#ÉLETEM

Ezzel a kilátással könnyebb megőrizni az ép elméjét

2016. május 16., hétfő 11:38

Rendesen enni, zenélni, társaságba járni, kerülni, hogytúl sok mindennel foglalkozzon egyszerre: csupa olyan dolog, amivel biztosíthatja, hogy sokáig penge maradjon az agya. Egy új kutatás szerint azonban nemcsak az számít, amit megteszünk magunkért, de az is, hogy hol élünk. Pontosabban az, hogy mit látunk az ablakunkból. 

“A nagyobb kék terület látványa szignifikánsan alacsonyabb pszichés gyötrelemmel jár együtt” – idézi a PsyBlog dr Amber L. Pearson új-zélandi kutatót. Hogy mit jelent ez a megállapítás a gyakorlatban? Azt, hogy aki sok vizet lát, annak általában kevesebb lelki nyomora akad. A Health & Place-ben megjelent vizsgálatban a kutatók persze nemcsak a wellingtoni lakóhelyek kilátását, de egyéb fontos demográfiai faktorokat, például a nemet, a kort és anyagi helyzetet is figyelembe vették, de így is erős korrelációt találtak a lakóhely kilátása és a mentális egészség között. 

shutterstock 249062593

Ebben a kutatásban egyébként a kutatók meglepetésére a zöld tér gyakori látványa nem járt együtt semmilyen jótékony pszichés hatással, de korábbi kutatásokban azt találták, hogy a zöldövezeti élet kifejezetten jót tesz a mentális egészségnek, ahogy a kognitív képességeink is meghálálják, ha csak egy rövid ideig is, de füves háztetőket bámulunk

A vizsgálatok tanulsága tehát az, hogy ugyan nem tudjuk miért, de az biztos, hogy a természet gyakori látványa jó hatással van a lelki egészségünkre. Persze balatoni panoráma keveseknek jut az országban, a faltól-falig hawaii tapétától pedig nem várhatunk túl sokat, így a legtöbbünknek marad az a megoldás, hogy érdemes sokat lógnunk a természetben. Jó lesz. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta