A zöldborsóleves az egyik legfinomabb étel, főleg ha jól van elkészítve. Van egy receptkönyvem, amibe a nagymamám és anyukám receptjeit véstem fel. Néha azért megtoldom ezzel-azzal a kajákat, de az alapvető dolgokat ebből merítem.
Egyszerű a recept, de a jó leveshez idő kell! És még valami: leveskockára, mesterséges ízesítőre nem lesz szüksége!
A legfontosabb amikor levest főz, hogy ne akarja gyorsan elkészíteni - akkor lesz jó az íze (mesterséges ízfokozók nélkül), ha ad időt összeérni a zöldségeknek. Ennek a receptnek is ez a titka.
Ezekre lesz szüksége
a leveshez:
- 1 fej vöröshagyma kockázva
- 3 szál sárgarépa, karikázva
- 2 szál fehérrépa karikázva (nem muszáj, ha nem szeretik)
- 1 darab karalábé, kockázva
- 1/2 kg zsenge zöldborsó (ilyenkor mirelit)
- Só
- 2 csapott evőkanál édes-nemes pirospaprika
- 3 evőkanál liszt
- 1,5 + 5 bögre víz
- petrezselyem
- 2 csapott evőkanál kókuszzsír/olívaolaj/bármilyen zsiradék
- csirkeszárny vagy húsos karajcsont, opcionális, de jót tesz neki
A galuska:
- Egy evőkanál víz
- Egy tojás (L-méretű mélyalmos)
- Négy evőkanál liszt
A tojást üsse egy tálkába, és verje fel egy villával, mintha csak rántottát készítene. Adja hozzá a négy evőkanál lisztet, és az evőkanál vizet. A masszának jó sűrűnek kell lennie. Szaggassa a nokedlit a levesbe, néha keverje meg fakanállal, hogy a nokedlik elváljanak egymástól, és újraforrástól számítva még egy-két percig főzze. Ezután már csak a tálalás következik, és végre lehet enni.
Tippek, jó tanácsok
- Akkor lesz finom a leves, ha végig alacsony hőfokon főzi.
- Petrezselymet is lehet bele vágni, én csak díszíteni szoktam vele. Ha ön szeretné belefőzni a levesbe, akkor tegye bele amikor már felöntötte vízzel. Általában egy csokrot szoktak hozzá felhasználni.
- Mielőtt beleszaggatná a levesbe a nokedlit, emelje fel a hőfokot de csak annyira, hogy elkezdjen forrni a leves
- Ha senki nem hal éhen a családban, miután a nokedli megfőtt, várja meg míg a főzőlap teljesen kihűl és addig hagyja rajta a levest. Így lesz ideje összeérni az ízeknek.
- A mirelit borsót ne jegesen tegye a levesbe, hagyja állni egy kicsit szobahőmérsékleten.
- Ha kevésnek találja a nokedlit, duplázza meg nyugodtan az adagot.