EGO

Önfejű a gyereke? Nyugi, később többet fog keresni.

2016. február 22., hétfő 17:50

Önfejű a gyereke? Akaratos? Makacs? Dacos? Nem fogad szót? Feszegeti a határokat? Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszol: együttérzésünk. Önnek sem lehet könnyű az élet. Bár bizonyára ez nem fogja elűzni a gyerekkel kapcsolatos gondjait, de egy friss kutatásból úgy tűnik, hogy az ön gyereke felnőttként sikeresebb lesz társainál. 

A Developmental Psychology-ban megjelent longitudinális vizsgálatban a kutatók 40 év különbséggel, két hullámban vizsgálták a luxemburgi résztvevőket. A vizsgálat kezdetekor a 12 éves gyerekek személyiségét, viselkedését, életkörülményeit tárták fel, majd negyven évvel később közülük 745 fővel tudták újra felvenni a kapcsolatot. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a gyerekkori jellemzők közül milyen tényezők vannak leginkább hatással a későbbi karrierre és jövedelemre. 

shutterstock 110730656

Az eredmények egy részében nem sok meglepő volt: kiderült, hogy a magasabb gyerekkori intelligenciahányadossal és magasabb szocioökonómiai státusszal magasabb későbbi fizetés jár együtt. Aki tehát jó adottságokkal indul, valószínűleg sikeresebb karriert fut be. A nyilvánvalón túl azonban az is kiderült, hogy a leginkább lázadónak címkézett gyerekek felnőttkori jövedelme volt a legmagasabb a csapatból. Aki tehát gyerekként önfejűségével az őrületbe kergette a szüleit, valószínűbben lett sikeres felnőtt a többieknél. 

A kutatók szerint az eredményekre számos különböző magyarázat létezhet. Elképzelhető, hogy a lázadó gyerekek inkább képesek kiállni magukért felnőttként: keményebben tárgyalnak, így magasabb fizetést szereznek maguknak. Egy másik lehetőség, hogy akik lázadó kiskamaszok, inkább mennek a maguk feje és céljai után később is, és ennek pozitív következményei vannak a karrierjükre nézve is. A legkevésbé szimpatikus magyarázat szerint pedig az, aki gyerekként hajlamos a szabályszegésre, az hajlamosabb lehet később az etikátlan viselkedésre is, ami a karrier és a fizetés szempontjából előnyt jelenthet. 

Bárhogy is, ha éppen megbolondulni készül önfejű és makacs gyerekétől gondoljon arra, hogy nyugdíjas éveiben talán egy kényelmesebb világ köszönt önre. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

ÉDES POFA A cukormentes sütik jolly jokere

Nem csak cukor nincs benne, de tej és tojás sem. Édesség, bűntudat nélkül.

OTTHONTÉRKÉP Nincs éjjeliszekrényed? Nézz körül, és lesz!

Nem kell erre feltétlenül sokat költeni, egy mutatós polc, szék, utazóláda, régi komód mind-mind alkalmas lehet arra, hogy végre legyen egy praktikus és stílusos pakolóhely az ágy mellett.

HATÁRÁTKELŐ Néhány napon belül indul az új-zélandi vízumosztás

Minden évben száz magyar kaphat egy éves utazó-dolgozó vízumot, április 27 a dátum, és legyetek gyorsak, mert nagyjából 10 perc alatt elfogy. Tudnivalók
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés