#ÉLETEM

Diéta Napló: Végre leadtam az első kilókat

2010. június 7., hétfő 14:34

dieta_4 A pilates óra alattomos gyilkos. Tíz perc után rég elfeledett izmok fájdalmasan jelzik jelenlétüket. A második héten Tóth Zsuzsa két kilót fogyott, köszönhetően a sok zöldségnek és annak, hogy esős héten csak a zöldséglevest kívánta. Diéta Napló, 5. rész.

 

 

 

1. rész: Zsuzsa nem akar koplalni, csak lefogyni nyárra

2. rész: Táplálkozási napló: marhaszelet a lélek tükre

3. rész: Zsuzsa felfalta a hűtőt

4. rész: Az élet szalonna nélkül

Miután az agyam és szervezetem felkészült a fogyásra, a folyamat természetesen a második hét elején megindult. Szerencsére elfogyott itthon a gríz, lisztet már hetek óta nem tartok, így kisebb a kísértés. Persze az edzés is sokat segít, hisz az itthon kedvemre végezhető órákat jól be tudom illeszteni még mindig elég rendszertelen életembe, s kifogások se nagyon maradtak. Holnap van, edzeni kell.

Csodákat vártak tőlem

Rövid kitérő azok kedvéért, akik egy hét után csodákat vártak és gyorsan ítélkeztek. Nem tudom, ki hogyan intézte eddig súlycsökkentését, talán szerencsésebb körülmények között, mint én. Sokszor belegondolok abba, hogy de jó lenne hollywoodi celebnek lenni, mert akkor hatalmas csapatnyi edző, dietetikus, séf, és ki tudja még hányféle tanácsadó repkedne állandóan körülöttem, hogy lessék minden óhajomat, és egy hónap alatt legalább húsz kilótól megszabadítsanak. Egy filmszerep kedvéért és az azt körülvevő médiacirkuszért. Ami persze roppant veszélyes és káros az egészségre, azt hiszem ezt nem kell részleteznünk.

Itt most nem ez a helyzet. Jelen kezdeményezés kulcsszava az átlagosság. Egészséges szintű exhibicionizmusom nagyon nem kedveli ezt a kifejezést, de be kell látnunk, hogy itt egy átlagéletet élő átlagemberről van szó, aki teljesen átlagos körülmények között szánta rá magát a fogyásra. Ez ugye azt is jelenti, hogy ismerem az elméleteket a táplálkozásról és edzésről, olykor esendő vagyok, de meg nem hátráltam. Nem gyors eredményt várok, hanem tartósat.

Az esős hét hatása a fogyásra

Az elmúlt hét koraőszi időjárása nem tántorított el a feladattól, sőt, még jól is jött. Ilyen időben ugyanis rendkívüli mennyiségben tudok zöldséglevest fogyasztani, akár napi egy litert is. Ezzel még a folyadékszükségletem fele is megvan. Aztán jöttek az edzések. Leszámítva az utóbbi pár évet, gyerekkorom óta sokat sportoltam és mozogtam. Kezdtem művészi tornával, folytattam jazz balettel és mindenféle egyéb tánccal, végül áttértem a kickboxra. A küzdősportosra, nem a zenés verzióra, Van Damme után szabadon. Négy éve még az igazi boxot is sikerült kipróbálni. Híve vagyok a dinamikus műfajnak, a kevésbé pörgös lehetőségeket, mint jóga, pilates és tájcsi, öregkoromra tartogatom.

Nagyon bután, teszem hozzá most, hogy volt alkalmam végigcsinálni egy pilates órát. Két szóban összefoglalom: alattomos gyilkos. Az ember csinálja szép lassan a gyakorlatokat, a laptop képernyőjéröl kellemes hangon bátorítják, és azt hiszi minden rendben van. Tíz percig, mert utána rég elfeledett izmok élednek fel lassan és fájdalmasan jelzik jelenlétüket. Az eredmény viszont hihetetlenül kellemes, hála a sok légzésgyakorlatnak is, utoljára ennyi oxigénhez szerintem két éve jutottam, amikor az osztrák hegyekbe mentem síelni.

S hogy ne essek a monotónia csapdájába, természetesen több edzésformát is kipróbáltam. Kínoztam magam has- és deréktájon, illetve egy rövid box-edzést is kipróbáltam. Mert jó nagyon a pilates, de egy húsz perces árnyékboxnál nincs jobb. Valójában mindkettőnek megvan az előnye, ezért is tervezem, hogy minden nap edzem reggel is meg este is, váltogatva a műfajokat. Lényeg az, hogy ilyen szintű izomlázra nem is emlékszem annyira régen lehetett.

A laptopos edzésnek egy nagy hátránya van, mégpedig az, hogy Misi macskám is szeretne részt venni, s amikor a törülközőmön fekve próbálok a helyes légzésre illetve a pontosan végzett gyakorlatra koncentrálni, ő rendre megjelenik mellettem, hangosan nyávog és amíg nem hessegetem el, folyamatosan dörgölödzik.

Rengeteg zöldséget ettem

Étkezés terén büszke vagyok magamra, mert rengeteg zöldséget és gyümölcsöt ettem, és igen kevés kenyeret. A sok folyadék nagy segítség, s ez epermániámmal kombinálva szerintem jó eredményekhez fog vezetni. A héten kicsiráztattam az utolsó adag rucolamagomat is, amit pusztán az íze miatt kedvelek, de nyilván nem árt, hogy egyébként is rendkívül jótékony élettani hatása van. Ráadásul szeretem nézni, ahogy nap mint nap nőnek az apró zöld levélkék.

Majd' elfelejtem, az eredmény mínusz 2 kg, tehát még 7 kg-t kell leküzdenem. Mellékelve pár fotó, melyeken bemutatom a híres tunikát és jelenleg igen szűk kedvenc farmeromat.

dieta_m_copy

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.08 09:04:57Nűnű

  És hány centit fogyott a derekad?
  (Mert hát, ez a lényeg, nem a súly, az csak a profi sportolóknak, akik súlycsoportos versenyeken vesznek részt, és nem a legfelső kategóriában indulnak, csak azoknak számít a súly.)
  Mert pusztán a kilókat nézve, már az első héten lehet csodákat tenni. Kalóriaszegény (és főleg szénhidrátszegény) diétával villámgyorsan le lehet üríteni a test glikogén raktárait, és az azzal megkötött vizet. 1gr glikogén 4 gr vizet köt meg. 2 kilo szénhidrát megvonás 1 kiló súlyvesztést jelent.
  Igaz, hogy az szinte mind z izmokból veszítődik el, vagyis lesz egy kisebb, és arányaiban még zsírosabb test.
  Testépítők szerint, akik pedig kifejezetten úgy edzenek és úgy táplálkoznak (pl. fehérjeturmixok) heti fél-egy kiló zsírtól lehet megszabadulni.

  Mi a glikogén?
  Étkezéskor a máj a szénhidrátokból glikogént állít elő, ezt a test a májban és az izmokban tárolja. (Ádám Veronika szavaival: A glikogén egy olyan összetett cukor, poliszacharid, amelyben egy magfehérjéhez kötötten több ezer glükózmolekula polimerizálódott hosszú, elágazó láncokká.) Nos, a test ezt és a zsírt használja energianyeréshez. A glikogén szerepe különösen akkor nő meg, amikor nagyon intenzív mozgást végzel. Ugyanis zsírt csak oxigén jelenlétében tud a test felhasználni, márpedig ha nagyon megnő az igény (olyankor lihegsz is), akkor az már nem elég, és olyankor lép a képbe a glikogénben lévő glükóz (szőlőcukor), mert az oxigén nélkül is tudja hasznosítani. Természetesen mindkettőt, zsírt és glikogént folyamatosan használ a szervezet, csak amikor nagyon megerőlteted magad, akkor megnő a glikogén fogyasztása, mert abban a tartományban már nem tudja mással fokozni a teljesítményt.
  Márpedig, ha keveset eszel, és mellette még mozogsz is, akkor először a glikogén raktárak ürülnek ki, ami víz vesztésével is jár, innen a diétázók korai, gyors súlycsökkenése.
  Ám ahogy visszaállnak a korábbi, kalóriadús étkezéshez, ezek a raktárak piszok gyorsan feltöltődnek (vízzel is), és vissza is jött a kiló.
  A sportolásnak ott van szerepe, hogy a rendszeresen leürített glikogénraktárakat kell a testnek feltöltenie. Zsír csak akkor tud lerakódni, ha a glikogén raktárak már feltöltődtek, és még marad fölösleg. Nos, mozgásszegény életmód mellett viszont ezek sosem ürülnek ki, emiatt minden mehet a zsírraktárakba.
  Apró bibi a sportolással, hogy ahogy javul a kondíciód, úgy fog javulni az oxigénfelvevő kapacitásod is, vagyis gazdaságosabban fog működni a tested, és kevesebb kalóriát fog elégetni.

 • 2010.06.08 09:58:07Bosco

  Sajnos csatlakoznom kell az előttem szólóhoz. Több, mint valószínű, hogy azt csak vízből veszítetted.
  Soha ne a mérleg legyen a mérvadó, azt hagyd meg a sportolóknak.
  Átlagembernek a tükör kell, hogy a mérce legyen, ne holmi mérleg.

  Ilyen alapon tudnál te fogyni pár nap alatt is több kilót, csak az már elég komoly dehidratációval járna, aminek a körmeid, a bőröd és a hajad inná meg a levét...

  Apropó lé. Valahol olvastam, hogy a napi 1L leves fedezi a folyadék szükségleted. Nos, ha ezt is a dietetikusod mondta, akkor tépd szét a diplomáját, vagy a a kupont, amivel azt nyerte tombolán.

  Így is 3L folyadékra lenne szükséged, amire még rájön legalább egy liter, azért mert nyár van, ilyenkor egyértelműen többet kell, mert izzadsz is eleget.

  Azt viszont még nem írtad, hogy mikor végzed a különböző edzéseket. Mert a legjobb az lenne, ha azokat az edzéseket, ahol a pulzusszámod aerob vagy kardio tartományban mozog, azokat raknád reggelre, és éhgyomorra tudnád végezni. Az alakformáló pilates meg mehetne a nap végén, este.

  Sikeres fogyást!

 • 2010.06.08 10:05:51Nűnű

  Én ezt az alakformáló mozgás elég nagy vakításnak gondolom.
  - Jöjjön hölgyem, itt nem kell megszakadni, itt csak alakot formálunk. Nem kell izzadni, mint a ló, nem kell nagy súlyokkal nyögni...
  Olyan nincs, hogy egy bizonyos testrész megmozgatásával onnan tűnnek el a zsírok. Ez tévhit. Kénytelen vagyok megint csak Ádám Veronikához fordulni, mert nála olvastam, hogy a zsír lerakódást a zsírszövetekben lévő alfa2 receptorok szabályozzák. Ezek eloszlása nem egyenletes, az egyén genetikájától függ. Ahol sok van, oda megy először a zsír. És ahol sok van, onnan meg le utoljára. Magyarul, ahová először hízol, onnan vesztesz utoljára. És ezzel nem tudsz mit kezdeni, egyedül a zsírleszívás segít.

 • 2010.06.08 10:29:30Bosco

  Én egy szóval nem mondtam, hogy létezik lokalizált zsírégetés. És azt sem állítom, hogy csak zsírból fogyunk a diéta alatt, mert nem, természetesen izomból is, ahogyan írtad fentebb.

  Az alakformálósat csak, azért említettem meg, mert írja, hogy járni akar olyanra is feltétlen. Én se ezeknek, se a vacak tánci-tánci ugra-bugra óráknak sem látom sok értelmét, de a nők komálják valami miatt.

  Ahelyett, hogy normális eszközökhöz fordulnának, mint: CROSSFIT vagy KETTLEBELL.

  Na, CROSSFIT-tel lehet csak igazán alakot formálni. De azt a nők itthon nem szeretik, mert jajj súlyok, meg jajj, nem megy a david guetta a rádióban, és jajj bibis lesz a kezünk.

  Mindegy, ez van, ehhez hozzá kell szokni, itthon írtó lusták az emberek, és nincs semmilyen kultúrája a sportnak. Aminek szemmel látható következményei vannak. A sok undorító dagadt ember, plusz szülő, aki mekibe meg burger kingbe cipeli a gyerekeit...

 • 2010.06.08 12:57:26Liliannn82

  Alakformalas ide, csodafogyokurak oda, en is azt hittem hogy ebbol a cikk sorozatbol lehet majd valami okosat megtudni (mert amugy elegge elvesztem a netes dietak es tanacsok bongeszeseben), vagy legalabb motivalast nyerni, mert 2 hete en is elkezdtem dietazni. Angliaban elek, s mint sokunk itt, en is felszedtem jo nehany kilot.
  Ehezni en sem akarok mert heti min 5-szor sportolok (anno komolyabb szinten, ma mar sajnos kevesbe) es nem lenne ra energiam. (1-1,5 ora squash vagy 1 ora spinninghez kell par kaloria)
  Vegul kialakitottam a sajat dietamat:
  edesseg, csoki, stb SEMMI! finom pekaruk plane semmi, de meg barna kenyer SEM! (no kenyer). meg veletlenul SEM!
  Amit eszem-iszom: light tejtermekek, hus (steak, sovany barany, diszno) de foleg lazac es csirkemell es SALTA / ZOLDSEG, GYUMOLCS. (eletemben ennyi zoldet nem ettem) es SOK SOK VIZ (sajna 2.5 liternel mindig elakadok, ezen meg dolgoznom kell)

  az elejen ehes voltam (mert elotte eleg sok desseget ettem. mondjuk ugy, szenhidrat fuggo voltam), de mar nincs ehseg.
  Sajnos azt kell mondjam, hogy pogacsakkal, grizzel, es ilyesmikkel nem lehet lefogyni. En sem krumplit, sem rizst nem eszem (ha jol tudom kemenyito= poliszacharid)

  Nem vagyok nagyon tulsulyos 171 cm es 75kg-rol indultam. Leadtam eddig 3-at de ez nem tartos (ahogy irtatok javareszt viz), ha visszaternek a regi eletmodhoz kb 2 nap alatt visszajonne. (meg heti 5 edzessel is). Amug pedig a kovetkezo hetekben lassulni fog a fogyas uteme amugy is.

  A dietak alapjan amiket talaltam es eletem soran talalkoztam amit en csinalok az a minimum es a legkimeletesebb.
  Ennel kevesebb megszoritas szerintem nem is dieta.
  (mivel en is valtozatos eletet elek es sosem tudom hol er az ebed vagy a vacsora, ezert nem kezdtem egy szigoru dietaba ami megmondja mikor mit ehetek. neha ez azzal jar, hogy eltoldohat egy egy etkezs, de semmikepp nem eszem kozben snack-et hogy kibirjam hazaig, inkabb ehezem. mert nekem is van egy ruham ami ott log a fogason..)
  Nem jo ehesnek lenni, tudom, de egy het utan elmulik, es kezd atallni a szervezet...

  Szoval kitartas, es semmi snack, semmi nasi, semmi zsiros....

 • 2010.06.08 13:49:08Nűnű

  Az ugra-bugra tánci-táncik sem rosszak, mert kalóriát égetnek el, de nem a legjobbak a fogyásra. (Jók, ha napi sok órában csinálod, mondjuk főállásban.)

 • 2010.06.08 14:08:54Nűnű

  Az egész fogyás lényege az, hogy kevesebbet eszel, mint amennyit elhasználsz. (Hogy menniyt használsz el, az egyéntől változó is, mert attól is függ, hogyan emészt a szervezeted, mert csak azt tudja felhasználni, ami felszívódik, ami megy a vécébe, az nem számít.)
  Egyetlen dolgod van:
  negatív kalóriamérleg.
  Erre van több módszer is:
  1. Kevesebb kalória fogyasztása
  1.a; alacsony kalóriatartalmú ételek (de csak akkor, ha nem növeljük a mennyiséget)
  1.b; kisebb adag evése (ugyanazt eszed, mint eddig, csak kevesebbet, pl. fél pizza, egy darab süti, nem kettő, stb.)
  1.c; az előbbi kettő kombinációja
  2. több mozgással megnövelni a kalória fogyasztását
  3. az előbbi két pont kombinációja
  Neked ezekből kell kiválasztanod, hogy melyiket tudod követni. Ezért van az, hogy valaki csülökkel is tud fogyni, mert vagy kevesebbet eszik belőle, vagy sokkal többet mozog mellette, valaki meg a zöldséggel tud fogyni, mert nem mozog többet.
  Teljesen mindegy, melyiket választod, ha rendesen csinálod (nem sumálkolod el), akkor fogyni fogsz. És teljesen mindegy, mivel fogytál le, ha visszaállsz az előző életmódra és táplálkozásra, akkor vissza fogsz hízni. Ha megmarad a sok mozgás, akkor ehetsz "rendesen".
  A kajálás csökkentésével sokkal könnyebb fogyni, mert egy szelet sütit például fél-egy óráig tart lefutni.
  A mozgás nem mindegy. Azt kell látni, hogy mozgással igazából nehéz igazán sok kalóriát leadni, egy órás focit simán visszatöltünk 3 sörrel utána.
  Zsírleadáshoz a legjobb a súlyzós edzés és az intervallum kardió kombinációja.
  A súlyzós edzés a nőknek is jó. LÉnyege, hogy egyre nagyobb súlyokkal kell dolgozni, lényegében azt kell csinálni, amit a testépítő oldalak a kezdőknek ajánlanak. Igen, eleinte fölszedsz valami izmot, de szerintem nem baj, ha egynél több üveg sört is meg tudsz emelni.
  (Amit látsz testépítőket, azt felejtsd el. Ők úgy érték el, hogy a kemény edzés mellett zabáltak, méghozzá fehérjéket, tömegnövelőket toltak az arcukba, ezeket viszont te nem fogod, mivel diétázol. Ja, és ők férfiak, sokkal több tesztoszteronnal. Egy átlag srácnak kb. 5-10 kiló izom jön fel az első évben, ha tömegnövelő étkezést folytat, mai azt jelenti, hogy többet eszik, mint amennyit elhasznál a szervezete, lehetőleg 2 gr fehérje/testsúlykilogramonként. )
  A súlyzós edzés előnyei:
  a nagyobb izomtömeg tévénézés közben is többet fogyaszt. A súlyzós edzés után a megnövekedett oxigénfogyasztás (és az ezzel járó zsírégetés) még hosszú órákig, akár 24-36 órig is fennáll (ez utóbbi már inkább csak a haladó gyúrósoknál), ellentétben az aerob kocogással, ahol ez a jelenség gyakorlatilag nem létezik.
  Intervallum kardio:
  ez egy új dolog nálunk. Nagyjából azt jelenti, hogy változó intenzitással végzett kardio mozgás. Például a stadionban futsz a futópályán úgy,hogy egy 100 méteres szakaszt lesprintelsz, ahogy csak kifér, a kör többi részét lazán kocogod, majd megint sprint. Ez nagyon feljavítja a kondíciód, ami mindig jól jön. Másrészt, itt is megjelenik a súlyzós edzés után megjelenő, megnövekedett oxigénfelhasználás, méghozzá itt is órákig. Szobabiciklivel is lehet ilyet, amikor megküldöd a nehézséget, és meghajtod, mint Singer a varrógépet.
  Ezt a kettőt kell kombinálni, két súlyzós edzés, két intervallum edzéssel. Ideális, ha kettő külön napon van. Az még jó, ha az intervallum reggel, a súlyzók este. Ha mégis együtt van a kettő, akor előbb a súlyok, aztán a futás/bikickli, stb.

 • 2010.06.08 14:51:30Bosco

  Lili!

  Rizst nyugodtan ehetnél, sőt, annak kéne lennie az elsődleges CH forrásnak, persze csak a barna rizs. Bashmati, Jázmin, fehér nem jók diéta alatt. Ezeket nagyon ritkán leválthatja mondjuk 1-2 étkezés erejéig durum tészta, krumpli (édes burgonya az kiváló pl.).

  Én a diétám alatt ugyanúgy eszem sütiket, nagyon édesszájú vagyok az a helyzet :) Csak mindegyiket magam készítem el: müzli szeletek, sajttorta, krémtúró, palacsinta. Meg igazából minden süteményt el lehet készíteni diétásan, sőt, még akár a madártejet is. De mondok jobbat. Hétvégén marhapörköltet ettem nokedlivel, és a család többi tagja egyedül csak a nokedliről tudta megállapítani, hogy diétás.

  Zabpehely legyen még a te barátod. A reggeled induljon azzal. Főleg, hogy nálatok van kinn Wheetabix, itthon nem nagyon van még most sem. De, ha megveszel kiló számra zabpelyhet, az még jobb. Csinálsz belőle magadnak reggelire porridge-ot, vagy palacsintát, vagy akármit.

  Ha kajával kapcsolatban érdekel valami, vagy megszeretnél tudni értelmes dolgokat diétával (fogyással) kapcsolatban dobj egy e-mailt, aztán, ha tudok, segítek valamiben.


  NN,

  az intervallumos kardio az remek dolog! azzal elég hatékonyan be lehet indítani a zsírégetést. plusz, ha még előtte veszel be egy kis L-Carnitint is hozzá, vagy Alpha-Burnt, akkor meg ultrabrutál! :)
  viszont arra ügyelni kell, hogy amennyire lehetséges, legalább hetente próbáljuk meg növelni valahogy a teljesítményt, hogy rákényszerítsük a szervezetet arra, hogy több, és több lipázt termeljen, mert akkor annál több zsírsejtet fognak tudni lebontani.

 • 2010.06.09 10:09:22Nűnű

  Még egy apróság, hogy könnyebb legyen a diéta:
  előrehaladott diéta bizony lelassul. Hiába koplalunk, és hajtjuk magunkat, mint a gép, egy idő után nem mennek le a kilók, a zsírpárnák.
  Ennek az a magyarázata, hogy a folyamatot egy leptin nevű hormon szabályozza. Márpedig a fogyókúra során ennek a szintje leesik, és megáll a zsírbontás.
  Na, ezt úgy lehet felpörgetni, hogy csalsz. Mondjuk jön a hétvége, a nagymami meglátogatása. Na, azon a napon nem diétázol. Nem, nem falhatsz fel mindent, a tepsi sütit, de azért sokkal normálisabban is ehetsz. Például, ha eddig fél pizzával fogyóztál, aznap megeheted az egészet (de nem kettőt!).
  Minél többet fogytál már le, és minél kevesebb rajtad a zsír, annál többször kell ehhez nyúlnod, haladó testépítők, akik a kockás hasra hajtanak, a végén már 3 naponta is csalnak.

 • 2010.06.09 11:17:25Bosco

  Hűha, azért ne tájékoztassuk félre szegényt! :D

  A versenydiétát ne keverjük bele az átlag ember diétájába. Plusz ez az egész napos csaló étkezést is soknak tartom, főleg a diéta utolsó szakaszában, amikor tényleg precízen oda kell figyelni mindenre. Ettől függetlenül a bűnözéseknek megvan a maga jótékony hatása, bár vannak, akik ezt gyengeségnek tartják.

  Ja, és maradjunk annyiban, hogy nem csinálnak 3 naponta ilyen csaló étkezést :)
  A versenyfelkészülés utolsó szakaszaiban nagyon odafigyelnek a makrotápanyagokra is. Így megvonnak maguktól minden olyasmit, ami vizet köt meg, legtriviálisabb példa erre a só, a magas Na tartalma miatt. Plusz olyankor már rengeteget kell szaunázni, akár kétszer is aerobozni, hogy minél több vizet hajtsanak ki magukból, etc...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta