Önfejű a gyereke? Nyugi, később többet fog keresni.

Önfejű a gyereke? Akaratos? Makacs? Dacos? Nem fogad szót? Feszegeti a határokat? Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszol: együttérzésünk. Önnek sem lehet könnyű az élet. Bár bizonyára ez nem fogja elűzni a gyerekkel kapcsolatos gondjait, de egy friss kutatásból úgy tűnik, hogy az ön gyereke felnőttként sikeresebb lesz társainál. 

A Developmental Psychology-ban megjelent longitudinális vizsgálatban a kutatók 40 év különbséggel, két hullámban vizsgálták a luxemburgi résztvevőket. A vizsgálat kezdetekor a 12 éves gyerekek személyiségét, viselkedését, életkörülményeit tárták fel, majd negyven évvel később közülük 745 fővel tudták újra felvenni a kapcsolatot. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a gyerekkori jellemzők közül milyen tényezők vannak leginkább hatással a későbbi karrierre és jövedelemre. 

shutterstock 110730656

Az eredmények egy részében nem sok meglepő volt: kiderült, hogy a magasabb gyerekkori intelligenciahányadossal és magasabb szocioökonómiai státusszal magasabb későbbi fizetés jár együtt. Aki tehát jó adottságokkal indul, valószínűleg sikeresebb karriert fut be. A nyilvánvalón túl azonban az is kiderült, hogy a leginkább lázadónak címkézett gyerekek felnőttkori jövedelme volt a legmagasabb a csapatból. Aki tehát gyerekként önfejűségével az őrületbe kergette a szüleit, valószínűbben lett sikeres felnőtt a többieknél. 

A kutatók szerint az eredményekre számos különböző magyarázat létezhet. Elképzelhető, hogy a lázadó gyerekek inkább képesek kiállni magukért felnőttként: keményebben tárgyalnak, így magasabb fizetést szereznek maguknak. Egy másik lehetőség, hogy akik lázadó kiskamaszok, inkább mennek a maguk feje és céljai után később is, és ennek pozitív következményei vannak a karrierjükre nézve is. A legkevésbé szimpatikus magyarázat szerint pedig az, aki gyerekként hajlamos a szabályszegésre, az hajlamosabb lehet később az etikátlan viselkedésre is, ami a karrier és a fizetés szempontjából előnyt jelenthet. 

Bárhogy is, ha éppen megbolondulni készül önfejű és makacs gyerekétől gondoljon arra, hogy nyugdíjas éveiben talán egy kényelmesebb világ köszönt önre. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek