Zanza!

A nyár a hideg gyümölcslevesek szezonja: készülhetnek almából, körtéből, őszibarackból, meggyből, vagy akár a családtagok kedvenc gyümölcseiből összeválogatva is. Alaposan lehűtve remekül hűsítenek, segítik a folyadék-utánpótlást, nagy kánikulában akár könnyű vacsorának is bevethetők. Most az alap meggyes változatot mutatjuk.

a
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

Hozzávalók:

  • 60 dkg meggy
  • víz
  • 3-4 karika kezeletlen citrom
  • 1 rúd fahéj vagy 1 kk. őrölt fahéj
  • nádcukor vagy méz, ízlés szerint
  • 1 púpos ek. kukoricakeményítő
  • 2 dl habtejszín

Elkészítés:

1. A meggyet felöntjük annyi vízzel, amennyi jó bőven ellepi. Beledobjuk a citromkarikákat, a fahéjat és a cukrot vagy mézet ízlés szerint – én három evőkanálnyi nádcukrot tettem bele. Felforraljuk, és szűk 10 percig gyöngyözve főzzük.

2. A keményítőhöz hozzáadunk egy kevés habtejszínt, csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk fokozatosan a maradék habtejszínt is. A keményítős habtejszínhez hozzáadunk egy evőkanálnyi a leves forró levéből (azaz hőkiegyenlítünk), majd lassan, kis sugárban hozzáöntjük a leveshez.

3. Forrásig melegítjük ismét a levest, és ha kell, még igazítunk plusz cukorral vagy mézzel az édességén. Jól behűtve tálaljuk.

Blogmustra