Soha nem látott vírus betegített meg egy férfit

GettyImages-1253524836

Az eset Peruban történt, és még nem tudni, a beteg fel fog-e épülni.

A húszéves építőmunkás magas lázzal, hidegrázással, valamint végtag- és izomfájdalmakkal került kórházba. A vérvétel után az is kiderült, hogy a kórokozó, amely megbetegítette, mindeddig ismeretlen volt a tudomány számára.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a vírus, ami valószínűleg a perui dzsungelből került ki, a maláriához és a dengue-lázhoz hasonló tüneteket okoz. Felszólították az orvosokat, hogy különösen figyeljenek oda a maláriaszerű tünetekkel jelentkező megbetegedésekre, hogy megóvhassák a közegészséget egy esetleges járvány hatásaitól.

A maláriaszerű megbetegedést újfajta vírus okozta
A maláriaszerű megbetegedést újfajta vírus okoztaThana Prasongsin / Getty Images Hungary

A homoki legyek, szúnyogok vagy kullancsok által terjesztett vírus a phlebovírusok közé tartozik. Ezek nem ismeretlenek Peruban: a vírusos, kezdetben fejfájással, fáradtsággal, fényérzékenységgel jelentkező megbetegedések a későbbiekben akár agyhártyagyulladáshoz vagy belső vérzéshez is vezethetnek. A mostani megbetegedést okozó phlebovírusfaj azonban nem feleltethető meg egyik korábban azonosított kórokozónak sem.

A most felfedezett vírus okozta betegség hasonló a dengue-lázhoz, a maláriához és más trópusi fertőzésekhez – írta az Emerging Infectious Diseases című folyóiratban megjelent tanulmány, amelynek szerzői hangsúlyozzák: a közegészségügy védelme érdekében folyamatosan nyomon kell követni a hasonló tünetekkel jelentkező betegek állapotát.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra