Túl sok vagy túl kevés alvás: egyik sem tesz jót

Életünk nagyjából egyharmadát alvással töltjük. Az általános ajánlás szerint napi 8 óra az ideális alvásmennyiség, de vajon mi történik, ha ennél többet vagy kevesebbet alszunk?

Rengeteg tanulmány vizsgálta, hogy valójában hány órát alszanak az emberek, majd követték az egészségi állapotuk alakulását. Általánosságban elmondható, hogy az embereknek közel a fele rendszeresen kevesebbet alszik, mint 8 óra, ami aggasztó, hiszen ez hozzájárul az egészségi állapot romlásához, segíti az elhízást, a cukorbetegség kialakulását, valamint növeli a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát – állítja Anthony L. Komaroff, a Harvard professzora.

Napi 8 óra

Vannak, akik átlagosan többet vagy kevesebbet alszanak, mint az ajánlott mennyiség, mégis kiváló egészségnek örvendenek. Ez általában a jó géneknek köszönhető, de az egészségromlás kockázatának csökkentése érdekében érdemes mindent megtenni. Ne ess pánikba, ha egyszer-egyszer többet vagy kevesebbet alszol, mint 8 óra, a lényeg, hogy átlagosan meglegyen az ajánlott mennyiség.

A fiatal szervezet fejlődéséhez nem elég a 8 óra
A fiatal szervezet fejlődéséhez nem elég a 8 óraShannon Fagan / Getty Images Hungary

Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy az ilyen jellegű megfigyelésen alapuló vizsgálatokból nem lehet szilárd következtetéseket levonni. Nem egyértelmű például, hogy azoknak a felnőttek az esetében, akik átlagosan csak 6 órát alszanak éjszaka, jobb egészségi állapotot eredményezne-e a 8 óra alvás. Megalapozott következtetések elérése érdekében egy olyan tanulmányt kellene szervezni, amiben több ezer embert vizsgálnak: olyanokat, akik kevesebb mint 7 órát, akik 7-9 órát, és olyanokat is, akik 9-nél több órát alszanak. Ráadásul bizonyítani kellene, hogy az említett órákat valóban alvással töltötték, majd a sok ezer ember egészségi állapotát legalább 30 évig kellene követni.

De miért van szükségünk ennyi alvásra? Amellett, hogy ilyenkor a szervezet egyfajta energiatakarékos üzemmódba kapcsol, az elmúlt évek kutatásai bebizonyították, hogy alvás közben az agyban bekapcsol egy „hulladékeltávolító rendszer”, aminek köszönhetően az agy megszabadul a felesleges toxinoktól, ideértve az Alzheimer-kórban szerepet játszó fehérjéket is. Egy nemrég egereken végzett vizsgálat szerint az alvás megszakítása súlyosbítja az érelmeszesedés állapotát. A túl sok alvás pedig ront a pihenés minőségén, ami szintén hatással van az egészségünkre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek