babauszasA babaúszás-foglalkozások járó szülők fel sem teszik a kérdést, strandolhatnak-e a babával, ki nem hagynák az élményt, hogy együtt pancsoljanak a csöppséggel – de azért nem mindegy, hol és hogyan teszik!

Mint szakmabeli, minden babaúszónak kötelezővé tenném a strandolást. Dagadó keblű apukák, büszke anyukák térnek vissza a foglalkozásokra egy-egy hétvégi kiruccanás után. Hiszen a víz felett és víz alatt vidáman lubickoló manónak senki nem tud ellenállni! A kicsi ügyessége ámulatba ejti a körülötte állókat, és ez nem marad hatás nélkül a szülőkre sem, de még a főszereplő csöpp önbizalmát is jelentős mértékben növeli. Nem egy esetben fordult elő, hogy az addig a foglalkozástól ódzkodó apuka aktív résztvevővé válik a siker hatására.

Higiéniás körülmények

Tehát bátran menjünk, élvezzük a nyár örömeit csemeténkkel, még akkor is, ha nem jártunk babaúszó foglalkozásokra. Azt javaslom, hogy fürdőkbe, természetes vizekbe 6 hónapos kortól menjünk.

Fiatalabb babáknak csak a szállodákat javasolnám, mert itt a higiéniás körülményeket biztosítottabbnak látom. Vannak ilyen, gyermekbarát, ideális helyszínek, ahol nyaraláskor – oktató segítségével – kipróbálható a babaúszás. Itt megtehetők az első  „lépések”.

A 32 fokos medence ideális a kezdeti próbálkozásokhoz. Nem túl meleg, de még nem túl hideg. Semmi baja nem lesz az apró emberkének, ha kicsit hűvösebb vízben lubickol. Ez intenzívebb mozgásra készteti a babát, és a hűvösebb vízben a bacik sem terjednek olyan gyorsan. Tehát a piciknek (3-4 hónaposoknak) a 32 fokos vizet, a nagyobbaknak természetesen a 30 fokos vizet ajánlom. De gyógyfürdőbe, meleg és kénes vizekbe ne vigyék be a babát, sőt még a kisgyermeket se 6 éves korig!

Speciális pelenkában

Miben úszhat a csöpp? Speciális pelenkában mehet a medencébe. Ez lehet egyszer használatos, eldobható, és lehet mosható, tehát állandó pelus. Az egyszer használatosnál fontosnak tartom, hogy ezt betartsák, és a fürdés után valóban a kukába kerüljön, ne adják rá újra, mert az eldobható pelenka (ahogy a neve is mondja) nem véletlenül egyszer használatos. Azt hiszem, most nem taglalnám a miértjét.

Félóra pancsolás

Étkezés után legalább félóráig ne menjen vízbe a baba. Ahogy mi sem szeretünk tele pocakkal úszni, úgy a babák sem. A pancsolás után pótolni kell a folyadékveszteségét, lehetőleg szoptatással – vagy rosszabb esetben vízzel, gyümölcslével.

Természetesen 6 hónapnál fiatalabb babákkal ne a délutáni csúcsban vegyük birtokba a medencét, hanem a kora délelőtti órákban, amikor még kevesen vannak. Félóra pancsolás bőven elegendő. Figyelem: ebben a korban a babák nagyon igénylik a simogatást, a testi kontaktust. Tessék cirógatni, puszilgatni és beszélni hozzá a vízben is.

A szülő hangja, érintése az új, idegen környezetben megnyugtatja a babákat. Örömmel tapasztalom, hogy egyre többen dúdolnak, mondókáznak a medencében a kicsiknek.

S a kezdeti bizonytalankodások után a szülők mozdulatai is egyre határozottabbak, ami a babák mozgásán is meglátszik. Ugyan a szülő segítségével, de bátrabban mozognak a vízben: vidáman csapkodnak kezükkel, lábukkal.

Vigyünk törülközőt!

Az apróságot a saját törülközőjébe bugyoláljuk, 6 hónapos kor alatt a fertőzésveszély nem a vízben a nagyobb, inkább a parton, a pangó vizekben terjedő baciktól kell tartani.


A szerző babaúszásoktató

 

Ha ez bejött, nézd meg a következőket is:

Nyakunkon a kánikula: hőség, izzadás, túlzottan magas UVB sugárzás – a tíz legfontosabb szabály hőségriadó esetén, hogy biztosan túléljétek. | Vigyázz, tarol a kánikula!

Kisvárosi strand, a gyerekmedencében talpalatnyi hely sincs, kétéves vízipelenkások kódorognak felügyelet nélkül a felnőtt lábak között. | Belefullad, ha nem nyújtom a kezem

Az a fajta, legátlagabb strandoló, illetve fürdőző vagyok, aki azt sem tudja, mi a különbség a strand és a fürdő között – mi több, azok közé tartozom, akik nem járnak strandra, hanem belebotlanak. | Barlangfürdő – vigyázat, csúszik!

 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.