A rossz alvók hízásra hajlamosabbak

Az alvászavarok elhízáshoz, depresszióhoz vezethetnek, derült ki egy alváskutatásból, amelyik szerint a magyarok az európai átlaghoz képest sokkal kevésbé tudják kipihenni magukat. Csaknem minden magyar szenved a napközbeni fáradtságtól.

insomniaA magyarok rosszul alszanak és keveset - összegezték egy alváskutatás eredményeit a Napidoktor egészségügyi portál szervezésében megrendezett sajtótájékoztatón, amelyet az Alvás Világnapján, március 19-én rendeztek. A magyarországi felmérések adatai az európai általános alvásállapotnál kedvezőtlenebben alakultak.

A többség folyamatosan kialvatlan

A 2009-2010. évi hazai munkahelyi alvásfelmérésben ezer felnőtt alvási szokásait vizsgálták. Eszerint az alvási gondokkal hosszabb idő óta együtt élők aránya a megkérdezettek majd felénél (46%) jellemző. 34 % hetente legkevesebb három alkalommal nem alszik jól, és a megkérdezettek 15%-ának vannak munkavégzési gondjai az álmosság miatt. Alvásproblémáival a válaszadók 79 %-a nem fordul orvoshoz.

Az orvosi felmérés eredményeit erősíti a szervező portál saját felmérésének az eredménye, amelyet az olvasók körében végeztek. Az adatokból azt a következtetést vonták le, hogy emelkedett a kialvatlansággal szenvedők száma - a válaszadók 72%-a ritkán vagy soha nem érzi úgy, hogy eleget aludt volna, 25% ébred gyakorta pihenten és csupán a válaszadók 3%-a számolt be arról, hogy mindig elég időt tölt alvással.

Majdnem mindenki álmos napközben

Tavalyhoz képest később fekszünk és korábban kelünk. Hétköznap minden második ember (56%) fekszik le este 9-11 között, 8% 9 előtt, 36% 11 óra után. Továbbra is komoly probléma a napközben jelentkező álmosság, amelyik a válaszadók 90%-át érinti, s közülük 41% szenved naponta többször fáradtságtól. Az előző évhez képest emelkedett az állandó alvásproblémával küzdők aránya, minden 4. ember számára (23%) okoz komoly gondot az el-, illetve átalvás, és a megkérdezettek 48%-a számolt be időszakos alvásproblémáról.

Külön figyelmet érdemel a tizenévesek alvási szokásainak vizsgálata során kapott megdöbbentő adat: a fiatalok 81% érzi úgy, hogy nem alszik eleget, 77%-uk ébred reggelente fáradtan, leverten. A tinik 49%-a küzd időszakosan alvásproblémákkal, s további 15%-uk számol be állandó vagy visszatérő alvászavarról.

A rossz alvók szoronganak

Az alvással kapcsolatos gondok az emberek 45 %-ának a tevékenységét befolyásolják negatívan az élete során. A rossz alvás a napi teljesítménycsökkenés mellett összefüggésbe hozható az elhízással, a cukorbetegséggel, az immunrendszer gyengülésével, és számos pszichikai kórral, mint a depresszióval vagy a szorongással. A rosszul alvó ember hétszer nagyobb kockázattal van kitéve az esetleg súlyos következményekkel járó, vagy halállal végződő balesetnek, mint a jól alvó.