OFFLINE

Egye magát Olaszországba, ezúttal mentás-pisztáciás pesto-val

2008. szeptember 14., vasárnap 08:00

A múlt hétvégén kedves gyb kolléga születésnapi partijára voltunk hivatalosak, ahol a sok finomság közül leginkább a pisztáciás pesto dobogtatta meg a szívemet. El is határoztam akkor, hogy egy ilyet én is mihamarabb legyártok otthon. Aztán a szokásos hét-indító, barátnős főző-szeánsz keretében elő is rukkoltam ezzel a nagyon egyszerű, de mégis üdítően új gasztro-gyöngyszemmel. Átnyálaztam egy-két idevágó receptet, itt-ott kipótoltam saját kútfőből és ahol kellett, improvizáltam. Az eredmény pedig önmagáért beszél: elégedett hümmögés és üres tányérok.

Sokféle pesto-recept létezik, általában a bazsalikom és a fenyőmag mindegyikben jelen van. Ennek a változatnak azonban az adja a különlegességét, hogy a bazsalikom helyett mentát, a fenyőmag helyett meg pisztáciát használtunk. A recept tényleg nagyon egyszerű, egy ponton lehet tulajdonképpen elrontani, de nagyon: ha nem jó minőségű alapanyagokkal dolgozunk. Ha már nekiállunk tehát az otthoni pesto-készítésnek, akkor ne a hozzávalókon spóroljunk.

Amíg a tészta vize felforr, szép sorban töltsünk meg egy edényt, például a botmixerhez járó hosszúkás kiöntőt, a szósz összetevőivel. Egy kisebb mentabokor leveleit aprítsuk fel, nagyjából két evőkanálnyit. Adjunk ehhez két szár felkarikázott újhagymát és egy nagyobb gerezd fokhagymát. Ehhez jön még 5-5 dkg reszelt parmezán és pecorino sajt, amit a jobb sajt- illetve gourmet boltokban kérésre megőrölnek. Nagyjából 30 dkg pisztácia kell a szószhoz, mi enyhén sózott, héjasat vásároltunk, mert a hámozott háromszor annyiba került volna és pár perc alatt meg lehet pucolni egy kisebb kupacnyit. A nagy részét aztán diódarálóval finomra őröljük, egy keveset pedig késsel durvábbra aprítunk és csak a legvégén szórjuk rá a tésztára. Végezetül locsoljuk meg a masszát 120 ml olívaolajjal, ízesítsük egy kevés sóval, illetve egy kis citromlével, majd az egész, jó sűrű szószt botmixerrel keverjük össze. A kész fusilli-t (fél kiló száraztészta nagyjából elég a szószmennyiséghez és négy éhes szájhoz) leszűrjük, a főző vízből megtartunk fél csészényit, ezzel hígítjuk a szószt, majd ráöntjük a tésztára és alacsony lángon pár percig kavargatjuk. Tálaláskor még megszórjuk egy kis pecorino-val.

Ami a borválasztást illeti, ha a klasszikus bazsalikomos, fenyőmagos pesto-ról van szó, gondolkodás nélkül egy finom Montepulciano-ért vagy egy Dolcetto-ért nyúlnánk, a Food & Wine szakértői viszont egy citrusos fehérbor mellett érveltek, valószínűleg a menta és a citrom erős aromája miatt. Mi végül a vörösre szavaztunk, de úgy fúrja az oldalamat, hogy milyen lehetett volna egy finom fehérborral, azt hiszem, muszáj lesz még egyszer ellőni a mentás-pisztáciás fusilli-t. Másik este, másik társaság...

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.09.14 09:17:03mangobebi

    ahh.... jo hogy leirod most mar, mit hogy kell, hetvegen neki is allok!!

  • 2008.09.15 14:48:05Tpancs

    a két evőkanálnyi menta zamatát nem nyomja el a két szár újhagyma+1 gerezd fokhagyma? (a nyers hagymától falnak megyek, úgy megkarmolja a gyomromat) pecorino sajtot hol lehet kapni? rájöttem, hogy az élelmiszerboltok mérete nem aránylik az áruválasztékkal.

  • 2008.09.15 15:21:04Holdacska

    Nyamm-nyamm, nem is lehet annyira rossz;)

    majd legközelebb, ma ugyanis ezt csináltam:

    1 marék friss rukkola (egy 10dkg-os zacskó fele), a vastag száráról lecsipkedve

    1 nagy marék fenyőmag (kb. 5dkg)

    1 nagy marék reszelt parmezán (mondjuk 3-4 dkg)

    1 gerezd fokhagyma, apróra vágva

    olívaolaj (kb. 1-1,5 dl)

    A hozzávalókat az aprítógépbe dobálom és pürésítem.

  • 2008.09.15 15:58:40passion fruit

    Tpancs: egyáltalán nem nyomja el. Sőt, a kész tésztán leginkább a mentát lehet érezni. Pecorino-t sajtboltokban lehet venni (pl T. Nagy Tamás, Szega) vagy gourmetboltokban (pl Culinaris, én ott vettem).

    Denszingqvin: hmm, ez elég jól hangzik, talán ki is próbálom legközelebb ;).

  • 2008.09.16 08:49:04Tpancs

    okés, köszke! :) nyami!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta