OFFLINE

A földízű és a buta mennybemenetele

2009. március 11., szerda 13:00

MakiChef-nél voltam késtechnika órán, utána kaptunk egy kis csipegetnivalót, klasszikus kenyérre kenhetőt, amik közt volt két imádnivaló újdonság. Legalábbis nekem.

A cékla nagy családi kedvenc, amikor kapható, hetente 1-2 kilót biztosan megeszünk. Simán sütve, olívaolajjal leöntve, vagy felszeletelve majonézzel, és köménymagos ecetes lében pácolva is. Egyszer készítettem belőle gyömbéres levest tejszínhabbal, főtt krumplival, de semmi mást.

Ez az egyszerű recept a cékla édességére épít és teljesen megszünteti annak enyhe földízét, ami miatt többen utálják. A sült, meghámozott céklát darabosra turmixolom, fele-fele arányban elkeverem kimagozott és turmixolt aszaltszilvával, csipet sóval, pár csepp balzsamecettel ízesítem. Nincs tovább.

Vendégeknek is bedobtam egy kis őzhusi (az őzről bővebben itt) mellé, mindenki elájult.

A másik a gránátalmaszószos bab. Nem szeretem a babot, mexikói feketebabpüré formában még csak-csak elmegy, de levesben, egytálételekben inkább kihagyom. De ez, ez valami csodás volt. Az egy éjszakát áztatott, megfőzött és darabosra pürésített fekete babot (Maki szerint lehet lencsét és sima babot is) el kell keverni harmadannyi, nagyon apróra vágott zöldpaprikával, vöröshagymával, fokhagymával, sóval, borssal, őrölt koriandermaggal és gránátalmasziruppal ízesíteni. Szirup kerül bele rendesen, a végeredmény édes-pikáns, a bab buta íze eltűnik örökre.

A képen látható másik két pástétom klasszikus csirkemájkrém, (nem zsírral, hanem olívaolajjal készítve) és házi juhtúró újhagymával.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.03.11 15:34:18VilágosKékHarisnya

    Tiltakozom a Babszeretők Országos Egyesülete nevében!

    Még hogy butabab!







    Juj és ööö.... "oda" át szabad menni rendetlenkedni meg minden?

    (jóóóóleszekííígérem..... :DD)

  • 2009.03.11 16:55:14Prinzessin Erbsen

    a cékla nagyon OK, semmi kalória, viszont sok benne a foszfor,



    a bab sajna elég nagy kalória tartamú, de nagy a fehérje tartalma, igazi népélemezési cikk, kár hogy nagyon keveset szerepel étlapon.

    A romáknál rengegeteg babos kaja van, babos pacal, babos tészta, de tortának is remek, édesen krémnek elkészítve. (a gesztenye pürét is hamisították vele).

    Pürésítve jobb,mert a hélya emészhetetlen.

  • 2009.03.11 17:10:14Péter Anna

    japán babos édességek... uuuáááá, nem vagyok elég nyitott...

  • 2009.03.11 17:40:13feltételes reflex

    Anna, próbáltál már kencéket csinálni babból?

    Paradicsommal, pritaminnal, chilivel, fokhagymával, bazsalikommal vagy borsikafűvel...nem tudnék egy konkrét receptet sem leírni, mert mindig változik, hogy éppen mit teszek bele.

    A gyakorlatodra és a fantáziádra bízom, mi mindennel turmixolod össze, de mindegyikből garantáltan eltűnik a "buta bab" íz. Pirítósra kenve tök jó téli kaja.

  • 2009.03.11 17:43:01feltételes reflex

    bocs, az kimaradt, hogy rendszeresen szórok rá valamilyen friss zöldfűszert is: apróra vágott petrezselyem, zeller zöldje, snidling, újhagyma.

  • 2009.03.11 18:34:30VilágosKékHarisnya

    Nekem ez az egyik kedvenc babkajám:



    Babpörkölt



    Félkilónyi tarkabab beáztat.

    Megdinszteljük a hagymát, fűszerpaprikát teszünk rá, beletesszük a babot, felengetjük vízzel, bele füstölt husi, kolbászka, lassú tűzön főzzük. A végén behabarjuk (tejföl+liszt) Sózással vigyázni a füstölt husi+kóbi miatt.





  • 2009.03.11 18:35:46VilágosKékHarisnya

    Annak a nagyszeműnek (nemtom a nevüket sajni) tényleg olyan íze van, mint a szelídgesztenyének :)

  • 2009.03.11 18:46:18feltételes reflex

    a nagyszeműt én per "bivalybab","bivalypaszuly"-ként hallottam emlegetni:)))



    Erdélyben isteni nyári levest főznek belőle, a tányér aljára szórt frissen vágott lilahagymával.

  • 2009.03.11 18:51:48VilágosKékHarisnya

    Fú, én a babfőzelékre vágok hagymát (mértéktelenül, van, hogy egy egész fejet) imádom, persze taknyom-nyálam egybefolyik, mikor eszem meg huhogok, de nagyonjóóó.



    Levesbe még nem próbáltam, talán mert mi általában "sűrűbabot" csinálunk, tészta nélkül, sok répával, zöldséggel.

  • 2009.03.11 18:57:28feltételes reflex

    mindenesetre a nemrégiben említett koleszos kaják mellé -ha már rendes egyetemista úgysem bírja konzervek nélkül :)- ajánlanám a konzerv babot is, sok fűszerrel, paradicsompürével, főtt sárgarépával elturmixolva. Még mindig jobb és olcsóbb, mint a vicces "bio" zöldségpástétomok, 500 ft/miniatűr tégely árban.

    De ugyanígy készíthetők kencék még zöldborsóból, csicseriborsóból, stb.



    (Persze az alapanyagok frissen vagy áztatva lennének igaziak, de sztem ez nem elvárható csóri, időhiányos koleszesektől)

  • 2009.03.11 18:59:25bolletje

    Anna, hogy mondják Mexikóban azt, hogy buta bab? :)



    Akkor gondolom autentikus chili con carne receptet hiába is kérnék tőled :)

  • 2009.03.11 19:01:35feltételes reflex

    VKH, ez is jól hangzik:)



    Tészta eszembe se jutott (babbal???), de a sok répa, zöldség az itt is játszik. Csak nagyon "levesesen". A nyári változat még abban különbözik, hogy alapvetően savanykás. Próbáld ki a hagymás verziót így, ha gondolod :)

  • 2009.03.11 19:15:10VilágosKékHarisnya

    szia bolletje :)



    Hát autentikusat lehet, hogy nem fogsz hallani, mert én úgy tudom, hogy ez az étel az USA déli részéről származik, csak sokan mexikóinak tulajdonítják.



    feltételes,



    a nyárias bableves tehát mittomén tarkabab sóba-vízbe zöldséggel és mitől savanykás? Ecet?

  • 2009.03.11 19:16:03VilágosKékHarisnya

    Én kipróbálnám a tészta-babbal változatot is.



    Prinzessin, ha itt vagy még, vagy jössz vissza, lécci kérek receptet! :)

  • 2009.03.11 19:16:58feltételes reflex

    VKH



    igen, ecet.



    másik verzió: tárkonyos ecet.

  • 2009.03.11 19:47:07bolletje

    VKH :)



    Esetleg egy baboskáposzta receptje lenne valakinek?

  • 2009.03.11 19:50:19bolletje

    Vagy babos káposzta?

  • 2009.03.11 19:51:31Macaroon

    Bakker hazahoztam egy tacskókeveréket. No comment, a kocsik elől cibáltam el pedig nyakörve is volt!!! Plakát már meg van, kicsi még és szép, kan kutyus, ha valakit érdekel esetleg...8 hónaposnak mondta a doki, adtam neki féreghajtót meg vitamint. SEGÍTSETEK! Képet e-mailre küldök bárkinek.

  • 2009.03.11 19:58:20Macaroon

    Bocs Anna...megint offolok.

    forum.index.hu/Article/viewArticle?a=88413477&t=9078192

    Szóval itt vannak képek Pajtiról:o) Kérlek továbbítsátok, itt elértek, ha valakit érdekel!

  • 2009.03.11 20:17:54VilágosKékHarisnya

    Baboskáposztát nem ismerem, majd mutassatok be minket egymásnak.



    Jajistenem, Macaroon, szegény kútyús, szegény gazdija biztos agyonkeresi!

    Nincs valami olyan fórum, hogy elveszettkutyátkeresek.hu?

  • 2009.03.11 20:54:06viax

    baboskáposzta nálunk:



    Hagymát üvegesre,aztán pirospaprika.

    Én füstölt csülökkel szoktam amit együtt teszek bele a babbal.A babot nem áztatom be,megpuhul a csülökkel.Annyi vízzel öntöm fel amennyibe a káposzta is elfér majd.

    Amikor majdnem elég puha hozzá teszem a savanyú káposztát.

    A vége habarás vagy rántás kinek mi tetszik.

    Füszerek:só,bors,egész babérlevél,majoranna,bazsalikom(én szeretem hozzá),fokhagyma.

    Jó nehéz kaja,de nagyon finom.

  • 2009.03.11 21:11:13VilágosKékHarisnya

    nyifinyifinyifinyifi.....

    VALAKIIIIII!!!

    Valaki küldjön egy linket az as roma - arsenal meccs online közvetítésről, ígérem, soha nem írom többé hogy l.fasz meg nem leszek rossz..... egyik link se működik és most megy élőben......... (vkh vonyít, a magát földhöz csapkodja és káromkodik már megvolt) könyörgöm, jó leszek, megígérem, izé, mindent megígérek!!!

  • 2009.03.11 21:17:57VilágosKékHarisnya

    nyifinyifinyifinyifi.... valaki küldjön egy olyan linket ahol nem lassított felvételen, szaggatottan és recsegve lehet onlány nézni a meccset!

  • 2009.03.11 21:28:46silberstein

    Anna, most csináltam mexikóinak hazudott levest babból! meg kukoricából, és a másik topicban említett necces mangalicakolbászból, füstölt sonkából, hagyma+fokhagyma+bors+CHIPOTLE (!!! ezért még számolunk, függő lettem) fűszerezéssel, húsfélék kivételével az egészet leturmixoltam, husikat vissza bele + némi kukorica, hogy legyen vmi rágnivaló is, mindezt tejszínnel lazítva. Az a pirított tortilla biztosan remek lenne mellé...

  • 2009.03.11 21:40:15feltételes reflex

    2009.03.11 19:51:31 Macaroon



    jajjjj :(((



    szerintem tedd fel a wiw-re.



    és igazán nem akarom a bajukat szaporítani, de ha minden kötél szakad, akkor sztem felkereshetnéd a Futrinkásokat is: www.futrinkautca.hu/object.99AD80EA-23A2-4B25-9B3B-35E4734EB35B.ivy



    ők kiemelten foglalkoznak tacskókkal is.



    De amíg lehet és tudod, próbáld meg magadnál tartani.

  • 2009.03.11 21:52:10VilágosKékHarisnya

    Namost, miután az elmúlt fél órában kb. három dioptriát romlott a szemem a meccsnézéstől onlány, jelentem, feladtam.

    Szar ügy, mikor a hang másfél perccel előrébb jár, mint a kép :DDD



    Mac, írj valamit kútyúsról, szegény nem nyüszög? És (fr)Zsuzsikutya hogy viseli a társaságot?



    Kösz a káposztásbab (baboskáposzta) receptet, felírtam. :)

  • 2009.03.11 22:02:17Péter Anna

    bolletje, a chili con carne tex mex, egyik

    magyar haverom szokott főzni, majd megkérdezem hogy csinálja, mert mi nem tudjuk azt, mi :D



    ez a baboskáposzta dolog kicsit felkavart, kéne bele rakni egy oldalszalonnát is akkor már, és sok kenyérrel megenni este tízkor, pálesszal szétcsapatni, aztán egy-két üveg sör

  • 2009.03.11 22:09:02valkür

    Sziasztok, én úgy tudom, hogy a babot nem a gesztenye hamisitására, hanem a pótlására használták. Nagyanyám kifejezetten úgy mondta, hogy a háború után babból csináltak gesztenyepürét.



    Babos káposzta egyébként nagoyn jó cseréptálban is. Babot áztatni, puhára főzni, cseréptálat beáztatni. Jó sok hagymát szálasra vágni, pirospaprikával, csomborral, babérlevéllel, csipős hegyessel izesiteni.

    Egy vastag réteg kifacsart savanyú káposzta, egy vékony réteg hagyma, egy réteg főtt bab, majd előlről az egészet alapon bepakolni a cuccost az agyagba, lefedni, közepes lángon átsütni.

    Lehet bele füstölt csülköt vagy kolbászt is kockázni, de én inkább húsmentesen szeretem.

  • 2009.03.11 22:10:58valkür

    jah, vékonyra szeletelt vagy zúzott fokhagymát ki ne hagyjátok belőle. Mármint az agyagba rakott babos káposztából.

  • 2009.03.11 22:16:16Péter Anna

    A futrinka utcások főoldalán a Hónap kutyája:

    PÖRI



    erről ennyit.

  • 2009.03.11 22:24:56feltételes reflex

    :) volt már Trikó is.

  • 2009.03.11 22:34:05VilágosKékHarisnya

    "ez a baboskáposzta dolog kicsit felkavart, kéne bele rakni egy oldalszalonnát is akkor már, és sok kenyérrel megenni este tízkor, pálesszal szétcsapatni, aztán egy-két üveg sör"



    hogyne, hogy átlépjem a lélektani 68 kg-os határt :DDD

    nyifinyifi úúúúúgy innék egy leffét (pl)...



    persze, hogy Pöri. Mer' a zsíír összeköt :DD



    ööö... a trikóról mért a nemibeteg gondozó jut eszembe?

  • 2009.03.11 22:53:44bolletje

    Anna, köszi :) Látványosan nem vagyok jártas az ottani konyhaművészetben, hehe. Chili con carnet szoktam főzni, csak gondoltam hátha odaát másképpen csinálják.



    Viax, ez gyönyörű, nagyon szépen köszönöm!!



    Valkür, neked is!



    Már látom, mi lesz szombaton a vacsora. Pálesszel :)

  • 2009.03.11 22:59:36VilágosKékHarisnya

    Na drágáim, megittam két bögre kvt (secukorsemézseédesítősetejszínsetej) hogy éjjel mi lesz velem, fogsincs, de kezdődik A Meccs IGAZI képernyőn IGAZI hanggal, MAGYAR NYELVŰ közvetítéssel. (így se vak, se süket nem leszek)

    (ha holnap reggel fél kilenckor azt hazudnám, hogy már futottam, nyugodtan küldjetek el a sunyiba.....)



    Nem sok szót tudok olaszul, de most akkor kéretik egy falrengető forza roma per sempre :) (apjuk nincs itthon brühühü, merdóg, ilyenkor szoktam félni, hogy elvisz a rézfa.ú bagoly, de aztán sose)



    jóccaka mindenkinek,



    prinzessin, a babostésztát ne felejtsd el, nagyonköszi!

  • 2009.03.12 01:27:50Bajszos Pubi

    cékla királyság, de az nagyon gáz ha én megelégszem a sima megfőzöttel? semmi uri huncutság csak naturan kis köménymaggal... :)

  • 2009.03.12 07:08:57viax

    Bolletje



    Vacsira tényleg nagyon"gázos".:-)

    Álmatlan forgolódás,stb....

    Akkor tényleg fogadd meg a páleszre vonatkozó tanácsot.



    Én is próbáltam hús nélkül pl.szójával,úgyis nagyon jó volt.





    Szívesen.Sokat okosodtam már Nálatok.

  • 2009.03.12 07:52:30Prinzessin Erbsen

    anna: a babtorta nem japán hanem sióagárdi recept, főzött vajkrém(párizsi krém a gyengébbek kedvéért) + áttört bab, a tetejére válogatott babszemek dísznek



  • 2009.03.12 07:57:42Prinzessin Erbsen

    Amit VKH írt az gyakorlatilag a temesvári borda ragujának szárázbab változata (zöldbab az eredeti), de jó ötlet

  • 2009.03.12 08:13:39bolletje

    Viax, csak vicceltem, a férj nem rendelkezik magyar genetikával, nem is Magyarországon szocializálódott, így a gyomra nem is bírja annyira a kiképzést, nem lehet vele ilyen vacsorákat megtenni. Vagy csak nagyon kicsit, vagy nagyon sok rennie-vel desszertnek :)



    Prinzessin, ez a babtorta... ááááááá!

  • 2009.03.12 10:45:26mamelukz

    Karácsonykor főztem egy babgulyást...olyat, ami gulyás, nem leves, tehát megáll benne a kanál. 1 kg marha és füstölt sonka is volt benne, meg csipetke, meg sok zöldség, mert úgy szeretem. Aztán történt, hogy újév napján eltévedtünk a Kevélyről visszafelé igyekezvén, így lett a három órás laza kirándulásból kb. 6 óra de úgy, hogy Pomázon kötöttünk ki és taxival mentünk vissza Csobánkára a kocsiért. Na most, akkor, hazaértünkben életmentő volt a jól összeállt napok óta érlelődő babgulyásom:-) Hja, általában kétféle babból főzöm...mert én szeretem azt az apró fehéret is nagyon. Meg a tarkát meg a nagy fehéret, az az igazán gesztenye ízű.

    Na mentem kutyát plakátolni, csá. Szegény olyan iszonyú aranyos:-)))

  • 2009.03.12 10:48:18Prinzessin Erbsen

    a babnak gyakorlatilag semmilyen íze nincs, ezért bármilyen irányban el lehet vele indulni. Olyan mint a szója (az is bab)



    nem véletlen hogy az egész világon eszik, az ízét a hozzáadot anyagok határozzák meg.



    Gondolod véletlen, hogy a magyarok a sok hagymával vagy füstölt hússal eszik?

    vagy nézz meg egy mexikói chillis babot, rengeteg fűszer.



    De rumos valniliás fűszerezéssel édesség is készülhet belőle - nem nem kötelező.

  • 2009.03.12 11:23:08Cosmo

    Nálunk (a szállodában ahol dolgozok) hagyományosan szilveszter éjjel babos korhelyleves van. Hát az valami mennyi szokott lenni. Főként elsején tud jól esni, életre kel az ember tőle.

  • 2009.03.12 11:23:31Cosmo

    mennyi= mennyei

  • 2009.03.12 12:33:50zanzibar

    Szabolcsi bableves (korhelyleves helyett). Egy laza (=híg) hagyományos kolbászos, zöldségesbableves, a végén belefőzni nem túl sok savanyúkápsoztát + a savanyúkáposzta levét, tejföllel tálalni.

    Ez nem "megáll benne a kanál" leves, hanem hígabb változat, mert nem laktatnia kell, hanem a másnap vélhetően háborgó gyomron segíteni. Mennyei :).



    Anna, ez a céklás cucc nagyon-nagyon jól hangzik. De egy kérdés: nincs hajhajtó hatása?! (Az 1/2 arány aszaltszilva miatt gondoltam erre.) Csak hogy nehogy probléma legyen egy vendégség közben, ha ezt feladom az asztalra?

  • 2009.03.12 18:03:06Macaroon

    VHK:

    forum.index.hu/Article/viewArticle?a=88443340&t=9078192

  • 2009.03.14 21:07:18Macaroon

    VKH hova tűntél? Van fejlemény a kiskutyával, úgy tűnik, hogy egy, nem jelentkeznek érte, kettő, el tudom intézni az ivartalanítását meg a szurikat. Nem akarnád őt magadhoz venni?

    Na mindegy, ha nem is, kérlek téged, meg itt MINDENKIT, hogy küldjétek már körbe a képét, mert ha nem találok neki gazdik meg fogom tartani, és nem tudom, egyelőre egy kutyával sem tudok bánni, nem hogy két ilyen izgágával:o) Nagyon kedveskedős kutyus, igazi hízelgőgép.

    Pajti:

    forum.index.hu/Article/viewArticle?a=88501913&t=9078192

  • 2009.03.14 21:28:41yamahakata

    Macaroon: E-mailen elküldtem néhány ismerősömnek...remélem sikerül!!! Nagyon édi.

  • 2009.03.14 22:02:12Macaroon

    NAGYON KEDVES VAGY KÖSZÖNÖM!!! Tényleg szuperaranyos, az enyém kezelhetetlen bizonyos szempontból meg mindenhez ugat ordítva, ez olyan csöndes meg jámbor, hogy hihetetlen. Csak jöjjön össze ez az ivartalanítás...

  • 2009.03.14 22:14:41yamahakata

    Nincs mit, ez természetes! :)

  • 2009.03.15 15:28:17yamahakata

    Szia Macaroon! Sajnos nem jártam sikerrel. Nincs most olyan ismerősöm, aki örökbe fogadná ezt a drágaságot (mindenki visszajelzett). :(

    Remélem rajtam kívül mások is látták a felhívásod!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta