OFFLINE

Mi legyen a lekvárral?

2009. március 10., kedd 08:00

Nem vagyunk nagyon lekvárosok, viszont szerencsére sok helyről kapunk minden évben isteni házi lekvárt. Legtöbbször palacsintába töltjük a finom gyümölcsízt, bár az egyik kedvenc lekvárom, a szilva nem annyira kívánja a palacsintát. Inkább a nagyon friss fehér kenyeret, vagy egy kis sütit, mint például ezt itt.

Biztosan mindenki emlékszik gyerekkorából a Régi és új ízek című szakácskönyve, minden anyukának ott figyelt a polcon. Én magamnak is megtartottam belőle egy példányt, és néha nézegetem is. Eredetileg innen származik ez a süti recept is, de a könyvben leírt tészta nekem nem ízlett, ezért továbbfejlesztettem egy kicsit.


Ugyan két tésztát kell készíteni, de a süti hamar megvan, csinos és finom. Az első tésztához mérjünk ki 25 dkg lisztet, 10 dkg vajat, 1 tojást, egy zacskó sütőport és keverjük össze. Ha nem áll össze egy pici hideg vizet vagy tejet tegyünk hozzá. Reszeljük bele egy citrom héját, és mehet egy kevés a levéből is, majd öntsünk bele két csomag vaníliás cukrot. Figyelem, ez a tészta így nem lesz édes, aki kifejezetten az édes tésztát szereti a sütikhez, az tegyen hozzá még 5 dkg porcukrot. Nyújtsuk ki, és tömködjük a képen látható porcelán tortaformába, de tulajdonképpen bármilyen kisebb tepsi megteszi. Kenjük meg jól szilvalekvárral, aztán gyorsan készítsük el a második tésztát. 10 dkg liszt, 10 dkg vaj, és nagyjából 5-5 dkg porcukor és darált dió. Gyúrjuk össze (ebbe is mehet pici víz), majd formázzunk belőle hurkákat és fedjük le vele a lekvár tetejét. Nekem nem volt türelmem, de a hurkák megfelelő egymásrahelyezésével csinos kis sütit kapunk. 180 fokos sütőben nagyjából negyven percig süssük.

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.03.10 09:00:33Bajszos Póni

    én sem vagyok nagy lekváros már, gyerekként sokkal többet ettem.

    azért félévente rámjön a lekvározhatnék és akkor befalok egy félcsupornyit. vajas kenyéren.

    leggyakrabban husok mellé eszem :), na meg a császármorzsán! bár mostanában inkább azt is sürü málnaszörppel nyomom.

    igy mulik el a lekvárok dicsösége, én már sütiben sem hiányolom.

  • 2009.03.10 10:11:08littlered

    40 perc nem sok omlós tésztának?

  • 2009.03.10 10:29:08Macaroon

    Nem. Sőt. Ezeket a sütiket töltelék nélkül sütőbabbal (vagy rizzsel vagy ami van) érdemes elősütni, utána kenni és befejezni a sütést. Így a tészta minden irányból sült lesz.

  • 2009.03.10 11:06:43Prinzessin Erbsen

    Az alsó tésztába elég a tojás fehérje is, mert az egy linzertészta, a féső rács helyett ebból a tésztából szórhatunk rá morzsát 8igy nem kell gyúrogatni) oly módon, hogy ezzel kezdjük a készítést, hűtőben jó kemény lesz, és nagylyukú reszelőn rá reszeljük, vagy mint a csipetkét rá morzsoljuk.



    Az elősütés is jó, de akkor csak félig kell megsütni tésztát, rákenni a lekvárt, a teteje már hamar meg van.



    Ha a lekvár híg nem kell elősütni, de durvára darált diót keverhetünk bele.

  • 2009.03.10 11:17:13Macaroon

    Ha a lekvár híg akkor kell elősütni nem? És igen, csak félig, nem agyonsütni...Ramsay bácsi vonalán: 10-15 perc sütőbabbal fóliával, levesz és a csupasz aljára is rásüt még egy 10 percet kb. utána jöhet a töltelék és a készre sütés.

  • 2009.03.10 12:06:41Prinzessin Erbsen

    ez a sütőbab újdonság?



    azért nem kell elősütni ha hig a lekvár , mert akkor a párolog belőle a viz sütésközben (a lekvár már kész kaja, annak elvileg már nem kellene sütés



    Szerencsére amióta a férjemet meg tanítottam zserbót sütni, azóta otthon nem kell kotyvasztanom, ezzel jól el vannak.

  • 2009.03.10 12:38:43Macaroon

    Sima bab vagy rizs bármi amit rászórsz a résztára tett alufóliára sütöd picit, azért, hogy egyenletes felületet kapj, így nem púposodik fel...női szeszélynél hasonlóknál lehet alkalmazni...

  • 2009.03.10 12:54:22pantufül

    Szóval......mi legyen a lekvárral???

  • 2009.03.10 13:00:07p!nkinside

    úúú én lekvármániás vagyok. egyik kedvencem a lekváros gombóc, jó kis baracklekvárral...:)

  • 2009.03.10 16:42:34redballon

    mi legyen a lakvárral?

    dobd ki a 10.ről.

  • 2009.03.10 17:19:52melcseee

    2009.03.10 12:38:43 Macaroon



    ezt a sütőbabos dolgot kifejtennéd plz? mert maga az ötlet, h ne legyen púpos a süti, tetszik, csak nem tudom elkézelni, hogy csinálod. a nyers tésztára, amit betettél a tepsibe, ráraksz alufóliát és arra rá rizst?



    nemértem.... O_o

  • 2009.03.10 17:24:20Macaroon

    Pont így ahogy mondod:-) Ezt így sütöd 10-15 percig, akkor a süti egyenletes felülete már kialakul. Kiveszed, leveszed és mehet vissza készre sütésre.

    Nézd, Chili is írja:

    chiliesvanilia.blogspot.com/2008_07_01_archive.html

    A málna mánia tortánál.

  • 2009.03.10 19:01:41bolletje

    Legyen belőle flódni!



    Egyszer már csináltam, nagyon jó lett, de elkevertem a receptet.



    Anna, te ígértél egyszer valami echte zsidó flódnireceptet valami TV Paprikás hölgytől, vagy nem jól emlékszem?

  • 2009.03.10 19:34:52zölderdö

    kiegészítés Macaroonhoz melcsee válaszára: lehet venni konyhai szaküzletekben ún. sütőbabot, ezek kis kerámiagolyócskák. De tökéletesen megfelel a bab, lencse, ahogy Macaroon írta (rizzsel még nem próbáltam). Én sütőpapírt teszek a bab alá, nem fóliát. Ennek a sütési módnak vakon sütés egyébiránt a neve.

  • 2009.03.10 20:07:49melcseee

    köszi szépen a válaszokat!

    elgondolkodom ezen, főleg, hogy mi is kptunk szilvalekvárt, ami így finom lenne... :)

  • 2009.03.10 21:12:59Littelkitty

    Sárgabaracklekvár - császármorzsához nélkülözhetetlen!



    Amúgy nagy kedvenc még a szamócalekvár.

  • 2009.03.11 11:26:54silberstein

    Mi nem vacakolunk a kétféle tésztával, egy fahéjas-diós-citromhéjas linzertésztát készítek, 2/3-a megy alulra, gáztepsibe belesimítva, villával megszurkálva, erre a lekvár (amit néha befőttel és némi alkohollal gazdagítok - az amúgy magában ehetetlen lengyel szamócabefőtt ebbe remek), majd a maradék tésztából a hurkák. Dobozban remekül eláll és minden nappal finomabb lesz.

  • 2009.03.30 20:41:03malimba

    Sziasztok!

    Azért a kenyér és palacsinta mellett másra is használható egy jó házi lekvár.



    Pl sütikbe, húsokhoz, palacsintába, diólekvárunk pl rántott camamberthez, rózsaszirom lekvárunk mártásokhoz, gyümölcssalátákhoz.

    Közel 30 féle lekvárunk van, hagyományos házi lekvárok, különleges egyedi lekvárok, pl dió, berkenye, csalán, zeller, fokhagyma, sütőtök, melyekről olvashattok honlapunkon a www.hazilekvar.hu-n. Igaz még hiányos, most töltjük fel, de már érdemes megnézni és többször visszatérni rá, míg elnyeri végleges formáját.



    Érdemes, finomak, és lekvárfőző versenyeken díjnyeres lekvárok.



    Papp család

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta