OFFLINE

Fogd a karfiolt a nyuszira!

2009. február 15., vasárnap 08:00

A techcsütörtök, celebpéntek és Valentinszombat után sok mindennel zárhatnánk a hetet, de mi most egy főzősvasárnappal fogjuk. A sztori ott kezdődik, hogy a karfiolt és a brokkolit szemét módon mellőzném az életemből, ha ember nem szeretné annyira. Így néha megcsinálom neki, ritkán eszek is belőle, de újra és újra rá kell jönnöm, nem szeretem. Nehéz is megszeretni egy érdektelen és semleges ízt, de a karfiol mélyén, talán valami régi emlék miatt, sötét rohadásszag bűzlik, és csak azt érzem, nem tudok ezen túllépni. Pontosabban nem tudtam.

Egészen tegnapig, amikor megláttam ezt a receptet a chili&vanilián és sokadszorra adtam egy új esélyt a karfiolnak. Új esély csak a bukott isteneknek nem jár, az örök számkivetetteknek nagyon is.

A kakaót, mint az édestől, cukortól független fűszert nem sokat kell otthon magyaráznom, mexikói férjem már akkor is mole-t evett amikor én még meg se születtem, neki a kakaó és a karfiol, így együtt, sokkal természetesebb, mint a túró és a cukor közössége. Azt fel nem foghatja, képtelen megenni, már nem is erőltetem a túrógombócot, túrótortát és a túrórudit.

De a kakaó hússal, zöldséggel, az mehet. Ó igen, mert az ékegyszerűségű receptben a kakaó viszi el a balhét. A karfiolrózsákat olívaolajba és só/borsba kell forgatni, majd beteríteni egy vékony réteg kakaóporral (nem instant cukrossal!!!) és cayenne borssal, aztán betolni a 200 fokra előmelegített sütőbe, ahol 30-40 perc alatt megpuhul. Elmarad az egész lakásban terjengő pukiszag, helyette finom kakaóillatot és ehető karfiolt kapunk.

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.02.15 08:59:56VilágosKékHarisnya

    Nagyon szeretem a karfiolt, évekig csak levesnek, dubárrinak, rakottnak meg rántottnak készítettem, és meguntam.



    Amit nem szeretek benne: pofátlanságnak tartom, hogy két kiló levelet veszel vele együtt, némelyik zöldségesnél pedig nem átallanak hatalmas feliratot biggyeszteni közéjük: KÉRJÜK, NE SZEDJÉK LE A KARFIOL LEVELÉT!

    Persze, hogy leszedem, a tyúkoknak ott a róluk elnevezett húr.



    Elkezdtem vele kísérletezni, köretként sütöttem már jó sok fokhagymával, nem rossz.

    Falánk napjaimon megpárolom, az olajon aranysárgára pirított prézlibe teszek csomó fokhagymát, megforgatom benne a karfiolt, szórok rá sajtot és kanállal megeszem a meccs alatt.



    A kakaóról, mint fűszerről..

    Emlékszem, négy-ötéves koromban a mama raklapszám hordta haza Zomborból meg Szabadkáról az eurókrémet (ez a nutella jugó változata, fehér-barna csíkos változatban, mint anno a milkivéj), na azt sem tudtuk egy ideig elképzelni kenyérre kenve.

    Aztán el tudtuk.

    A kakaót sztem sokszor azonosítjuk a csokival, ezért a szájhúzás.



    Pedig a sóstúrós burek abban a lepattant vajdasági reggelizőben, na az az igazi :)

  • 2009.02.15 10:20:29goa

    igen, ez a recept chili&vanilia egyik klasszikusa, és isteni! bár bevallom, én tejföllel és sajttal szeretem a karfiolt, a férjem majd rosszul lett, amikor ezt a kakaós-csilis változatot is megtejfölöztem. Szerintem isteni úgy is, bár nekem palacsintában is a tejfölös-kakós töltelék a nyerő.

    Ja és karfiolban azért egy jó fokhagymás karfiolkrémleves is megéri az újrafelfedezést!

  • 2009.02.15 10:28:26Prinzessin Erbsen

    Igen, azonositjuk a csokival, pedig amikor at jött amerikabol a gazdagok borssal ettek, csak sokkal kesöbb terjedt el az edes valtozata.



    Nekem a kedvencem a chilis-mangos csoki, de erre a meg keserü csoki fan ferjemet sem tudtam ra venni hogy megegye.



    Sajnos a karfiollal itt sincs maskepp VHK, ha ez vigasztal,a fele itt is a level,ez sajnos benne van az arban. leves, es gratinnak meg elmegy, csak sajnos ez a recipe önmagaban igy keves.



    Milyen sültet es milyen köretet adjak hozza? Elötte milyen levest? utana milyen dessertet?



    Mindig ez a bajom ezekkel az uj izekkel. Ott allsz egy tepsi karfiollal, es akkor mi van? Csak szepen mosolyogjak melle?



  • 2009.02.15 10:55:10anóka

    Kedves VilágosKékHarisnya!

    A karfiol/brokkoli vastag levélszárát nem kell eldobni! Meg lehet hámozni mint a spárgát, s vajpuhára fő a levesben v. bármely rakottasban. Ha már, pézt adtál érte, ne dobd a szemétbe! Én imádom a karfiolféléket.

  • 2009.02.15 13:40:29tuktuk

    Eurokrem, Istenem...!!!!(sohaj)

  • 2009.02.15 14:14:22VilágosKékHarisnya

    Prinzessin,



    hát.. najó, olcsó vigasznak elfogadom :) De azért akkor is bosszantó.

    A fenti kaját simán betolnám mint egytálételt, mondjuk én amúgy sem vagyok híve a nyolcfogásos kajáknak. Persze, van mikor kifejezetten jó az...



    anóka,

    kösz a tippet, ezt a hámozásos módszert a legközelebbi rakott karfionál feltétlenül kipróbálom.

    Eddig sem dobtam ki - le se tagadhatom a tanyasi/proli származást :D - összegyűjtöttem, hogy a griffek és nyulak martalékává váljon, így visszaforgatva a táplálkozási láncba.



    Jut eszembe, megcsináltam az olaszdióstömegpusztítófegyvert. Isteni volt, a dió illata, mmmmm... mégmégméééég :)

  • 2009.02.15 15:16:59Prinzessin Erbsen

    VilágosKékHarisnya

    hidd el hogy en sem, en otthon zsiroskenyeret eszek napokig almapaprikaval, de en sajnos nem hobby szakacs vagyok, nem magamnak fözök.

    Mar elözö este azon töröm a fejem, hogy holnap mi legyen: leves+hus+fözelek+köret+salata+dessert, es ez igy magaban szep de keves.

  • 2009.02.15 16:56:49melcseee

    off és bocsi, de ez a kajás poszt mostanság..



    ...kaptam egy kenyérsütő gépet!!! akinek van ilyen, vmi kis ötletet tudna adni, hogy jó-e bele a nem sütnivaló, nem speciális liszt is? O_o

    mert most kaptam vele egy sütnivalót, de az rozsos, azt az Ember meg nem eszi meg.. (én is csak mert egészséges) és külben is, tuti drágább mint a tesco-s liszt :P



    szal jó bele a sima liszt is?

    thx és bocsi



    ...egyébként szeretem a karfiolt... :D

  • 2009.02.15 17:51:51freesleep

    melcseee

    e-margit kell neked, keress rá a gugliban, mindent megtudsz a kenyérsütésről!

    egyébként bl-80-as lisztet vegyél, vagy jó még a rétesliszt-finomliszt 2/3-1/3 arányú keveréke is a klasszikusok szerint

  • 2009.02.15 18:53:50Fehérnyúl

    Melcseee, sima lisztből is szoktam benne kenyeret sütni. teljesen jó, csak jó minőségű legyen az élesztő.

  • 2009.02.15 19:06:15Pearly

    Ezt a receptet már én is kipróbáltam, amikor először csináltam, annyira elsóztam-borsoztam, hogy marta a számat, de úgy is befaltam az egészet, annyira finom volt.

  • 2009.02.15 20:01:34melcseee

    húú köszi a segítséget!!!! :)



    én most próbálkozom azzal a keverékkel, amit kaptam hozzá, majd meglátjuk milyen lesz. csak a jövőre nézve kérdezem, mert én nem bírnék sok olyat venni.



    de leírogatom azokat is, amiket mondtatok!!!



    ja és az a vicc, h semmi név nincs ráírva a gépre, németül van minden gombhoz leírva, h mi micsoda... :) már lefordítgattam, csak most azt nem tudom, h tudnám azokat állítani rajta, h kicsi v nagy adagot süssön, meg h világosra v sötétre...de majd kitapasztaljuk :P

  • 2009.02.15 20:02:30melcseee

    freesleep



    nézegetem az oldalt, köszi szépen!!! :D

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta