EGO

Mikor érezted magad utoljára jól egyedül?

mimi 2017. április 24., hétfő 19:53

Nem történt semmi különös: sétáltam egyet, aztán vettem két új cipőt. Valami mégis megváltozott: azóta egy kicsit kevésbé ijesztő egyedül lenni.

Mikor voltál utoljára egyedül? Nem arra gondolok, amikor a munkahelyedre rohantál és közben megválaszoltál pár sürgős e-mailt a metrón ülve. Nem is arra, amikor ugyan egyedül mentél el az edzőterembe, de közben percenként csekkoltad a telefonodat. Hanem arra, amikor nem kényszerből voltál egyedül, hanem szabad akaratodból. Amikor tényleg magadra tudtál figyelni, és nem a mindennapi rutin szerint működni. Amikor elég társaság voltál saját magadnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Főnökből beosztott, alkalmazottból csapatvezető

Aladár 2017. április 24., hétfő 10:03

A élet különböző területein, különböző társaságokban betöltött szerepeink között nem mindig könnyű a váltás. Egy kutatás a munkahelyi szerepek ellentmondásosságát elemezve megmutatja, milyen gyakorlati következményekkel jár mindez.

Minden nap belecsöppenünk, illetve belekényszerülünk jó pár olyan szerepbe, amelyekben személyiségünk más-más oldali nyilvánulnak meg. Zökkenőmentesen változunk barátból alkalmazottá, főnökből szülővé, vagy épp vevőből szomszéddá.  Sok ilyen szerep azt is megváltoztatja, ahogy kommunikálunk, hisz nem beszélhetünk úgy egy újszülötthöz, mint a főnökünkhöz, a helyzet fordítottja pedig könnyen életünk legrövidebb munkanapját eredményezheti. Ezeknek a szerepváltásoknak a mechanizmusát vizsgálja meg a Science of Us cikke

Távolról sincs vége, olvasson még »

"A mese megtanítja a gyerekeknek, hogy minden érzésük a személyiségük része"

S-W. Zsó 2017. április 22., szombat 12:13

A gyerekmeséknek és a mesélésnek fontos szerepe van az érzelmi intelligencia és a személyes történetmondás képességének fejlesztésében. De hogyan kell jól mesélni a gyerekeknek? Erről kérdeztük dr. Kádár Annamária pszichológust.

A történetmesélés egyik legmélyebb oka, hogy értelmet kovácsoljunk abból, amit az életünk során megélünk. A mesék által pedig a szülők egy olyan képességet adhatnak át gyermekeinknek, amelynek kialakításához nincs szükség különleges eszközökre és speciális fejlesztésre: a személyes történetek megformálásának és megosztásának képességét. Dr. Kádár Annamária pszichológus, a Pszinapszis egyik előadója mesélt nekünk a gyerekmesék izgalmas világáról és azok pszichés hatásairól. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hamar feladjuk a kapcsolatainkat ahelyett, hogy dolgoznánk rajtuk

S-W. Zsó 2017. április 21., péntek 19:36

Milyenek a „modern” társas kapcsolatok a korábbi évszázadok párkapcsolataihoz képest? Ha változtak, miért és miben? Ezekről kérdeztük Dr. Belső Nóra pszichiátert.

A társadalmi környezet folyamatosan változik körülöttünk, míg mi magunk, a lelki szükségleteink és a biológiai lényünk nem változik olyan ütemben. De hogyan hat ez ránk és a kapcsolatainkra? Dr. Belső Nóra pszichiáter szerint ugyan van némi alapjuk, sosem fedik le az igazságot az olyan általánosítások, mint az, hogy társfüggők lettünk; hogy a virtuális tér határozza meg emberi kapcsolatainkat; vagy hogy a “modern” párkapcsolatok felszínesek és éretlenek. A pszichiáter többek között erről beszél majd a hétvégén a Pszinapszison tartandó előadásán. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért fájnak így a rosszindulatú megjegyzések?

S-W. Zsó 2017. április 20., csütörtök 18:45

Irigység, gúny, kibeszélés - ezekről a hétköznapi jelenségekről kérdeztük dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológust.

Mi a lelki mozgatórugója ezeknek a reakcióknak, és kell-e ellenük védekeznünk? Ez a kérdés áll Dr. Almási Kitti előadásának középpontjában az idei Pszinapszison. A pszichológus olyan hétköznapi lelki folyamatokat és rosszindulatú megjegyzéseket vizsgál az önismeret segítségével, amelyek érzékenyen érintenek minket és megnehezítik családi, baráti vagy munkahelyi kapcsolatainkat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A mi kultúránkban az embereknek a saját igazuk számít

S-W. Zsó 2017. április 19., szerda 15:34

Hogyan jönnek létre és hova vezetnek társas kapcsolatainkban az eltérő valóságok? Ehhez hasonló kérdéseket boncolgat Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta az idei Pszinapszison.

- Irtó jó volt a tegnap esti film, mindenki imádta!

- Ugyan már, csak a magatok nevében beszélj! Csalódás volt az egész.

Ugye, ismerős az a hétköznapi jelenség, amikor a számodra teljesen nyilvánvaló és egyértelmű dolgok a többiek számára egészen máshogy néznek ki? Mindenki küzd a maga “igazáért”, próbálja meggyőzni a másikat, hogy ő is ugyanúgy lássa a dolgokat. De van ennek értelme?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan határozza meg a család a sorsunkat?

Sákovics Diana 2017. április 19., szerda 12:14

Időpont: 2017. május 17. , 19.00 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ – Kupolaterem , 1124 Budapest, Csörsz u. 18.

Életstílusunkban, kapcsolati elképzeléseinkben, hozzáállásunkban meghatározó, milyen mintákat kaptunk ezekre nézve a számunkra fontos személyektől - elsősorban a családunktól. Attól a családtól, amiben felnőttünk, és attól, amiben felnőttként élünk. Hogyan tudjuk kiválogatni, melyik minta segíti az életünket? Mit kezdhetünk azokkal, amelyek nem visznek közelebb a céljainkhoz? Hogyan tudjuk felidézni az elfeledett jó megoldásokat, amikor úgy érezzük, minden kifolyik a kezünk közül? Élhetünk-e más sorsot, mint amit a felmenőink nekünk szántak - és hogyan élhetjük azt jól? Feltétlenül meg kell tagadnunk szüleink mintáit ahhoz, hogy megtaláljuk a magunkét? Hogyan járulunk hozzá a felnőttkori családunk alakításához - és hogyan tudjuk jól meglátni és helyén kezelni a saját részvételünket ebben?

Gyere el és hallgassd meg Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta előadását a család által meghatározott sorsunkról! Jegyeket a képre kattintva vásárolhatsz.

Kapunyitás: 18.15-kor

csalad 640x360px (1)
Távolról sincs vége, olvasson még »

A nárcizmusnak két arca van, a szerelemben is

Szalay Ágnes 2017. április 18., kedd 20:56

Megtanultuk, hogy a narcisztikus ember nem egy főnyeremény egy kapcsolatban. Mégsem véletlen az, hogy annyian beleesnek a narcisztikusak bűvkörébe, általában vonzók és képesek csodálatot kiváltani másokból. Ez a napos oldaluk - de ott van a sötét oldal is...

Agatha Christie Öt kismalac című könyvében Amyas Crale-t, az ünnepelt festőt, a szenvedélyes férfit, a különleges apát megölik. Feleségét gyanúsítják a gyilkossággal, elítélik, nem sokkal később a börtönben meghal. Poirot tizenhat évvel az eset után, lányuk, Carla kérésére kezd bele a nyomozásba, hogy felderítse, mi történt másfél évtizeddel ezelőtt azon a tragikus nyáron. Ahogy beszélget az akkor ott lévőkkel, gyűjti az emlékeket, szép lassan kibontakozik a tehetséges és kisfiúsan bájos, mágnesesen vonzó, de kegyetlen és végtelenül önző férfi portréja. Carla, a lány elmondja: szülei között mély szerelem volt, csakhogy a férfinak, akit hajtott a „művészlelke”, ez nem volt elég. Újra és újra elhúzott otthonról, hogy élje világát Londonban, ünnepeltesse magát, inspirálódjon a festészetéhez. Az inspirációnak pedig a számára egyik legkellemesebb, feleségének meglehetős elégedetlenségre okot adó módja a fiatal modellek formáinak és bőrük textúrájának felderítése volt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mitől lesz valaki ellenállhatatlanul cuki?

Csonka Balázs 2017. április 16., vasárnap 14:26

Nagy, kíváncsi szemek, kerek pofi, bájos mosoly, gurgulázó hang, apró ujjacskák és egy kicsit esetlen mozgás. Egy aranyos csecsemő kellemes, szívmelengető érzést vált ki mindannyiunkból. Sőt, legtöbbször már a hasonlóság is elég. Gondoljunk csak a kiskutyákra, kiscicákra, vagy - aktuálisan - a kisnyuszikra.

Zsigeri érzés

Ez a bizonyos melegség, ami ilyenkor elönti az embert, ősi, evolúciós örökségünk, sok állatfajnál is megtalálható. Ezeknek a fajoknak a kicsinyei külsejüket tekintve is eltérnek a felnőttektől, ráadásul hasonló módon. Konrad Lorenz figyelte meg elsőként, hogy az ilyen fajoknál, köztük az embernél is, a kicsik feje és aránytalanul nagy homlokuk magas és kiemelkedő, szemeik szintén nagyobbak, arcuk kerekded, és telt, vonásaik lágyak. Megfigyeléseit elmélet koronázta, így született a fenti tulajdonságokat leíró bébivonás (Kindchenschema) fogalom. Lorenz elképzelése szerint a babaszerű megjelenés olyan evolúciós hívóinger, mely egyrészt vonzza a felnőtt egyedeket, másrészt gondoskodó viselkedésmintákat hív elő belőlük, így biztosítva a még önállóan életképtelen kicsi túlélését. 

shutterstock 247471807
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért szeretik a nők lenyúlni a pasijuk ruháit

Aladár 2017. április 15., szombat 17:06

Nem kell többé szégyellni, ha aláírt poszterek között alszunk. Nem lehet eléggé kihangsúlyozni ugyanakkor, mennyire fontos, hogy egy-egy labdás játéknál mindenkinek passzoljunk!

Miért értékelünk olyan nagyra egy-egy örökölt ingóságot, vagy épp egy híresség által megérintett/viselt tárgyat? Az ilyen szinte varázserővel bíró emlékekkel teljesen megegyező külsejű tárgyaknak nincs története, nem tudunk úgy kötődni hozzájuk. Kutatások bizonyítják, hogy a régi, egy-egy emlékhez köthető tulajdonok a gyakorlatban azt az embert hivatottak helyettesíteni, aki előttünk birtokolta őket. Ezt a jelenséget részletezi a Scientific American cikke. 

GettyImages-481065210
Fotó: Alexander Hassenstein / Getty Images Hungary
Távolról sincs vége, olvasson még »

Már az óvodában kiderül, ki bagoly és ki pacsirta

Sákovics Diana 2017. április 14., péntek 17:39

Alvás szempontból tényleg baglyok vagy pacsirták vagyunk? Mindenkinek nyolc óra alvás kell? Mire jó a szunyókálás? Dr. Purebl György alvás-specialistát kérdeztük.

Sokan szenvedünk attól, hogy rosszul alszunk, nem véletlen, hogy az életmódmagazinok tele vannak alvást segítő tippekkel és praktikákkal. (Írtunk ilyet mi is, nyilván.) A jó tanácsok mellett az újságokban bőven akadnak az alvással kapcsolatban olyan általános elterjedt elképzelések is, amiket tényként kezelünk. De vajon ezeknek tényleg van tudományos alapja? Erről kérdeztem pszichológiai rendezvénysorozatunk következő előadóját, dr. Purebl György alvás-specialistát, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének egyetemi docensét. Jöjjön hat népszerű elképzelés a szakértő magyarázatával.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyenek a túl szexi testek

Csonka Balázs 2017. április 13., csütörtök 20:21

Tripladés mellek a pornóban, tökéletesen feszes idomok a videoklipekben, sima, ránctalan arc a mozifilmekben. És még csak a nőkről volt szó. A férfiaknak ott vannak a rommá gyúrt szuperhősök, vagy csak szimplán egy világítón fehér fogú milliárdos egy vagány sportkocsival. És hát fel kéne venni a tempót.

Nálunk, embereknél a párválasztás egyik alapköve, hogy vegyük észre a másikat, illetőleg hogy minket vegyenek észre. És ha észrevesznek, lássák bennünk a termékenységet, a vitalitást, a potenciális partnert. Nekünk pedig legyenek kapaszkodóink arra vonatkozóan, mire figyeljünk, ha utódaink életrevalóságát és biztonságát szeretnénk szavatolni. Ez az evolúciós alap, erre épül rá minden más.

Például a civilizáció és a kultúra, amelyek valamilyen mértékben meghatározzák, mi az, ami az adott helyen és korban a rátermettség jelzésének számít. A modern világban ilyen a divat és a különféle más, például technikai trendek, korszakokban gondolkodva pedig ilyenek az adott időre jellemző élethelyzetekben hasznos tulajdonságok, tárgyak. Ezek azok a dolgok, amire felfigyel a potenciális partner, és vonzza. Hasonló módon működik egyébként a páva is, náluk a színes toll számít menőnek. 

shutterstock 340320908
Távolról sincs vége, olvasson még »

"Mennék én is Ibizára, hej, hej!"- a skandálás pszichológiája

Sákovics Diana 2017. április 12., szerda 17:57

Mire jó, ha közös rigmusokat skandál a tömeg? Hogyan hat ez az egyénre? És a csoportra? Megnéztük, mit mond erről a pszichológia.

Ahogy ezeket a rigmusokat hallgattam (akad itt még bőven ) kirázott a hideg, összeugrott a gyomrom, az arcom megfeszült, felpörögtem: tele lettem erővel, energiával. De vajon miért? Miért hat rám így a tömeg skandálása? A válasz nyilván összetett, de az biztos, hogy köze van hozzá a túlérzékeny tükörneuronjaimnak, vagyis azoknak az idegsejteknek, melyek ugyanúgy tüzelnek, amikor egy cselekvést éppen végrehajtunk, mint akkor, ha megfigyeljük azt. A tükörneuronok felelősek azért, hogy izgulunk egy focimeccsen, hogy sírunk, ha meghal a főhős a filmben, és nekünk fáj, ha a barátunk szenved. A tükörneuronok állnak tehát amögött is, hogy érzelmileg együtt mozgok a képernyőn történtekkel. A jelen esetben pedig bőven van mivel.

"Viszonylag sok tüntetésen ott voltam az elmúlt években, és ha már a skandálás a kérdés, akkor a CEU melletti tüntetés messze kilóg a sorból. Sosem volt titok, hogy az utóbbi években főleg az értelmiség vonult az utcára, akik nem nagyon mertek, vagy nem nagyon akartak kiabálni. De az is kiderült, hogy a néma ácsorgás, és sétálás egyenlő a nulla progresszivitással. Személy szerint kezdem kiábrándulni az ilyen jellegű apatikus tüntetésekből, de most megtört a jég, amihez hozzátartozik, hogy többé már nem fej lehajtva kullog több tízezer ember A-ból B-be,. Az elmúlt hetek tüntetésein egyértelművé vált, hogy a kreatív, pontos rigmusok milyen energiákat tudnak felszabadítani, hogy akár egy üzenet (pl. Szabad ország, szabad egyetem), amivel ezrek tudnak azonosulni, képes sok éves apátiát feloldani, önbizalmat adni és cselekvésre buzdítani olyanokat is, akik eddig valamiért úgy gondolták, hogy nem tesznek, vagy nem tudnak tenni semmit. Egyszóval a skandálás erőt ad, és bátorságot. Felszabadító tud lenni." -  osztotta meg élményeit egy kollégám a vasárnapi tüntetésről.

De mi a hatása, mi a szerepe ezeknek a rigmusoknak egy tömegben? Mit mond a jelenségről a pszichológia?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rosszul alszom. Mit tehetek?

Sákovics Diana 2017. április 9., vasárnap 18:06

Sokan szenvedünk attól, hogy keveset és rosszul alszunk, pedig a testi és lelki egészségünk szempontjából az alvás kritikus tényező. Szigorúbb napirenddel és életmódváltással azonban segíthetünk magunknak.

Nem tudok elaludni...

Hajnalban felébredek, és csak forgolódom reggelig...

Több alvásra lenne szükségem, de nincs időm...

Folyton fáradt vagyok, mindegy mennyit alszom...

Ilyen és ehhez hasonló panaszokból mostanában rengeteget hallottam, amikor megemlítettem, hogy pszichológiai rendezvénysorozatunk következő előadója egy alvás-specialista lesz. Persze könnyen megeshetne, hogy csak az én ismeretségi körömben ugrott meg az alvászavarosok száma, esetleg valamiért vonzom a problémás embereket, de a statisztika nem ezt mutatja.

shutterstock 318334130
Távolról sincs vége, olvasson még »

A bennünk ketyegő órák és a kizökkent idő, avagy miért alszunk ilyen rosszul?

Sákovics Diana 2017. április 8., szombat 19:02

Időpont: 2017. április 21., 19.00 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ – Kupolaterem , 1124 Budapest, Csörsz u. 18.

Az alvás az egyik leghétköznapibb tevékenységünk – mégis kevés olyan testi működésünk van, amelyet ennyi titok és misztikum venne körül. Miért is alszunk, és miért is alszunk ilyen sokat? Spórolhatunk-e az alvásunkon? Mire jók az álmaink, és megmutatnak-e valamit rólunk? Tényleg létezik-e bioritmus, és mi köze van az alváshoz? Tényleg leképeződik a naprendszer működése a génjeinkben? Láthatjuk, hogy az egészséges, hétköznapi alvás is számos kérdést vet fel az érdeklődők számára. Sajnos sokan azonban nemcsak a kíváncsiságból szeretnének minél többet tudni az alvásról – az alvászavarok az elmúlt időszakban népbetegséggé váltak, a lakosság több mint egyharmada szenved, életében legalább egyszer, legalább egy hónapig tartó alvási elégtelenségtől. Árt-e nekem, ha nem alszom ki magam? Ha árt, mennyi idő után? Milyen következményei lehetnek a tartós kialvatlanságnak? És főleg: hogyan tudom rendbe tenni az alvásomat, ha az egyszer elromlott? Az előadás során az előadó közel negyedszázados klinikai tapasztalatai, valamint a hallgatóság saját mindennapi élményei alapján, közösen próbálunk meg a fenti kérdésekre választ találni.  

Tarts velünk, és hallgasd meg Dr. Purebl György alvás-specialista, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet egyetemi docensének előadását! Jegyeket a képre kattintva vásárolhatsz.

A bennunk ketyego orak 640x360

 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Meg szeretné őrizni lelki egészségét? Kertészkedjen!

Szalay Ágnes 2017. április 8., szombat 13:04

A kertészkedés annyira jó hatással van a lelki egészségre, hogy terápiás módszerként is használják. Nem hiába javasolta Pangloss mester kertjeink nevelgetését. De hogy mennyiféle módon segít a kert abban, hogy boldogabbak legyünk, az egész meglepő.

Sosem gondoltam, hogy a kertészkedés különösebben izgalmas dolog. Most sem gondolom, hogy az lenne. Csak éppen már nem vágyom izgalmakra. Békére, nyugalomra és elégedettségre vágyom. Jártam egyszer a Fűvészkertben. Akkoriban még nem vonzott annyira a föld szaga, mint Katalin hercegnét a testszínű körömcipők, de a cseresznyefa-virágzás szép programnak tűnt. Az is volt. Hamarosan újra aktuális, ajánlom. Míg végigjártam, feltűntek az emléktáblák, amiket a kert egykori főkertészei tiszteletére helyzetek el kaktuszok mentén és bukszusok mögött. Ha betűt látok, elolvasom, úgyhogy ezeket is végigolvasgattam. Azt vettem észre, hogy a főkertész urak minimum ötven, de inkább hatvan évig voltak a kert alkalmazásában, és talán mindegyikük egészen matuzsálemi kort ért meg. Ez aztán az életbiztosítás! Jöhetett háború, vagy ötvenhat, ők szaporították a beleéri puszpángot és gondozták a szecsuáni végzetcserjét. És ez jót tett nekik.

shutterstock 403288657

Aki kertészkedik, annak nem újdonság, amit írok: nagyon jó hatással van a lelkiállapotra, a stressz kezelésére és az életörömre egy kert. Már önmagában az, hogy az ember megtermeli a saját ennivalóját nagy elégedettséget jelent. De ezen kívül rengeteg dolog van a kertészkedésben, ami céllal és értelemmel tölti meg az életet, és segít abban, hogy kezeljük a feszültséget és egyéb negatív érzéseinket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha jobb arc lennél, boldogabb lenne az életed!

Szalay Ágnes 2017. április 7., péntek 20:08

Jocó bácsi Zöld Elefántja azt mondja, hogy tegyél egy kis erőfeszítést, ne lustálkodj, durcáskodj és kockulj - máris boldogabb leszel, és barátaid karéjában örömteli pillanatokban kacagsz majd a természet lágy ölén. Rendben van ez így?

Jocó bácsi jófej. Nagyon jó annak, aki úgy nevelkedett fel, hogy az a vezérlőhite a világról, hogy ő oké, és mások is azok. Aki hisz a saját jóságában, aki kezdeményező, aki mosolyog és aki vidámságot áraszt maga körül. Egy ideális világban mindenki hasonló lenne. Az ilyen embereket sokan szeretik, és az ilyen emberek képesek változást hozni, javítani mások életén. De abba talán egy kicsit nehezen képzelik bele magukat vagy már elfelejtették, hogy milyen az árnyékos oldalra születni. Milyen annak, aki undorítónak érzi magát, mert még fél éves korában sem mondta neki senki, hogy te egy csoda vagy, nemhogy később. Aki felett mindig átnéznek. Akit egész életében csak használnak: fegyvernek a másik felnőtt ellen, vagy pofonzsáknak, hogy kiengedjék a megalkuvó gőzüket, vagy kiscicának, aki beleül a papa ölébe.

A rémisztő kék bálna kihívás helyett vírusosan terjed a Jocó bácsi által felajánlott életigenlő és pozitív Zöld Elefánt kihívás. Csupa-csupa jó dologgal, mint mosolygás, segítés, beszélgetés. Hiszem, hogy érdemes ezeket csinálni, hogy sokkal többet és sokkal pozitívabban kellene kommunikálni másokkal, hogy a kedvesség kedvességet szül, mosolyogj és a világ is visszamosolyog rád és így tovább. Mint ahogy a naplemente is gyönyörű Fonyódról nézve. De a fonyódi naplementés képek általában giccsesek. Mint ahogy ez a zöld elefánt 10 pont is túl szép, hogy igaz legyen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha hangosan mondod, elhiszik: az önfényezés pszichológiája

Aladár 2017. április 7., péntek 13:47

Ahhoz, hogy sikeresen érvelhessünk egy-egy álláspont mellett, sokszor magunkat is meg kell hogy tévesszük. Ennek a mikéntjére már Richard Dawkins egy könyvében is volt utalás, de most több kutatás is részletezte.

Ami késik nem múlik

Rengeteg mindennapi példával ki lehet mutatni, milyen gyakran vezetjük félre magunkat. Bebeszéljük magunknak, hogy jobban nézünk ki, mint mások, hogy a párt vagy politikus, akire szavaztunk sosem hibázik, vagy hogy azért nem tudunk segíteni egy kollégának, mert túl elfoglaltak vagyunk. Már Richard Dawkins 1976-os Az önző gén című könyvének előszavában is elhangzott egy feltételezés ennek a jelenségnek a miértjével kapcsolatban. A biológus Robert Trivers szerint, azért csapjuk be magunkat, mert ez megkönnyíti, hogy ugyanezt másokkal is megtehessük. 40 évvel az előszóban leírt feltételezése után, Trivers és kollégái lefolytattak egy kutatást, ami megerősíteni látszik a feltevést. Köszi a feldolgozást Scientific American

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az alkoholizmusra nem a beültetés a megoldás

Sákovics Diana 2017. április 5., szerda 20:02

Hogyan lehet leszokni az alkoholról? Úgy tűnik, a gyógyszer, a beültetés csak tüneti kezelés, gyengeség, a vereség beismerése adja meg azt az erőt, ami a józannak maradáshoz kell. Bajzáth Sándor felépülő függő tapasztalatai.

Hogyan lehet leszokni az alkoholról? Megoldás-e ha mindent az orvosokra bízunk? Elég-e önmagában a beültetés? Többek között ezekről a kérdésekről ír új cikkében Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns, felépülő függő, szenvedélybeteg segítő.

tumblr o03kfpx5Vv1v3r3mjo1 1280

Szerzőnk sok évig használt intravénásan kábítószereket, főleg ópiátokat (heroin, codein, morfium, methadon) valamint serkentőket (amfetamin, kokain) és nyugtatókat, altatókat, és sok-sok alkoholt. Tapasztalatairól, valamint az állam és drogozás viszonyáról a Repülök a gyógyszerrel – A kábítószerezés története a szocialista Magyarországon című könyvben írt bővebben. Körülbelül 15 kórházi elvonós leállási kísérlet és több rehabilitációs intézetben eltöltött 40 hónap után már több mint 14 éve él szer- és alkoholmentesen, felépülésben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A serdülők öngyilkossága valódi veszély. Mit tehet a szülő?

Szalay Ágnes 2017. április 4., kedd 19:19

Sok szülőben kelt riadalmat a kék bálna őrület. Akár igaz, akár nem - azt mindenképp érdemes tudni egy szülőnek, hogy hogyan vegye észre, ha gyereke negatív spirálba került, és mit tegyen, ha azt gyanítja, hogy öngyilkosságot fontolgat.

Felnyöszörög a rekedt kis hangocska, melynek gazdája még magzatmáztól ragacsosan kapálózik, és az ember elveszti a hatalmát a saját élete felett.  Történhet bármi, szerelmek jöhetnek-mehetnek, állások elnyerődhetnek, utazások megvalósulhatnak, maratonok lefutódhatnak – mégis, annak a cseperedő kis lénynek a boldogsága nélkül nehéz lesz ezentúl önfeledt elégedettséget érezni. Valakinél előbb jön el a pillanat, valakinél később. Lehet, hogy más és más váltja ki, de talán minden szülő megérzi egyszer: nincs az az erő, amivel ne szállna szembe a gyerekéért. És nincs annál szörnyűbb tragédia, mint ha nincs eszköze a harcra, ha nem tud mit tenni.

shutterstock 412608097

Nem véletlen, hogy horrort élnek át a szülők, ha fiatalok, ha a gyerekeink öngyilkosságával szembesíti őket az élet – akár csak a hírekben. De olyan nehéz pontosan tudni, hogy hogyan kell jól bánni a tinédzserekkel! Még a legkevésbé veszélyben lévő kamaszok is fájdalmas és megfejthetetlen rejtélyek a szüleik számára. Érzelmi turbulencia, fáradtság, lustaság, konfliktusok, érthetetlen támadások, bizalmatlanság, szemtelenség és bántások – hogy csak néhányat említsünk a serdülőkor kapcsolati mintázatai közül. Nehezen elviselhető és kezelhető dolgok. Szülő legyen a talpán, aki tudja, mikor tesz jót a gyerekével: ha faggatja, vagy ha békén hagyja; ha átnézi a cuccait, vagy ha be sem teszi a lábát a szobájába; ha felveszi a kesztyűt, és meghúzza a határokat, vagy ha nem megy bele a vitákba. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hét plusz egy tipp, hogy könnyen találj állást akár munkanélküliként vagy családanyaként is

Szalay Ágnes 2017. április 3., hétfő 18:36

Olyan nincs, hogy valaki ne találj állást. De nehéz és küzdelmes lehet a keresés, például ha gyes után szeretnél újra munkába állni. A tapasztalat azt mutatja, hogy vannak sikeres stratégiák az álláskeresésben, amiket érdemes követni.

Hogyan jutok álláshoz tizenegy év után, négy gyerekkel? – teszi fel a kérdést Eszter kissé szorongva, de tele tettrekészséggel. A helyzet nem egyszerű, talán a minimum, hogy azt mondjuk, van benne kihívás. Ha így fogalmazunk, a HR-esek is kedvelni fognak: szeretik a kihívásokat szerető embereket. Nulladik tipp: ha multicégnél, vagy nagyvállalatnál pályázol állásra, hosszan gyakorold az interjú előtt, hogy hogyan tudod úgy kifejezni magad, hogy az összes vacakságot: negatívumot, problémát, kínos eseményt és nehézséget a kihívás szóval helyettesítsd, majd hozzáfűzd, hogy mit tanultál belőle. Ez egyébként neked is hasznos, de most elég annyit észben tartani, hogy a HR-esek örülnek neki.

Na de térjünk vissza Eszterhez. Miért is nehéz neki? A szikár tények: kiemelkedő eredménnyel végzett a Corvinuson mint közgazdász, két felsőfokú nyelvvizsga, külföldi tanulmányok, EU-s projekt menedzselése és nagy szaktudás egy fontos, de nálunk igencsak lemaradt területen, a környezetvédelemben és fenntarthatóságban. Kitartó, nagy teherbírású, régen élsportoló volt. Ez azért nem hangzik rosszul. Úgyhogy következzenek azok az adatok, amik ma Magyarországon szinte nullázzák az esélyeket: 39 éves, négy gyereke van, az utóbbi tíz évből nincs felmutatható és munkahelyen végzett munkatapasztalata (mert nem hisszük, hogy a négy fiával nem dolgozott, logisztikázott és projekt menedzselt, ugye?) és részmunkaidős állást keres a környezetvédelem területén. Ami alatt azt is értjük, hogy a biokozmetikumok MLM-rendszerben való árulását nem tartja környezetgazdászi feladatnak. 

shutterstock 370521380
Távolról sincs vége, olvasson még »

A kapcsolatnak olyan a szerelmesfilm, amilyen a szexnek a pornó

Csonka Balázs 2017. április 2., vasárnap 18:09

A pornóhoz hasonlóan a romantikus filmek is gyengíthetik a kapcsolatot. És nem is azért, mert túl sziruposak, hanem mert túl korán érnek véget.

A pornóval kapcsolatos egyik leggyakoribb aggodalom, hogy átalakítja a férfiak szexuális viselkedését. A triplaikszes videókon megjelenő gyakran erőszakos, durva jelenetek, a gépiesített mozdulatok és újonnan szerzett igények azután egyre rendszeresebben elevenednek meg a hálószobákban. A szexből kikopnak az érzelmek, az egymásra hangolódást felváltja az orális szex, a női orgazmus az együttlét csúcsélményéből egyfajta teljesítménymutatóvá válik. A folyamatot jól értjük, és ezzel párhuzamosan kibontakozóban is van egyfajta társadalmi tudatosság is a témában. Legalábbis a pornót illetően.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kalauz szülőknek: hogyan érd el, hogy egészségesen egyen a gyereked?

Szalay Ágnes 2017. április 1., szombat 12:55

Hiába mondjuk, hogy finnyás a gyerek, az, hogy milyen modellt lát otthon, mivel találkozik az asztalnál, és mennyi lehetősége van mozogni rajtunk múlik. Az Amerikai Pszichológiai Társaság összeszedte, mit tehetünk azért, hogy a gyerek rendesen mozogjon és táplálkozzon.

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy a gyerekek egészséges fejlődéséhez, ahhoz, hogy mind észbeli képességekben, mind erőben kijöjjön belőlük mindaz, ami csírájában bennük van, a megfelelő táplálkozás és az elegendő mozgás elengedhetetlen. És sajnos hiába gondolja a gyerekek többsége, hogy a megfelelő táplálkozás a túrórudi-ropi-kakaóscsiga háromszögben valósul meg, ez nem teljesen így van.

Ha szülő vagy, és nincs olyan mázlid, hogy egy zöldséget, gyümölcsöt kifejezetten szerető gyereked van, vagy nincs birtokodban a gyerekeket megfelelő ételekre rászoktató titkos csodafegyver – akkor biztos tapasztaltad, hogy milyen játszmák, kínlódások, eztnemeszemmeg-ek és demégkétkanállalegyél -ek végtelenített sora a gyerekek etetése. A mozgásban default beállításból jobban teljesítenének, csak ott a mai életmód, a kevés mozgás, sok autózás és képernyő-bámulás „rontja el” őket, mire iskolába mennek.

shutterstock 71947774
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mitől leszünk boldogok a munkánkban?

Szalay Ágnes 2017. március 30., csütörtök 16:35

Egy 155 országra kiterjedő kutatás szerint biztos nem a fizikai munkától. De még csak nem is a saját vállalkozástól. A legnagyobb tanulság pedig az, hogy nemcsak a pénz számít.

Senki nem hezitál sokáig, ha szidnia kell a munkahelyét. Ha nem kéne szidni, egyszerűen annyi a kérdés, hogy beszélj róla, akkor is pillanatok alatt eljut az ember odáig, hogy mit utál a legjobban a munkahelyén.

Pedig ugye ébren töltött életünk nagy részét a munkahelyünkön töltjük. Nem elég az, hogy hétből öt nap 8-10 órát, de a nyugdíjkorhatár kitolódásával ezt már akár negyven-ötven éven keresztül  is tesszük. Nagyon nem mindegy, hogy eközben boldogok vagyunk-e. Vagy ha nem is boldogok, legalább elégedettek. Aki azt mondja, hogy nem azért jár dolgozni, hogy boldog legyen, hanem hogy pénzt keressen, az arra szerződik a sorssal, hogy meg sem kísérli magát jól érezni életének nagy részében. Ami nem nyertes stratégia. De mitől lesz boldog valaki a munkájában?

Távolról sincs vége, olvasson még »

“A kóros nárcizmusban a kapcsolat a hatalom játszótere”

S-W. Zsó 2017. március 29., szerda 18:07

Hófehérke mostoháját gonosznak könyveltük el gyerekkorunkban és azóta sem változott a róla alkotott képünk. Ugyanilyen könnyen a környezetünkben élőket is hajlamosak vagyunk önzőnek, nagyképűnek vagy nárcisztikusnak bélyegezni - anélkül, hogy egyáltalán meg akarnánk érteni, miért lettek olyanok, amilyenek.

“A narcisztikus személyiségzavarról szóló tömörebb vagy hosszabb leírások leginkább a megfigyelhető vonásokra és főleg a magatartásra összpontosítanak, de a belső, rejtett részt, a dinamikát és az okokat nem világítják meg” - véli Bánki György pszichiáter, akinek tavaly megjelent könyve, A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról pont azért olyan értékes és izgalmas olvasmány, mert a lehető legközelebb hozza ezt a bonyolult jelenséget a laikusokhoz, miközben egy csomó félreértést helyre tesz. Sőt, a szerzőnek még azt is sikerült elérnie, hogy olvasás közben folyamatos önvizsgálatot tartsak; hogy átértékeljek egy-egy fontos vagy éppen jelentéktelennek tűnő mozzanatot az életemből. Bánkival a Café Vian Gozsduban beszélgettünk. Ott, ahol ezen a köteten éveken keresztül dolgozott.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44

Blogok, amiket olvasunk

JÓZAN 7 világsztár, aki szakított az alkohollal

A Harry Potter, a Jóbarátok vagy épp a Szex és New York sztárjait sem kímélte a pia, van, aki azt mondja, a 30-at sem érte volna meg, ha nem változtat.

STÍLER Praktikák, ha minden reggel elkésel

Itt két perc, ott öt, meg még három, és már megint elkéstél? Öt tipp, ha szeretnéd a reggelt jobban kézben tartani, és végre nem utolsóként beesni a munkába.

KETTŐS MÉRCE Vagyonadó: tényleg erre van szükségünk?

A vagyonadó mellett és ellen is lehet érvényesen érvelni, a legjobb talán, ha először is végiggondoljuk, miről beszélünk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés