Magyar fejlesztésű appal a szétnyílt hasizom ellen!

A szétnyílt hasizommal élő anyukák számára megváltás lehet a Potzak néven futó mobilalkalmazás, ami egyéni tempóban végezhető speciális gyakorlatsorok helyes és biztonságos kivitelezésében nyújt segítséget. A módszer nemcsak praktikus és kényelmes, de akár másfél hónap alatt elérhetjük vele a hasfal szülés előtti állapotát.

A nők igen nagy százalékánál a terhesség utolsó harmadában az egyenes hasizmok nem bírják tovább a terhelést, ezért meglazulnak és eltávolodnak egymástól. Ez az állapot a rectus diastasis, ami egy tavalyi, 18-50 éves nők körében végzett felmérés alapján Magyarországon a szülésen átesett nők 46 százalékát érinti. Van, aki tud róla és tenni is akar ellene; van aki nem beszél róla, mert szégyelli; és olyan is van, akinél kevésbé érzékelhető a jelenség, így nem feltétlenül van tisztában az állapotával.

Pedig a szétnyílt hasizom nemcsak esztétikai, de komoly egészségügyi kérdés is, annak hátulütőiről és a lehetséges szövődményekről mégis kevesebb szó esik. Fontos tudni, hogy ha a hasfal nem látja el azt a támasztó funkciót, amivel a belső szerveket a helyükön tartja, a belek kitüremkednek és súlyos hasfali vagy köldöksérv is kialakulhat.

Jó hír azonban, hogy egy lelkes magyar csapatnak köszönhetően már mindenki számára elérhető a Potzak névre keresztelt telefonos alkalmazás, aminek segítségével napi néhány perc speciális hasizomerősítéssel pár hét leforgása alatt látványos eredményeket érhetünk el. És ehhez még csak ki sem kell tennünk a lábunkat otthonról. Dr. Bajzik Éva manuálterapeutával, a Potzak egyik megalkotójával beszélgettünk.

Mi az ördög az a szétnyílt hasizom?

Összesen 3 rétegnyi hasizmunk van, melyek együtt alkotják a hasfalat. A hasizmok elhelyezkedése középvonali szimmetria alapján történik, ami annyit jelent, hogy ugyanolyan izmok találhatók a jobb és a bal oldalon, középen pedig a hasizmok inas részei helyezkednek el. Hirtelen súlyváltozáskor és a haskerület növekedésekor (ide értve a várandósság időszakát is) az inas szakaszok megnyúlnak és az ínszövet természetéből adódóan a megnyúlást követően csak minimális mértékben húzódik össze. A hasizmok így eltávolodnak egymástól, az inak pedig megnyúlnak. Nyílás tehát valójában nem keletkezik, hanem egyszerűen megnyúlik az inas lemez. Ezt nevezzük nyílt hasizomnak.

„Amíg nincs megrepedve, csak meg van nyúlva az inas lemez, addig elég lenne tornával összehúzni azt, mégis sokan a műtétes megoldást választják. Ezt azért nem tartom minden esetben jó ötletnek, mert ilyenkor vagy összekapcsozzák a hasizmokat vagy beépítenek egy hálót, ami nem engedi kitüremkedni a beleket, viszont ettől az izmok még nem fognak megerősödni. A műtét után pedig nyilván nem lehet egyből elkezdeni erősíteni, ezért én először inkább a tornával próbálkoznék, és ha az nem elég, akkor érdemes a műtétes megoldást választani" – javasolja Bajzik Éva. 

„A szétnyílt hasizommal élők közül egyébként kevesen vannak tisztában azzal, hogy nem mindegy, milyen gyakorlatokat végeznek a hasizmok megerősítése érdekében. Az egyszerű felülés például nem segít, sőt csak ronthat a helyzeten” – figyelmeztet a szakember, majd hozzáteszi: a panaszkör nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is érinti, ám náluk vagy a hízás következtében vagy bizonyos súlyemelő gyakorlatok helytelen végzése miatt nyúlik meg az inas lemez.

„Mozgásszervi rehabilitációs orvosként sok ilyen problémával küzdő kismamával találkoztam az elmúlt évek alatt, ezért már korábban összeállítottam a rövid gyakorlatsorokat, de szerettük volna, hogy mindez mindenki számára praktikus formában elérhető legyen – úgy, hogy ne kelljen hozzá állandó orvosi felügyelet. Az érintett anyukák legnagyobb gondja az volt, hogy szülés után alig van idejük magukra, így nem tudunk náluk órákkal, de még egy fél órával sem számolni. A másik fontos szempont, hogy bár soha nem késő elkezdeni, minél tovább halogatjuk a hasizmok rehabilitációját, annál keményebben kell dolgoznunk a rés összehúzásán – hiszen az izmok hamar megszokják az új helyzetüket –, és annál hosszabb ideig kell együtt élnünk a hasfal gyengeségéből adódó kellemetlen tünetekkel: a gyors fáradással, a derékfájással, a hasi diszkomfort érzéssel, a vérnyomás-ingadozással vagy az emésztési panaszokkal" – magyarázza a manuálterapeuta.

előtte:utána2
Zakariás László

„Nálunk, a Fontanus Központban a fejlődés lehetőségének vizsgálatán van a hangsúly, és itt találkozott az én kérdésem – a kismamák hasának minél hatékonyabb és gyorsabb regenerációs lehetősége otthoni körülmények között – egy másik kérdéssel: hogyan használható a technológia az ember fejlődésének szolgálatában? Így hát összefogtunk és készítettünk egy mobiltelefonra letölthető applikációt a frissen szült anyukák számára, amely pár perces videók segítségével végigvezeti őket a diagnosztikán, valamint az egymásra épülő gyakorlatsorokon” – fűzi hozzá a szakember.

Speciális gyakorlatok egyéni tempóban és sehol egy dirigáló fitneszanyuka

Az applikáció első fejlesztési fázisában sok anyukát megkérdeztek a szakértők saját tapasztalataikról, és többek között olyan visszajelzések érkeztek, hogy az egyszeri konzultáció nem elég, drágának tartják, nem tudják az egyes gyakorlatokat helyesen kivitelezni vagy egyszerűen nincs rá idejük. Ezen kívül több anyuka azt is kiemelte, hogy szülés után másra sem vágyik az ember, mint hogy egy vékony, izmos, feszes hasfalú nő dirigáljon neki arról, hogy mit és hogyan csináljon.

„A videóalanyunk egy olyan kismama volt, aki három héttel a szülés után kezdte el a programot és a felvételek készítésekor ő is először találkozott a különböző gyakorlatokkal. Ezt nagyon fontosnak tartottuk, hiszen a beszámolókból az derült ki, hogy amikor egy kismama nekiáll szülés után tornázni, sokkal szívesebben dolgozik együtt a gyakorlatokon egy sorstárssal, mint egy fitt, tapasztalt és feszes hasú fitneszanyukával. Az applikáció videófelvételein szereplő hölgy hasizmának fokozatos megerősödése így real time követhető: eleinte ő is csak egyet-egyet tudott megcsinálni a különböző gyakorlatokból, de 6 hét gyakorlás után a több mint kétujjnyi széles rés 1x1 ujjnyira húzódott össze" – mondja Bajzik Éva. 

„Fontos kérdés volt az is, hogy hogyan lehet ezt a módszert személyre szabni, hiszen nem tudni előre, hogy annak az anyukának, aki letölti majd az alkalmazást, milyen az alapkondija, hogy sportolt-e valaha, hogy mennyire van szétnyílva a hasizma vagy hogy mennyi ideje lesz gyakorolni. Ezért úgy állítottuk össze az edzéstervet, hogy ha egy adott gyakorlatból egyszerre tízet meg tud csinálni hibátlanul a felhasználó, akkor továbbmehet a következő technikára. A gyakorlatok ugyanis egymásra épülnek, hogy az összes hasizom meg tudjon erősödni, így elsajátítható egy komplett gyakorlatsor, amit bárhol elvégezhetünk és akár más edzéstervekbe is beépíthetünk” – fűzi hozzá a manuálterapeuta. 

Ha úgy gondolod, hogy te, vagy egy ismerősöd nagy hasznát venné az alkalmazásnak, itt megtalálsz róla minden fontos információt. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra