KEDVENCEK

Babák a strandon

2009. augusztus 1., szombat 16:02

babauszasA babaúszás-foglalkozások járó szülők fel sem teszik a kérdést, strandolhatnak-e a babával, ki nem hagynák az élményt, hogy együtt pancsoljanak a csöppséggel – de azért nem mindegy, hol és hogyan teszik!

Mint szakmabeli, minden babaúszónak kötelezővé tenném a strandolást. Dagadó keblű apukák, büszke anyukák térnek vissza a foglalkozásokra egy-egy hétvégi kiruccanás után. Hiszen a víz felett és víz alatt vidáman lubickoló manónak senki nem tud ellenállni! A kicsi ügyessége ámulatba ejti a körülötte állókat, és ez nem marad hatás nélkül a szülőkre sem, de még a főszereplő csöpp önbizalmát is jelentős mértékben növeli. Nem egy esetben fordult elő, hogy az addig a foglalkozástól ódzkodó apuka aktív résztvevővé válik a siker hatására.

Higiéniás körülmények

Tehát bátran menjünk, élvezzük a nyár örömeit csemeténkkel, még akkor is, ha nem jártunk babaúszó foglalkozásokra. Azt javaslom, hogy fürdőkbe, természetes vizekbe 6 hónapos kortól menjünk.

Fiatalabb babáknak csak a szállodákat javasolnám, mert itt a higiéniás körülményeket biztosítottabbnak látom. Vannak ilyen, gyermekbarát, ideális helyszínek, ahol nyaraláskor – oktató segítségével – kipróbálható a babaúszás. Itt megtehetők az első  „lépések”.

A 32 fokos medence ideális a kezdeti próbálkozásokhoz. Nem túl meleg, de még nem túl hideg. Semmi baja nem lesz az apró emberkének, ha kicsit hűvösebb vízben lubickol. Ez intenzívebb mozgásra készteti a babát, és a hűvösebb vízben a bacik sem terjednek olyan gyorsan. Tehát a piciknek (3-4 hónaposoknak) a 32 fokos vizet, a nagyobbaknak természetesen a 30 fokos vizet ajánlom. De gyógyfürdőbe, meleg és kénes vizekbe ne vigyék be a babát, sőt még a kisgyermeket se 6 éves korig!

Speciális pelenkában

Miben úszhat a csöpp? Speciális pelenkában mehet a medencébe. Ez lehet egyszer használatos, eldobható, és lehet mosható, tehát állandó pelus. Az egyszer használatosnál fontosnak tartom, hogy ezt betartsák, és a fürdés után valóban a kukába kerüljön, ne adják rá újra, mert az eldobható pelenka (ahogy a neve is mondja) nem véletlenül egyszer használatos. Azt hiszem, most nem taglalnám a miértjét.

Félóra pancsolás

Étkezés után legalább félóráig ne menjen vízbe a baba. Ahogy mi sem szeretünk tele pocakkal úszni, úgy a babák sem. A pancsolás után pótolni kell a folyadékveszteségét, lehetőleg szoptatással – vagy rosszabb esetben vízzel, gyümölcslével.

Természetesen 6 hónapnál fiatalabb babákkal ne a délutáni csúcsban vegyük birtokba a medencét, hanem a kora délelőtti órákban, amikor még kevesen vannak. Félóra pancsolás bőven elegendő. Figyelem: ebben a korban a babák nagyon igénylik a simogatást, a testi kontaktust. Tessék cirógatni, puszilgatni és beszélni hozzá a vízben is.

A szülő hangja, érintése az új, idegen környezetben megnyugtatja a babákat. Örömmel tapasztalom, hogy egyre többen dúdolnak, mondókáznak a medencében a kicsiknek.

S a kezdeti bizonytalankodások után a szülők mozdulatai is egyre határozottabbak, ami a babák mozgásán is meglátszik. Ugyan a szülő segítségével, de bátrabban mozognak a vízben: vidáman csapkodnak kezükkel, lábukkal.

Vigyünk törülközőt!

Az apróságot a saját törülközőjébe bugyoláljuk, 6 hónapos kor alatt a fertőzésveszély nem a vízben a nagyobb, inkább a parton, a pangó vizekben terjedő baciktól kell tartani.


A szerző babaúszásoktató

 

Ha ez bejött, nézd meg a következőket is:

Nyakunkon a kánikula: hőség, izzadás, túlzottan magas UVB sugárzás – a tíz legfontosabb szabály hőségriadó esetén, hogy biztosan túléljétek. | Vigyázz, tarol a kánikula!

Kisvárosi strand, a gyerekmedencében talpalatnyi hely sincs, kétéves vízipelenkások kódorognak felügyelet nélkül a felnőtt lábak között. | Belefullad, ha nem nyújtom a kezem

Az a fajta, legátlagabb strandoló, illetve fürdőző vagyok, aki azt sem tudja, mi a különbség a strand és a fürdő között – mi több, azok közé tartozom, akik nem járnak strandra, hanem belebotlanak. | Barlangfürdő – vigyázat, csúszik!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta