EGO

Te szeretnéd tudni, mit hoz számodra a jövő?

2017. március 18., szombat 14:07

A filmsorozatok követői általában tűkön ülve várják a soron következő epizódokat, a megszállott nézők pedig legszívesebben már a sztori elején kiderítenék, melyik szereplővel mi minden fog még történni. Ha viszont a saját életünkről van szó, nem szeretjük a spoilereket, nem akarjuk tudni, mi lesz velünk jövő héten vagy tíz év múlva - derül ki egy a Psychological Review című szaklapban megjelent új tanulmányból.

"A görög mitológiából ismert Kasszandra, Trója királyának lánya hiába látta a jövőt, az emberek nem hitték el a lány próféciáit. Kutatásunk során azt találtuk, hogy az emberek inkább megtagadnák maguktól a jövőbe látás képességét, aminek több magyarázata is van: egyrészt az, hogy megkíméljék magukat a szenvedéstől, amit a sors tartogat számukra; másrészt, hogy elkerüljék a megbánást, amit a túlzott kíváncsiság okozhat; harmadrészt pedig az, hogy fenntartsák azt a feszültségből adódó élvezetet, amit a jövőben történő kellemes események jelentenek számukra" - magyarázza Gerd Gigerenzer, a Max Planck Humánfejlődési Intézet munkatársa és a kutatás vezetője.

shutterstock 362348771

A Spanyolországban és Németországban, 2000 felnőtt bevonásával készült felmérésből kiderül, hogy az emberek 85-90 százaléka inkább tudatlan maradna a rá váró negatív eseményekkel kapcsolatban, a pozitív jövőbeli eseményekről pedig a résztvevők 40-70 százaléka nem szeretne tudni. A válaszadók mindössze egy százaléka szerette volna tudni, hogy mi mindent tartogat számára a jövő.

Az alanyok feladata az volt, hogy egy rakás, bizonyos lehetséges jövőbeli eseményekkel kapcsolatos kérdést megválaszoljanak. Megkérdezték tőlük többek között azt, hogy szeretnék-e előre tudni, mit kapnak majd karácsonyra; hogy mi lesz egy számukra fontos sportesemény eredménye; hogy a partnerük mikor és miben hal meg; vagy hogy van-e élet a halál után. Az emberek többsége szinte minden esetben a szándékos tudatlanságot választotta. Az egyetlen kérdés, amiben a legtöbben szeretnének tisztán látni, az az, hogy születendő gyerekük fiú lesz-e vagy lány. (A válaszadók 37 százaléka nem akarta tudni a gyerek nemét.)

A kutatók szerint a szándékos tudatlanság mellett döntő emberek attól tartanak, hogy megbánhatják, hogy látják a saját jövőjüket. Ezzel a hozzáállással viszont elkerülhetik azokat a negatív érzéseket, amik a jövő "spoilerezésével" járhatnak. Azt is megállapították, hogy a boldog tudatlanságban szívesen élőkre sokkal inkább jellemzőek olyan tettek, amiket a megbánás előérzete motivál: kockázatkerülők és sokan közülük életbiztosítást is kötnek. Mindez pedig azt a nézetüket támasztja alá, hogy miért érdemes a tudatlanság mellett dönteni, semmint azt az általános feltételezést, hogy jobb félni, mint megijedni. "Kissé ellentmondásosnak tűnik ugyan, ám ahogy ebből a kutatásból kiderült, nem csak létezik, de igen széles körben elterjedt lelkiállapot a szándékos tudatlanság" - összegzett Gigerenzer.

Te szeretnéd tudni, mit tartogat számodra a jövő?

 • 55
  Igen, a jó dolgokat tudni szeretném.
 • 14
  Igen, a negatív életeseményekről feltétlenül tudni szeretnék.
 • 238
  Igen, tudni szeretnék mindent, az a biztos.
 • 197
  Nem, inkább kihagynám.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés