ALAPKONYHA

Csak egyszerűen: sertésszűz sonkás-mustáros mártásban

Katucikonyha 2016. március 15., kedd 11:41

A sertésszüzet szeretjük, hiszen gyorsan elkészül, ízletes, kevés kiegészítés is elég, hogy valami finomat dobjunk össze belőle. Ezúttal a húst sonkával és mustárral ízesítettük, és elég gyorsan el is készült belőle a főfogás.

További sertéshúsból készült receptekért kattintson IDE!        

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: jó dolog a pizzakrém?

Tuna Judit 2016. március 14., hétfő 11:27

Állítólag a tubusos pizzakrém tökéletes választás ha az ember másnapos és éhes (ritka ez a kombó, de azért előfordul). Na, nem azért, mert bármit is segít a fejfájáson, vagy a többi kellemetlen tünetegyüttesen, hanem mert semmi más nem kell hozzá csak egy szelet kenyér meg egy melegszendvicssütő (esetleg egy szelet sajt) és már lehet is enni.

Ezen felbuzdulva indult ez a teszt, bár kóstolóink többsége pizzakrémszűzként kissé értetlenül állt ez előtt a termékkategória előtt. Ha ránk hallgat, vesz egy tubus kétszeresen/háromszorosan koncentrált paradicsompürét, beletesz némi kis fűszert, és máris sokkal jobban jár. De ha annyira másnap van, hogy még erre sem képes, akkor mutatjuk, ezek közül melyiket találtuk a legvállalhatóbbnak.

A pizzakrémeket nem tudományos alapon vizsgáltuk, kizárólag érzékszerveinkre hagyatkoztunk a teszt során. Mindenki evett már jó paradicsomos alapú pizzát, ahhoz próbáltuk mérni ezeket a tubusos pasztákat. Mivel elképzelésünk sem volt, hogy miben térhet el a tubusos pizzakrém egy például gulyáskrémetől, vagy grillkrémtől, ezért utóbbiból becsempésztünk egyet a tesztelt alanyok közé, hátha nem tűnik fel. A végeredmény elég meglepő lett. 

A maximálisan elérhető pontszám 25 volt, a legrosszabb szinte alig kapott pontot, és a legjobb is csak 16,5-et ért el.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Olyan kakaóscsigát mutatunk, hogy a fal adja a másikat

ermiz 2016. március 13., vasárnap 11:27

Az ország legjobb kakaóscsigájáért a Syma csarnokig kellett mennünk. Na nem azért, mert egy ottani pékség árulja, hanem mert ott rendezték meg a BaGaTech Nemzetközi Sütőipari, Cukrászati és Gasztrotechnikai Szakkiállítást, ennek keretén belül mutatták be március 12-én, szombaton a Kakaós Csiga Show-t. A Magyar Pékszövetség versenyt hirdetett a pékek közt, és a nyertes csigákat prezentálták egy műsor keretében. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudta, mi hiányzott még a világból? Hát a macaronut!

Becca 2016. március 12., szombat 10:38

szivárványos bagel után azt hittük, nehéz lesz újat mutatni, de a legújabb gasztroőrület erre azonnal rá is cáfolt: megérkezett a macaronut, ami nem más, mint a macaron és a fánk összeillesztéséből kreált mutáns. Igaz, a pompás alkotást még csak elképzelni lehet, ugyanis majd csak március 20-án debütál majd a New York-i National Macaron Day keretein belül.

The Macaron Donut is a definite must try this coming Macaron Day on March 20th! #12DaysUntilMacaronDay #Macarondonut...

Posted by Chef Francois Payard on Tuesday, March 8, 2016

A macaron-fánk hibridet Francois Payard cukrász jegyzi, aki egyébként számos elképesztően gyönyörű édességet álmodott már meg, Facebook-oldalán egyéb ötleteit is meg lehet nézni.

Aki annyira szerencsés, hogy ebben az időszakban éppen New Yorkban lesz, az ne hagyja ki a fesztivált, ugyanis ingyen kóstolhat egy macaront minden kiállítónál, ha pedig még vásárlásra is adja fejét, jól teszi, mivel a befolyt összeget jótékonykodásra költik. Ha viszont ön is csak Magyarországról követi az eseményt, legalább azt megnézheti a neten, hogy melyik cégek macaronjaitól esik el: Bouchon Bakery, Macaron, Parlour, Sugar and Plumm, and Maison du Chocolat.

 

Pénteki süti: mogyorós-banános kocka

Piszke 2016. március 11., péntek 14:41

Ennek a gyors és egyszerű keverős sütinek az illatára biztos előbújnak a családtagok: a piruló mogyoró és az édes banán illata pillanatok alatt belengi a konyhát. A süti sütés után is szaftos marad a banánoktól, a mogyorót pedig ízlés szerint cserélhetjük dióra, mandulára vagy akár földimogyoróra. Süthetjük 20x30-as tepsiben is, ekkor laposabb szeleteket kapunk, a sütési idő pedig 20-22 percre rövidül.

DSC 0018

Másik 14 kipróbált banános süti receptet összegyüjtöttünk már korábban, hasonló, csak téli fűszeres, upside-down banános sütit pedig itt talál.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Házi vegán kutyakaja, Steiner Özge ajánlásával

Steiner Kristóf 2016. március 10., csütörtök 12:56

Vegánként a kutyaeledel üzletben nézelődni kicsit olyan, mint monogámként szvingerklubba járni: “ez egyszerűen nem nekem való” – mondja az ember, miközben a “valódi libából”, és “szaftos borjúból” készült konzerveket nézegeti. Persze az sem sokkal kellemesebb, amikor a vegán kutyakosztra áttérve  - amelyről a Kristóf konyhája első fejezetében is írok - az emberek minduntalan véleményekkel bombáznak: “bele fog halni”, “önző vagy”, esetleg “elmebeteg vagy”, és így tovább.

Szerencsére az állatorvos véleménye meghatározóbb, mint a szomszéd Mariska nénié: a 11 éves kínai meztelenkutyám, Özge halálosan odavan a vegan fogásokért, és bár időről időre rendelek neki konzerves vega kutyatápot (mint a Magyarországon is kapható Ami, vagy a Benovo), nagyon gyakran főzök neki én magam, ő pedig hajlott korához képest hiperaktivitással, és némi kedves heves arc-nyalogatással hálálja meg.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Már öt Michelin csillagos étterme van Budapestnek

bb 2016. március 9., szerda 13:25

Megjelent a Michelin Kalauz (Michelin Guide Main Cities of Europe) 2016-os kiadása, ami 20 európai ország 44 nagyvárosának legjobb szállodáit és éttermeit listázza. Az idei kiadványba egy Michelin csillaggal bekerült a belvárosi Costes Downtown, aminek köszönhetően Budapest immár öt Michelin csillagos étteremmel büszkélkedhet és ez igencsak jónak számít a közép-európai régióban.

Az inkognitóban tesztelő szakemberek eddig az Onyxot, a Costest, a Borkonyhát valamint a Tantit illették egy csillaggal, de az új kiadásból kiderül, hogy a Petrus és a Laci Konyha is megtarthatta “Bib gourmand” minősítését, ami az elérhető áron kapható kiváló minőségű ételeket jelenti a kalauz szerint.

A Vigyázó Ferenc utcai Costes belső tere.
A Vigyázó Ferenc utcai Costes belső tere.
Fotó: costesdowntown.hu
Távolról sincs vége, olvasson még »

Főzőlap: gáz, villany, kerámia, indukciós?

Koncz Andrea 2016. március 9., szerda 09:19

Aki főzőlap-vásárlás előtt áll, és szeretné megtudni, mi a jó választás, gyakran érezheti magát úgy, mint aki friss anyaként szeretne tisztán látni mondjuk az eldobható-mosható pelenka kérdéskörben: totálisan elveszve. Ugyanolyan vehemenciával érvelnek a gáztűzhely- vagy kerámiapártiak és ellenzők, és ember legyen a talpán, aki képes kihámozni egyetlen, általános érvényű igazságot.

Ennek részben az az oka, hogy egyetlen, általános érvényű igazság a tűzhelyek (főzőlapok) esetében sincs. Viszont ha végig tudjuk gondolni a saját igényeinket és lehetőségeinket, bárki képes megtalálni a saját maga számára ideális megoldást. Ezért igyekeztünk összeszedni a különféle főzőlapok előnyeit és hátrányait.

A pultba építhető főzőlapok esetében egyébként létező megoldás a különböző technológiák kombinálása egy gyártmányon belül, vagyis egy négyes indukciós mellé betenni mondjuk 2 gázrózsát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kenyérrevaló és bulikaja: zsírban sült máj

Katucikonyha 2016. március 8., kedd 14:04

A bolti késztermékek helyett mutattunk már egy csokor szendvicskrémet, és készítettünk házilag májkrémet is. Most pedig következzen a jó kis zsírban sült csirkemáj, ami mellé kötelező a finom kenyér, a paprika és a hagyma.

Ez a verzió nagyjából 35 perc alatt készül a tűzhelyen. A családnak napokig elég, de bulikajának sem rossz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: csokidarabkás kekszek és könnyek

Tuna Judit 2016. március 7., hétfő 09:20

Sokan a szerkesztőségből úgy gondolták, hogy a csokidarabkás kekszek, vagyis chocolate chip cookie-k igazán klasszak. Aztán jött ez a teszt, és megváltozott a véleményük: a boltokban kapható csokis kekszek sajnos nem valami jók. A legtöbben ehetetlen a csokoládé, és nem csak a „töltelékkel” van baj, mert mindegyik tocsog a pálmazsírban, ami borzasztó mellékízt ad. És rendesen meg is fekszi az ember gyomrát. Szóval csalódás volt a teszt, és ezt a kóstolók is sérelmezték:

„Azért nem adtam egyiknek sem 5 pontot, mert régóta magamnak sütök ilyen kekszet, és egyrészt nem a legolcsóbb pálmazsírral csinálom, másrészt valódi vajat rakok bele és Lindt csokit, és még így is olcsóbb, mint ezek a bolti változatok. Na meg finomabb, mert ezek közül egyik se közelítette meg azt, amit egy laza fél órás meló után, otthon bárki elő tud állítani." 

„Eddig azt hittem, ezek finomak, de rá kellett jönnöm, hogy attól nagyon messze vannak. Leginkább az olcsóság szó illik rájuk, mert kiérezni a gagyi összetevőket.” 

Pedig ezek a termékek egyáltalán nem olcsók, főleg, ha glutén-, vagy cukormentes változatban árulják. De, hogy senki se szomorodjon el, mutatunk egy receptet, amivel otthon könnyedén előállíthat egy ezeknél sokkal finomabb változatot. 

A kóstolón szerepelt kekszek közül egy sem volt közel a tökéleteshez sajnos, közepes rengeteg van, viszont rossz hír a cukorbetegeknek: a cukormentes borzalmas élmény volt. A maximálisan elérhető 25 pontból, a legjobb 18-ot kapott, míg az utolsó helyezett 11,5-et. És akkor ezzel mindent el is mondtunk...

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nagyikonyha: bukta

Katucikonyha 2016. március 6., vasárnap 12:58

Nem, nem a pékségekben kapható átlagos, kiszáradt rémség. Pihe-puha, ízes kelt tészta, benne pedig mindenféle finomság. Készíthetjük vegyes töltelékkel is. Ezekbe sűrű szilvalekvár, nutella és sütésálló baracklekvár került, így mindenkinek jutott olyan, amit szeret.   

A maradék akár mehet a fagyasztóba is, ha nem fogyna el, bár ezt kétlem. Ha kihűlt alaposan becsomagolva másnapig eltehetjük, de kétségkívül még langyosan az igazi.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyszerű levesek: kókusztejes sütőtökkrémleves

Katucikonyha 2016. március 5., szombat 16:06

Használja ki, amíg még tart a sütőtök szezonja! Eheti simán sütve, sütiben, burgerben, sőt még palacsintát is süthet belőle.

Olcsó és kiadós, ráadásul finom és egészséges alapanyag. Ezúttal egy egyszerű vegán levest készítettünk belőle, ami ne tartsa vissza a húsevőket sem az elkészítésétől. A finnyásabb gyerekeknek is jó eséllyel ízleni fog.

Természetesen készítheti vajjal, olajjal és tejszínnel is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: CCC, az amerikai csokidarabos keksz

Koncz Andrea 2016. március 4., péntek 13:43

Csokidarabos keksz, avagy eredeti nevén chocolate chip cookies. Ezt a fajta kekszet ma már minden hiper és szuper árulja, van belőle saját márkás, és neves gyártó által készített is. Nem is rosszak (hétfőn olvashatja is majd a tesztünket), de a házi azért sokkal jobb, és lényegesen olcsóbb is.

ccc1
Fotó: Koncz Andrea

Összeállítani nem egy agysebészet, a recept eredetije az angol Good Food magaziné, kevés változtatással. Ha szeretnénk a boltihoz hasonló, kicsit műízű kekszeket készíteni, akkor a vanília esszenciát érdemes két tasak kamu vaníliás (vanilinos) cukorra cserélni. Na, ilyen tanácsot sem adtunk még.

A mennyiséget nyugodtan lehet duplázni, döbbenetes sebességgel fogy. Steiner Kristóf ugyanezt tudja vegánul is, így ha az kell, itt találják az ő receptjét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézze meg, mit művel a vércukorszintjével a cukor!

Divany.hu 2016. március 3., csütörtök 13:39

A szénhidrát felviszi a vércukorszintet. Aztán hirtelen leesik, és mi mind meghalunk. Szerencsére nem, csak éhesek leszünk tőle. Ezt nagyjából ezerszer olvashatta bárki, aki női oldalakat böngész a neten. Na de mennyire viszi fel? És mennyire esik le? És mi történik egyáltalán?  

Az ötletet az Update és Schobert Norbert adta, aki felrakta, hogy ugrik meg a vércukorszintje a cukros ételek elfogyasztása után, ugyanakkor sokan kétségüket fejezték ki amiatt, hogy hogyan képes olyan magas vércukor értékeket mérni, amiket mért. 

Update1 3R süti, vs. Hagyományos. Vércukor terhelés cukormentes üdítővel kísérve. Mi az amilopektin és miért agresszívebb az ipari cukornál?

Közzétette: Norbi Update – 2016. február 2.

Erre voltunk kíváncsiak, ezért vettünk egy csomó péksüteményt, meg vércukorszint mérőt, és vadul döfködtük magunkat, hogy kiderüljön, tényleg annyira durván felviszi a vércukrot a fehérlisztes borzalom, és minden ok-e, ha szénhidrátcsökkentett változatot eszünk?

A tesztet úgy végeztük el, hogy éhgyomorra ettünk meg egy darab péksüteményt. Az evés előtt megnéztük az éhgyomri vércukor szintet, majd az evés után fél és egy órával is megmértük azt. 

Azt hittük borzalmas számokat fogunk látni, rémes cukorkómát vetítettünk előre, ehhez képest egészen mást tapasztaltunk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

20 kihagyhatatlan kókuszos édesség

Katucikonyha 2016. március 2., szerda 08:51

Nagy valószínűséggel nem nyúlunk mellé, ha valami kókuszos vagy csokis-kókuszos édességet készítünk, mert szinte mindenki szereti. Összeszedtük mi is a kedvenceinket a tipikusan nagyisütiktől a kekszeken át a bolti csoki házi verziójáig.

kókuszos
Fotó: Dívány

Kezdők és haladók is találnak gyűjteményünkben receptet. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csak egyszerűen: sajtos-spenótos nokedli

Katucikonyha 2016. március 1., kedd 10:51

Maradékhasznosításnak vagy egyszerű, hétköznapi fogásnak is nevezhetjük. A lényeg, hogy a maradék galuskának nem kell a kukában landolnia, hanem kap egy jó kis tejszínes, fokhagymás spenótot, jó sok sajtot, és már mehet is a sütőbe. 20 perc múlva kész is a finom vacsora. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezek a legjobb magyar éttermek

ermiz 2016. február 29., hétfő 20:41

Hétfő este hatalmas tömeg gyűlt össze a Larus Étterem és Rendezvényközpontban, akik mind arra vártak, hogy megtudják, melyek a legjobb éttermek Magyarországon. Nagy meglepetéseket nem jelenthetünk be, a Volkswagen- Dining Guide Év Étterme díját a korábban is többszörösen díjazott Onyx, az Év Szakácsteljesítménye Díjat pedig az Onyx séfje, Széll Tamás kapta a Bocuse d'Or-on elért teljesítményéért. A Zepter-Év Innovatív Konyhájáért járó díjat a Borkonyha étteremnek ítélte oda a zsűri, a díjat Sárközi Ákos séf vette át.

A Hennessy-Év Séfje díjára a Costes étterem fiatal tehetsége, Palágyi Eszter lehet büszke. A tavaly nyitott budai Émile étterem a Bortársaság-Év Legígéretesebb Étterme Díjával gazdagodott, a Törley- Az Év Ifjú Séftehetsége Díjat pedig Fehér Gábor, az ESCA mindsössze 24 éves séfje és tulajdonosa nyerte.Street Food kategóriában, a PolaPola érdemelte ki a Staropramen-Év Street Food Díját.

A díj történetében eddig csak a Fausto’s, a Costes és az Onyx tudott duplázni, illetve triplázni. Azt nagyon sajnáljuk, hogy nem került be egy vidéki étterem se a Top10-be, 

Így teszteltek a szakértők 

Az idei kalauz készítésében közreműködött a  két Michelin-csillagos séf, Nicola Portinari is. A zsűri elnöke, az olasz sztárséf titokban tesztelte a legjobb húsz éttermet, ezután döntött arról, kinek ítéljék oda az Év Étterme díját. Persze nem csak ő döntött, bár idén új rendszert vezettek be. A szerkesztőség először készített egy top100-as listát, majd ezt látogatták meg a hazai gasztronómiában érdekeltséggel nem bíró tesztelők. A Top20-at aztán Portinari csökkentette le top10-re. 

 „Nekem általában elég három-négy étel, hogy értékelni tudjak” – mondta az olasz séf, Nicola Portinari. „Olaszországban az antipasto (előétel), primo (első), secondo (második-fő) és dolce (desszert) alapján már ki tudok alakítani egy képet. Mi most a Dining Guide kalauzának összeállításánál túlszárnyaltuk ezt, mert mindannyian legalább három különböző ételt rendeltünk és én mindegyiket megkóstoltam. Volt, hogy olykor hárman, de még az is előfordult, hogy négyen ültünk egy asztalnál, így több mint tizenöt ételt kóstoltam egy-egy alkalommal.”

A pontozás során maximum 100 pontot lehetett elérni, ezt az Onyx közelítette meg legjobban, 92 ponttal. Őket követi a szintén Michelin-csillaggal és 92 ponttal elismert Costes, valamint a 90+ pontos Borkonyha. A Costes testvére, a Costes Downtown 90 ponttal szerepel a kalauzban. A nagypolgári környezetben, a Boscolo Budapest szálloda éttermeként működő Salon 87 pontot kapott, ők az esszenciális magyar gasztronómia képviselői.

Top 10 étterem Magyarországon

1. Onyx – Szulló Szabina, Széll Tamás séfpáros

2. Costes – Palágyi Eszter, séf

3. Borkonyha – Sárközi Ákos, séf

4. Costes Downtown – Miguel Viera, Tiago Sabarigo, séfek

5. Salon – Wolf András, Fekete Antonio, séfek

6. Babel – Lenk Zsolt, megbízott séf

7. Arany Kaviár – Nyíri Szása, Kanász László, séfek

8. MÁK – Mizsei János, séf

9. Émile – Kövér Gergely, séf

10. Alabárdos – Kiss O'shea Dániel, séf

 Szintén Magyarország tíz legjobb étterme között az igényes, magyar regionális étterem, a Babel 86 ponttal. A modern elegancia könnyedségét a robusztus cári pompával ötvöző Arany Kaviár fine dining étterem 85 pontot kapott, míg a belvárosi fesztelen csúcsgasztronómia képviselője, a MÁK Bisztró 84+ ponttal található meg a kalauzban.

A nemrég nyílt budai kulináris központ, a Gerbeaud Émile keresztnevéről elnevezett Émile egy új versenyző a top tízes mezőnyben, 84 ponttal szintén az egyik legjobb magyarországi étteremnek számít.

A budai Várban működő élvonalas Alabárdos étterem 83+ ponttal zárja a TOP10 legjobb étterem sorát.

Érdekes, hogy a "nagy" nevek, mint Pesti István, aki a Tantival kiharcolt egy csillagot, majd inkább vidéken nyitott egy kis éttermet nem kapott elismerést. Talán az ő esetében különösen igaz, amit az Indexnek nyilatkozott "Az étterem kapja a Michelin-csillagot, nem a séf, de azért hadd legyek annyira nagyképű, hogy szerintem itt én voltam fontos.." . Örülhet viszont Gerendai Károly, aki a Costes és a Costes Downtown-t tulajdonolja, illetve Pintér Katalin az Onyx és az Émile 

Ők a legjobb termelők 

A termelői különdíjakról A Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke, Lévai Anikó három magyar termelőnek adott át díjat. Sándor Tamás kézműves sajtkészítőt, a tradicionális hegyvidéki sajtokat előállító mónosbéli Bükki Sajt képviselőjét, Balogh Nagy Erzsébetet, a keleméri juhtenyésztőt (Keleméri Báránykák) valamint Szabó Györgyöt, a bükki füvesembert, a Györgytea alapítóját díjazták.

Az étteremkalauz (Dining Guide Top 100) március elsején jelenik meg,  a TOP 100-as rangsor mellett több mint 200 további étteremről és street food helyről szolgál információval.

A fogyasztóvédelmi gondossággal készült és összeállított étteremkalauz kapcsán Herczeg Zoltán gasztronómiai szakértő, a Dining Guide éttermi tesztjeinek vezetője így vélekedett: „A jó étterem arról ismerszik meg, hogy a vendéget ételhez jutása előtt már felkészítik arra, hogy valami nagy dolog van készülőben, ezért a vendég figyelme fokozódik. Az étteremnek az a célja, hogy minket elvarázsoljon, hiszen akkor jövünk vissza. Ez nagyon fontos szempont. Ha az étterem ebben úgy gondolkodik, hogy nem érdekes, mi történik a vendégével, míg az étel meg nem érkezik, akkor nagyot téved. Mert az emberek nem automaták. Az étterem egy szolgáltatás és nem egy alapanyagbánya.”

Ha kíváncsi rá,hogy a Gault&Millau (e: go-mijó) szerint kik voltak a legjobbak, olvassa el itt. 

Díjazottak

Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díj: Onyx

Különdíjak: Év Szakácsteljesítménye Díj – Széll Tamás, Onyx

Zepter-Év Innovatív Konyhája Díj: Borkonyha – Sárközi Ákos, séf

Hennessy-Év Séfje Díj: Costes – Palágyi Eszter, séf

Törley-Év Ifjú Séftehetsége Díj: ESCA - Fehér Gábor, séf

Bortársaság-Év Legígéretesebb Étterme Díj: Émile – Kövér Gergely, séf

Staropramen-Év Street Food Díj: PolaPola

Magyar Konyha Az Év termelője-díj

Sándor Tamás (Bükki Sajt)

Balogh Nagy Erzsébet (Keleméri Báránykák)

Szabó György (Györgytea)

Teszt: nem könnyű jó gluténmentes kenyeret venni

Tuna Judit 2016. február 29., hétfő 09:16

A legjobb fehér kenyér felkutatása után most a gluténmentes változatokat vettük célba. Mivel nincs két egyforma, mindent megvettünk, ami belefért a gluténmentes kenyér halmazba. A zsömléket és a kifliket hanyagoltuk, csak kenyereket (vagy legalábbis kenyérnek látszó pékárukat) válogattunk össze.

Ami biztos: óriási szívás ételallergiásnak lenni, elképesztő drágák ezek a termékek, és semmilyen támogatást nem kapnak rá azok, akik rá vannak szorulva, hogy ilyeneket egyenek.

Összesen nyolc terméket kóstoltunk, és hiába tűnt a nagyon drága nagyon finomnak, a legtöbb kóstoló egy rágás után ki is köpte. Kevés olyan volt, amelyiket bírtuk, de legalább most már tudjuk, hogy melyiket ne vegyük meg méregdrágán. 

A kenyereket nem tudományos alapon vizsgáltuk, kizárólag érzékszerveinkre hagyatkoztunk a vakteszt során. Illatra, állagra és ízre adtuk a pontokat, a kiértékelésnél viszont az összetevőket is kiveséztük. A maximálisan elérhető pontszám 25 volt, rossz, közepes és jó termék is akadt a teszten.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bulikaják: sajtkrémes fánkocskák

Ötvös Zsuzsanna 2016. február 28., vasárnap 10:58

Égetett tésztából nem csak édes fánkokat készíthetünk, hanem akár sósakat is. Ehhez ugyanazt a tésztát lehet használni, amelyből a képviselőfánk vagy a profiterol is készül. Maga a tészta semleges, se nem sós, se nem édes, így csak a tölteléktől függ, hogy desszert, vagy villantós borkorcsolya lesz belőle.

Az én kedvenc trükköm, hogy egyszerre dupla adag fánkocskát sütök ki, és a felét édes, a felét pedig sós töltelékkel töltöm be: így egy tésztából letudom a sós falatkákat és az édességet is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Narancsos-aszalt meggyes csokoládékenyér

Ötvös Zsuzsanna 2016. február 27., szombat 11:19

Igazi hangulatjavító ez a csokoládékenyér, amely extra sok csokoládéval készül. A csokoládén kívül felturbóztuk még őrölt mogyoróval, narancshéjjal és sok-sok aszalt meggyel. Az ízesítéssel persze bátran lehet játszani: használhatunk hozzá különféle fűszereket (pl. mézeskalácsfűszer, kardamom, fahéj, gyömbér, chili), bármilyen más aszalt gyümölcsöt, de kandírozott citrom- vagy narancshéjjal, illetve kandírozott gyömbérrel is szuperül fog működni.

Akárcsak a brownie-ra, erre is igaz, hogy nem szabad túlsütni, picit ragacsosnak-szaftosnak kell maradnia belülről, így lesz igazán jó az állaga.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: gyömbéres-citromos keksz

Piszke 2016. február 26., péntek 11:44

Megfázásra és náthára szuper hatásos háziszer a citromos gyömbértea. Még tökéletesebb, ha ezt kekszformában vehetjük magunkhoz. Ha nem vagyunk nagy gyömbérrajongók, csökkentsük a reszelt gyömbér mennyiségét, de helyettesíthetjük egy tk. őrölt gyömbérrel is, akkor nem lesz annyira intenzív az íze. A keksz különlegességét emellett a vékony és nagyon ropogós állag adja, ezért a nyújtáskor figyelmesen kell dolgozni vele. 

DSC 0163

Ha nem vagyunk elég bátrak a vékonyra nyújtáshoz, csináljunk kis diónyi golyókat a tésztából, és 15-17 percig süssük: kívül omlós, belül puha gyömbéres-citromos puszedliket kapunk. Vagy legyen inkább nagyon citromos? Akkor itt talál egy tripla citromos kekszet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tom Hanks a Borkonyhában járt

mzd 2016. február 26., péntek 10:27

„Robert Langdon professzor a Borkonyhán keresi a Szent Grált" – írta a budapesti Borkonyha a fotó alá, amin az étterem munkatársai Tom Hanksszel pózolnak. A színészen kívül szerepel még egy híresség a képen, méghozzá Ron Howard Oscar-díjas rendező is. A fővárosban tett látogatás apropója hamar kiderült, ugyanis az egyik hozzászóló elmondta: az egyik Dan Brown-könyv új filmjét forgatják nálunk.

Citromos joghurthab gránátalmával

Ötvös Zsuzsanna 2016. február 25., csütörtök 13:41

A tavasz közeledtével már gyakran jól esik nem túl édes desszerteket enni. Ez a citromos joghurthab pont ilyen: habos-légies az állaga, a citromtól és a joghurttól pedig kellemesen savanykás. A tetejére szórt gránátalma-magok pedig nem csak dekoratívak, de nagyon magas az antioxidáns-tartalmuk is, és számos jótékony hatással rendelkeznek.

Sima citrom helyett érdemes az izgalmasan fűszeres celebcitrommal, a Meyer citrommal is kipróbálni – pont most van a szezonja. A joghurthab alá szórhatunk összemorzsolt kekszet, maradék piskótát is, ha mégis egy kicsit testesebb desszertre vágyunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

14 kedvenc almás süteményünk

Katucikonyha 2016. február 24., szerda 08:32

Almát egész évben lehet kapni, jó eséllyel van is otthon, és általában mindenki szereti. A belőle készült sütemények szaftosak, egyszerűek, finomak.

almás sütik

Össze is gyűjtöttük a 13 kedvencünket.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Közétkeztetési szakácsverseny: leesett az állunk!

ermiz 2016. február 23., kedd 18:59

Legalább 12 olyan menza, létezik az országban, akik képesek minőségi ételeket előállítani. Legalábbis egy versenyre. Alig egy nappal a Bocuse d'Or szakácsverseny magyarországi döntője után egy teljesen más műfajt képviselő brigád vette át a fakanalat. Ez az OKÉS, azaz az Országos Közétkeztetői szakácsverseny. 

Itt nem volt kecsegekaviár és szarvasbélszín, volt viszont nettó 420 forint arra, hogy három fogást összeüssenek a szakácsok. Két fős csapatoknak kellett olyan ételt rittyenteni ebből a pénzből, ami helyi alapanyagokból készült, tradicionális ízvilág jellemzi, és több száz adagban is kivitelezhető. Hozzá kell tenni, hogy a cégek a saját beszerzési áraikkal kalkuláltak, higgye el, ön nem fogja tudni ennyiből kihozni ezeket az ételeket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62

Blogok, amiket olvasunk

OTTHONTÉRKÉP Megéri lakást venni átalakuló környéken?

Nézzük a Józsefváros metrótól és a belvárostól is mindössze 10 percnyire lévő Magdolna negyedét, aminek a rehabilitációjára nemrég 3,8 milliárd forintot költöttek. Jó befektetés?

STRANGE Két tavaszi fotósorozat Axente Vanessával

Két képsorozat fiatal magyar büszkeségünkről, az elsőt Charlotte Wales, a másodikat Vincent van de Wijngaard készítette.

PRAXIS Orvos vagyok, de a mentősöktől meghalhattam volna

Orvos vagyok. December elsején kaptam a második infarktusomat, a mentők helyszínen hagytak. Annak ellenére, hogy közöltem, hogy ez a második, felismerem, EKG pozitív volt. A büntetőeljárás folyik.
Ajánlok blogbejegyzést

OnGo beszámolók

  • Kenya
    Kenya Pár napos szafari...
  • Egyiptom Nyaralás Marsa Alamban...
  • Barcelona Kihagyhatatlan látnivalója a Boqueria...

Hirdetés