Magyarországon a belföldi kereslet kielégítéséhez egy évben mintegy 3 ezer tonna fűszerpaprikára lenne szükség, ám a földeken kevesebb mint 500 tonna termett 2024-ben. Emiatt Kínából és Dél-Afrikából kell behozni a fűszerből, ám az ezekről a területekről importált paprika sokkal rosszabb minőségű – derül ki a Növényvédőszer.hu beszámolójából.
Rossz volt a fűszertermés a magyar földeken
Az 1990-es évek óta csökken a paprika termőterülete Magyarországon, ráadásul idén különösen rossz volt a termés a kedvezőtlen időjárás miatt. Az aszály és a forróság hatására
a Dél-Alföldön a szokásos termésnek mindössze 50-60 százalékát szüretelhették le a gazdák.
Szakemberek szerint egy ideje már csak annak érdemes fűszerpaprikát termesztenie, aki bőven tud öntözni, ám idén még az öntözött területeken is gyér volt a termés. A nagy forróságban ugyanis hamar elpárolgott a víz, így kevesebb jutott a növényeknek – ez meg is látszott a méretükön.
Egy átlagos magyar háztartásban egy év alatt 1 kilogrammnyi pirospaprika fogy el, és a legtöbben előnyben részesítik a magyar termesztésűt. Noha az idei termés nagyon gyenge volt, a szakmai szervezetek és a termelői közösségek szerint sem kell arra számítani, hogy nem lesz elegendő fűszerpaprika. A minősége azonban már kérdéses.
Jelenleg egy kilogramm jó minőségű pirospaprika ára 7 és 12 ezer forint között mozog. A pontos ár leginkább attól függ, hogy mennyire kézműves a termék, valamint, hogy megfizetik-e utána az általános forgalmi adót – nem ritka ugyanis a feketén árusított fűszer.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés