OFFLINE

Sallangmentes finomság: nincs nyár gyümölcsös pie nélkül

2008. július 13., vasárnap 08:00

Már hetek óta fulladozunk a bogyós piros gyümölcsökben, az egész a málnával kezdődött, aztán jött az eper, a feketeszeder, itt van már az egész ribizlicsalád, a ropogós cseresznye és a meggy is. Megvolt már magában, porcukorral, tejszínhabbal, turmixban, vagy éppen smoothie-ként, aztán hideg gyümölcsleves formájában, de még rukkolával bolondítva is. Kellemes nyári délutánokon, ha épp nem tudunk mihez kezdeni egy szép kupac ilyen-olyan piros bogyóval, és csöpp sütögető kedv száll meg bennünket, ne habozzunk tovább, sodrófára fel! Ha még eddig nem hódoltunk be a pie készítésnek, épp itt az ideje. Ez a végtelenül egyszerű, minden sallangtól mentes desszert egy-kettőre belopja majd magát a szívünkbe. Arról nem is beszélve, hogy bár minimális erőfeszítést igényel, mi mégis szofisztikált konyhatündérekként tetszeleghetünk a vendégek előtt.

 

Na, de mi is kell ehhez a hagyományos, angolszász süteményhez? A klasszikus pie-tészta már szinte túl egyszerűnek tűnik, nem kell hozzá más, mindössze liszt, vaj és víz. Ez az, amire a nagymamám csak egy szkeptikus orrfacsarintással szokott reagálni, úgy mint amikor hajdanán Donald Kacsa Szakácskönyvéből készítettem a szilveszteri menüt. Pedig működik a dolog, legalábbis, ami a tésztát illeti. Összekeverünk 200g vajat, 250 g lisztet (tönkölyliszttel is finom), egy csipet sót és ízlés szerint cukrot, fahéjat, akár vaníliát. 100-120 ml vizet adunk hozzá, hogy az egész összeálljon, de ne ragadjon. Két tésztagolyót készítünk és pár órára, vagy akár éjszakára bedobjuk őket a hűtőbe. Gyorsan kinyújtjuk a két tésztakorongot, mert ebben a hőségben hamar megolvad a vaj, és az alsóval kibéleljük a kivajazott, lisztezett pie-formánkat. Ez a pie-készítés legrázósabb pontja, de mire végigpróbálgatjuk a többi gyümölccsel is (regélhetnék még a rebarbarás-ananászos pie-ról, az almás pie-ról, a barackos pie-ról, a körtés-mazsolás pie-ról, a hírhedt pumpkin, azaz tök pie-ról), addigra nem fog gondot okozni megfelelő méretűre és formájúra nyújtani a tésztát.

A töltelék elkészítése sem igényel különösebb konyhai előtanulmányokat, összekeverünk 600-650 g piros gyümölcsöt (télen pirosgyümölcsös mirelitmixekkel sirathatjuk a meleg nyári napokat), 100 g cukrot (barna is jó), fahéjat, és 3-4 evőkanál lisztet (különben túl híg lenne és eláztatná a tésztát), beleborítjuk a pie-formába, majd az egészet letakarjuk a második tésztakoronggal és összedolgozzuk a széleket. A tetejét megkenegethetjük egy tojás sárgájával és ha még kristálycukkorral is meghintjük, csodás látványban lesz részünk nagyjából 30 perccel később (190 fokon süssük, amíg szép barna nem lesz).

 

Ez is mint a legtöbb pie, isteni magában, de azt sem bánja, ha rásegítünk egy kis vaníliafagyival (mely variáció à la mode néven vonult be az amerikai diner-kultúrába). Túlzottan a kalóriák miatt sem kell izgulnunk, nyugtassuk csak magunkat azzal, hogy ez tulajdonképpen csak gyümölcs, hiszen a tészta valóban csak szimbolikusan van jelen, a főszerep itt egyértelműen a gyümölcsöké.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.07.13 09:51:59suo tempore

    pite...így fordítják magyarra, csak szóltam



    bár a humusz után má mindegy is, úccse olvassa senki se

  • 2008.07.13 11:30:38Szelíd hangorkán

    Smoothie meg gyümölcsturmix... Mint most megtudtam. Ó, édes anyanyelvünk!

  • 2008.07.13 13:34:22vkorsi

    sok a bajunk úgy érzem....

  • 2008.07.13 14:45:29jane fonda

    nagyon klassz recept, de bárcsak tudnék fulladozni én is a bogyós gyümölcsökben, vagy úgy általában a gyümölcsökben. olyan árban vannak, hogy ledermedek.

  • 2008.07.13 14:57:46VilágosKékHarisnya

    Erre a tésztára az én nagymamám is "orrfacsarintással" reagálna.



    Ha szabad szurkapiszkának lenni ebben a dögmelegben, akkor izé... érdekes, nálunk az eper érik először, aztán a málna, a cserösnye meg má' leérett, a meggy is a duncba' van.... de hát istenem.



    Akármennyire páj, én maradok a frissen szedett, kézzel kimagozott meggyes piténél leheletnyi porcukorral a tetején. Amíg sül, tisztára lehet sikálni a kezünket. :)



  • 2008.07.13 20:40:17nudlee

    Én értettem a cikket.

  • 2008.07.14 10:14:26Tpancs

    nagymamám tojáshabos meggyes pitéje!

  • 2008.07.14 15:55:42mel anzss

    suo tempore, a pie és a pite nem ugyanaz. Egész máshogy készül a tésztája és más állagú is, de persze attól még lehet nyugodtan pitének hívni, ha úgy tetszik.

  • 2008.07.18 14:32:22Macaroon

    A kettő valóban nem ugyanaz. A mi piténk élesztős tésztával készül. De azért a szmúti szerintem még mindig csak gyümölcsturmix, mivel szerintem tökmindegy mivel keverem...nem csak a tejes neve lehet turmix úgy gondolom.

    Jane Fonda: te hol akartál gyümölcsöt venni?

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta