OFFLINE

Főzzön borsólevest nagymama módra

2013. január 23., szerda 10:04

A zöldborsóleves az egyik legfinomabb étel, főleg ha jól van elkészítve. Van egy receptkönyvem, amibe a nagymamám és anyukám receptjeit véstem fel. Néha azért megtoldom ezzel-azzal a kajákat, de az alapvető dolgokat ebből merítem.

Egyszerű a recept, de a jó leveshez idő kell! És még valami: leveskockára, mesterséges ízesítőre nem lesz szüksége!

A legfontosabb amikor levest főz, hogy ne akarja gyorsan elkészíteni - akkor lesz jó az íze (mesterséges ízfokozók nélkül), ha ad időt összeérni a zöldségeknek. Ennek a receptnek is ez a titka.

Ezekre lesz szüksége

a leveshez:

  • 1 fej vöröshagyma kockázva
  • 3 szál sárgarépa, karikázva
  • 2 szál fehérrépa karikázva (nem muszáj, ha nem szeretik)
  • 1 darab karalábé, kockázva
  • 1/2 kg zsenge zöldborsó (ilyenkor mirelit)
  • 2 csapott evőkanál édes-nemes pirospaprika
  • 3 evőkanál liszt
  • 1,5 + 5 bögre víz
  • petrezselyem
  • 2 csapott evőkanál kókuszzsír/olívaolaj/bármilyen zsiradék
  • csirkeszárny vagy húsos karajcsont, opcionális, de jót tesz neki
Tegyen egy lábasba zsiradékot és dinsztelje meg benne a felkockázott hagymát alacsony hőfokon.
 
Amikor a hagyma megpuhult, tegye a felkockázott/karikára vágott répát, és az aprított karalábét, (és ha azt is vett, akkor a húsos karajcsontot is) a lábasba, és kicsit kapassa oda a zöldségeket, sózza meg, majd fedő alatt alacsony hőfokon párolja 15-20 percig.
 
Ezután adja hozzá a borsót (és a csirkeszárnyat, ha azt tesz bele), és párolja tovább fedő alatt további 15 percig. Mivel a zöldségek, és a mirelit zöldborsó is fog levet engedni, egyelőre még ne öntse fel vízzel.
 
Miután lejárt a 15 perc, vegye le a lábasról a fedőt, adjon három evőkanál lisztet az ételhez, és jól keverje el. Folyamatos kevergetés mellett két-három perc alatt pirítsa össze a zöldségeket a liszttel. Ne ijedjen meg, ha leragad (nem leég!) a kaja, a fakanállal szépen fel tudja kaparni.
 
Vegye le a tűzhelyről a lábast, adja az ételhez a két csapott evőkanál pirospaprikát, és szép lassan, folyamatos kevergetés közben öntse fel 1,5 bögre vízzel, majd tegye vissza a tűzre. Ha kicsit csomós is lesz a leves a liszt miatt, ne aggódjon, ahogy kevergeti, idővel szép sima lesz.
 
Ha úgy látja, hogy eltűntek a csomók, adjon még a leveshez hideg vizet. Én ilyenkor még öt bögre vizet adok hozzá, de én sűrűn szeretem a levest. Szóval nyugodtan önthet hozzá többet is. ellenőrizze, kell-e utánasózni. Takarékon (kis hőfokon) főzze a levest körülbelül 25-30 percig (attól függ mennyi idő alatt puhul meg a zöldborsó és a hús), közben készítse el a galuskát.
 

A galuska:

  • Egy evőkanál víz
  • Egy tojás (L-méretű mélyalmos)
  • Négy evőkanál liszt

A tojást üsse egy tálkába, és verje fel egy villával, mintha csak rántottát készítene. Adja hozzá a négy evőkanál lisztet, és az evőkanál vizet. A masszának jó sűrűnek kell lennie. Szaggassa a nokedlit a levesbe, néha keverje meg fakanállal, hogy a nokedlik elváljanak egymástól, és újraforrástól számítva még egy-két percig főzze. Ezután már csak a tálalás következik, és végre lehet enni.

 

Tippek, jó tanácsok

  • Akkor lesz finom a leves, ha végig alacsony hőfokon főzi.
  • Petrezselymet is lehet bele vágni, én csak díszíteni szoktam vele. Ha ön szeretné belefőzni a levesbe, akkor tegye bele amikor már felöntötte vízzel. Általában egy csokrot szoktak hozzá felhasználni.
  • Mielőtt beleszaggatná a levesbe a nokedlit, emelje fel a hőfokot de csak annyira, hogy elkezdjen forrni a leves
  • Ha senki nem hal éhen a családban, miután a nokedli megfőtt, várja meg míg a főzőlap teljesen kihűl és addig hagyja rajta a levest. Így lesz ideje összeérni az ízeknek.
  • A mirelit borsót ne jegesen tegye a levesbe, hagyja állni egy kicsit szobahőmérsékleten.
  • Ha kevésnek találja a nokedlit, duplázza meg nyugodtan az adagot.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta