OFFLINE

Marokkói fürdőteszt: oliva és argan olaj a bőrnek

2008. június 13., péntek 13:00

Volt szerencsénk meglátogatni Essaouira városát is a múlt héten Marokkóban, az Atlanti-óceán partján. Bár higiénia-mániás énünk a hely düledező és a sosem csillapodó szél ellenére is általában orrfacsarú bűzt árasztó utcácskái láttán heves tiltakozásba kezdett az ellen, hogy itt egy nyilvános helyen mintát vegyünk az afrikai gomba- és baciállományból, végülis győzött bennünk a kényeztetésrevágyás. Az általunk kiszemelt hamam azt ígérte ugyanis, hogy oliva és argan olajával fogják kenegetni az aznap végetért, négynapos sivatagi túrában törődött testünket. Aggályaink végül teljesen alaptalannak bizonyultak, így bőrbaj- és fertőzésmentesek maradtunk, és már tudjuk, hogy néz ki Marokkóban egy 200 dirhamos luxusfürdőzés.

Miután kifizettük a fejenként kb. 4500 Ft-nak megfelelő összeget, egy-egy fonott kosarat kaptunk, amivel el kellett vonulni az öltözőbe és ott fürdőruhára vetkőzni. Egy fejkendős hölgy elvitte a holminkat, mi pedig beléptünk magába a hamamba, ami egy viszonylag szűkös, gőztől nehéz levegőjű, téglával kirakott pincehelyiség volt, ami egyszerre legfeljebb 4-6 fő fürdetését teszi lehetővé, egyszerre csak az egyik nem számára, déletlőtt és délután váltogatva férfiak és nők között. Padok és ágyak álltak a fürdőben, valamint egy ülőkád. Na, pontosan ez utóbbitól tartottunk.

Megérkezett masszőrünk, és a padon ülve azon kezdtünk gondolkodni, vajon melyikünket fogja először beleparancsolni a gőzölgő vízbe. Ehelyett a masszőr fogott egy műanyagvödröt, alámerítette, és ültünkben a lábunkra öntötte. Meglepetésünkben és fájdalmunkban felkiáltottunk-felszisszentünk, de szóhoz nem jutottunk, mert a második adag már a testünket is érte, a harmadikat pedig egyenesen a fejünkre öntötte. A sokk után megérdeklődtük a víz hőmérsékletét. A válasz 60 fok volt.

Ezután előkerült egy tál gépzsírra emlékeztető, olivával készült szappan, amit Marrakes piacain is sokszor láttunk már korábban. Az első masszázsra ültünkben került sor: szép módszeresen beszappanoztak bennünket. Ezek után le kellett feküdni a téglapadlóra, amin - reménykedtünk - a forró vizes locsolgatást nem élhette túl túlzottan sok baci. Leheveredtünk tehát a padok mögé, a masszőr pedig eltűnt, és csak jó húsz perc után tért vissza, másodmagával.

Amikor műszeresen kimutatható vérnyomása már egyikünknek sem volt, vissza kellett támolyogni a padra, és ott újabb forrázás távolította el az olivás szappan maradékát, azt, ami az izzadságtól nem folyt le a "relaxáció" alatt. Ezután egy-egy padra fektettek le minket, amit a kínos tisztaság jegyében szintén leöblítettek a kádból merített forróvízzel. Ezután újabb szappanozás és hajmosás is következett, amelyet követően durva mosdatókesztyűt húztak a masszőrök, és gyakran fájdalmasan határozott mozdulatokkal dörgölték át az ember teljes testét az elhalt bőrrétegek eltávolítása érdekében (igaz, néha úgy éreztük, már sok olyasmi is lejött rólunk, ami még nem is volt elhalva).

Újabb öblítés, most már, hála Istennek, csak kellemesen langyos vízzel, majd következett végre az igazi masszázs, argan olajjal. Marokkónak ezt az első számű luxustermékét általában étkezésre használják, de kozmetikai használata is igencsak eltejedt. Most már tudjuk, amit eddig is sejtettünk: hogy nem véletlenül. Roppant finommá, lággyá varázsolja a bőrt, és hosszan tartó diós-mandulás illatot kölcsönöz neki (másnap vettünk is belőle a piacon egy 3 decis üveggel kb. négyezer forintnak megfelelő összegért, abból a fajtából, amelyet kifejezetten kozmetikai célra szántak, nem étkezésre).

A másfél órás fürdőzés végén még egy langyos-, majd egy kifejezetten hidegvizes leöntés zárta a kényeztetések sorát. Minket mintha kicseréltek volna, ruháinkat és egyéb értékeinket azonban ugyanúgy kaptuk vissza a fejkendős hölgytől, ahogy átadtuk őket.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.06.13 15:34:20fedaykin

  Olcsón vettétek az argan olajat (persze helyi piac) nekem még nem sikerült kevesebbért beszerezni, mint 9000 forint / 250ml. Igaz, ez bio, de gondolom amit ti vettetek sem DDT-s :)

 • 2008.06.13 16:09:11andie

  Kicsit olyan "nem ellened, érted csinálom" kínzásos kényeztetésnek tűnik, de azért jó lehetett! :-)

 • 2008.06.14 13:19:05esclave de boulot

  Marokkoban most nagy uzlet az argan olaj hamisitas, mert a franciak ra vannak kattanva ezerrel es nagyobb a kereslet mint a kinalat. Ha az olaj nem budos, kicsit kecskeszar szagu, hanem jo illatu, akkor valszeg at lettetek verve.

 • 2008.06.17 15:22:02Fatoumata

  Nekem is volt alkalmam egy török hamamban megsikáltatni magam a közelmúltban, mindenkinek ajánlom, aki arra jár! Mi nem kértünk olajos kenegetést, de a speckó olivás szappan elég a bőr hidratálásához, puha lett tőle, mint a babapopsi.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta