ALAPKONYHA

Süti bűntudat nélkül: reform almás pite

Ötvös Zsuzsanna 2016. április 30., szombat 13:41

A klasszik almás pite kicsit „reformosított” változata: a finomlisztet teljes kiőrlésű rozslisztre cseréltük, kristálycukor helyett pedig használhatunk nádcukrot (ez a legkevésbé reform) kókuszcukrot (középutas), vagy nyírfacukrot/eritritet (leginkább reform).

Az omlós tésztának nagyon jó íze lesz lassabban felszívódó rozsliszttel, ami egyébként is remekül passzol az almás tölteléknél használt darált dióval. 

Nádcukor helyett az alacsonyabb glikémiás indexű kókuszpálmacukrot is használhatjuk – ennek a finom karamelles íze nem fogja elrontani a piténket, sőt, de szóba kerülhet a még alacsonyabb GI-jű nyírfacukor (xilit) is.  

Mi az a glikémiás index (GI) és mire jó?

A glikémiás index azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszerben található szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben, vagyis: mennyire dobja meg a vércukor- és inzulinszintet. A hirtelen nagy kilengések nem egészségesek, ezért preferálják sokan az alacsonyabb GI-vel rendelkező édesítőket. 

Az alacsony GI-jű élelmiszer kevesebb glükózt juttat a szervezetbe, vagyis a hasnyálmirigynek kevesebb inzulint kell termelnie. Minél lassabb a szénhidrát felszívódása, annál tovább okoz teltségérzetet.

Fontos szem előtt tartani, hogy a GI érték nem mutatja meg, hogy az adott ételben MENNYI szénhidrát van, csak annak felszívódási sebességét!

GI értékek:

  • kristálycukor/glükóz: 65,
  • méz: 50,
  • kókuszcukor: 35, 
  • gyümölcscukor/fruktóz: 25,
  • nyírfacukor/xilit: 9,
  • eritrit: 1,
  • sztívia: 0.

Ha mégis inkább a klasszikus változatra szavazna, itt talál olyan receptet is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: málnahabos szelet sütés nélkül

Piszke 2016. április 29., péntek 10:24

Hamarosan itt a friss gyümölcsök szezonja, érkezik a hazai eper, jön a cseresznye, a meggy, ribizli, épp ideje végigkutatni a fagyasztónk legmélyét, és felhasználni a tavaly betárazott és féltve őrizgetett készleteket, hogy helyet csináljunk az újaknak. 

DSC 0043

Természetesen friss gyümölcsből is elkészíthetjük ezt a sütés helyett hűtéssel készült édességet, és ha nagyon sietünk, a fagyasztóból kivett málna helyére épp befér: így egy órán belül vágható és el is tüntethető egy pillanat alatt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kvíz: mikor találták fel ezeket a háztartási gépeket?

mzd 2016. április 28., csütörtök 17:28

Jelentősen könnyítettek az életünkön az automata háztartási gépek: nem kell például kézzel csavarni a ruhákat mosás után, vagy manuálisan felverni a tojásfehérjét. Bár annak természetesen tudatában voltunk, hogy ez nem mindig volt, egy-két találmányról nem gondoltuk volna, hogy annyi idős, amennyi. Éppen ezért arra gondoltunk, hogy készítünk egy kvízt, amiben 10 termékről kell kitalálnia, hogy vajon mikor pattant ki az ötletgazdája fejéből.

Természetesen nem a legrégebbi verzióra vagyunk kíváncsiak (hiszen akár egy darab bot is számíthat mixernek), hanem arra, hogy mikor találták fel az elektromos változatokat. Tesztelje tudását pár perc alatt, aztán pedig jól lepődjön meg!

Minden kérdés megválaszolására 45 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »

Magyar diáklány nyert egy francia szakácsversenyen

etelka 2016. április 27., szerda 10:25

Czompa Fanny a BGE-KVIK vendéglátás-szálloda szakirányos III. évfolyamos hallgatója a dobogón végzett az Olivier Roellinger francia szakácsversenyen, melynek a témája a fenntartható fejlődés keretében felhasználható tengeri halak és tenger gyümölcsei volt.

Roellinger három csillagot szerzett magának, majd a fenntartható tengeri halászat mellett tette le a voksát, visszavonult egy kastélyba, ahol étterem és hotel is várja a vendégeket.

A korábban francia, majd spanyol versenyzőkkel megrendezett versenyt, idén első ízben 30 ország részvételével európai szintűre terjesztették ki, és négy helyszínen bonyolították le.

Czompa Fanny fél éve készült a megmérettetésre, és április 20-án megnyerte a Lengyelországban megrendezett versenyt, ahol Észak- és Kelet-európai versenyzők vettek részt. A professzionális recept szerinti étel elkészítésére két és félóra, míg a háziasszonyira fél óra állt rendelkezésre.

Ugyanazt kellett kétféle módon elkészíteni, a profi és az amatőr változat között elég markáns különbség volt, látványban mindenképp.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fogadjunk, hogy ezeket nem tudta a Starbucksról!

Becca 2016. április 26., kedd 19:02

1983-ban, a Starbucks kereskedelmi és marketing igazgatója, Howard Schultz kiruccant Milánóba és miután látta, hogy mekkora biznisz van a kávézókban, javasolta, hogy a szemeskávén kívül, kávét és kávés italokat is kínáljanak a vásárlóknak.A tulajdonosok elvetették az ötletet, mire Schultz megalapította saját kávéházláncolatát 1986-ban, majd egy évvel később felvásárolta a Starbucks brand-et és egyesítette saját, Il Giornale nevű cégével. Gyorsan óriássá nőtte ki magát a vállalkozás, ma Magyarországon, 12 ilyen üzlet működik a fővárosban.

A következő összeállítást a Mentalflosson találtuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: a zacskós pisztáciák jók, nagyon jók és szuperek

Tuna Judit 2016. április 25., hétfő 09:14

Pisztáciát a nyolcvanas évek vége felé még csak pár, hiperexkluzív helyen lehett kapni - vagy ugye külföldre látogató családtagok ajándékaként hozzájutni - holott Ausztriában már rég az összes szuper polcán ott ücsörgött. Akkoriban óriási hipszerségnek számított, ha valaki ilyet ropogtathatott, ezért is volt hatalmas csalódás gyerekkoromban, mikor egy bécsi kiruccanásunk alkalmával kaptam egy jó nagy konzerv (konzervben árulták!!!) pisztáciát.

Természetesen hazafelé a kocsiban azonnal rá is mentem, és mi volt a konzervben?! Nagyjából csak pisztáciahéj. Arra nem emlékszem, hogy meddig bőgtem, de jó sokáig. Aztán eltelt pár év, és már Magyarországon is csak egy mag volt a sok közül.


Persze, ha a "magok" kerülnek szóba, még mindig benne van az első négyben, ezért választottuk hát, hogy megnézzük, van-e különbség az itthon kapható zacskós változatok között.

Összesen hatféle terméket kóstoltunk, mindegyik a pirított és sózott (legalábbis a csomagolásuk szerint). A magokat nem tudományos szempontok alapján vizsgáltuk, egyszerűen a legfinomabbat kerestük. A maximálisan elérhető pontszám 30 volt, mindegyik termék jó helyezést kapott.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fát nevelni avokádómagból? Kipróbáltuk!

Tuna Judit 2016. április 24., vasárnap 11:32

Lassan öt hónapja vágtam bele, hogy megnézzem, tényleg lehet-e avokádót magról gyökereztetni. Gyorsan alábbhagyott a lelkesedésem, mikor már eltelt egy hónap, és még mindig nem történt semmi. A Youtube-on bemutatott videókon rendre azt látni, hogy milyen egyszerű ez az egész, és hogy csak bele kell tenni megfelelő módon a magot a vízbe, aztán gyorsan el is kezd gyökeret ereszteni.

Nos, a valóságban ez nem ennyire egyszerű. Először is, nem mindegy, hogy a mag meg van-e pucolva, vagy nincs, illetve a mag minősége is befolyásolja ezt a folyamatot. Most megmutatjuk, hova jutott a projekt öt hónap alatt, mert természetesen lőttem pár fotót miközben azon izgultam, hogy berohad-e a mag a vízbe, vagy esetleg nekem is lesz egy menő, elültethető avokádómagom. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tündérmese: a szegény lány, aki tortát sütött a királynőnek

mzd 2016. április 23., szombat 10:19

II. Erzsébet királynő április 21-én 90 éves lett, a születésnaposnak pedig természetesen torta is jár. Ha arra gondolt, hogy azt Michelin-csillagos séfek vagy sztárcukrászok készítik majd, akkor bizony hatalmast tévedett: a megtisztelő feladat a brit Sütimester hatodik évadát megnyerő Nadiya Hussainnak jutott, írja a Mirror.

Nadiya Hussain története igazi modern tündérmese. 1984-ben született, családja bangladesi származású, 1970-es években költöztek Angliába, ő már az egyesült királyságbeli Lutonban született és nőtt fel, hatan voltak testvérek.

Nem lehet azzal vádolni, hogy a sütés tudományát az anyatejjel szívta volna magába, édesanyja ugyanis soha nem sütött, a készüléket kizárólag tárolóhelyként használta. Bár a család sokat főzött (apja menő étteremben is dolgozott, sőt, maga is volt étteremtulajdonos), a sütés teljesen kimaradt az életükből. 

"Olyan kultúrából jöttünk, ahol szinte teljesen ismeretlen a valami édesség vacsora után. Ezért aztán nálam kimaradt a sütéssel vagy a sütővel való hivatalos ismerkedés. A szüleim mindketten csodálatos szakácsok, sok időt töltöttek a konyhában, főztek, alkottak, kísérleteztek. Minket is bátorítottak, hogy megtanuljunk főzni, és jól bánni a konyhai eszközökkel, késekkel. A szüleink mindig azt sugallták: ne ijedjetek meg a konyhától. 

Már középiskolás voltam, amikor felfedeztem magamban a sütés iránti érdeklődést, ami később szenvedély lett. Azóta is próbálok a szüleim mantrájának megfelelően, félelem nélkül mozogni a konyhában." - írja magáról Hussain.  

Nadiya az alapokat az iskolában szedte magára, a legelső dolog, amit életében sütött leveles tészta volt, amit háztartástanórán készítettek az iskolában. Később pedig szakácskönyvek és Youtube videók segítségével haladt tovább.

 21 évesen ment férjhez, rövidesen anya lett, és ekkor kezdett komolyabban sütni is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: extracsokis kocka

Piszke 2016. április 22., péntek 15:15

Bár itthon hozzászoktunk, hogy a piskótaszerű sütemények csak lisztet-cukrot-tojást tartalmaznak, érdemes kipróbálni ezt a joghurtos-vajas változatot. Extra szaftos, extra csokis (kakaós) és végtelenül egyszerű: konyhai eszközként csak egyetlen tál, mérleg és egy fakanál szükséges hozzá, de az eredmény: sűrű, mégsem tömör, nem is túl édes, nagyon csokis süti, az állagért pedig a sütőpor és a szódabikarbóna mellé járuló savanykás joghurt a felelős – tejjel nem, csak íróval helyettesíthető, különben nem lesz szép magas és levegős a tésztánk.

DSC 0019

Ezután már csak rajtunk múlik, hogy a világ egyik legegyszerűbb süteményét, hogy dekoráljuk – bármit használunk, biztos majdnem több időt vesz igénybe, mint az alaptésztát eljuttatni a sütőig.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mostantól sajátmárkás vega kaját is vehet

Tuna Judit 2016. április 21., csütörtök 15:35

Végre Magyarországon is lehet kapni vega ételeket, és nem csak úgy, hogy az ember elmegy egy vegetáriánus (vagy vegán) étterembe, hanem úgy, hogy leugrik értük a boltba. Az történt ugyanis, hogy az Ausztriában már évek óta kapható SPAR veggie by NENI-vonal egy kis választékát ezentúl az itthoni SPAR-okban is be lehet szerezni. A kínálatban lesz: labane (chiamagos joghurtszósz), natúr hummusz, curry-s és mangós hummusz, paradicsomos-bazsalikomos krémsajtkészítmény, muhammara (diós paprikamártás), baba ganusch (szezámmagos padlizsánkrém), aufstrich tofu-curry (tofus-curry-s krémsajtkészítmény), falafel. Az ételek kis műanyag dobozos kiszerelésben kaphatók és nem is drágák, 5-600 forintból kijön egy adag.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Főznének fele ilyen látványosan, de kétszer ilyen jól!

ermiz 2016. április 21., csütörtök 14:25

Egy jó szakma felér egy diplomával! - hirdeti a SkillsHungary, mi pedig csak hevesen bólogatunk, hisz egy jó asztalos a sokszorosát keresi az orvos fizetésének. A SkillsHungary egy fiatal szakembereknek kiírt verseny, mondhatni világbajnokság, melynek a magyarországi döntőjét a Hungexpón rendezték meg.

A cél a kijutás a svéd döntőre, ahol reméljük megint számos díjat hoznak haza a fiatalok. A választásokat jól mutatja, hogy míg a fodrászversenyre három ember jelentkezett, addig az informatikára 254. 

A háromnapos verseny és kiállítás elsődleges célja a szakmák bemutatása az általános iskolás korosztály részére, hogy minél többen vegyenek részt a szakoktatásban. Ezért is lehetett kipróbálni, milyen kasszázni - most mondom, nehéz - hogyan lehet hegeszteni, milyen csempemozaikot kirakni, és más hasonló nyalánkságok.

De minket most elsősorban az érdekelt, hogy hol tart a szakácsképzés, hol tartanak a fiatal szakácsok. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

20 remek túrós sütemény recept

Katucikonyha 2016. április 20., szerda 15:25

A túrós sütiknek, tortáknak, pitéknek, sósaknak mindig sikerük van. A túró hálás alapanyag, állaga miatt könnyű vele dolgozni. Kitűnően ízesíthető, gondoljunk csak a citromra, a vaníliára vagy akár a kaporra.

Próbáltuk már megtalálni a legjobb félzsíros túrót, ez a teszt sem volt könnyű, ahogy a legjobb túró rudi megtalálása sem.

Ezúttal is rengeteg receptet szedtünk össze a repertoárunkból, jó válogatást! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hamarosan féláron lesz a fagylalt, készüljenek!

Becca 2016. április 20., szerda 13:56

Idén, május 8-án lesz "A Magyar Kézműves Fagylalt Napja" , amihez már most rengeteg fagyizó csatlakozott. Az eseményen féláron lehet kóstolni a különböző fagylaltokat, ugyanakkor a rendezvény fő célja, hogy a fagyizók, egy, a környezetükben található közintézményt, kórházat, csoportot is meglepjenek pár gombóc fagylalttal. Még várják azon cégek jelentkezéseket, amelyek kézműves fagylaltot árulnak, ha tud ilyet, ne legyen rest szólni a kezdeményezésről!  

MG 4538

Ezen a listán pedig megnézheti, hogy hol lesz féláron a fagyi és ha a fagyizó neve mellett lát egy intézményt, is az azért van, mert azt az intézményt ingyen fagyival ajándékozza meg a jótékonysági akció részeként.

Látta már, hogy készül a roletti? Mágikus!

ermiz 2016. április 19., kedd 13:04

Az Instagramra került fel a függőséget okozó videó, amin megmutatják, hogy készül a roletti. (Vagy, egy rolettihez hasonló csokis dolog, nem tudjuk eldönteni, hogy a fehér réteg tészta, vagy fehércsoki.)

A rövid videó mágikus, amióta szembejött, csak ezt szeretnénk nézni. Rém egyszerűnek tűnik, de biztosan sosem mernénk megpróbálni. 

Mindenesetre vigyázzon ön is, mert a videó addiktív! 

Teszt: jé, van eper az epres túró rudikban!

Tuna Judit 2016. április 18., hétfő 10:30

Ha ráunt a natúr túró rudira, vagy éppen a rántott változatára, akkor jöhetnek sorban a gyümölcsös ízesítésűek. A boltok polcain a legnagyobb választékot (a natúr után) epres és barackos ízből találtuk, úgy döntöttünk, hogy megkeressük, hogy melyek a legjobbak a kategóriájukban. Először az epreseket szemléztük.

 Azt ugye már többször is említettük, hogy miután tudatosult bennünk, hogy milyen összetevőkből áll egy „rudi”, már nem is fogyasztjuk szívesen. A natúr változatokhoz képest már csak a gyümölcsösök tudnak újat mutatni, ezek, ha lehet még rémisztőbbek, és bónuszként ezekben még a cukor is több.

Viszont ha mindenképpen ezt a műfajt favorizálja, legalább olyat vegyen, ami finom, úgyhogy legalább azt hadd mutassuk meg, hogy az általunk próbáltak közül, melyek végeztek jó helyen a vakteszten. 

Kizárólag érzékszerveinkre hagyatkoztunk a kóstolás során, nem tudományos szempontok alapján vizsgáltuk a termékeket. Összesen hétfajta epres túró desszertet találtunk a hiperek és szuperek polcain, ezek között kerestük a legjobbat.

A maximálisan elérhető pontszám 25 volt, nos, a közelébe sem merészkedett ennek egy édesség sem, a legrosszabb meg kilenc pontot kapott. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Dolgok, amelyekről nem tudta, hogy le lehet fagyasztani

Becca 2016. április 17., vasárnap 13:28

A következő listát a Daily Mail oldalán találtuk, ezzel pénzt és időt is megspórol magának, szóval miért ne alkalmazná őket?

Arra figyeljen csak, hogy a termék lejárati dátuma legyen az utolsó olyan nap, amikor mélyhűtőbe teszi, így nem fog romlott ételt tárolni hónapokig. A fagyasztott étel biztonságosan eláll a mélyhűtőben több hónapon keresztül, a minőségéből azonban veszít valamennyit három hónap után. A legideálisabb, ha hat hónapon belül elfogyasztja a mirelit cuccokat, de nyilván akkor sem kell pánikba esnie, ha tovább maradnak a fagyasztóban. És most nézze meg a listát, mi mindent lehet lefagyasztani (és utána normálisan fel is használni): 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jó eséllyel átvágja magát, mikor bébirépát vesz

Edicsek 2016. április 16., szombat 09:50

A Huffington Post újra elővette a bébirépa-átverést, ami időről-időre mindig előkerül, de ennek ellenére továbbra is a polcokon marad a termék. Az átverés röviden összefoglalva abból áll, hogy amit bébirépaként vásárol a boltok többségében az tulajdonképpen sima répa (ráadásul többnyire eredetileg egy nem túl szép példány), amiből kifaragnak egy csinosabbat, hogy eladható legyen. Persze létezik bébirépa a valóságban is, csak azt aranyáron adják. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: mini, pilótakekszes sajttorták

Piszke 2016. április 15., péntek 13:41

A gyors, kétfalatnyi mini sajttortáknak a normál mérethez képest több előnye is van: megúszható a körbealufóliázás, a forró vizes sütés, töredék ideig kell sütni, és a kis méret miatt gyorsabban is hűl. A kekszalapot pedig vegyük szó szerint: az alap egy egész pilótakeksz, amit – hogy puhább legyen a sütés után – tejbe mártunk. 

DSC 0244
Fotó: Piszke

Ha bevetjük a fagyasztót is a gyors kihűlés érdekében, akkor 10 perc munkával egy órán belül majszolhatjuk a kekszes sajttortáinkat.

Csoki helyett inkább karamell? Akkor itt egy karamelles sajttorta verzió.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kecskesajtos töltött gomba

Katucikonyha 2016. április 14., csütörtök 15:02

Előételnek egy kis pirítóssal, salátával kitűnő, de akár főételként is megállja a helyét. Mindenképp frissen, melegen tálalja, de az előkészületeket megteheti órákkal előtte is. 

Ha még több gombás receptre kíváncsi, kattintson IDE

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gluténmentes mennyország: brownie keksz liszt nélkül

Ötvös Zsuzsanna 2016. április 13., szerda 17:14

A brownie és a csokis keksz házassága egészen biztosan a mennyekben köttetett! Ez a keksz kívül picit roppan, belül puha-szaftos, szinte szétolvad a szájban. Plusz pont, hogy lisztet sem tartalmaz, így megfelelő alapanyagok használata mellett gluténmentes étrendbe is beilleszthető. A receptben szereplő finomra őrölt mandulát pedig bátran cseréljék akár dióra vagy mogyoróra! 

Ha további lisztmentes édességekre kíváncsi, akkor ajánljuk

a lisztmentes mandulás csokitortát
a lisztmentes csokitortát meggyel
az aprócska, de tömény, és antidepresszánsnak is beillő csokisat
a lisztmentes almás-fahéjas kockát
a lisztmentes nürnbergi puszedlit
a lisztmentes málnás-csokis csodát
a cukor- tej- és gluténmentes  (és vegán) csokis narancstortát

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön tud harminc sütiből választani?

mzd 2016. április 13., szerda 14:59

A Segítsüti 2009-ben indult gasztrobloggerek összefogásával, és ahogy az elmúlt években, úgy idén is licitálhat süteményekre, amiknek a bevételét idén tavasszal a Démétér Alapítvány kapja, őket választották kedvezményezettnek – ők voltak azok, akik 2006-ban hatalmas társadalmi összefogással olyan lakrészeket alakítottak ki, ahol a kórházban fekvő gyermekek szülei meg tudnak szállni.

És ez csak a licitálható sütik ötöde
És ez csak a licitálható sütik ötöde
Fotó: segítsüti

A Segítsüti honlapján válogathat a licitálható sütemények közül: összesen 30 darab van, és április 14-én 16 óráig lehet ajánlatot tenni rájuk. Másfél nappal a vége előtt a Sernik vezetett (70 ezer forintért is elvinné valaki), a fejlécben található számlálóból pedig az is kiderül, hogy kedd estig 535 ezer forintot ajánlottak fel az alapítvány számára.

Az édességek nagy részét érthető okokból nem postázzák, de azért jócskán találni olyat is, amit igen. De a segítsüti liciteknél az sem szokatlan, hogy a nyertes és a felajánló nagyobb távolságok esetén is összejön, úgyhogy ha pont vágyik egy jó kis belföldi privát gasztrotúrára, akkor licitáljon direkt egy minél távolabbi blogger sütijére.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így készül az igazi, békebeli kakaós csiga

Ötvös Zsuzsanna 2016. április 12., kedd 09:07

Az igazi, sokrétegű, nagyon vajas kakaós csigák élesztős leveles tésztából készülnek (úgynevezett blundel tészta). Ennek a tésztának az elkészítése nem öt perces művelet, de higgyék el, bőven megéri a fáradságot. Valójában a nettó munka nem is olyan sok vele, hiszen a kelesztés-pihentetések ideje alatt nem kell a tésztával foglalkozni.

Kicsit ugyan munkás, viszont mindenki szereti, és bármelyik hétvégén luxus-tízórainak vagy uzsonnának is bevethetjük!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: a legjobb toast kenyér viccesen olcsó

Tuna Judit 2016. április 11., hétfő 10:48

Régen óriási királyság volt toast kenyeret enni, emlékszem mindenki meg volt őrülve az ilyen kenyérből készült melegszendvicsekért. Tényleg van egy hangulata, és néha-néha egyszerűen megkívánja az ember. Főleg, amióta megjelentek az amerikanizálódott fajták is, ezek azok, amelyeknek kicsit édeskés az ízük. Na, meg ugye a gyerekek is rajonganak ezért a kajáért, de mondjuk miért nem, ami egy kicsit is egészségtelen?! 

A mostani teszten kizárólag azok a kenyerek szerepeltek, amelyek csomagolásán vagy az volt feltüntetve, hogy fehér szendvicskenyér, vagy fehér toast kenyér. Próbáltuk a legtöbb ilyen terméket bevonni a kóstolóba, de persze előfordulhat, hogy pont olyat nem próbáltunk, amelyik az ön kedvence. Ha ez így van, írja meg nekünk levélben!

Összesen kilenc szendvicskenyér került az asztalra, magukban és feltéttel is kóstoltuk őket. A maximálisan elérhető pontszám 25 volt, a legjobbnak sikerült átlépnie a húszas határt, és elég erős volt a középmezőny, három ötödik helyezett is lett. Nem tudományos alapon vizsgáltuk a kenyereket, kizárólag érzékszerveinkre hagyatkoztunk, a kiértékelésnél aztán megnéztük az összetevőket is. Elég jó eredmények születtek, legalább most már azt is tudjuk, hogy hol érdemes toast kenyeret venni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Minden diétázó álma a nullkalóriás esőcsepp sütemény

Menő/Ciki

Becca 2016. április 10., vasárnap 14:31

Ismét körbejárja a netet a „raindrop cake” elnevezésű desszert, ami nemcsak jól néz ki, de ráadásul gyakorlatilag kalóriamentes is. Mondjuk arról, hogy milyen íze van, fogalmunk sincs, szóval ha ön már kóstolta, feltétlenül ossza meg velünk ezt az infót!

Bár az „édesség” kreálója, Darren Wong szerint, nagyon hasonlít az íze az enyhe vízéhez, azért mi szívesen olvasnánk még pár értékelést róla. A nullkalóriás pudingszerű valami, vízből és agar-agarból áll össze, simán lehet szeletelni és rengeteg idő kellett kikísérletezni, hogy milyen zselésítőanyagtól lesz megfelelő állaga a „sütinek.” 

Bár úgy néz ki, mint ami kipukkad, ha belekanalazunk, valójában szeletelhető, és pirított szójababbal és barnacukorsziruppal tálalják. Ja, és fontosnak tartották közölni, hogy a desszert vegán (valamint nyilván laktóz- és gluténmentes is, ahogy az a vízzel lenni szokott). És 8 dollárba (2400 forintba) kerül egy adag.

Nekünk minden alkalommal amikor az édességre nézünk, azonnal egy szilikon mellimplantátum jut eszünkbe. Mondjuk talán valamivel olcsóbb lehet ez, mint az orvosi változat.

Ön szerint menő a vízdesszert? Vagy ennél nagyobb hülyeségről még nem hallott ma? Szavazzon!

1677 szavazat 1000 szavazat

Ezt főzze, ha villantani akar!

ermiz 2016. április 9., szombat 09:17

Furcsa sajtótájékoztatóra hívott minket a Nespresso. Főleg azért volt furcsa, mert nem új kávéfőzőt vagy kapszulákat mutattak be, hanem ételsort, amit első körben nehéz volt értlemezni, de aztán fény derült mindenre.

Az ételek persze mind kávé felhasználásával készültek, és három hazai elismert séf, egy cukrász, egy sommelier és egy barista állította össze őket. Segal Viktor(séf), Volenter István (67 étterem séf), Tivadar György (Búsuló Juhász séf), Somlyódy-Gerő Eszter cukrász(Sütizz) , Csorba Sándor sommelier (Bortársaság), és Tóth Sándor barista (Kávé Háza Szekszárd) persze nem elsősorban az újságírókat akarta levenni a lábukról, bár elég ütős ételsort állítottak össze, hanem azt mutatták be, mit fognak készíteni az Atelier névre keresztelt brunchon és vacsorán, április 27-én.  

Az érdeklődés a gasztronómia irányába nem véletlen, a Nespresso 2008-óta támogatója a Bocuse d'Ornak, Volenter István, a 67 étterem séfje, a 3 lett a magyarországi döntőn. 

Van tehát egy rakás jó szakember, jó kávék, és igény arra, hogy valami izgalmasat hozzanak létre. Na ez az Atelier, ami nem egy drága vacsora lesz, hanem egy lehetőség arra, hogy a meghívottak együtt főzzenek a séfekkel, és megismerjenek bizonyos trükköket, és munkafolyamatokat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62

Blogok, amiket olvasunk

OTTHONTÉRKÉP Megéri lakást venni átalakuló környéken?

Nézzük a Józsefváros metrótól és a belvárostól is mindössze 10 percnyire lévő Magdolna negyedét, aminek a rehabilitációjára nemrég 3,8 milliárd forintot költöttek. Jó befektetés?

STRANGE Két tavaszi fotósorozat Axente Vanessával

Két képsorozat fiatal magyar büszkeségünkről, az elsőt Charlotte Wales, a másodikat Vincent van de Wijngaard készítette.

PRAXIS Orvos vagyok, de a mentősöktől meghalhattam volna

Orvos vagyok. December elsején kaptam a második infarktusomat, a mentők helyszínen hagytak. Annak ellenére, hogy közöltem, hogy ez a második, felismerem, EKG pozitív volt. A büntetőeljárás folyik.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

  • Még több Málta Pazar látnivalók, színes programok és garantált napsütés Máltán.
  • Töltse az ünnepeket külföldön, Párizs, London, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.
  • Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.
  • Vegyen ki egy-két hét szabadságot, és használja fel SZÉP kártyáját belföldön! Segítünk!

Hirdetés