#ÉLETEM

Lusta? Az agyfelépítése tehet róla!

2015. december 10., csütörtök 20:01

Van, amikor nehéz belekezdeni a dolgokba. Nemcsak akkor, amikor valami belső gát észrevétlenül szabotál, nemcsak akkor, amikor minden energiánkkal halogatunk, amikor megcsinálnánk mi, de hát jön a vis major. Van, amikor egyszerűen nincs bennünk motiváció. Nincs a háttérben hajtóerő, nincs energia, csak a közönyösség. Aztán vannak emberek, akiknél ez az általános működésmód, akik egyszerűen demotiváltak az életben, akiknek sokkal több erőfeszítésre van szükségük, hogy cselekedjenek, mint másoknak. De vajon miért van ez így? 

A viselkedéses apátiával jellemezhető embereket hajlamosak vagyunk lustának – ha empatikusabbak vagyunk depressziósnak – címkézni, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a világhoz és a feladatokhoz való demotiváltság egy hozzáállás, egy tanult vagy szerzett jellemző. A kutatások szerint azonban nem így van. Legalábbis nem teljesen van így.

A Cerebral Cortex-ben nemrég megjelent vizsgálat eredményei szerint a viselkedéses apátiára való hajlam az agy felépítéséből ered. “Tudjuk, hogy bizonyos esetekben, például sztrók után vagy Alzheimer-kórban az emberek patológiásan apatikussá válnak, pedig fizikailag képesek lennének cselekedni” – állítja Masud Husain professzor a kutatás vezetője. “Ehelyett azonban annyira demotiváltak, hogy sokszor még saját magukról sem gondoskodnak, miközben nincs szó arról, hogy depresszióban szenvednének.” 

shutterstock 186566120

A professzor és csapata ennek a demotivált viselkedésnek az eredetét kereste, méghozzá egészséges emberek agyát vizsgálva, akik több-kevesebb jutalommal járó, különböző fizikai erőfeszítést igényelő játékokat játszottak. Az eredmények szerint a viselkedéses apátiával jellemezhető embereknél a kiegészítő és cinguláris motoros kéregben nagyobb aktivitás mutatkozott, miközben az elülső cinguláris kéreg és a szuplementáris motoros terület között mind strukturálisan, mind funkcionálisan kevesebb volt az összeköttetés. Ez azt jelenti, hogy a cselekvések tervezését és végrehajtását végző agyterületek között kevesebb az összeköttetés, tehát rosszabb a kommunikáció, így ahhoz, hogy végrehajtsanak egy viselkedést, több energiára van szüksége az agyuknak, mint másoknak. Ez pedig kemény teher a szervezetnek. Persze ez egy adottság, ami még nem feltétlenül determinál, az agyunk ugyanis plasztikus, formálható, alakítható és fejleszthető.

Ha a fenti kutatási eredményt további vizsgálatok is alátámasztják, akkor lehet, hogy a jövőben hatékonyabban tudunk segíteni mind a cselekvésben demotivált betegeknek, mint az egészséges populáció motivációhiányos tagjainak, hogy végül senki ne tartsa őket lustának. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta