Tibi atya büszke lehet a népére

Kutatás a magyarok alkoholfogyasztási szokásairól

Az életmódbeli tudatosság az alkoholfogyasztásban is visszaköszön - többek között ez derült ki egy friss magyar kutatásból.

A Dreher Sörgyárak megbízásából mintegy 4000 felnőttet kérdeztek meg 2017 év elején alkoholfogyasztási szokásaikról. A kutatás egyik fontos megállapítása, hogy pusztán az alkohol káros hatásainak ismerete nem tántorítja el az embereket az ivástól. Sőt, akik saját megítélésük szerint sokat tudnak az alkohol egészségre gyakorolt hatásáról, valamivel gyakrabban fogyasztanak alkoholt, mint azok, akik keveset tudnak róla.

A felmérésből az is kiderült, hogy a rendszeres sport és az egészségtudatos életmód ritkább alkoholfogyasztással jár együtt. A rendszeresen sportoló válaszadók 68 százaléka heti egyszer vagy ennél is ritkábban iszik alkoholt, míg az egyáltalán nem sportoló válaszadók között lényegesen több a rendszeresen ivó; 41 százalékuk hetente legalább 2-3 alkalommal fogyaszt szeszes italt.

Mit iszunk?

Az alkoholválasztás során legtöbben (44 százalék) az ízt jelölték meg legfontosabb szempontként, ezután a minőség (30 százalék) és az ár (18 százalék) következett. A válaszokból az derül ki, hogy az emberek úgy érzik, a reklámok nem befolyásolják őket: kevesebb mint 1 százalékuk említette mint fő befolyásoló tényezőt. A válaszadók többsége viszont megnézi az ital alkoholtartalmát.

A felmérést kitöltő férfiak majdnem fele a sört preferálja, míg a röviditalok, a bor, a fröccs és a koktélok a nők körében sokkal népszerűbbek. Az eredmények alapján azok, akik ritkábban fogyasztanak alkoholt, nagyobb arányban isznak bort vagy fröccsöt, míg azok, akik rendszeresen piálnak, döntően a sörözni szoktak. (A naponta ivók majdnem kétharmada sört fogyaszt.)

Ésszel Iszom infografika

Milyen gyakran iszunk?

A férfiak közel fele (45 százalék), a nőknek 22%-a hetente legalább 2-3 alkalommal fogyaszt alkoholt. A nők körében az alkalomszerű, havi egy-két eset a leggyakoribb, de a heti egyszeri és az alkalmankénti fogyasztás is a válaszadók negyedére jellemző.

Kik isznak a legtöbbet?

A kérdőívet kitöltők több mint fele, azaz 55 százaléka férfi, a kitöltők átlagéletkora 26 év, településtípus szerint pedig közel egyenlő a kitöltők aránya: a legtöbben (31 százalék) városban élnek, őket követik a fővárosiak (29 százalék) és a megyeszékhelyen élők (24 százalék), míg a válaszadók hatoda falun él.

Foglalkozásukat tekintve a felmérésben résztvevők több mint fele (54 százalék) dolgozik, 41 százalék tanul, 4 százalék pedig álláskereső. A női válaszadók között közel ugyanannyian vannak dolgozók és tanulók (47 és 48 százalék), míg a férfiak körében sokkal több a dolgozó: 65 százalék a 35 százaléknyi tanulóhoz képest.

Az életkor és az alkoholfogyasztás mértéke/gyakorisága kapcsán azt a következtetést vonták le, hogy minél idősebbek vagyunk, annál több alkoholt iszunk. A 18-23 évesek többsége hetente egyszer vagy ritkábban iszik, a 24-29 évesekre már jellemzőbb a hetente többszöri fogyasztás, a 30-44 évesek körében pedig jóval nagyobb arányban vannak a hetente többször, vagy akár a naponta ivók. A rendszeresen sportolók közel 40 százalékát befolyásolja alkoholfogyasztásában a szeszes italok egészségre gyakorolt hatásáról való tudása, ami jóval magasabb, mint a nem sportolók esetében.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek