézem a munkaerőpiacot, mást nemigen fogok találni egy bölcsissel/ovissal. A jogász mit mondott, mit tehetsz és mi lehet a per kimenete? Az igaz, hogy csak pár hónapra kötelesek visszavenni a kismamát, aztán pedig kirúghatják? Sok helyen ez dívik. Jesszus, milyen egy tetves világban élünk? És tulképp minek szaporodunk, ha fenntartani sem tudjuk magunkat, mert nem engedik? :-( (Költői kérdés. :-))

 • 2008.04.26 19:05:41divali

  Rozina  engem speciel a te hozzászólásaid irritálnak. Vedd már észre magad, hogy te személyeskedsz rendesen dd-vel, te kezdted, de más szemében a szálkát is, magadéban agerendát sem veszed észre (igen, személyeskedek). Tipikusan az a nő társ lehetsz, aki az utolsó szó jogán nem bírja ki, hogy beszóljon. Ne haragudj, de dd beismerte, hogy valóban neki jó az orvosi alkalmassági viszgálat őt védi. És baromira nem értem, hogy mi ezzel a problémád? Valószínüleg te is ezt tennéd az ő helyében. Én, legalábbis ezt tenném. H az ő fejével gondolkodom, akkor én sem potenciális hosszú távon hiányzót keresnék... Akinek ez nem tetszik, annak nem kötelező ezen részt venni, kereshet más munkáltatót. Viszont nem semmi juttatást ad a dolgozóinak. Vedd észre kérlek magad, hogy te a kákán is csomót keresel. Építő jellegű, konstruktív beszólást hiányolsz dd-től, de pont pont a te hozzáállásod, állandó közöködésed teszi egyre lehetetlenné. Sőt, dd az építő jellegű hozzászólásai abban is megnyilvánultak, hogy valaki (nem te) ronda stílusban írt dd-nek, "mi a f-nak"...stb. DD nem vette át a stílust, figyelmen kívül hagyta.

  Mellesleg, ha te előzetesen lerövidíted az ő nikjét, akkor ne vedd zokon, ha ő cserébe megmásítja a tiédet. Humorérzéked hol van? Tehát nekem úgy tűnik, hogy nem tudsz újat kitalálni, valami miatt pont egy általánosságban vévő normális munkáltatónak szólongatsz be állandóan.  Bocs, nem megsérteni akartalak, tudom nem fogalmaztam finoman.

 • 2008.04.26 19:16:00divali

  Rozina  még valami. nem állította fixre, hogy egyáltalán nem jön többet vissza a fórumra, (asszem, nem nagyon kifejezést használta...stb.) Kívülállóként úgy tűnik, hogy te reménykedtél ebben és utána még jól odadöfted a véleményed (mintegy hátbatámadva), mert ha aktívan fórumoz dd, akkor nem tudsz konstruktívan, csak dekonstruktívan labdába rugni mellette.  És tudom, hogy nagyon keményen fogalmaztam feléd. Ne haragudj, de azt hiszem jobbat teszek veled, ha megmondom az őszintét, mint ha nem. Kellemes napot.

 • 2008.04.26 19:37:17Rozina

  divali,

  Másként értékelünk dolgokat. Te hidd ezt, én azt.

  Szerintem sok félrehallásnak lehet alapja, hogy másokat tapasztaltunk a munkáinkban, munkahelyeinken. Ez a sok előzmény mindannyiunkban tapasztalatként, majd abból fakadó előítéletként ott van. Tehát ha nekem a plusz orvosi keretet emlegetik, akkor beugrik a cafeteria, ami a munkáltatómnak is jó, meg nekem is - de nemcsak nekem. És szerintem ez így van jól, a melóhelyem nem segélyszervezet. Az interjún mindkét fél teszteli a másikat, ki így ki úgy. Mert mindkét fél a saját érdekeit akarja a legjobban érvényesíteni. Ha én állást keresek, nem azért választom X-et mert neki jó, hanem mert nekem megéri.

  Ennyi, ennyiben vitáztam dokkmunkás diplomás felvételi procedúrájának indíttatásával. Nem a gyakorlatával.

 • 2008.04.26 19:56:41divali

  Rozina  "Ha én állást keresek, nem azért választom X-et mert neki jó, hanem mert nekem megéri."  Ha dd keres munkaerőt, akkor ő olyat keres, aki neki éri meg. Tehát ezt ne vesd a szemére, hiszezn ő is utalt rá korábban, hogy nyilván te olyan munkahelyet keresel, ami neked jó. Ő ezt elfogadja. De fogadjuk már el mi is, hogy saját maga mellé, a saját vállakozásában már hadd dolgozzon olyanokkal, akikkel ő akar. (Elismersz valamit, majd később ugyanazt a szemére veted dekonstruktívan).  Lehet tévesen, de nekem úgy tűnik, hogy dd-nek a beszólásaidban sok olyasmit is tulajdonítottál, ami az ő írásaiból korábban nem derült ki, hanem te vetítetted rá ki a saját gondolataidat. (Mintha valami korábbi negatív sérelmedet rajta vezetted volna le) Ő pedig ezekre az általad vélt, neki tulajdonított dolgokra -tényleg előfordult, hogy saját magaddal ellentmondásba keveredtél- kifejtette az ő valós véleményét, szép türelmesen. A helyében én is ráuntam volna egy idő után. Ellenben írt dd nagyon sok olyat, amin nem árt nekünk, mint munkavállaóknak elgondolkodni a későbbi sikeres munkaadókkal történő együttműködés érdekében.  Amúgy meg, ha nincs vaj valakinek a füle mögött, akkor meg nem kell kiakadni azon, hogy a munkáltatók elküldik a jelöltet orvosi alkalmassági viszgálatra. (Főleg akkor nem, ha olyan munkáltató küldi mint dd, akinél számos egészségügyi probléma nem akadály, ha kell még átalakítja az irodát is, hogy alkalmazni tudja) • 2008.04.26 20:10:10divali

  Okoska  "Persze én a felét sem hiszem el annak, amit itt dd leírt. De mindegy..."  Én elhiszem. Nekem van ismerősöm, aki sokat mesélt a munkahelyéről és számtalanszor gondoltam, hogy de jó lenne, ha nekem is ilyen helyem lenne. alapbér+teljesítményarányos bér, béren kívüli juttatások, éves szabin felül még plusz napok, kapnak magánorvosi keretet, tudom, hogy van asztmás kollegája. Ki tudja, még az is lehet, hogy pont dd-nél dolgozik... ;) Majd megpróbálom kideríteni-igaz, az tnem tudom hogyan-, hogy tényleg ilyen kicsi-e a világ... :) Örülnék neki, de még örvendetesebb lenne, ha nem ő lenne dd, hanem kiderülne, hogy más munkáltatók is hasonló megbecsülésben részesítik dolgozóikat...

 • 2008.04.26 20:51:04divali

  Okoska  dd egy szóval sem írta, hogy rákérdez, hogy mikor akar a jelölt (aki éppen nem terhes) később gyermeket. Elismerte, hogy nem kérdezhet rá. Ellenben azt is írta, hogy világosan elmondja a jelölteknek, hogy olyan valakit keres, akire legalább 2-3 évet számíthat...stb. Ebből szerintem lehet érteni a dolgokat... (Nyilván akiről kiderül, az alkalmasságin, hogy terhes, ott más a helyzet, arról biztos kell értesülnie a munkáltatónak, ha ezáltal rá az alkalmazással plusz kötelezettségek hárulnának, pl. kötelező vizsgálatokon részvétel, nem emelhet a várandós...stb-bár ezt nem tudom, hogyan van valójában. Világosan leírta, hogy neki anyagiakban miért tesz be ha az új embere hamarosan kismama lenne (betegszabi, szülési szabi, nincs a munkakör ellátva, még a kismama maga sem tanulta meg a munkakört, de be kell tanítani mást, egy ideig ha párhuzamban dolgozik a két nő, akkor ha nem dupla fizetésre, adókra járulékokra tervezett, akkor gáz neki...stb.  És akkor ott az örök dilemma, hogy ha a helyettesítésre felvettel időközben jobban meg van elégedve mint a kismamával volt korábban, akkor miért kell kirugnia, ha a kismama visszajönne gyedről). Azaz, az állam jól védi a kismamák érdekeit, de nem úgy, hogy ő ad ehhez, hanem megköti a munkaadó kezét. Így viszont röhejes, ha a munkaadó rá van kötelezve, ha nincs másik üres hely, akkor a saját cégében fel kell állítani egy általa megbecsült embert, hogy őngysága visszaüljön, aki nem is volt korábban sem annyir aproduktav. Nehogy már az állam mondja meg, hogy a munkaadónak mi a jó, hogy kivel dolgozik a cég. (egy multinál ezek nem teszik be annyira a dolgokat, nekik ez nem számít annyira, de egy egyéni vállakozásnál, kisebb cégnél igen).  Bocs, én csak ismételgetem, dd írásait (lényegében nem tudok semmi újjal előrukkolni, ahhoz, amit már írt).  Viszont türelmes ember lehet, mert becsülettel állta a sarat a piszkálódások közepette és lehetne tanulni tőle, hogy mások durva fikázása nélkül próbáljunk véleményt alkotni.  "A plussz napok olyan cégre jellemző, ahol nincs elegendő munka"  Ezzel nem értek egyet. Plusz napokat azon cégek is szoktak adni, akiknél az átlagtól sztesszesebb munkakörök vannak. Amúgy dd leírta, hogy ha jól emlékszem 5 plusz napot ad, de azt kifejezetten betegség felhasználásra. Hogy influenza miatt ne kelljen valakinek rögtön betegszabira menni és ezért az 5 napért teljes bérezést ad. Ez viszont nem egyedi eset, több cégnél van ilyen, csak sajnos én nem olyan helyen dolgozom... ;). Utalt is rá többször, hogy kemény melót vár el, amit díjaz. Nem kéne vég nélkül kötözködni vele... azaz, kivetíteni rá olyan dolgokat, amiket nem tudunk, nem tudhatunk, hogy hogy van. De dd írásaiból nem az derült ki, amire te célzol, hogy nem lenne sok meló náluk, sőt ellenkezőleg. Valahogy úgy tűnik, hogy többen csak dd szavait forgatják ki.  Húúh, de hosszú lett írásom. Túlszárnyaltam magam, mert a korábbi passzív fórum olvasgatásokból a tettek mezejére léptem mostanság igencsak... ;)

 • 2008.04.27 01:27:19Vierre_

  Cozumel  Ha leírom, hogy általánosítok, akkor valóban általánosítok, így ott meglátni a tényleg-általánítást úgy gondolom, nem túl nagy feladat :DDDDDDDDDD

  Amúgy nekem sem volt, még egy fasza kis laza hányingerem sem. Semmi bajom nem volt a terhesség alatt, azon kívül hogy égett a hasam és toltam a maaloxot ezerrel, de az is a vége felé :DDDDD Simán mentem plusz harminc kilóval is, nem voltak komoly problémáim. :DDDDD

 • 2008.04.27 09:02:29nyulacs

  divali: "Hogy influenza miatt ne kelljen valakinek rögtön betegszabira menni és ezért az 5 napért teljes bérezést ad. Ez viszont nem egyedi eset, több cégnél van ilyen, csak sajnos én nem olyan helyen dolgozom..."  Az összeolv. előtt nem ismertük a táppénz fogalmát. Nem volt ilyen. Meg volt mondva, amíg nem élünk vissza vele, mindenki maradhat betegen otthon. És tökéletesen működött! (Persze ez csak kis cégeknél működhet szerintem, és nem nagyon hosszú betegszabi esetén.) Most meg... :-(((((( Na ez off, csak azért írtam, hogy valóban van ilyen, és megbecsült munkavállalónak érzi magát tőle az ember. Hogy számítanak rá és ami fondos, bíznak benne!

 • 2008.04.27 09:13:52Starlark

  Most a 20. hétben vagyok. De vhol egyet kell értenem Dokkmunkással. Ha munkaadó vagyok, vezető, nekem előre kell kalkulálnom, ha én nyílt lapokkal játszom nagyon rosszul venném le ha direkt átvernek. Olyan munkaerőben az életbe nem bíznék meg, mert sosem tudhatom hogy a saját érdekei miatt mikor ver át megint.  Közszférában dolgozom, bizottsági felvételi interjú volt így nem kérdezték meg mikorra tervezek gyereket, de a közvetlen főnököm az első munkanapomon bizony rákérdezett. Meg tudom érteni miért.

  Most 4 év meló után megyek szülni, és következő szezonban már újra dolgozni szeretnék, de ha másképp alakulna vmi miatt a lehető legkorábban biztos szólok neki, mert a munkám olyan hogy 1 évig senki nem dolgozhat benne önnálóan. Ebben az évben megoldják a helyettesítésem, 3 éven át viszon ez nem lehetséges...

 • 2008.04.27 16:11:28színezüst

  Másutt, a Te történeted rímel arra, amit DD is ír. Nyilván nem terhesen kerestél munkát, hiszen írod is, hogy a munkába állásod előtt 1 nappal tudtad meg, hogy babát vársz. De ahogy korábbi írásaidból kiderül, a babát terveztétek, nem véletlenül jött. Tudom, hogy nem Magyarországon élsz, és gyanítom, nem kérdezték meg a felvételi interjúdon, hogy tervezel-e babát (mert tilos), de Te nem hosszú távú munkát kerestél ez alapján. Persze benne van a pakliban, hogy az ember 1-2 évig minden próbálkozás ellenére nem esik teherbe, de amikor komolyan rajta van a témán, akkor inkább az a valószínű, hogy mondjuk fél éven belül jön a bébi. És akkor az új kolléga megpattan.  Más: a szülőképes korú nő elég érdekes kérdés, mert ez elég tág korhatár, mondjuk 20-40 között. Olvastam már szüléstörténetet olyantól, aki úgy lett anya 21 évesen, hogy addigra már 2-3 éve próbálkoztak a párjával. Szóval szerintem is az a legszimpatikusabb munkaadói hozzáállás, hogy legyünk egymással őszinték: tudom, hogy egyszer szülni fogsz, de addig is Téged akarlak alkalmazni, és remélem, nem 3 hónap után fogsz lelépni.

 • 2008.04.28 00:29:02másutt

  szinezust: a kovetkezo tortent: leepitesek miatt munka nelkul talaltam magam oktober vegen, ezerrel elkezdtem melot keresni. alom allashirdetes gyakorlatilag azonnal az utamba kerult!!! 1. behivas oktober 18. 2. behivas november vegen. utana megallt az elet a karacsony kozelsege miatt. hiaba siettettem.. semmi. a potencialis fonok szolt december elejen, hogy januarban tud donteni: OK. semmi baj.... vartam.

  januar vegen 3. behivas, osszes nagyfonokkel talalka. februar asszem elsejen kozoltek velem, hogy enyem volt az allas es kezdhetem a melot.  a gyerek januar huszadikan fogant.  a legbosszantobb, hogy tobb allasajanlat kozul valasztottam azt, mert tudtam, hogy ha isten is ugy akarja, szulni fogok par even belul.

  ez NEM valami aljas dolog. nem szandekoztam tobbet, mint 6-max 12 honapot otthon maradni.NALUNK NINCSEN GYES!!!

  A vallalat, egy tobbezres multi, a nagyon galans es csaladbarat szabalyairol hires!! a fonok 3 gyerek szult ugyanez allasban.  a beosztasom elegge magas volt, kb 15 ember dolgozott nekem.  ez van.  mondom: az o veszteseguk. nekem van egy alomszep nyugodt edes csecsemom. nem kell sehova visszasietnem. ok meg ugyanaz a rakas meleg hig szar amik voltak. atlag 1/2 ev nekik betolteni egy ures allast... most mar tudom miert.

 • 2008.05.01 16:15:06színezüst

  Értem, így tényleg máshogy hangzik. És kisbabával melót találni ott is nehéz? Meddig maradsz otthon a lányoddal?

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta