#ÉLETEM

Ismeri a futópad sötét múltját?

2015. október 18., vasárnap 19:20

Elgondolkodott már szobakerékpározás vagy evezőgépezés közben, hogy a különböző kondigépeket hogy találták fel vagy honnan kapták a nevüket? Nos, bevalljuk, mi sem, mivel nem lehet valami bonyolult és izgalmas az ilyen sportmasinák születésének története. A minap azonban belefutottunk egy érdekes TED-es videóba, amely a futópad eredetét és múltját boncolgatja. Hirtelen el is ment a kedvünk az edzőtermektől.

A futópad (angol nevén treadmill, ami szó szerint taposómalmot jelent) elődje igazi kínzó- és munkaeszköz volt az 1800-as évek angol börtöneiben. Nyilván mondani sem kell, hogy a XIX. században sem volt aranyélete a raboknak, minden egyes napjukat koszos, mocskos cellákban kellett tölteniük, ezért sokan - többek között Charles Dickens is - azért kampányoltak, hogy az elítéltek egy kicsit jobb körülmények között élhessenek. A mozgalom sikeres volt, több börtönben is új rendszert vezettek be, és az új módszerek/eszközök között helyet kapott a taposómalom is. 

Az emberi (vagy állati) erővel hajtott taposómalmot persze már jóval korábban feltalálták, de a börtönökben alkalmazott szerkezetet Sir William Cubitt alkotta meg 1818-ban. Ennek az eszköznek a gabonaőrlés vagy vízpumpálás mellett a fogvatartottak fitten tartása, de inkább kínzása volt a fő funkciója, ugyanis a raboknak napi hat órán keresztül folyamatosan taposniuk kellett a kereken, és ha a maximum teljesítménnyel számolunk, ez felért a Mount Everest heti többszöri megmászásával. Az angol gazdaság a napóleoni háborúk után az ő izzadtságos munkájuknak köszönhetően kapott újra erőre, így mindenki nyert az árukapcsolással, illetve majdnem mindenki. 

Aki nem bírta az iramot, a zuhanás miatt sérült meg, aki pedig végigcsinálta a kemény edzéseket, az előbb-utóbb a túlterhelésnek és a szerény börtönkosztnak köszönhetően betegedett le. Nem véletlenül hívja a mai köznyelv a fárasztó és monoton munkát taposómalomnak. A hatékony mezőgazdasági és büntetőeszköz ezután nemcsak Angliában, de amerikai börtönökben is elterjedt, mígnem a foglyok nagy örömére 1898-ban kegyetlenségre hivatkozva betiltották használatát.

A futópad történetének következő említésréméltó évszáma 1911, ekkor ugyanis egy futópados szabványkérelmet nyújtottak be az Egyesült Államokban, de a mai edzőtermi eszköz legkorábbi változata csak 1952-ben debütált. Igazán nagy népszerűségre pedig az 1970-es években tett szert, ekkor vált ugyanis igazi divattá a kocogás és a futás. Ha tehát legközelebb felpattan a futó- vagy taposógépre, gondoljon bele, mennyire szerencsés, mert lehet, hogy néha önnek is igazi szenvedés a mozgás, azért mégsem akkora tortúra, mint kétszáz évvel ezelőtt.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta