#ÉLETEM

Mit kezd a szervezetünk a gyógyszerekkel?

Aladár 2017. június 14., szerda 09:28

Egy fájdalomcsillapító útja korántsem akadálymentes. A fájdalom helyéig eljutni, és ott is maradni szemlátomást nem könnyű feladat. Ez történik a gyógyszerekkel, miután lenyelted őket.

Egy-egy fejfájás gyors elhajtása is elég motiváció ahhoz, hogy M&M’S-ként kezdjük magunkba szórni a fájdalomcsillapítókat. Azonban, ami ezután történik a gyógyszerek hatóanyagaival, az jórészt rejtve marad a gyógyszerszedők előtt, pedig igazán nem könnyű az orvosságok dolga. A TED-Ed illusztrált videója megmutatja, milyen akadálypályán kell átkelnie egy gyógyszernek ahhoz, hogy elérje azt a helyet, ahol kifejtheti hatását, mielőtt az idegen anyagok eltávolítását végző valamelyik szerv kigolyózza a rendszerből. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Van olyan, hogy szezonális vitaminszükséglet?

Brownie 2017. június 13., kedd 17:52

A megfelelő ásványianyag- és vitaminpótlás ugyanolyan fontos télen és nyáron is. Eláruljuk, mi mindenre figyelj.

Vitaminpótlásra nem csak télen van szüksége a szervezetünknek, hiszen a vitaminoknak nem kizárólag az immunrendszer támogatásában, a megfázásos betegségek megelőzésében van szerepük. "Nyáron is ugyanúgy kell foglalkoznunk az anyagcserénkkel, a bőrünk szépségével vagy sejtjeink regenerálódásával" - figyelmeztet Szász Máté biológus, a SCITEC NUTRITION szakértője. Ilyenkor sokkal aktívabbak vagyunk, többet mozgunk, mint télen, így az izomrostok energiafelhasználása is gyorsabb, ráadásul a verejtékezés mértéke is megemelkedik, aminek köszönhetően jelentős mennyiségű nátrium-, kálium-, magnézium, cink,- és egyéb nyomelemet veszíthetünk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért nem látják az emberek a plakátokat?

Szalay Ágnes 2017. június 13., kedd 09:53

Teljesen adaptív, az észlelésnek, tanulásnak legelemibb formája az, hogy nem vesszük észre, amit túl sokat sulykolnak. Pszichológiai kislexikon arról, hogy miért nem látják az emberek a kormány-plakátokat.

Van ez a videó, hogy az emberek állnak a legújabb kormányzati plakát-cunami egyik darabja előtt, és halvány gőzük sincs, mi van a plakátra írva, sőt a legtöbben még azt sem veszik észre, hogy ott magasodik tőlük két lépésre a papíron orruk elé tolt minta eredetije. Az indexesek, akik a videót csinálták, azt írják, hogy „kisütötte agyunkat a kormánypropaganda”.  Így is lehet mondani, de valójában két észlelési, tanulási mechanizmusról is szó van - mindkettő abban segít, hogy ne őrüljünk meg a túl erős vagy hosszantartó hatást kiváltó ingerektől. És ezekre a plakátokra nagyjából mindkettő igaz, szóval köszönjük szenzoros adaptáció és habituáció, hogy megkímélsz minket!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Edzéshez kávét? Állítólag bejön.

Aladár 2017. június 13., kedd 09:53

Néhány csésze kávé után bizony jobban megy majd a biciklizés, függetlenül attól, ki mennyit kávézik általában.

A táplálkozási szakemberek és edzők általában nem tanácsolják nagyobb mennyiségű kávé elfogyasztását egy-egy nagyobb kihívást jelentő fizikai megpróbáltatás előtt. Nem így Bruno Gualano, aki a Science of Us cikke alapján úgy tűnik, az ellenkezőjét vallja mindennek. Gualano bicikliseken tesztelte az elméletet, és sikerült is pár százalékkal jobb teljesítményt előcsalogatnia a koffeinnel felpörgetett kerekesekből. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mi köze az anyámnak ahhoz, milyen a párkapcsolatom?

Sákovics Diana 2017. június 12., hétfő 19:33

A szülőkhöz való kötődés az alapja annak, ahogy részt veszünk párkapcsolatainkban. Ez befolyásolja, hogy mennyire vagyunk nyitottak, mennyire tudunk bízni a másikban, mennyire vagyunk hűségesek vagy féltékenyek. De hogyan?

Párkapcsolatban élni jó. Pontosabban jó párkapcsolatban jó élni. A boldogságkutatásokból ma már tisztán látszik , hogy a z egyetlen dolog, ami igazán számít az életben, ami végső soron a boldogságot hordozza, az nem más, mint a szeretet és a meleg, intimitást is kielégítő kapcsolatok.

Nyilván rengeteg dolgon múlik, hogy képesek vagyunk-e ilyen párkapcsolatok kialakítására . De ami alapvetően meghatározza a párkapcsolataink jellegét, dinamikáját, az a szüleinkkel, pontosabban az elsődleges gondozónkkal való viszonyunk. Hogy mi köze van a szüleinkkel való kapcsolatunknak a szerelemhez, a szexhez?

Rengeteg.

A szülőkhöz való kötődés adja meg ugyanis az alapját annak, ahogy életünk hátralévő időszakában viszonyulunk emberi kapcsolatainkhoz: önmagunkhoz és a másikhoz.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Különleges képességek, amiket genetikai mutációk okoznak

Brownie 2017. június 12., hétfő 17:37

Íme, néhány specifikus génváltozat, aminek köszönhetően egyeseknek “különleges képességei” lesznek. Lehet, hogy te is egy “szupergént” örököltél?

Az emberek genetikai állománya több mint 99 százalékban megegyezik, mégis mindannyian egyediek vagyunk, és ezt nemcsak páratlan ujjlenyomatunk bizonyítja. Nemi hovatartozásunkat, bőr- és hajszínünket, bizonyos egészségügyi állapotokat és még egy rakás tulajdonságunkat a gének határozzák meg. Az a kevesebb mint egy százalék azonban tartogat még érdekes meglepetéseket; vannak ugyanis olyan specifikus génváltozatok, amiknek köszönhetően egyeseknek “különleges képességei” lesznek. Na jó, a képregényhősök menő skilljei mellett ezek az adottságok eltörpülnek, mégis szerencsésnek mondható, aki az alábbi génváltozatok bármelyikét hordozza.

shutterstock 321902618
Távolról sincs vége, olvasson még »

A kreativitás titka az új élményekre való nyitottság

Aladár 2017. június 12., hétfő 13:32

Lehet, hogy aki kreatívabb, egyszerűen jobb lapokat kapott, és szó szerint máshogy látja a világot?

A kreatív emberek máshogy látják a világot, és könnyen lehet, hogy mindez nem csak a gondolkodásukra, de olyan alapvető funkciókra is igaz, mint a látás. Picasso szavaival élve, egy kreatív elme nem azt látja, ami van, hanem azt, ami lehetne. A pszichológusok mindezt olyan feladatokkal szokták felmérni, amik az tesztelik, hány módját képesek felsorolni a tesztalanyok egy-egy teljesen hétköznapi tárgy felhasználásának, vajon pusztán építőelemként tekintenek egy téglára, vagy más ötleteik is vannak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ma szűznek lenni inkább stigma, mint erény

Csonka Balázs 2017. június 11., vasárnap 18:13

Míg régebben kifejezetten elvárt volt a házasságkötésig szűznek maradni, ma már inkább nyűgnek tűnik az egész. Másképp néznek az emberre, és társat találni is nehezebb - derül ki egy amerikai kutatásból.

Bár a szüzesség évszázadokon át kifejezett elvárásnak számított a házasságkötéshez, mára sokat vesztett jelentőségéből. Legalábbis erre utalnak a Kinsey Institute tanulmányának eredményei. A vizsgálatsorozatban a kutatók összesen több, mint ötezer fő válaszait elemezve keresték a választ arra, milyen manapság a szüzesség megítélése, mikor volna ildomos elveszíteni azt, illetve, hogy az érintetlenség jár-e bármi előnnyel a társkeresés során.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem az altatótól fogsz jobban aludni!

Sákovics Diana 2017. június 11., vasárnap 10:10

Miért is alszunk, és miért is alszunk ilyen sokat? Spórolhatunk-e az alvásunkon? Árt-e nekünk, ha nem alszunk eleget? Miért alszunk rosszul? És hogyan lehetne jobb? Többek között ezekre a kérdésekre ad most választ dr. Purebl György alvás-specialista.

Az emberek egyharmada élete során legalább egyszer küzd alvászavarral, amit elsősorban az időhöz való viszonyunk megváltozásának köszönhetünk - tudtuk meg dr. Purebl György alvás-specialistától. A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének egyetemi docense még áprilisban tartott előadást pszichológiai rendezvénysorozatunkon, ahol sok hasznos tudnivalót osztott meg az alvászavarokról, és arról, mit tehetünk azért, hogy jobban aludjuk. 

Az előadás hanganyagát most meghallgathatod, és ha van kedved eljönni a következő előadásunkra, csak kattints ide a programért!

Krónikus verejtékmirigy-gyulladással élni sem egy leányálom

Brownie 2017. június 10., szombat 14:31

Ha azt hitted, a fokozott izzadásnál nincs rosszabb - főleg nyáron -, akkor tévedtél. Létezik ugyanis egy ritkább, de annál kellemetlenebb és sokszor komoly fájdalmakkal járó bőrbetegség, a krónikus verejtékmirigy-gyulladás.

A hidradenitisz szuppurativa korai diagnózisa kulcsfontosságú lehet, ám éppen ez jelenti a legnagyobb kihívást; mivel a HS egy nagyon összetett és nehezen felismerhető kórkép, 7-10 év is eltelhet az első tünetek megjelenésétől a helyes diagnózisig. Dr. Wikonkál Norbertet, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának professzorát kérdeztük erről az alattomos betegségről. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

6 fura dolog, ami orgazmus körül történhet

Aladár 2017. június 9., péntek 19:55

Sok furcsa dolog megesik az emberekkel szex után, van aki repül, van aki tüsszög, és volt már olyan is, akinek a bal lábfeje volt az, ami egyszerűen nem bírt magával.

Valószínűleg a legkevésbé ellentmondásos kijelentések közé tartozik a megállapítás, hogy az orgazmus a nap végén, mindent összevetve, tulajdonképpen jó dolog. Más szóval kellemes. Sőt, sok esetben hasznos is. Vannak azonban olyan ritka, egyedi esetek is, mint például a csúcsra járatott lábfejű hölgy, vagy a mesevilágokat látogató nők esete, amik alapján úgy tűnik, viszonylag összetett jelenséggel állunk szemben. A Daily Mail összegyűjtött néhány furcsa orgazmus utáni állapotot, amelyek közül bizony nem mind irigylésre méltó.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudod-e meddig fogsz élni?

Dívány 2017. június 9., péntek 15:55

Magyarországon jelenleg a várható átlagélettartam 76 év születéskor, ami 4 évvel kevesebb az OECD-átlagnál, és az egyik legalacsonyabb az OECD-országok között. Itthon a nők várható élettartama 79, a férfiaké pedig 72 év, de egész Európában nagy eltéréseket találunk.

Európában folyamatosan növekszik a várható élettartam, és egyre kiegyenlítettebb ideig élnek a nők és a férfiak.- tudtuk meg a Generali Biztosító sajtóközleményéből. Azt, hogy meddig élünk, a lakóhelytől az egyéb életkörülményeken át az életmódig számtalan tényező befolyásolhatja.

Az Eurostat adatai szerint európai viszonylatban a férfiak esetében Lettországban a legrövidebb a várható élettartam (67,6 év), míg Svédországban a leghosszabb (79,6 év). A nőknél Bulgária a sereghajtó 77 évvel, a legtovább pedig várhatóan a spanyol nők élnek (85,5 évet).

A nők tovább élnek, mint a férfiak: ez a különbség a várható élettartamban átlagosan 5,5 év Európában – a legnagyobb Litvániában (10,9 év), míg a legkisebb Hollandiában (3,5 év). Ha egy férfi elérte a 65 éves életkort, a további várható élettartama 13,8 (Litvánia) és 19,7 év (Franciaország) között van, egy nő pedig várhatóan 17,6 (Bulgária) és 24 (Franciaország) közötti évet él még.*
 
Távolról sincs vége, olvasson még »

5 gyanús jel, ami mellrákra utalhat

Brownie 2017. június 9., péntek 08:02

A mellrák a leggyakoribb rosszindulatú daganat a nőknél és a daganatos halálokok közül a második helyen áll. Összeszedtük, hogy a csomón túl milyen gyanús jelek utalhatnak még mellrákra.

A legtöbb nő tisztában van azzal, hogy a mellben vagy a hónalj alatti területen kitapintható csomó a mellrák legismertebb és legkönnyebben észrevehető tünete. Nem véletlenül tanácsolják az orvosok, hogy lehetőleg minél sűrűbben ellenőrizzük ezeknek a testrészeknek az állapotát, hiszen ha időben észlelünk egy gyanús elváltozást, akkor nagyobb az esélye a gyógyulásnak is. A mellrák ugyanis a leggyakoribb rosszindulatú daganat a nőknél és a daganatos halálokok közül a második helyen áll. De nem a csomó a betegség egyetlen, vagy legelső jele.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tibi atya büszke lehet a népére

Brownie 2017. június 8., csütörtök 07:50

Az életmódbeli tudatosság az alkoholfogyasztásban is visszaköszön - többek között ez derült ki egy friss magyar kutatásból.

A Dreher Sörgyárak megbízásából mintegy 4000 felnőttet kérdeztek meg 2017 év elején alkoholfogyasztási szokásaikról. A kutatás egyik fontos megállapítása, hogy pusztán az alkohol káros hatásainak ismerete nem tántorítja el az embereket az ivástól. Sőt, akik saját megítélésük szerint sokat tudnak az alkohol egészségre gyakorolt hatásáról, valamivel gyakrabban fogyasztanak alkoholt, mint azok, akik keveset tudnak róla.

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 tipp a boldog öregkorért

Csonka Balázs 2017. június 7., szerda 19:35

Talán mindannyiunk vágya a boldog nyugdíjas évek, a sikeres öregedés. És talán nem csak a sajátunk. Kutatási eredmények alapján szedtük össze a legfontosabbakat, ami az időskori jólléthez kell.

Egy hazai tanulmány szerint idős korukra az emberek két csoportra oszthatók. Vannak, akik aktív életet élnek, rendszeres elfoglaltságokkal, alkotó tevékenységekkel telnek napjaik, nyitottan és érdeklődve állnak az újdonságokhoz. A másik csoportra a pesszimizmus jellemző, nyugdíjas éveiket a túlélés jegyében tengetik. Talán nem túlzás azt állítani, hogy mindannyian az első csoportba szeretnénk majd tartozni, és talán olyanok is sokan vagyunk, akik saját szüleinket, nagyszüleinket, hozzátartozóinkat is segíteni szeretnénk abban, hogy derűs, boldog öregkoruk legyen. Pszichológiai kutatások alapján szedtük pontokba, hogyan vehetők sikeresen a korral járó változások, miben tudunk segíteni a mostani időseknek. 

Ha érdekel a pszichológia...

... és szeretnél többet tudni arról, milyen rejtett folyamatok alakítják párkapcsolatod, akkor neked szól következő előadásunk. Sákovics Diana pszichológus június 19-én a Hatszín Teátrumban beszél arról, hogyan ne rontsuk el a párkapcsolatunkat. Várunk szeretettel, jegyeket itt vásárolhatsz

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem csak részegen vagy elviselhetetlen

Aladár 2017. június 7., szerda 07:41

Egy új kísérlet elsozlatni látszik a részeg emberek viselkedéséről alkotott sztereotípiákat: úgy látszik még sincs nagy különbség a józan és a részeg kiadásod között.

Egy friss tanulmány eredményei alapján legalábbis úgy tűnik, nincs túl nagy különbség a józan és a részeg személyiségünk között, vagy ha mégis, az főleg abban érhető tetten, ahogy a saját viselkedésünket leírjuk. A tanulmányt igyekeztek teljesen golyóállóvá tenni a szerzők, a kísérlet során külső, józan szemlélődők is figyelemmel kísérték, hogyan részegednek le a kísérleti alanyok, ami az eredményektől függetlenül kifejezetten hálás feladatnak tűnik. A Science of Us ismertetőjében azért elhangzik a szerző részéről, hogy ő bizony józanul még sosem próbált kutyán lovagolni, de az ilyen ellenvetésekből csak egyféle következtetést lehet levonni: a szerző bizony pehelysúlyú. 

shutterstock 646886821
Távolról sincs vége, olvasson még »

Rengeteg pornót nézünk. Világszinten.

Csonka Balázs 2017. június 6., kedd 19:23

A tavalyi év során több, mint öt évszázadnyi pornót néztünk egyetlen oldalon. A szélessávú internet hozzáférhetővé, az okostelefonok kényelmessé és még láthatatlanabbá tették a felnőttfilmeket. A pornóoldalak százezrein pedig korlátlan választék áll folyamatosan rendelkezésre.

Idén tíz éves a PornHub nevű pornós fájlmegosztó oldal. A cég elemzői megdöbbentő infografika-folyammal köszöntötték a jubileumot. Elképesztő méretek, globális kiterjedés, korlátlan tartalomválaszték. Úgy tűnik ráadásul, hogy az elmúlt években minden technikai újítással extrán jól jártak: a szélessávú internet terjedésétől az okostelefonokon át a VR-szemüvegekig. A sikersztoriból pedig nekünk is van mit tanulni.

Ha érdekel a pszichológia...

... és szeretnél többet tudni arról, milyen rejtett folyamatok alakítják párkapcsolatod, akkor neked szól következő előadásunk. Sákovics Diana pszichológus június 19-én a Hatszín Teátrumban beszél arról, hogyan ne rontsuk el a párkapcsolatunkat. Várunk szeretettel, jegyeket itt vásárolhatsz

Távolról sincs vége, olvasson még »

24 városi legenda az egészséges életmódról

Brownie 2017. június 6., kedd 13:52

Igyál naponta legalább nyolc pohár vizet! Ne ropogtasd az ujjaid, mert tönkrevágod az ízületeid! Ha megfáztál, felejtsd el a fagyit! Napi egy alma…

Szeretünk okosak lenni (akkor is), ha az egészségünkről van szó, csakhogy hiába érezzük magunkat jól informáltnak, úgy tűnik, még mindig hadilábon állunk a tudatos életmóddal és bedőlünk egy rakás tévhitnek. A Science Alert nyomán most megosztjuk azt a 24 makacs egészségügyi mítoszt, amik miatt feleslegesen parázunk, vagy akár olyan döntéseket hozunk, amikkel csak ártunk magunknak vagy a környezetünknek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért kapar a torkod bizonyos gyümölcsök vagy magvak után

Aladár 2017. június 6., kedd 08:21

Az orális allergia szindróma a pollenszezonon kívül is megkeserítheti az allergiások életét, pedig a tüneteket kiváltó gyümölcsök nem is tartalmazzák az eredeti allergént.

A jelenségért az orális allergia szindróma, vagy általánosabb nevén a keresztallergia jelensége a felelős. Ez nem azonos a sokkal veszélyesebb ételallergiákkal, és általában enyhe tünetekkel jár csak, leginkább a csiklandó, kaparó, elzsibbadó torokról és ajkakról lehet felismerni. A keresztallergiás reakciók a pollenek, és bizonyos gyümölcsökben, zöldségekben fellelhető, hasonló felépítésű fehérjék, allergének hasonlósága miatt jönnek létre. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Meg kellett tennem, az érzelmeknek nem lehet parancsolni!

Csonka Balázs 2017. június 5., hétfő 12:42

Az érzelmeket, amiket megélünk nem tudjuk irányítani, az azonban csakis rajtunk múlik, mit kezdünk velük. A tudatosítás, az érzelmek megkülönböztetésének képessége sokat segíthet, ahogyan az egészséges életmód is.

Az érzelmeknek nem lehet parancsolni - hangzik az egyik legfélrevezetőbb közhely. A csúsztatás ebben ott van, hogy egy érzelmi állapot nem egyenlő a viselkedéssel. Hogy mit érzek egy adott helyzetben, hogy hogy élek meg valamit, az nem ugyanaz, mint hogy mit csinálok, hogyan reagálok a történtekre. Ha valaki megsért, és dühös vagyok rá, az egy természetes dolog. Ha agresszívan viselkedek vele, az azonban már a saját döntésem. Így, bár az érzelmek fölött valóban kevés befolyásunk van, az, hogy mit kezdünk velük, teljes egészében rajtunk múlik. Saját felelősségünk minél jobban bánni azokkal az érzésekkel, amiket megélünk. De hogyan lehet ebben fejlődni? 

Ha érdekel a pszichológia...

... és szeretnél többet tudni arról, milyen rejtett folyamatok alakítják párkapcsolatod, akkor neked szól következő előadásunk. Sákovics Diana pszichológus június 19-én a Hatszín Teátrumban beszél arról, hogyan ne rontsuk el a párkapcsolatunkat. Várunk szeretettel, jegyeket itt vásárolhatsz

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megszállottan számolgatjuk, de a születéséről semmit nem tudunk. Mi az?

Brownie 2017. június 4., vasárnap 14:37

A kalória. Azt hitted, mindent tudsz róla? A bőséges vagy éppen visszafogott vasárnapi ebéded után most elolvashatod a kalória teremtéstörténetét.

Hallottál már Lulu Hunt Petersről? Ha nem, akkor bizonyára a Diet and Health: with key to the calories című könyvet sem ismered. Pedig az orvosnő elhivatott munkájának és ennek a majd' száz éves könyvnek köszönhető, hogy a világ megismerkedhetett a kalória fogalmával - és hogy ma is sokan annak szorgalmas számlálgatásával fogynak le. Ha kíváncsi vagy a kalória születésének nem éppen tündérmesébe illő történetére, görgess tovább!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezek a legmenőbb betegségek

Aladár 2017. június 4., vasárnap 09:47

Dag Album Norvégiában azt vizsgálja, hogyan alakul ki a legnagyobb presztízzsel bíró, az orvosok által leginkább "kedvelt" betegségek listája, és milyen következményei vannak mindennek.

Vajon léteznek olyan, nagy presztízzsel rendelkező betegségek, amik irracionális mértékben befolyásolják, milyen szakterületet választanak az orvostanhallgatók, vagy mire jut pénz az egészségügyben? És pontosan melyek a legmenőbb betegségek, és miért? A norvég szociológusnak, Dag Albumnak úgy tűnik, ezek a kérdések a vesszőparipái, és a Science of Us beszámolója alapján nem is maradt tétlen velük kapcsolatban. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt tipp, ha jobb szerető akarsz lenni

Csonka Balázs 2017. június 3., szombat 18:23

Ismerd magad, figyelj a másikra, légy altruista, kommunikálj, és csináljatok néha valami különlegeset. Kutatási eredmények alapján foglaljuk össze, mi kell ahhoz, hogy a partnered még jobban élvezze a szexet. Ha sikerül, te is fogod.

A jó szex nem csak kapcsolatunk szempontjából nagyon fontos, de általában önértékelésünknek, magabiztosságunknak is jót tesz, ha jó szeretőnek érezzük magunkat. Ahhoz azonban, hogy jó szerető legyen valaki, nem igazán tudásra, sokkal inkább készségekre és megfelelő viszonyulásra, gondolkodásmódra van szükség. Jó szeretőnek lenni nem teljesítmény vagy adottság, hanem igényesség önmagunk felé, nyitottság a másik és alázatosság a kapcsolat felé. Ezért, ha jobb szexre vágysz, ne praktikákat keress, hanem lehetőségeket a fejlődésre, a kapcsolatod elmélyítésére és a másik teljesebb megértésére. Íme néhány tipp, kutatási eredmények alapján, a gyűjtés pedig a NYMag érdeme.

Ha szívesen fejlődnél...

... és szeretnél többet tudni arról, milyen rejtett folyamatok alakítják párkapcsolatod, akkor neked szól következő előadásunk. Sákovics Diana pszichológus június 19-én a Hatszín Teátrumban beszél arról, hogyan ne rontsuk el a párkapcsolatunkat. Várunk szeretettel, jegyeket itt vásárolhatsz

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért eszünk ennyit akkor is, ha le akarunk fogyni?

Sákovics Diana 2017. június 3., szombat 17:30

Forgács Attila gasztropszichológus "A testsúlyom és én, avagy a túlfogyasztás lélektana" című előadásának hanganyagát hallhatjátok. Hosszabb utazáshoz tökéletes társ.

"Senki sem ébredt még arra, hogy kövér, pedig soványan feküdt le!" - állította Forgács Attila gasztropszichológus - aki még márciusban, pszichológiai rendezvénysorozatunkon beszélt az elhízás lélektanáról - és nyilván igaza van. Az elhízás általában lassan, fokozatosan, szinte észrevétlenül történik. Elég, ha naponta csak egy marék mogyoróval, egy banánnal vagy egy kis darab csokival eszünk többet a szükségesnél: napi plusz 100 kcal egy év alatt 6 kiló súlytöbbletet jelent.

De vajon mit tud a pszichológia az elhízás hátteréről? Milyen okai vannak a tömeges elhízásnak és a kényszeres fogyásvágynak? És hol van ebben a média szerepe? Forgács Attila többek között ezekről a témákról beszélt márciusban, de hogy pontosan miről, azt az alábbi videóban meghallgathatod. Felvettük ugyanis a telejes előadás. Jó infoszerzést kívánunk, és ha neked is van kedved eljönni a következő előadásunkra, csak kattints ide a programért!

A legtöbb családban a HPV tabu

Brownie 2017. június 3., szombat 11:06

Egy friss hazai felmérésből az derül ki, hogy a családok többségénél szóba sem kerül a fertőzés vagy a vírus elleni védőoltás.

Ahol a szex tabu téma, ott nagy eséllyel a nemi úton terjedő betegségekről sem beszélnek. Ezt támasztja alá az MSD Pharma Hungary által készített kisfilm is, melyben 14-15 éves gimnazistákat kérdeztek a HPV-ről és a felvilágosításról. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 190

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés