#ÉLETEM

A rossz alvók hízásra hajlamosabbak

2010. március 21., vasárnap 11:38

Az alvászavarok elhízáshoz, depresszióhoz vezethetnek, derült ki egy alváskutatásból, amelyik szerint a magyarok az európai átlaghoz képest sokkal kevésbé tudják kipihenni magukat. Csaknem minden magyar szenved a napközbeni fáradtságtól.

insomniaA magyarok rosszul alszanak és keveset - összegezték egy alváskutatás eredményeit a Napidoktor egészségügyi portál szervezésében megrendezett sajtótájékoztatón, amelyet az Alvás Világnapján, március 19-én rendeztek. A magyarországi felmérések adatai az európai általános alvásállapotnál kedvezőtlenebben alakultak.

A többség folyamatosan kialvatlan

A 2009-2010. évi hazai munkahelyi alvásfelmérésben ezer felnőtt alvási szokásait vizsgálták. Eszerint az alvási gondokkal hosszabb idő óta együtt élők aránya a megkérdezettek majd felénél (46%) jellemző. 34 % hetente legkevesebb három alkalommal nem alszik jól, és a megkérdezettek 15%-ának vannak munkavégzési gondjai az álmosság miatt. Alvásproblémáival a válaszadók 79 %-a nem fordul orvoshoz.

Az orvosi felmérés eredményeit erősíti a szervező portál saját felmérésének az eredménye, amelyet az olvasók körében végeztek. Az adatokból azt a következtetést vonták le, hogy emelkedett a kialvatlansággal szenvedők száma - a válaszadók 72%-a ritkán vagy soha nem érzi úgy, hogy eleget aludt volna, 25% ébred gyakorta pihenten és csupán a válaszadók 3%-a számolt be arról, hogy mindig elég időt tölt alvással.

Majdnem mindenki álmos napközben

Tavalyhoz képest később fekszünk és korábban kelünk. Hétköznap minden második ember (56%) fekszik le este 9-11 között, 8% 9 előtt, 36% 11 óra után. Továbbra is komoly probléma a napközben jelentkező álmosság, amelyik a válaszadók 90%-át érinti, s közülük 41% szenved naponta többször fáradtságtól. Az előző évhez képest emelkedett az állandó alvásproblémával küzdők aránya, minden 4. ember számára (23%) okoz komoly gondot az el-, illetve átalvás, és a megkérdezettek 48%-a számolt be időszakos alvásproblémáról.

Külön figyelmet érdemel a tizenévesek alvási szokásainak vizsgálata során kapott megdöbbentő adat: a fiatalok 81% érzi úgy, hogy nem alszik eleget, 77%-uk ébred reggelente fáradtan, leverten. A tinik 49%-a küzd időszakosan alvásproblémákkal, s további 15%-uk számol be állandó vagy visszatérő alvászavarról.

A rossz alvók szoronganak

Az alvással kapcsolatos gondok az emberek 45 %-ának a tevékenységét befolyásolják negatívan az élete során. A rossz alvás a napi teljesítménycsökkenés mellett összefüggésbe hozható az elhízással, a cukorbetegséggel, az immunrendszer gyengülésével, és számos pszichikai kórral, mint a depresszióval vagy a szorongással. A rosszul alvó ember hétszer nagyobb kockázattal van kitéve az esetleg súlyos következményekkel járó, vagy halállal végződő balesetnek, mint a jól alvó.

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta