#ÉLETEM

A szerelmi bizonytalanság megbetegíthet

2010. július 28., szerda 11:52

A félelem, hogy párunk elhagy, vagy hogy nem vagyunk a szerelmére méltók, komolyan befolyásolhatja az egészségügyi állapotunkat, s akár szívbetegségekhez is vezethet. A tanulmány erről a Health Psychology című szaklapban jelent meg.

A szerelmi bizonytalanság magas szintű stresszhez vezet, és az Amerikai Pszichológus Társaság (American Psycological Association) adatai szerint a sokáig fennálló alkalmatlanság érzése olyan krónikus megbetegedések veszélyét is növelheti, mint például szívbetegségek vagy gyomorfekély.

Az elkerülő és a szorongó ragaszkodás

Több mint 5500 18 és 60 év közötti, felnőtt egészségügyi állapotát elemezve a párkapcsolatukkal összefüggésben, a kanadai Acadia Egyetem kutatói azt találták, hogy az "elkerülő ragaszkodás" - amikor egy ember nem érzi magát képesnek arra, hogy megéljen egy szerelmi kapcsolatot - gyakrabban vezethet krónikus fej- és hátfájáshoz.

Azok esetében viszont, akik a kapcsolatban bizonytalanok és folyamatosan rettegnek attól, hogy partnerük elhagyja őket - amit a kutatók "szorongó ragaszkodásnak" neveznek - sűrűbben előfordulhatnak szívbetegségek, infarktus vagy éppen gyomorfekély.

Lachlan McWilliams, a tanulmány szerzője szerint a vizsgálati eredmények azt sugallják, hogy a bizonytalan ragaszkodás kockázati tényező lehet számos kór esetében, különös tekintettel a szívbetegségekre.

A magány károsítja az ereket

A pszichoszomatikus betegségekről korábban több cikkünkben is foglalkoztunk már. Az amerikai dr. Dean Ornish szintén a szívbetegségek kockázatára hívta fel a figyelmet, akik magányt, szorongást, egyedüllétet és bizonytalanságot élnek át huzamosabb ideig. A Pirosban a Nőkért (PAN) nevű mozgalomról beszámolva pedig arra a vizsgálati eredményekre tértünk ki, amelyek szerint a stressz, szeretethiány és viszonzatlan érzelmek élménye ugyancsak a szívet károsítják.

Ne maradj le semmiről!

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta