#ÉLETEM

Többet zabál, aki utál edzeni

2014. június 15., vasárnap 17:25

Az megvan, hogy mennyire más úgy dolgozni menni, ha szereti a munkáját, mintha csak valami szükséges rosszként tekint rá? Hogy mennyire máshogy néz ki egy kétnapos tréning, egy üzleti vacsora, egy konferencia, ha szórakoztatónak, érdekesnek tartja, ha pozitív érzésekkel gondol rá? (Ha esetleg nincs meg, az is elég, ha belegondol, milyen vevőként egy készséges, és milyen egy unott arcú eladóval kommunikálni.) Az, hogy hogyan állunk hozzá, minek tekintjük, hogyan definiáljuk ezeket a dolgokat, nemcsak azt határozza meg, hogyan érezzük magunkat közben vagy mennyire vagyunk motiváltak, de azt is, hogy miként bánunk közben a környezetünkkel, milyen tapasztalatokat tudunk levonni egy-egy történésből. És ez nyilván nemcsak a munkaügyi dolgokkal van így. Hanem mindennel. Többek között az edzéseinkkel is. Egy friss tanulmány szerint ugyanis az a tény, hogy miként címkézünk egy mozgásformát, meghatározza, hogyan érezzük magunkat utána. És azt is, mennyit eszünk. 

A francia és amerikai kutatók dagi, de egészséges nőket kértek fel arra, hogy gyalogoljanak fél órát, majd egy megadott helyszínen gyűljenek össze egy ebédre. A csoport felének azt mondták, hogy a gyaloglást edzés gyanánt, a másik felének pedig azt, hogy szórakozás és zenehallgatás céljából iktatták be. Aztán szépen megnézték, hogy ki, miből, mennyit eszik utána. Attól függetlenül, hogy mindkét csoport nagyjából azonosra saccolta az elégetett kalóriák számát, az „edzésből” asztalhoz ülők valószínűbben választottak kalóriadúsabb ételt és italt, mint a többiek. Ráadásul a többi nőhöz képest fáradtabbnak és nyűgösebbnek is érezték magukat. A kutatók hasonló eredményekre jutottak akkor is, amikor a vizsgálatot férfi szereplőkkel is megismételték. Abban a helyzetben az edzett csapat tagjai kétszer annyi M&M’s-et tömtek az arcukba. És éppen így volt ez azoknál a maratoni futóknál is, akik nem élvezték a versenyt: a rosszabb élmény után egészségtelenebb kaját választottak.

Ezek az eredmények összevágnak azzal a korábban is megfigyelt hajlamunkkal, hogy szeretjük étellel, lehetőleg jó cukros, zsíros étellel kihozni magunkat a rossz kedvünkből. Ha tehát az edzés eleve nyűg, valószínűbb, hogy feleslegesen túlzabáljuk magunkat utána. Pedig ezt már azzal is elkerülhetjük, ha egyszerűen nem az edzés miatt mozdítjuk meg a fenekünket. Hanem mondjuk valami nemesebb célért. Ha pedig mégis vállaljuk az edzés címkét, akkor érdemes benne örömöt találni. Bármilyet

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta