OFFLINE

Befőzősuli: padlizsánkrém

2008. szeptember 5., péntek 13:00

Itt a szeptember, itt a befőzés. Nem tudom, ki hogy van vele, én imádok pépekkel pepecselni, az utolsó szakaszt kivéve, amikor a cuccot forralni kell, és szerte szét fröcsög mindenhová a konyhában. Persze a befőzésben nagy a kockázat, mi van ha nem sikerül, mi van, ha nem áll el, mi van, ha nem zár jól az üveg, na és a legnagyobb para, honnan lesz elég üvegem? Gyűjtögetni kell egész évben, máshogy sajnos nem megy.



Az első és legfontosabb befőzni való szeptember tájékán a padlizsán, hogy télre legyen jó sok, finom padlizsánkrém. Két érv is szól mellette: egyrészt jóval olcsóbb egy csomót befőzni, mint mindig megvenni, másrészt a home made padlizsánkrém a legfinomabb.

Recept nagyon sok van, mondom az enyémet, de ezt aztán mindenki kedve szerint variálhatja. Egy hatalmas adaghoz kell 10 kiló padlizsán, 1 kiló piros húsú paradicsompaprika, só, meg egy liter olívaolaj.

Szóval a padlizsánt és a paprikát meg kell sütni sütőben, majd egy nagy lábasba tenni, és botmixerrel jól összetrutymózni, felönteni jó sok olajjal és forralni, forralni. Amikor már annyira fröcsög, hogy kiégette a ruhánkat meg a szemünket is kétszer, akkor a tisztára mosott üvegekbe szedni, lehetőleg légbuborékok nélkül. Minden üveg tetejére öntsünk olajat, hogy elzárja a levegő útját, amitől a padlizsánkrém megromolhat. Ha tiszta az üveg, és olajjal jól lezárjuk a tetejét, nem is kell bele tartósítószer, simán eláll egész télen. Aztán az üvegeket jól lezárjuk, és dunsztba tesszük, értsd: becsomagoljuk két nagy paplanba, és megvárjuk míg lassan kihűl, ez nagyjából két nap.


Én ezt a padlizsánkrémet szeretem a legjobban, de lehet bele tenni hagymát, fokhagymát és paradicsomot is. Én mindenből biót vettem, így 13 üveg padlizsánkrém össz költsége 6000 forint volt, nem bio alapanyagokból meg fele annyi, és mindennel együtt négy óra munkám volt vele. Ha bárkinek van valamilyen tuti befőzőreceptje, mindenképpen ossza meg velem!
 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.09.05 13:13:18Tpancs

    vmi fűszer bele? bors, vagy nemtomémmi? jól hangzik, köszi az ötletet!

  • 2008.09.05 13:14:33Tpancs

    és a sütőben megsütött zöldségeket meg kell hámozni? bocs, de kezdő vagyok, kellenének részletek...

  • 2008.09.05 13:25:33Szilvácska

    Én egy kis római köményt szoktam beletenni, attól isteni finom lesz!

  • 2008.09.05 13:28:39cantbear

    Igen ez így elég elnagyolt recept volt, határozottan haladóknak. :)

    Lehetne pontosítani? pölö hány percig forralni a cuccot (az amíg kiégeti a ruhát elég szubjektív) meg meddig sütni, stb.



    Tényleg szeretnék ilyet én is, úgyhogy légyszi Moda Liza egy kezdő verzsönt is írj!



    köszi :)

  • 2008.09.05 13:29:03moda liza

    hahó, én a fűszereket most kihagytam, mert kisbabának is főztem, de persze a fűszer csak dob rajta.

  • 2008.09.05 13:34:47callliope

    Liza

    Kisbabának? Mennyi idősnek? És ízlett neki?

    Még nem jutott eszembe a 9 hónapos lányomnak ilyesmit adni, de nem rossz ötlet!

  • 2008.09.05 13:48:58gastro, missing in action

    Tpancs,

    Hát jobb, ha szabadtüzön szétégeted a padlizsánt, lekaparod az égett (régen lila) részt, vagy abból kaparod ki a húsát, ahogy kiadja:-) és a "bélést" mixeled össze!

    Paprikakrémnél dettó!

  • 2008.09.05 14:41:32moda liza

    calliope,

    tíz hónaposnak, mondjuk télen már idősebb lesz, de most is imáádja.



    cantbear,

    sütni mondjuk nagyjából fél órát kell a padlizsánt - a paprikát kevesebbet, de meglátod, mert a sült padlizsán egyrészt puha lesz, másrészt barna színe lesz. és a lényeg, hogy utána forrald fel az egészet, hiszen egyrészt így pusztulnak el a mindenféle szennyező anyagok, amiktől megromlana, másrészt ez a hőkezelés lényege. de sokáig nem kell forralni, csak bugyogjon.

  • 2008.09.05 15:27:26falevél

    No én még ezt a receptet soha nem hallottam. Mi évtizedek óta minden náron teszül el padlizsánt természetesen padlizsánkrémnek, de köszönő viszonyban sincs ezzela receptel. természetesen, amit én csinálok az a hagyományos erdélyi variációja, ami után minden barátnőm megnyalja a 10 újját és könörög a receptért.



    Én a padlizsánt nyilt tüzőn egészben sütőm meg egy már nem használatban lévő sütőbűl kiszedett fémlapon. Aminkor jól megsül leszedema héját, és úgy ahogy van fagyisdobozba pakolom és meg a méhűtőbe.



    A lényeg, hogy jól süljün át, ettől lesz finom füstölt íze, amit máshogy nem lehet elérni.



    Bármikor elő lehet kapni a fagyasztóbál és egy kis majonézalap kikeverése után pici reszelt hagymával, sóval izesitve, és persze maga a padlizsán összeturmixolva, szerintem isteni. SZóval, turmix, bele minden, só, hagyma, majonéz és kész.



    Utánozhatatlan lesz az íze de ezt csak nyilt lángon sütés mellett lehet elérni. Ha bármi kérdés van válaszolok.

  • 2008.09.05 15:28:22goa

    én is szabadtűzön, faszénen szoktam megsütni, mert a füstös íztől még pikánsabb lesz. Elteszem a fagyasztóba, és amikor kiveszem, akkor variálom, hogy padlizsánkrém legyen belőle (majonézzel vagy olajjal és hagymával) vagy rakott padlizsán (paradicsommal és mozzarellával)stb. Mivel a biohoz ez esetben nem ragaszkodtam, két hete 168 Ft-ért vettem kilóját, vagyis fillérekért megvan télire a nyári fütsös íz.

  • 2008.09.05 15:29:22falevél

    bocs az ü betükért de notebookkal nehéz helyesen írni :)

  • 2008.09.05 15:31:04falevél

    úgy is kell Goa, 20 ft-al olcsóbban vetted mint én. :) Én idén csak 20 kilóból csináltam, s már látom előre, hogy már karácsonykor sír a család, hogy csináljam meg az utolsó adagot :D

  • 2008.09.05 16:29:45hófehérke

    köszi falevél, a te verziód sokkal egyszerűbbnek tűnik, ki fogom próbálni!

  • 2008.09.05 17:30:47ddevil

    Nos, egy teljesen hozzá nem értő kérdése következik: mit csináltok a padlizsánkrémmel? Pirítósra teszitek v. mi?

  • 2008.09.05 18:43:42Tpancs

    köszi a tippeket!!! :) sajna nem tudom megoldani a kinti sütést, ez lehervaszt. égessem kicsit oda a sütőben? :D

  • 2008.09.05 19:20:54hófehérke

    ddevil!

    mi igen.

  • 2008.09.05 21:43:22falevél

    Hozzánemértőknek mondom:)



    A padlizsánkrém iszonatosan finom friss barna vagy fehérkenérrel paradicsommal, paprikával. Talán ez az egyetlen olyan étel amiből ha megcsinálom, sose marad maradék. Rendszeresen kerül belőle az asztalra karácsonykor, szilveszterkor. Ilyenkor szoktam azt csinálni, hogy levágom egy paradicsom 1/3-át kikanalazom a beltartalmát és megtöltöm padlizsánkrémmel, majd visszarakom a kis kalapját. Nagyon diszes és finom is s csak kenyér kell hozzá.



    Ha valaki nem tudja megoldani a szabad tűzön sütést, meg lehet próbálni otthon is, persze nem ipari mennyiségbe, csinálva a szomszédnak is. :)



    Gáztűzhelyen rózsa begyújt, leselejtezett kistepsi rárak, vagy valamilyen fémlap rá,kettessével pedig a nem óriásméretű padlizsánok. Jól megsütni, nem ám csak picit, de úgyis látszik majd rajta, kár hogy túlvagyok már a 20 kilón, ha tudom, hogy post lesz belőle, lefotózom a fázisokat. :)



    Szóval otthon is neki lehet látni, de 2 napig szellőztetni kell utánna az tuti. Én ezt elviselem, de ha tehetem szabadban csinálom. Ha nincs kert, ami ugye sokaknak nincs, tudom ajánlani a Budakeszi vadaspark melletti szabad parkrészt, ahol több tűzgyújtó hely van, ott kényelmesen le lehet sütni több 10 kilót, sokan ezt teszik, csak akkor egyből pucolni is kell és dobozolni is, majd otthon méhűtőbe pakolni. A pucolásnak csak akkor lehet nekiállni, mikor csöppet már kihűlt, mert nagyon melegen egyrészt megfogni sme egy nagy élmény, másrészt veszteségesebb, mert a fincsi beltartalom ráragad a héjára, kihűlten viszont gond nélkül elengedi magától. Hegyes kés, víz a kés tisztítására és minden meg is van. :)



    Sok sikert mindnekinek, elnézést a hosszas szóáradatért, de a padlizsánhoz nem tudok nem hozzászólni :D

  • 2008.09.05 21:45:19falevél

    Tpancs a sütőben sütést verd kia fejedből, az a padlizsán galázása. Közel nem lesz olyan isteni íze, mintha jól megégetnéd a héját. Sajna.....az ihazi tüzőn, vagy mint írtam, otthon gázrózsán készül, ha nincs jobb. :)

  • 2008.09.05 22:03:05melcseee

    hmmm...nekem barátom nagyijának a titkos receptje van meg, de azt nem tartom nagyon jónak, lehet inkább én is ilyesmit fogok kipróbálni...



    a nagyija szerint úgy kell, h olajban kisüti, u összetrutymákolja villával, és bele majonéz meg só meg reszelt vöröshagyma...



    nnah nekem ezzel az a problémám, h oooolyan sok olajat felszív magába mikor sül, h az vmi elképesztő...



    ...jah, ezt nem elrakásra mondta, hanem h mindig frisset csináljak...

  • 2008.09.05 22:05:44falevél

    Azt hiszem azt meg nem enném :)

  • 2008.09.05 22:09:13melcseee

    hát ez az, h tocsog...szal inkább ezt próbálom ki...csak az a para, h panelban lakunk..

    ..akkor azt mondod, gyújtsak meg két lángot, és fektessek keresztbe egy tepsit? és abban egészben rakjam bele a padlizsánt? de akkor forgatni kell? v hogy? és milyen tepsi? amit barátnőm összekarcolt de újkorában teflon volt, az jó? :)

  • 2008.09.05 22:13:51melcseee

    jjaj falevél plz plz....

    ..mostmár annyira izgulok, hogy hogyan kell... :D

  • 2008.09.05 23:43:08falevél

    Teljesen jó az a tepsi is, a lényeg, hogy olyan legyen, amitől már nem vársz sokat :) Belerakod egészben a padlizsánokat, arra azért figyelj, hogy a mérete ne legyen nagyobb, mint a tepsié vagy a fémlapé, és szépen ahogy látod, hogy jól összeszottyadt a lila héja, forgasd a másik oldalára, lényeg, hogy mindenhol egyenletesen meg legyen sülve. Az alját is kell de az nem sok idő, feállitod a 2 padlizsánt és egymásnak támasztod őket, 1 perc és kész az alja is, de amint az elsőt megpucoltad, érezni fogod, hogy kellett volna neki még idő sülni, vagy pont jó, nem egy ördöngősség. Ne ijedj meg ha egy pici levet ereszt vagy kipukkad az alja, előfordul ha meleg lángon dolgozik az ember :) a tepsit ki ne dobd, kapard le a trutyot róla ha végeztél és tedd el legközelebbre, aranyat ér egy ilyen. Anyum panelba lakik és pont leszar...ja hogy kinek tetszik az illata kinek nem. Én téglába, de csengetett már át szomszéd, hogy ez padlizsán? hogy csinálom? megkóstólhatja? :)



    Szóval hajráááá szerintem nagyon ízleni fog. Amugy ha egy rózsát gyújtasz és a közepe van ott a tepsinek a lángon az is elég én amolyan batárnagy sütőből kivett alacsony falú nem tudom hogy hívják tipusú nagy fémlapot használok.....a neve igazán érdekelne ha valaki megfejtette hogy mi lehet ez :) és spes azt is egy lángal melegitem fel, mivel fém gyorsan forró lesz és teljes felületén süti a fincsi kis padlizsánomat.



    Holnap piac....menj és vegyél egy adaggal, pár hétig még alacsony áron fut aztán vége a szezonnak :)



    Én vettem 800-1000 forintért télen és sütöttem meg, mert elfogyott a kész adag és a család sztájkolt :)



    Sok sikert mégegyszer, ha gondolod a castagno@citromail.hu-ra irhatsz ha kérdés van, telszámot is tudok adni, ha nagy baj lenne menet közben.



  • 2008.09.06 09:49:24BeckZsu

    Az én változatom egészen hasonló, én paradicsomot is teszek bele - bolgár recept alapján.

  • 2008.09.06 11:20:38Madmoazell

    ahogy mi csináljuk (nem 4 óra, bár nem is ekkora adag lesz belőle).

    1 padlizsánt felkarikázunk, sóval leszórunk, hagyjuk levet engedni. Fél óra múlva a levét leöntjük, felkockázzuk, és kb 5 perc alatt kis olajon megpároljuk. Utána bele a robotgépbe, rá egy kis só és bors, fokhagyma, és íme. Ugyanolyan jó :)

  • 2008.09.06 19:19:39melcseee

    falevél, ne har, de csak most olvastam, amit írtál...

    nagyon édes vagy, köszönöm!

    és minden kérdésemre megkaptam a választ... :D



    neki is állok holnap sztem... :)

    :*

  • 2008.09.07 08:44:52ribizli

    A befőzőszezon egész nyáron tart, mivel júniustól érnek a gyümölcsök (eper pl), amiket lekvárnak/befőttnek/egyébnek teszünk el télire.

    Üveget pedig egész nyáron lehet kapni minden nagyobb közértben és hipermarketben.

    Az olaj nem feltétlen jó "tartósító" egy befőtt tetején, megavasodhat, aztán az egészet lehet kidobni, mert nem tudod lebűvölni a tetejéről.

    A szerteszét fröcsögést keveréssel lehet megelőzni, vagy nagyon lassú rotyogtatással, csak az hosszabb idő.



    Padlizsánt én is az erdélyi recept alapján sütök, egy hagyományos palacsintasütőt használok erre a legnagyobb gázrózsán, jól meg lehet égetni a padlizsánokat így (meg pl. paprikát is). Persze nyitott ablak-ajtó-minden, majd 2 nap szellőztetés, tehát ha már nekifogok "füstölni", nagyobb adagot készítek.

    Úgy tapasztaltam, a turmixolás befolyásolja az ízét a krémnek - valószínűleg a szétroncsolt magok miatt -, ezért én csak villával töröm össze alaposan a padlizsán húsát.

  • 2008.09.07 21:05:01kavaro

    nagyon finom én fokhagymát is teszek bele hagymát borsot és piritossal nagyon finom

  • 2008.09.10 15:13:04egyremegy

    A padlizsánkrém isteni, van görögös, törökös, bolgár, meg persze az erdélyi. Lehet dióval is, fetával is - sok jó receptváltozatot lehet olvasni a különböző konyhás újságokban.

    Általában közelharcot vívnak a különböző táborok, akik nem egyformán készítik, köztük is a legharciasabbak (és legnevetségesebbek):" az igazi padlizsánkrém az erdélyi, és vinetának hívják, és csak és kizárólag szabadtüzön készülhet" - hívők. Mindenki úgy eszi, ahogy szereti, illetve nem muszáj a szabad tűz. Csak a gulyáshoz hasonlóan úgy máshogy finom, különlegesebbnek tűnik, mert nyilván macerásabb. De finom az sütőben készítve is, és gyors, tehát csak bátran.

  • 2008.09.10 15:58:53maripán

    lányok asszonyok!

    a megsült padlizsánt nem turmixolni, meg villával szétnyomni, hanem fából készült eszközzel potyolni kell.....

  • 2008.09.10 16:53:53Garfyka

    Maripán, lehet azt turmixolni, meg villával szétnyomkodni, meg késsel is aprítani, nem kell feltétlenül fa "kés" hozzá, hidd el, nem lesz sem fekete, sem mellékíze; én két hete sütöttem és tettem el 20 kg vinettét.

  • 2008.09.10 17:19:49egyremegy

    De lehet ám turmixolni. Mítoszok ezek.

    Jó, lehet, hogy van némi különbség, mi jól elvagyunk ezzel a mi civilizációs padlizsánunkkal.

  • 2008.09.11 08:06:51maripán

    egy szóvel sem mondtam hogy a padlizsánkrém civilizáltan (turmixolva) vagy éppen primitíven (potyolva) finomabb.....

    engem úgy tanítottak, hogy nyílt lángon, szenesre sütni, melegen hámozni, kipotyolni hagymát reszelni, egy pici só bors és lehet fogyasztani.

    mikor itthon turmixal csináltam meg egyszer a párom kijelentette hogy ő ezt nem eszi meg mert így nem is olyan az íze...:)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta