#ÉLETEM

Önfejű a gyereke? Nyugi, később többet fog keresni.

2016. február 22., hétfő 17:50

Önfejű a gyereke? Akaratos? Makacs? Dacos? Nem fogad szót? Feszegeti a határokat? Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszol: együttérzésünk. Önnek sem lehet könnyű az élet. Bár bizonyára ez nem fogja elűzni a gyerekkel kapcsolatos gondjait, de egy friss kutatásból úgy tűnik, hogy az ön gyereke felnőttként sikeresebb lesz társainál. 

A Developmental Psychology-ban megjelent longitudinális vizsgálatban a kutatók 40 év különbséggel, két hullámban vizsgálták a luxemburgi résztvevőket. A vizsgálat kezdetekor a 12 éves gyerekek személyiségét, viselkedését, életkörülményeit tárták fel, majd negyven évvel később közülük 745 fővel tudták újra felvenni a kapcsolatot. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a gyerekkori jellemzők közül milyen tényezők vannak leginkább hatással a későbbi karrierre és jövedelemre. 

shutterstock 110730656

Az eredmények egy részében nem sok meglepő volt: kiderült, hogy a magasabb gyerekkori intelligenciahányadossal és magasabb szocioökonómiai státusszal magasabb későbbi fizetés jár együtt. Aki tehát jó adottságokkal indul, valószínűleg sikeresebb karriert fut be. A nyilvánvalón túl azonban az is kiderült, hogy a leginkább lázadónak címkézett gyerekek felnőttkori jövedelme volt a legmagasabb a csapatból. Aki tehát gyerekként önfejűségével az őrületbe kergette a szüleit, valószínűbben lett sikeres felnőtt a többieknél. 

A kutatók szerint az eredményekre számos különböző magyarázat létezhet. Elképzelhető, hogy a lázadó gyerekek inkább képesek kiállni magukért felnőttként: keményebben tárgyalnak, így magasabb fizetést szereznek maguknak. Egy másik lehetőség, hogy akik lázadó kiskamaszok, inkább mennek a maguk feje és céljai után később is, és ennek pozitív következményei vannak a karrierjükre nézve is. A legkevésbé szimpatikus magyarázat szerint pedig az, aki gyerekként hajlamos a szabályszegésre, az hajlamosabb lehet később az etikátlan viselkedésre is, ami a karrier és a fizetés szempontjából előnyt jelenthet. 

Bárhogy is, ha éppen megbolondulni készül önfejű és makacs gyerekétől gondoljon arra, hogy nyugdíjas éveiben talán egy kényelmesebb világ köszönt önre. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta