OFFLINE

Unja a banánt? Készítsen bonbont!

2009. október 23., péntek 12:32

Tudták mitől kunkorodik szépen körbe a bonbonok tetején a csokoládé? Nem, nem manócskák simogatják formára.

csoki 011

A Keserédes Csokoládébolt manufaktúrájában jártam és megint csak kiderült, jó minőségű alapanyagokból, szeretettel lehet a legfinomabb dolgokat elkészíteni.

Megesik, hogy a szakmájukban sikeres emberek egyszer csak valami másra vágynak, esetünkben is ez történt, a Keserédes manufaktúra újságíró-bonbonkészítője pár éve fogott a pralinékészítésbe.

Két csokoládé legalább annyira különbözhet, mint egy kifőzde és egy Michelin-csillagos étterem fogásai. Könnyű különbséget tenni, míg egy egész tábla Milka simán lecsúszik, egy kiváló minőségű csokoládéból készült praliné annyi anyagot tartalmaz, amiből egy-két darab is elég élményt nyújt és eltelít.

Nekem is ez tűnt fel először a pralinék készítése közben. Csak belekóstolok és készen vagyok, nem kezdtem el nagykanálért könyörögni. A pálinkákra viszont szívesen rápróbálnék szép sorban, sajmeggyről itt hallok először és a bonbon, praliné, trüffel fogalmait is tisztázzuk.

Bonbon, praliné, trüffel

Bonbon: töltött csokoládégolyó

Praliné: mandulás, mogyorós desszert

Trüffel: a rücskös formájában hasonló szarvasgombáról kapta nevét, csokikrémes desszert

A jó csokoládé is kémia, ahhoz, hogy a termék fényes, roppanós, szájban olvadós és hosszan eltartható legyen, ki kell alakítani neki a megfelelő kristályszerkezetet. Ez a temperálás.

A csokoládét 40-45 fokon kell felolvasztani, ha nincs célszerszám a közelben, gőzfürdőben. A maghőmérő elengedhetetlen kellék. (1500 forintos tétel, ha karácsonyra bonbonoznának, megéri) Fontos, hogy az olvasztóedény fala ne érintkezzen közvetlenül a hőforrással. Amikor a csokoládé felolvad, 40-45 fokos, 3/4-ét öntsük ki egy márvány, vagy gránitlapra (konyhapultra...) és ott két spakli segítségével folyamatosan keverjük, ne hagyuk, hogy megkössön, a spaklikra se. Így hűtjük le 30 fokra és visszakeverjük a a temperálatlan 1/4-hez. Így lesz temperált, ekkor kell gyorsan felhasználni. Ha újra kihűlt, kezdeni kell előlröl. Elég macerás, viszont innentől ész nélkül lehet vele játszani. Ízesíteni rózsavízzel, levendulával, pálinkával és kész bonbonformába önteni. Vagy táblacsokit készíteni belőle, és arra még szórni valamit. Bevonni vele kávét, mandulát, konyakos meggyet, aszalt narancshéjat. Ízesíteni, kész formába önteni, a formát újra csokoládéba hempergetni, majd kakaóba, és kész a trüffel. Vagy szépen leönteni csokoládéval a töltött gömböket és a fémspirál segítségével elkészíteni rá a kis csavart. Jön a karácsony, egy kézzel készített bonbon szép ajándék lehet. A temperáláson kívül nincsenek határok, kemény szabályok, kreatív és szórakoztató játék, nem kell megmaradni a klasszikus mogyorónál, mert létezik vaddisznótöpörtyűs bonbon is.

A levendulás, rózsás, vagy narancsos termékek közül is kiemelném a Keserédes legeltaláltabb termékét a chilis trüffelt. A chili és a csokoládé már közismert párosítás, lehet táblás kiszerelésben is kapni, nem sokkoló újdonság. Viszont a nagy trükköt kevés termék tudja, a Keserédesé igen. Előbb a puha, kesernyés csoki, utána csíp egyet. A termék magas zsírtartalma (vaj, kakaóvaj, tejszín) vagy a technológia teheti (a chili nem egyből, szárazon kerül a csokoládéba) de szuper bonbon.

Az üzletben árulnak alapanyagokat is, ha valaki allergiás lenne a csokoládékban található adalékokra (nem magára a csokoládéra!) vagy muffinba keres kiváló minőségű csokipasztillákat, megtalálja.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.10.23 18:39:29MissMarple

    Másodikos gimis fiamtól kérdeztem múlt héten, mit kell kötelezőt olvasni. Valami csokisat, volt a válasz...Aha, szóval a Tartuffe.

  • 2009.10.23 20:35:49sugar.

    MissMarple ezen nevet az egész család:D köszönjük:D

  • 2009.10.23 23:22:40melcseee

    én is bonbonoztam tavaly Karácsonykor. nagyon nagyon pepecselős. bár én ennyire nem figyelek oda a részletekre. ennek ellenére finom lett, mindenki dicséri, és tudom, h ezt elrontottam, mert innentől kezdve minden Karácsonykor állhatok neki megint... :)

  • 2009.10.24 12:41:49Frengi

    Tegnap voltam a Paderboni csokoládé fesztiválon - az egyi sátorban árultan mellé Tokaji aszut is - még a márkákat sem tudtam megjegyezni, végig kóstolni meg lehetettlen volt, végül egy belga sátorban kötöttem ki.

    A csokoládét szertem, főleg ezeket a vörös borsos, vagy chili mangós cuccokat, a plariné nem hoz lázban, sosem tudom mi van a közepén.

    Volt Trüffel is, ami ez esetben egyfajta praliné és nem a szarvas gomba. Valaki elárulhatná nekem végre, hogy miért hivják ez a csokit - bár kinézetre mutat valami hasonlóságot - szarvasgombának. Azon sem lennék meglepve, ha az lenne benne, mert elég drága.

  • 2009.10.24 17:04:18suo tempore

    nekem mogyoróval ne keverjék, a nugát meg a praliné a halálom

    amit egy kis alkohollal megbolondítanak, abból a fajtából minden mennyiség jöhet :D

  • 2009.10.24 20:39:45Lili Marleen

    Mindenizu bonbon...hihi...;)

  • 2009.10.25 12:38:47Tpancs

    én is bonbonoztam tavaly karácsonykor, vslsmi mennyei lett, egy pillanat alatt elfogyott. viszont nagyon olvadékony volt - macerás volt készíteni is, és aztán egyszerre csak kisebb adagokat vettem elő a hűtőből mert könnyen megpuhultak. pedig volt bennük elég szárazanyag (kakaópor), csakhát én ugye nem tudok állományjavítót, olvadáscsökkentő kütyüket tenni bele.
    ha valamelyikőtöknek erre van valami trükkje, és megosztaná velünk, azt nagyon megköszönném!

  • 2009.10.25 15:52:34melcseee

    Tpancs, én úgy csináltam, h amikor becsokiztam, beraktam a mélyhűtőbe, és ott úgy rászáradt, hogy utána simán kibírt mondjuk egy 20perces autóutat... hátha ez segít.

    :)

  • 2009.10.26 13:51:09Tpancs

    melcseee, akkor te a trüffel- (akármilyen-)bogyókat csokival bevontad?
    én meghempergettem tortadarában/mandulában/csokireszelékben.
    de ha a bevonás segít ennyit, akkor megpróbálom majd!
    :)

  • 2009.10.27 13:16:11Firuse

    Ezt valamikor kipróbálom.

  • 2009.11.02 11:27:31hegyilany

    Ha a temperált csokiba rózsavizet öntünk, akkor összecsomósodik, és használhatatlan lesz, ezt semmiképpen ne próbálja ki senki!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta