Az élet 7 kellemetlen, de igaz szabálya

Az életben mindenki a boldogságot keresi, és azt szeretné, ha kitűzött céljai minél jobban teljesülnének. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, tisztában kell lenned az alapvető szabályokkal és tényekkel. Ezek némelyike kellemetlen, de elkerülhetetlen, hogy ismerd őket.

Thomas Oppong üzleti és karrierszakértő, a Medium Personal Growth szerzője elmondja, mi az a hét alapvető dolog, amit tudnod kell az élet és a siker összefüggéseiről.

1. Az élet versengés – de nem mindenki számára ugyanazt jelenti a győzelem

Felesleges tagadni, hogy az egész élet egy hatalmas verseny. Gyerekkorodtól fogva folyamatosan vetélkedsz, hogy te kaphasd meg a jobb állást, elnyerhesd az áhított férfi/nő szerelmét, magasabb társadalmi pozícióba kerülhess. Azok, akik azt mondják, ez a verseny nem létezik, máris lépéshátrányba kerültek. A helyes stratégia, ha felveszed a kesztyűt. A siker azonban nem ugyanazt jelenti az egyes emberek számára. Csak te magad tudod, mik azok a célok, amelyekért harcolni akarsz. Valójában sokszor saját magaddal vetélkedsz, mintsem másokkal. Energiáidat koncentráld arra, hogy a saját magaddal szemben támasztott elvárásoknak megfelelj, vagy akár túlszárnyald őket, és ne arra, amit mások követelnek tőled. Ne félj, ha időnként kudarcok érnek – mindenki hibázik, és a hibákból is sokat tanulhatsz.

Az élet 7 kellemetlen, de igaz szabálya
Az élet 7 kellemetlen, de igaz szabályaArman Zhenikeyev / Getty Images Hungary

2. Sokat számít, hány embert érsz el

Akármennyire is nehéz beismerni, a népszerűség igenis fontos. Hiába írsz egy könyvet tele magvas gondolatokkal, ha az a fiókban porosodik, és senki sem olvassa el. Akkor tudsz igazán változást elérni, ha minél többeket érintesz meg azzal, amit csinálsz. Egy szupermodell szava több emberhez ér el, mint egy rákkutatóé. Minél több embert érdekel a tevékenységed, annál nagyobb változást tudsz véghez vinni a világban. Ha vállalkozást alapítasz, fontos, hogy mennyi ügyfeled van, kikhez jut el a híred. A sikert sokszor számokban mérik.

3. A sikeres emberek „mindenhez” értenek

Az élet folyamatos tanulás, melynek során mindig újabb és újabb ismereteket, készségeket sajátíthatsz el. Sose légy rest új dolgokat megtanulni. Lehet, hogy az adott ismeret akkor éppen haszontalannak tűnik, de évek múlva kapóra jön egy bizonyos helyzetben. A legsikeresebb emberek igazi polihisztorok, akik képesek kombinálni a különböző területeken szerzett jártasságukat. Sokan vannak, akik remekül értenek egyvalamihez, de jóval kevesebben azok, aki egy egész sor különleges képességet tudnak felvonultatni és tetszés szerint a szolgálatukba állítani.

4. Az élet játék – nem mindegy, hogyan játszod

Akárcsak egy sakkjátszmában vagy egy társasban, minden egyes döntésed befolyásolja a játék kimenetelét. A játéknak előbb-utóbb vége szakad (szerencsés esetben 80-90 éves korodban), de nem mindegy, hogy vesztesként vagy győztesként jutsz el odáig. Ezért fontos, hogy legyenek terveid, életcélod, ne csak vaktában lépj egyik mezőről a másikra, hanem dolgozz ki egy stratégiát. Sohasem késő ezt elkezdeni – bármikor új, stabil irányba tudod terelni a vakvágányon haladó életedet.

5. A boldogság rajtad múlik

Hiába nyavalyogsz azon, hogy mennyire rosszak a körülmények, az igazság az, hogy a boldogság sokszor hozzáállás kérdése. Ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy eltervezted, előszeretettel okolsz rajtad kívül álló körülményeket – rossz a munkád, az emberek nem kedvelnek, nincs elég pénzed. Ahelyett, hogy ezekre fognád a kudarcaidat, inkább szállj magadba és dolgozz azon, miként tudnál másként hozzáállni az élethez. Csüggedés és panaszkodás helyett nézd azt, hogyan tudod a legjobbat kihozni a helyzetből, és min kell dolgoznod ahhoz, hogy jobbá tedd a sorsod.

Te döntesz, merre indulsz
Te döntesz, merre indulszKlaus Vedfelt / Getty Images Hungary

6. A boldogság nem fog csak úgy rád találni

Régi hiba, ha a boldogságért nem teszel semmit, inkább csak hátradőlsz, és azt várod, hogy egyszer csak odaröppenjen hozzád; esetleg másoktól várod a megváltást. Sokszor nem is kell hatalmas lépéseket tenned, hogy boldog legyél. Gyakran az apróságok okozzák a legnagyobb örömöt az életben – egy kellemes, szeretteiddel töltött délután vagy egy kirándulás a természetben boldogabbá tehetnek, mint egy drága nyaralás vagy egy rég áhított fizetésemelés.

7. Az élet nem futóverseny, hanem labirintus

Könnyű azt hinni, hogy az élet olyan, mint egy gyors sprint: elrajtolsz, egyenesen lefutod a távot, és célba érsz, vagy éppen elbuksz. A valóság ezzel szemben, hogy az élet minden, csak nem egyenes. Kacskaringós labirintus, melyben gyakran tévútra jutsz, olykor visszafelé mozdulsz el, de ha ügyes vagy, megtalálod az utat előre. A labirintus tele van feladványokkal, akadályokkal, melyeket meg kell oldanod, el kell hárítanod. Mindenki más tempóban halad, és a saját göröngyös útját járja. Azért, mert veled ellentétben másoknak – látszólag – gyorsan és könnyen sikerült az előrejutás, nem szabad azt hinned, te sosem fogsz révbe érni. A fontos, hogy sose add fel, és mindig legyen stratégiád, ami átvisz az útvesztőn. A legrosszabb, ha megijedsz, és inkább semerre sem mozdulsz. Az egy helyben toporgás sohasem visz tovább, inkább csak rosszabbá teszi a helyzetet. Mindig van kiút a labirintusból, ha elakadtál, az azért van, mert még nem találtad meg a helyes utat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek