Főzzön borsólevest nagymama módra

Zanza!

A zöldborsóleves az egyik legfinomabb étel, főleg ha jól van elkészítve. Van egy receptkönyvem, amibe a nagymamám és anyukám receptjeit véstem fel. Néha azért megtoldom ezzel-azzal a kajákat, de az alapvető dolgokat ebből merítem.

Egyszerű a recept, de a jó leveshez idő kell! És még valami: leveskockára, mesterséges ízesítőre nem lesz szüksége!

A legfontosabb amikor levest főz, hogy ne akarja gyorsan elkészíteni - akkor lesz jó az íze (mesterséges ízfokozók nélkül), ha ad időt összeérni a zöldségeknek. Ennek a receptnek is ez a titka.

Ezekre lesz szüksége

a leveshez:

  • 1 fej vöröshagyma kockázva
  • 3 szál sárgarépa, karikázva
  • 2 szál fehérrépa karikázva (nem muszáj, ha nem szeretik)
  • 1 darab karalábé, kockázva
  • 1/2 kg zsenge zöldborsó (ilyenkor mirelit)
  • 2 csapott evőkanál édes-nemes pirospaprika
  • 3 evőkanál liszt
  • 1,5 + 5 bögre víz
  • petrezselyem
  • 2 csapott evőkanál kókuszzsír/olívaolaj/bármilyen zsiradék
  • csirkeszárny vagy húsos karajcsont, opcionális, de jót tesz neki
Tegyen egy lábasba zsiradékot és dinsztelje meg benne a felkockázott hagymát alacsony hőfokon.
 
Amikor a hagyma megpuhult, tegye a felkockázott/karikára vágott répát, és az aprított karalábét, (és ha azt is vett, akkor a húsos karajcsontot is) a lábasba, és kicsit kapassa oda a zöldségeket, sózza meg, majd fedő alatt alacsony hőfokon párolja 15-20 percig.
 
Ezután adja hozzá a borsót (és a csirkeszárnyat, ha azt tesz bele), és párolja tovább fedő alatt további 15 percig. Mivel a zöldségek, és a mirelit zöldborsó is fog levet engedni, egyelőre még ne öntse fel vízzel.
 
Miután lejárt a 15 perc, vegye le a lábasról a fedőt, adjon három evőkanál lisztet az ételhez, és jól keverje el. Folyamatos kevergetés mellett két-három perc alatt pirítsa össze a zöldségeket a liszttel. Ne ijedjen meg, ha leragad (nem leég!) a kaja, a fakanállal szépen fel tudja kaparni.
 
Vegye le a tűzhelyről a lábast, adja az ételhez a két csapott evőkanál pirospaprikát, és szép lassan, folyamatos kevergetés közben öntse fel 1,5 bögre vízzel, majd tegye vissza a tűzre. Ha kicsit csomós is lesz a leves a liszt miatt, ne aggódjon, ahogy kevergeti, idővel szép sima lesz.
 
Ha úgy látja, hogy eltűntek a csomók, adjon még a leveshez hideg vizet. Én ilyenkor még öt bögre vizet adok hozzá, de én sűrűn szeretem a levest. Szóval nyugodtan önthet hozzá többet is. ellenőrizze, kell-e utánasózni. Takarékon (kis hőfokon) főzze a levest körülbelül 25-30 percig (attól függ mennyi idő alatt puhul meg a zöldborsó és a hús), közben készítse el a galuskát.
 

A galuska:

  • Egy evőkanál víz
  • Egy tojás (L-méretű mélyalmos)
  • Négy evőkanál liszt

A tojást üsse egy tálkába, és verje fel egy villával, mintha csak rántottát készítene. Adja hozzá a négy evőkanál lisztet, és az evőkanál vizet. A masszának jó sűrűnek kell lennie. Szaggassa a nokedlit a levesbe, néha keverje meg fakanállal, hogy a nokedlik elváljanak egymástól, és újraforrástól számítva még egy-két percig főzze. Ezután már csak a tálalás következik, és végre lehet enni.

 

Tippek, jó tanácsok

  • Akkor lesz finom a leves, ha végig alacsony hőfokon főzi.
  • Petrezselymet is lehet bele vágni, én csak díszíteni szoktam vele. Ha ön szeretné belefőzni a levesbe, akkor tegye bele amikor már felöntötte vízzel. Általában egy csokrot szoktak hozzá felhasználni.
  • Mielőtt beleszaggatná a levesbe a nokedlit, emelje fel a hőfokot de csak annyira, hogy elkezdjen forrni a leves
  • Ha senki nem hal éhen a családban, miután a nokedli megfőtt, várja meg míg a főzőlap teljesen kihűl és addig hagyja rajta a levest. Így lesz ideje összeérni az ízeknek.
  • A mirelit borsót ne jegesen tegye a levesbe, hagyja állni egy kicsit szobahőmérsékleten.
  • Ha kevésnek találja a nokedlit, duplázza meg nyugodtan az adagot.

Blogmustra