A zsidó zserbó – a flódni

Zanza!

Nincs a flódninál borzalmasabb dolog a világon. Macerás, bonyolult, hosszú elkészíteni. Zsíros, cukros, egészségtelen. És nincs a flódninál finomabb dolog az egész földkerekségen. A flódni a zsidó zserbó. Minden benne van, amit csak szeretek: mák, dió, alma, bor, méz, szilvalekvár. Annyi kalória van egy szeletben, hogy etióp falvakat lehetne vele jóllakatni. Megeszem, és tele vagyok - de mégsem tudom abbahagyni.

RDA 1399
Fotó: Dívány

Nagy fáradságosan elkészítem, és miután kiraktam az asztalra, fél órán belül se híre, se hamva, aztán meg nyöszörög nekem az egész család, hogy fáj a hasuk. Hát fájjon! Bezzeg nekem alig jutott valami… csak egy-két szelet… de ki számolja...

Így készítem el:

Tészta

25 dkg finomliszt 
25 dkg rétesliszt
25 dkg vaj (ne használjon margarint, az sértés.)
10 dkg porcukor
3 db tojássárgája
1 dl fehérbor (kóser)
1 késhegynyi sütőpor
1 csipet só

Almás réteg

70 dkg savanyú alma 
2 ek méz
1 citrom leve
fahéj, szegfűszeg

Mákos réteg

20 dkg darált mák 
10 dkg cukor
5 dkg mazsola (elhagyható)
1.5 dl fehérbor

Diós réteg

20 dkg darált dió 
10 dkg cukor
5 dkg mazsola
1.5 dl fehérbor

Az összeállításhoz

25 dkg házi, sűrű szilvalekvár 
1 db tojás

RDA 14000
Fotó: Dívány

Először (egy nappal előtte) a tésztát készítjük el.

  • A kétféle lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a sütőport, a porcukrot. Rákockázzuk a hideg vajat, melléütjük a sárgákat.
  • Összemorzsoljuk, majd összedolgozzuk a borral.
  • Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük pihenni.

Másnap elkészítjük a töltelékeket:

  • meghámozzuk, majd lereszeljük az almát. Kinyomkodjuk és lecsöpögtetjük, hogy a fölösleges lé ne áztassa el a tésztát. Összekeverjük a citrom levével, a mézzel és a fűszerekkel (ízlés szerint).
  • Az 1,5 dl fehérbort a mazsolával és cukorral kicsit összeforraljuk (míg a cukor megolvad). Leöntjük vele a darált diót, összekeverjük, és félrerakjuk.
  • Hasonlóan járunk el a mákkal is.
  • Megvárjuk, míg a kétfajta boros töltelék kihűl.

Összeállítjuk az egészet

  • Kivesszük a tésztát a hűtőből, négy egyenlő részre osztjuk.
  • Egy 25x35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  • Az egyik tésztát kinyújtjuk, belesimítjuk.
  • Megkenjük szilvalekvárral, majd rátesszük a kihűlt diós krémet.
  • Kinyújtjuk a második lapot, rátesszük.
  • Ezt is megkenjük szilvalekvárral, majd rásimítjuk a kihűlt mákot.
  • A harmadik lapot kinyújtjuk, rátesszük.
  • Szétterítjük rajta az almás tölteléket.
  • Az utolsó lappal lefedjük.
  • A sütemény tetejét megkenjük a felvert tojással.

Aztán megsütjük

  • Lassú tűzön (170-180 fokon) addig sütjük, amíg szép aranybarna nem lesz a teteje.

De zsidó-e a flódni? És magyar-e? Ez egy nagyon jó kérdés. Hasonlóan vitatott eredetű sütemény, mint a bejgli. nagy valószínűséggel Pesten árulták először, és innen terjedt el a kelet-európai, főleg zsidó konyha édességeként.

Mivel a zsidóknál a mák és a dió a termékenységet szimbolizálja, az ünnepek alapvető süteménye lett: alapanyagaiban és ízvilágában azonban annyira harmonizál a kelet-európai konyha ízeivel, hogy a térségben általánosan elterjedt, kedvelt sütemény, magyaroktól svábokon át a szlovákokig. Az egyik eredetmonda szerint egy pesti zsidó mamma gyúrta összes egy süteménybe mindazt, amit szeretett, és sütötte ki bejglitésztában – akárhogy is, ha Ön kedveli a mákos-diós-szilvalekváros-almás, tradicionális, nehéz, de isteni süteményeket, egy pillanatig se habozzon tovább, hogy akarja-e magának a flódnit. Perszehogy.  

Blogmustra