Az alábbiakban olyan sütik receptjeit osztja meg mazsola84 a Poronty olvasóival, amikkel nincs sok kecmec, kezdők is bátran nekiállhatnak és nem utolsó sorban nagyon finomak. Brownies, meggyes pite, gyümölcsös túrótorta - akár az ünnepekre is. Neked is van jó recepted? küldd el nekünk, hogy a többi anyuka is jókat főzhessen otthon.
Brownies
Hozzávalók:
10 dkg étcsoki
10 dkg liszt
10 dkg cukor
1 csapott teáskanálnyi sütőpor
1 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
2 tojás
1 dl olaj (szűken mérve)
3 evőkanál kávé (ha berzenkedünk a kávé-gyerek kombótól, helyettesítsük tejjel)
1 marék durvára vágott dió
pár dkg vaj a forma kikenéséhez
A recept egy Stahl-könyvből van, én egy picit finomítottam rajta. Nem ismerem a brownies eredetét, autentikus elkészítési módját, nem tudom, hogy az általam készített igazi brownies-nak minősül-e, de nálunk mindig hatalmas sikere van. Én is szeretem, mert összesen két tálat kell összedzsuvázni és ugye ez sem elhanyagolható szempont.
Előveszek két tálat, egy kisebbet meg egy nagyobbat. Az egyikbe sajtreszelőn lereszelem az étcsokit (lehet mindenféle extra csokiból is csinálni, de higgyetek nekem, a Szerencsi is tökéletes). Hozzáadom a cukrot, a lisztet, a kakaóport és a sütőport. A kisebb tálba felütöm a tojásokat és kézi habverővel hozzákeverem a kávét (vagy tejet) és az olajat. Az összes hozzávalót összekutyulom és a kivajazott piteformába öntöm. A tetejére rászórom a durvára vágott diót és mehet a 170° C-ra előmelegített sütőbe 18-20 percre.
Én próbáltam már mandulával is a tetején, de dióval egyértelműen jobb.
Akkor se hagyjuk bent tovább, ha nem teljesen száraz a villánk, amikor beleszúrjuk, mert könnyen kiszárad és akkor nagyon morzsalékos lesz. Az igazi nirvana eléréséhez adhatunk a langyos brownies-hoz egy gombóc vaníliafagyit.
Meggyes pite
Hozzávalók:
25 dkg rétesliszt
6-8 gr sütőpor
2 tojás
5 dkg vaj
20 dkg cukor
1 csom. vaníliás cukor
1 doboz tejföl
1 nagy üveg meggybefőtt (40 dkg)
1 cirom héja (bele lehet csavarni a levét is)
fahéj
szeletelt vagy vágott mandula
Opcionális:
2 ek. cukrozatlan kakaópor
pár dkg csoki (ha maradt húsvétról nyuszi csokink, tökéletesen megteszi)
A tojást a vajjal és a cukorral habosra keverem. A lisztet összekeverem a sütőporral és hozzáadom az előzőekhez. Belezuttyintom a tejfölt is, és itt jöhet bele a frissen reszelt citromhéj illetve a csoki, ha van otthon. Nagyon fontos, hogy csak rétesliszt jó hozzá, simával inkább ne próbálkozzunk.
Szilikonos sütőpapírral kibélelek egy kerek hőálló tálat (sima tepsiben is jó, de nekem jobban tetszik, ha szép szeleteket lehet vágni belőle, dupla adagot viszont csak magas falú tepsiben sütök), és belesimítom a tésztát. A lecsöpögtetett meggyet elosztom rajta, megszórom pici fahéjjal és kevés szeletelt mandulával. Kipróbáltam már barackbefőttel is, úgy is finom. Ha valaki él-hal a kakaós tésztákért (én), akkor a kimért lisztből vegyen ki két evőkanállal és helyettesítse cukrozatlan kakaóporral, de ilyenkor a tört csoki semmiképpen se maradjon ki. A savanykás meggy az édes csokis tésztával isteni. A képen a sima tésztával sütött van, de a kakaós-csokis szerintem sokkal finomabb. 170° C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc kell neki.
Gyümölcsös túrótorta gyorsan
Hozzávalók:
1 készen vett piskóta lap (lehet sk is, de akkor vegyük le a címből a „gyorsan” kifejezést)
50 dkg túró
5 dl tejszín
1 citrom héja
2 zacskó Dr. Oetker zselatinfix (igen tudom nem bio, de ne legyenek illuzióink, a cukrászdában vett túrótortákban ennél furább dolgok is vannak)
cukor ízlés szerint
kb. 35-40 dkg gyümölcs (nálam általában eper vagy málna, de tudom, hogy allergizál, úgyhogy választhattok rá mást is)
1 zacskó tortazselé
A kész piskótalapot belesimítom egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába, az 5 dl tejszínt felverem géppel, de cukor nélkül! A túrót áttöröm krumplinyomón és hozzáreszelem a citrom héját. Ezt összeforgatom a felvert habbal, majd hozzáadom a 2 zacskó zselatinfixet. Csak most keverem bele a cukrot. A zselatinfixes zacskó hátulján rajta van a krém készítése, ott hangsúlyozzák, hogy a cukrot csak a végén szabad beletenni.
A tejszínes-túrós krémet rákanalazom a piskótára és megpakolom friss gyümölccsel. Elkészítem a tortazselét, rálocsolom és mehet a hűtőbe. Elvileg 4-5 óra elég neki, én egy éjszakára biztos, ami biztos alapon bent szoktam hagyni a hűtőben.
Másnap lepattintom a tortaformát és lehet enni. Ha van egy kis érzékünk a díszítéshez, akkor még ünnepekre is be lehet vállalni, lesz olyan jó, mint a cukrászdai túrótorták.
mazsola84