Így hallgasd a másikat, hogy azt érezze, fontos neked

Olvasási idő kb. 4 perc

Az őszinte emberi kapcsolatok kialakításának legelső lépése, ha képes vagy odafigyelni másokra, és ítélkezés nélkül meghallgatni őket.

Felgyorsult életvitelünk miatt alig akad idő rá, hogy megállj, odafigyelj másokra. Sokszor a közvetlen barátaiddal, kollégáiddal is csak felületesen érintkezel, és könnyen ítélkezel mások felett anélkül, hogy mélyebben megismernéd őket. Pedig a komoly, őszinte társas kapcsolatokra szükségünk van. Ezek kialakításához az első lépés, ha meghallgatod a másikat, megpróbálod ítélkezés nélkül megérteni a nézőpontját – tanácsolják a Medium szakértői.

A mélyebb kapcsolatok kialakítása hosszú munkát igényel

Egy mélyebb ismeretség, őszinte emberi kapcsolat nem pillanatok alatt születik, hanem hosszú munka eredménye – vallja Daniel Goleman pszichológus, az Érzelmi intelligencia című könyv szerzője. Ahhoz, hogy komolyabb kötelékeket alakíthass ki embertársaiddal, teljesen más hozzáállás szükséges, mint amit az állandó rohanás beléd nevel. A legtöbb társas probléma abból ered, hogy az emberek nem tudják, hogyan értsék meg a másikat – véli a szakember. A kapcsolatokat folyamatosan ápolni kell, dolgozni a felmerülő gondok helyrehozásán és egymás jobb megértésén. Az ehhez szükséges képesség kifejlesztése időbe telik, de ha van hozzá türelmünk, kitartásunk, és gyakoroljuk is, akkor sikerülni fog.

A legelső lépés, amit mások megértéséért tehetsz, ha figyelsz rájuk és meghallgatod a mondanivalójukat. Sokszor nehéz legyűrnöd a késztetést, hogy ne szólj közbe, amikor beszélnek, és ne közöld a saját álláspontodat. Próbálod magadat előtérbe helyezni, holott ilyenkor pont ennek az ellenkezőjére van szükség. Scott Young életmódtanácsadó szerint a társas készségek 80 százaléka abból áll, hogy képesek vagyunk meghallgatni másokat, és csupán 20 százalék annak fortélya, miként adjuk elő hitelesen saját mondandónkat.

Hallgasd meg a másikat, és ne ítélkezz felette
Hallgasd meg a másikat, és ne ítélkezz felettepixelfit / Getty Images Hungary

Nem elég, ha találgatsz róla, mit érezhet a másik

Hangolódj rá másokra, ismerd meg, milyen érzelmek tükröződnek a partnered beszédén, arcán és tekintetén – a szem és a tekintet rengeteget elárul –, és nyílj meg a saját érzéseid előtt, amelyek talán összhangban vannak az övéivel. A mások érzéseire való ráhangolódás egyfajta mindfulness technika – véli dr. Rick Hanson, a Kaliforniai Egyetem pszichológus kutatója. Nem elég, ha tudod, mit gondol és érez a társad: magadévá kell tenned azt, ami benne zajlik.

Ahhoz, hogy képes legyél jobban megérteni, meglátni mások gondolatait, érzéseit, nem az kell, hogy a megérzéseidre hallgass és találgass, hanem hogy megtanuld, miként figyelj kellően a partneredre. Akkor értheted meg a társadat, ha tudod, hogy ő kicsoda, milyen kihívásokkal néz szembe, hogyan képes továbblépni. Ha valakivel mélyebb szinten szeretnél kapcsolatot kialakítani, ismerned kell az erősségeit, a gyengeségeit, a céljait, a reményeit, a félelmeit, a gondjait, a szükségleteit és a korlátait.

Ne hagyd, hogy az előítéletek akadályozzanak

A mások mondandójára való odafigyelés képessége aktív részvételt és igen sok munkát igényel. Száműznöd kell elmédből az összes előítéletet, amelyek torzíthatják a partneredről kialakított képet. Nem kell, hogy egyetérts vele: az a fontos, hogy felismerd a nézőpontját, illetve hajlandó legyél befogadni azt, még akkor is, ha a tiéddel gyökeresen ellenkezik. Gyakran esünk abba a csapdába, hogy a saját véleményünket mindenek fölé helyezzük, ezért képtelenek vagyunk szűrő nélkül szemlélni más embereket. Előfordul, hogy valaki annyira szeretné keresztülvinni a saját nézőpontját, hogy közben képtelen odafigyelni és megismerni másokét.

Törekedj az objektivitásra, és ne hagyd, hogy az előítéletek megmérgezzék az emberi kapcsolataidat. Sose helyezd magadat a másik fél elé. Stephen Covey, az elismert életvezetési szakértő egyszer úgy nyilatkozott: „Ha egyetlen mondatban kéne összegeznem, amit az emberi kapcsolatokról megtanultam munkám során, azt mondanám: először mindig törekedj mások megértésére, és csak utána arra, hogy téged megértsenek.”

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek