#ÉLETEM

Adj hálát a rossz memóriádért

2017. július 28., péntek 07:51

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint tovább élvezhetik ugyanazt a dalt vagy festményt azok, akiknek gyengébb a memóriája. Sajnos mindez azt is jelenti számukra, hogy nagyobb valószínűséggel eszik tele magukat, mint a jobb memóriával rendelkező társaik.

Dr. Noelle Nelson, a tanulmány egyik szerzője szerint arról van szó, hogy akiknek jobb a munkamemóriája, azok több részletre emlékeznek egy-egy élménnyel kapcsolatban, ami azt eredményezi, hogy amikor újra megtörténik velük valami, amit egyszer már átéltek, mindennek sokkal inkább tudatában vannak, mint a rosszabb memóriával rendelkező társaik. Az ilyen emberek hamarabb megcsömörlenek, és gyorsabban megunják, ha ugyanazokkal a dalokkal, könyvekkel, helyekkel, vagy épp emberekkel találkoznak újra meg újra –írja a Psyblog. 

"Hit me baby one more time"

A kutatás résztvevőinek először egy csomó számot, illetve egy adag különböző tárgyat kellett memorizálnia. Miután így felmérték a memóriakapacitásukat, különböző dalokat és képeket mutattak nekik a kutatás vezetői, egészen addig, amíg bele nem fáradtak a dologba.

Azok, akik a tesztek során nagyobb memóriakapacitásról tettek tanúbizonyságot, hamarabb „elteltek”, hamarabb úrrá lett rajtuk az az érzés, hogy ők ezt a dolgot már ismerik. Persze mindez azt is jelentette, hogy a jobb munkamemóriával bírók ugyanannyi idő alatt több dalt voltak képesek befogadni, mint a szerényebb képességekkel rendelkező társaik.

Tegnap is ezt etted!

Vannak azért hátulütői is annak, hogy a gyengébb memóriával rendelkezők jobban és tovább élvezik a kedvenc dolgaikat, Dr. Nelson szerint ugyanis mindez arra is kihat, ki milyen gyakran eszi agyon magát. A magukat gyakrabban túlzabáló, gyengébb munkamemóriával rendelkező embertársainkon segíthet Nelson szerint, ha megpróbálnak zabálás közben a legutóbbi étkezéseikre gondolni, így hamarabb érzik majd úgy, hogy megteltek, és egy falat sem menne már le a torkukon. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta