A Karácsonyt trakta és sütihegyek nékül megúszni lehetetlen és egyáltalán nem is kell. Ez az időszak nagyrészt az evés-ivásról szól, és a vendéglátónak akkor van a legjobb dolga, ha előre készül, hogy az ünnepek alatt ne kelljen sokat időznie a konyhában. Erről persze sokkal könnyebb beszélni, mint megvalósítani. Igyekeztünk olyan aprósüteményeket összegyűjteni a világ minden tájáról, melyek viszonylag könnyen elkészíthetőek és sokáig elállnak, így akár már most készülhetünk velük az ünnepre.
Egy süteményből ipari mennyiség
Az aprósüteménygyártást letudhatjuk úgy is, ha amerikai módra süticsere-partit szervezünk (cookie swap party). A dolog lényege az, hogy a meghívottak közül mindenki süt egy féle süteményből ipari mennyiséget, amit elvisz magával a buliba, ahol ebből - a buli után - mindenki egy adagot hazavisz. 6-7 fő esetén ez már egy szép kis süteménykollekciót jelent sokkal kevesebb munkával, mintha mindet magunk sütöttük volna.
A süticsere bulihoz csak egy kevés szervezésre van szükség: kell egy nagyobb lakás, egy időpont, ami mindenkinek megfelel és egy kis egyeztetés, hogy ne készüljön mindenki mézeskaláccsal. Érdemes a sütikből a meghívottak számánál egyel több adagot készíteni, hogy a buli ne csak egy átadás-átvétel legyen, hanem szociális esemény: forralt bor, forró csoki, tea, sütemény, jó társaság, vagyis ráhangolódás a közelgő ünnepre.
Bázeli leckerli
Svájcról mindenkinek a sajt és a csoki jut eszébe, pedig olyan remek süteményekkel is büszkélkedhetnek, mint a bündeni diótorta, az aargaui rübli-, azaz répatorta és a három közül leghíresebb bázeli leckerli. Utóbbi a mézeskalácsok közé sorolható, de ez egy puha, kissé ragacsos tészta, amiben egy gramm zsiradék és tojás sincs. Tipikus karácsonyi édesség, légmentesen zárható dobozban ráadásul hetekig eláll. Az alábbi recept Pierre Hermé francia cukrászgurutól származik, ő elzászi édesapjától tanulta. Vigyázat, egy éjszakát kell a hűtőben pihentetni sütés előtt!
Hozzávalók (30x40 cm-es sütőtepsihez):
25 dkg méz
10 dkg porcukor
egy fél biocitrom reszelt héja
egy csipet fahéj
egy csipet őrölt bors
10 dkg vegyes kandírozott citrushéj, felaprítva (ez jobb hipermarketekben vagy delikáteszekben így kapható, „mixed peel” néven, de magunk is elkészíthetjük)
10 + 2 dkg szeletelt mandula
egy feles kirsch (vagy jobb cseresznyepálinka)
30 dkg liszt
2 g szódabikarbóna
A tetejére:
15 dkg porcukor
fél dl víz
pár csepp kirsch
A mézet egy lábosban forrásig melegítsd össze a cukorral, a reszelt citromhéjjal, a borssal és a fahéjjal. Vedd le a tűzről és keverd hozzá a felaprított kandírozott citrushéjat, 10 dkg szeletelt mandulát és a kirsch-t (pálinkát).
A lisztet szitáld össze a szódabikarbónával és keverd a masszához. Sűrű, kissé ragacsos anyagot kapsz. Egy lapát segítségével egyengesd egy sütőpapírral kibélelt, kb. 30x40 cm-es tepsibe. Egy vizes ecsettel kicsit nedvesítsd be a tetejét, villával finoman szurkáld meg mindenhol, majd szórd meg a maradék 2 dkg szeletelt mandulával. Másnapig tedd a hűtőbe.
Másnap 200 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 15 percig, míg aranyszínű nem lesz. Mialatt sül, keverd el a porcukrot a vízzel és a kirsch-sel, és a sütőből kivéve kend be vele a sütemény tetejét. Hagyd kihűlni, és vágd tetszőleges formákra (tradicionálisan négyzet vagy rombusz, Pierre Hermé 1,5x10 cm-es rudakat javasol)
Diós kocka
Egyszerű és nagyszerű bonbon, amely akár darált mandulából (akkor határozottan marcipánízű lesz a végeredmény) vagy mogyoróból is elkészíthető. A tetején ganache, amit már bizonyára mindenki ismer előző cikkünkből.
Hozzávalók 25-30 darabhoz:
25 dkg darált dió
23 dkg porcukor
1 zacskó vaníliás (nem vanilin) cukor
fél dl víz
1 dkg vaj
A tetejére:
10 dkg étcsokoládé
10 dkg tejszín
Egy lábosban kezdd el melegíteni a vizet a cukorral és a vaníliás cukorral. Amikor a cukor feloldódott, és a folyadék forrni kezd, vedd lejjebb a hőt és gyors mozdulatokkal keverd hozzá a darált diót és a vajat.
Egy-két percig kevergesd a masszát lassú tűzön, majd borítsd egy tányérra helyezett sütőpapírra. Egy spatula vagy fakanál segítségével formázz belőle 2 cm vastag, kb. 10x10-es négyzetet, és szobahőmérsékleten hagyd kihűlni.
Közben készítsd el a ganache-t: a tejszínt melegítsd forrásig, majd öntsd az összetört csokira. Keverd simára, és kend a kihűlt diós masszára. Várj, míg kihűl, majd tálalásig tedd a hűtőbe. Tálalás előtt vágd kb. 2 cm-es kockákra.
Fahéjas omlós keksz
Ismét egy Pierre Hermé recept, a klasszikusnak számító vaníliás „sablé diamant”, ezúttal fahéjas változatban. A tésztában nincs tojás, ami nagyon omlós állagot eredményez. Tea, kávé mellé ajánljuk.
Hozzávalók 50 darabhoz:
22 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
egy púpozott kávéskanál fahéj
30 dkg liszt
kristálycukor a hempergetéshez
A vajat habverővel keverd jó habosra, majd keverd hozzá a cukrot is. Ezzel is verd tovább. Szitáld bele a fahéjjal elkevert lisztet, és dolgozd egyneművé.
A masszát oszd három részre, formázz belőlük 3, kb. 5 cm átmérőjű rudat (ha túl puha a tészta, tedd be kis időre a hűtőbe). A rudakat hempergesd meg kristálycukorban.
Szeleteld fel a rudakat kb.1,5 cm vastagon, és az így kapott érméket süsd sütőpapíros tepsin 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig.
Hógolyó süti
Hogolyó sütiket az angolszász országokban előszeretettel készítenek karácsonykor, Mexikóban ugyanilyennel esküvőkön találkozhatunk, de nevezik a hasonló recept alapján készült kekszeket orosz teasüteménynek is. A recept minden esetben nagyon egyszerű, valamilyen őrölt olajos magból, lisztből, cukorból és vajból áll. Fontos momentum a cukorba forgatás: először a sütőből kivéve forrón, majd ismét, amikor már kihűlt a sütemény.
Hozzávalők 45-50 sütihez:
22,5 dkg puha vaj8 dkg porcukor
25 dkg liszt
10 dkg mandula
1 tk mandulakivonat (nem aroma, mert az zöldre színezi a sütit)
sütőcukor
A mandulát száraz serpenyőben pirítsd meg, amikor illatozni kezd, zárd el alatta a lángot. Hagyd langyosra hűlni, majd tedd aprítógépbe és darált finomra.
Robotgéppel verd habosra a vajat, amikor habos add hozzá a porcukrot és azzal is alaposan keverd ki. Kapcsold a gépet egészen alacsony fokozatra és keverd hozzá a lisztet, majd a mandulát és a mandulakivonatot. A massza sűrű lesz.
Formázz 2,5-3 cm átmérőjű golyókat a tésztából, tedd őket sütőlapra 160 fokra előmelegített sütőben süsd 15 percig, amíg a golyók alja egy kis színt kap. A sütőből kivéve pár percig pihentesd őket a sütőlapon, majd melegen hempergesd egy tálka sütőcukorba a sütiket. Szedd rácsra, hagyd teljesen kihűlni és ismételd meg a cukorban hempergetést. Dobozban 3-5 napig eláll.
Azonnal puha mézeskalács
Nem maradhat ki a sorból a mézeskalács sem. Igaz, hogy előre elkészíthető sütirecepteket szedtünk most össze, ennek mégis az a különlegessége, hogy már a sütés napján illatos, puha kekszet eredményez - nem kell hetekig várni, hogy a mézes sütemény megpuhuljon. És ki ne szeretné azonnal megkóstolni, a süteményt, ami csodálatos illattal tölti be a lakást?
A sütés előtt egy nappal el kell készíteni a tésztát!
Hozzávalók:
25 dkg méz30 dkg vaj
30 dkg cukor
1 kg liszt
1 tk reszelt narancshéj
2 tk őrölt fahéj
2 tk őrölt szegfűszeg
2 tk őrölt gyömbér
2 tk szódabikarbóna
3+1 tojás
különböző magok a díszítéshez: szezámmag, napraforgómag, mazsola, mandula
A mézet a narancshéjjal és a fűszerekkel egy kis lábosban forrald össze. Amikor a forráspontot eléri, húzd le a tűzről és keverd hozzá a vajat, keverd el, hogy teljesen felolvadjon és tedd félre.
3 tojást a cukorral keverd fehéredésig. A lisztet és a szódabikarbónát keverd össze.
A három keveréket forgasd össze, a lisztet és a mézes keveréket felváltva add a tojáshoz. Ha a massza egyenletes, csomagold fóliába és éjszakára tedd a hűtőbe, így másnapra a tészta megszilárdul és könnyen kezelhető lesz. Fontos, hogy egy éjszakát tudjon pihenni.
Másnap a tésztát oszd két részre, az egyiket tedd vissza a hűtőbe, hogy ne lágyuljon meg. A másikat nyújtsd 3-5 mm vastagságúra és szaggasd ki. 1 felvert tojással kend meg a formázott sütiket, tetszés szerint díszítsd és közepesen meleg (180 fokos) sütőben süsd készre 5 perc alatt. A sütésnél figyelni kell, mert könnyen megég, kemény és keserű lesz a sütemény, amint egy kis színt kap ki kell venni és pihentetni.