#ÉLETEM

Megvan, mi a szorongás előnye

2014. december 28., vasárnap 16:44

Szorongani kemény és rém kellemetlen dolog. Az a folyamatos feszültség, az ingerlékenység, a koncentrációs nehézségek, és az a soha el nem múló készültségi állapot, amiben szorongás közben zizegünk, alaposan meg tudja mérgezni a mindennapokat. Úgy tűnik azonban, hogy a nyilvánvaló szíváson túl nemcsak a depressziónak, de a szorongásnak is megvannak az előnyei. 

Például az, hogy egy szorongó ember gyorsabban ismeri fel, ha vészhelyzet van, ahogy jobb a hazugság detektálásában is. Ráadásul intelligensebb is az átlagnál. Egy új kérdőíves kutatás szerint legalábbis a nagyobb fokú szorongás általában magasabb IQ-val jár együtt: méghozzá magasabb verbális IQ-val. Mielőtt azonban szorongó olvasóink kihúznák magukat a kanapén, nem arról van szó, hogy aki szorong, az okosabb. Nem. Sőt, azok akik szorongásuk közepette sokat agyalnak a múlton, alacsonyabban teljesítettek a nem-verbális IQ tesztekben. Hogy miért? Fogalmunk sincs. 

A kutatók azt feltételezik, hogy a magasabb verbális intelligenciával bíró emberek pontosabb, alaposabb részletek alapján képesek elemezni a múltat és a jövőt, így ők tudnak rajta igazán szorongani is, míg azokat, akiknek a nem verbális IQ-ja magasabb jobban lekötik a jelen történései, és egyszerűen nincs már kapacitásuk az elmúltakon kattogni. 

Talán így van, talán nem, de úgy tűnik számos kellemetlen lelki problémánk jár együtt klassz dolgokkal is. Persze mindezt egy rendszeresen szorongónak felesleges elmondania: ő nem lesz tőle pozitívabb.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta