ALAPKONYHA

Idézzen kedvenc zenészétől, és ingyen ihat kávét!

etelka 2016. június 20., hétfő 21:12

A frissen megnyílt Szamos kávézó kávéval – mi mással – köszönti a Zene ünnepét. Ezért június 21-én ingyen adják a kávét azoknak, akik kedvenc zeneszövegüket átadják az ott dolgozóknak. Az V. kerületi üzletben nem csak presszóra váltható be a szöveg, hanem ristretto, cortado, cappucino, flat white, latte és americano is kérhető. Ha nem tudná melyik melyik, itt elolvashatja. Ne felejtse el, a kávé már nem minősül rákkeltőnek, ráadásul van egy csomó jó tulajdonsága is. 

13406892 1814485142096763 1760846444842932660 n.png

A mekis turmixnál undorítóbbat ma már nem fog látni

nemoszi 2016. június 20., hétfő 18:59

Divatos dolog mostanság minent leturmixolni és aztán a zöld lével a kezünkben sétálgatni – legalábbis Hollywoodban biztos, ahol a zöldség- és gyümölcsturmixok nem is lehetnének népszerűbbek. De vajon mi történik, ha gyorskajából készítjük el a sűrű folyadékot?

Mégis mi történne, a végeredmény nyilván undorító lesz:

Pedig tulajdonképp a gyomrunkban sem történik más a sültkrumplival, hamburgerrel és kólával, de azért nem irigylem a "Bad things for bad people" Youtube csatornáján szereplő embert, akinek meg kellett innia a világosbarna löttyöt. Ha épp fogyókúrázik, mindenképp nézze meg a videót, garantáltan elmegy a kevde a vacsorától!

Teszt: mindenféle ízű mikrós pattogatott kukoricák

Tuna Judit 2016. június 20., hétfő 10:11

Elég jó műfaj a pattogatott kukorica, viszont több sebből is vérzik az előre csomagolt változata: általában pálmazsírral készítik - nem is kevéssel, ami nem csak, hogy borzasztóan hizlal, de össze is tapasztja a szájpadlást a nyelvvel.

Plusz, ha már ízesítve is van a kukorica, akkor egyből háromszor annyiért lehet megvenni, mint a sima, zacskós, pattogtatni való kukoricát. És persze elismerjük, hogy lényegesen egyszerűbb betuszkolni a mikróba a papírzacskót, beállítani az időt és megvárni míg a kukorica elkészül, mint beleönteni a lábasba a zsiradékot, a kukoricát és a sót, majd várni, hogy elkészüljön. Vagy mégsem?!

Sok legenda kering arról, hogy a házilag pattogtatott kukoricát folyamatosan rázogatni kell a lábasban, hogy ne égjen le. Nos, saját tapasztalat, hogy akkor sem lesz semmi baja a kukoricának, ha csak egyszer-kétszer rázza meg a lábast a pattogás alatt. Egyre azonban nem árt ügyelni, leginkább közepes hőmérsékleten készítse a kukoricát, és megfelelő mennyiségű olajat/vajat adjon hozzá. Érdemes az elején sóval összekeverni, viszont fűszerrel ízesíteni a végén célszerű.

A mostani kóstolón előre megízesített pattogatni való kukoricákat ettünk, és közben próbáltuk kitalálni, hogy mégis milyen ízűek lehetnek. A helyzet az, hogy vagy nem ráztuk fel megfelelően a zacskót (de), vagy tényleg alig van ízük ezeknek a termékeknek, mert több terméknél is konstatáltuk: „Na, ennek megint nincs íze”.

Valószínűleg akkor jár a legjobban, ha sima, sós kukoricát vesz és a mikrózás után ráízesít még kicsit, vagy egyszerűen tényleg megveszi a szemes változatot és lábasban elkészíti. 

A maximálisan elérhető pontszám 30 volt, sok közepes volt, de igazán kirívó eredmény nem született, ellenben lett egy helytálló komment az édes kukoricáról: „Ezt a fogorvosok fejlesztették ki, mert úgy ment a fogamba, hogy a fog és az ínyem közé beleállt, és szerintem két órán belül leesik az egész állkapcsom egy fertőzés következtében.”

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szezonja van: 13 meggyes és cseresznyés recept

Katucikonyha 2016. június 18., szombat 11:26

Végre piroslik a gyönyörű, érett cseresznye és meggy a fákon. Ennek örömére összeszedtük a kedvenc receptjeinket, ha nem lenne ötlete, mit készítsen belőle.

További szezonális receptválogatásainkért is kattintson: kihagyhatatlan epres receptek, nemsokára itt a barack ideje is, így készítsen fagylaltot, végül egy kánikulai recepttár is várja.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: világbajnok meggyes batyuk

Piszke 2016. június 17., péntek 16:25

A meggyszezonban kevés finomabb süti létezik a mindenféle meggyes pitéknél és lepényeknél. Ha az enyhén savanykás meggyet megdobjuk egy nem túl édes tésztával, vaníliával - de használhatunk zöld kardamomot, pici fahéjat és szegfűborsot - mellé adunk egy kis fagyit, legyen az csoki vagy vanília, esetleg kevés madártejet: az egyszerű  pitéből máris világbajnok desszertet faragunk. 

DSC 0119
Fotó: Piszke

A helyes kis batyuk pont olyan gyorsan összeállíthatók, mint egy tepsinyi tészta, és nagy előnye, hogy sütés után azonnal  kézbe is kaphatók...

Távolról sincs vége, olvasson még »

A világ legjobb étterme Modenában van

(bj) 2016. június 15., szerda 16:52

Idén is kihirdették a világ 50 legjobb éttermének listáját, és a verseny tizenöt éves történetében most először rendezték meg a gálát New Yorkban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rántott mogyoróvaj: gasztrohülyék, level 100

Tuna Judit 2016. június 14., kedd 12:10

Emlékeznek még a rántott csokoládéra és rántott Túró Rudira? Jó, mert akkor ismét hoztunk egy sokkoló ételt: kirántottuk a mogyoróvajat is. Egy amerikai oldalon böngésztem a napokban, ott találtam rá a receptre és természetesen azonnal elhatároztam, hogy kipróbálom, hadd örüljenek a kollégák a kóstolónak.

Gyorsan el is fogyott, szóval úgy tűnik, akik szeretik a mogyoróvajat, ezt is bírni fogják. Gyerekzsúrra és haveros vacsorára is jó desszert lehetne, viszont valójában igazán csak teljesen frissen jó, márpedig ki akar egy vendégség során végig egy olajos lábos fölött ácsorogni? Ráadásul töménytelen mennyiségű kalória van benne, úgyhogy csak mértékkel fogyassza. 

tk3s 20070119 mdm p77 618
Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: az emeletes csokis keksz átverés

Tuna Judit 2016. június 13., hétfő 09:07

Képtelenség nyálcsorgatás nélkül írni a szendvicskekszekről, ezeket mindenki imádja, sőt, eddig mi is azt hittük, hogy imádjuk őket. A teszt viszont mégsem volt annyira remek meló, mint amilyennek tűnik. Kilenc terméket végigkóstolni igazán embert próbáló feladat, mert annyira azért mégsem jók ezek a kekszek. Pláne ekkora mennyiségben.

Erre a kóstolóra kilenc termék nevezett be, az ötletadó a leginkább ismert a „Hit” volt – ami a méltán híres, német Bahlsen cég terméke. Ehhez hasonlót mára mindenhol kapunk sajátmárkásban is, így jött össze a mezőny.

A teszt során kizárólag az érdekelt bennünket, hogy milyen a termékek ízre és állagra, fontos volt a keksz omlóssága, ropogóssága, illetve a csokoládékréme íze. Azt is néztük, hogy milyen arányban van a keksz és a krém, nyilván ez sem elhanyagolható szempont a szendvicskeksz vásárlásánál.

A maximálisan elérhető pontszám 35 volt, gondoltuk, nem nagyon lehet mellélőni egy ilyen termékkel, hiszen amiben csokoládé van, az csak jó lehet. Jó, nem mindig. Mutatjuk az eredményeket: 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fekete-, fehér-, rózsa és cayenne bors vajon mi?

mm 2016. június 12., vasárnap 17:35

Miután megtudtuk, hogy a kaliforniai paprika színei milyen összefüggésben állnak egymással, adta magát, hogy megnézzük, a különféle színű és elnevezésű borsoknak mi közük van egymáshoz.

A borsszakértők nem most fognak új tudásra szert tenni, de arra mindenképpen jó lesz ez az összeállítás, hogy megtudja, mik az alapvető különbségek bors és bors között.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Epres-vaníliás krémes - kapja el a szezon végét!

Ötvös Zsuzsanna 2016. június 11., szombat 07:22

Igazi villantós receptet hoztunk, amivel bármilyen körben sikert arathatunk, ha még elkapjuk az eperszezon hátralévő napjait - mázlival talán egy-két hetét.

Az alapja a leveles vajas tészta (használhatunk bolti változatot, de ha házilag készítenék, itt a recept fázisképekkel), amelyre sütéskor vékony rétegben porcukrot karamellizálunk. A töltelék pedig egy főzött vaníliás krém friss eperrel kombinálva.

A roppanós, karamelles, zizegő vajas tészta és a lágy főzött krém kontrasztja a friss eperrel igazi ízorgia lesz, garantáljuk! Az eperszezon után málnával is érdemes lesz kipróbálni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: nutellás-epres tekercs

Piszke 2016. június 10., péntek 08:51

Búcsúztassuk az eperszezont egy ütős nutellás-epres sütivel, mert a nutella még soha, semmilyen süteményt nem rontott el. 

DSC 0110
Fotó: Piszke

Itt ráadásul duplázunk, mert kerül belőle a piskótatésztába is, és bár nem látható, de ízre nagyon is érezhető a könnyű krém alatt megbújó vékony nutellaréteg is, ami sütés után kerül a tekercsbe.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szövegértésből bukott a nép, egy virsli végezte ki

etelka 2016. június 9., csütörtök 17:58

Pick játékot hirdetett, melynek lényege, hogy három hibát rejtettek el egy virslit ábrázoló képen. Ezt kellett összehasonlítani az eredetivel, majd kommentben megírni az eltéréseket. 37 válaszoló közül 6 ember volt akinek sikerült megugrania a feladatot, azaz megtalálni, miben tér el a virsli csomagolása az eredetitől. 

Mivel van a baj?

  • 1371
    A Pick nem fogalmazott egyértelműen
  • 2872
    A szövegértéssel erős gondok vannak
  • 691
    Tök mindegy, utálom a virslit

A másik lehetséges magyarázat, hogy a Pick nem fogalmazott elég pontosan, ezért nem volt egyértelmű, hogy a grafikus által odatett Pick logó nem a csomagolás része. Vajon igaza van a PISA tesztnek, és a kompetencia mérésnek, amiből az derül ki, hogy a szövegértéssel erős gondok vannak? A szakemberek szerint biztosan, ezért is kongatják a vészharangot. 

A nem különösebben bonyolult feladványban a következő két képet kellett összehasonlítani:

Ez a kép szerepelt a Facebookos feladványban, ezt kellett összevetni az eredetivel, amit a könnyebbség kedvéért szintén betettünk, alá. 
Ez a kép szerepelt a Facebookos feladványban, ezt kellett összevetni az eredetivel, amit a könnyebbség kedvéért szintén betettünk, alá. 

Jól főz Lakatos Márk és Szabó Győző a piacon? Megkóstoltuk!

Dívány 2016. június 9., csütörtök 08:33

A Hold utcai Belvárosi Piac annyira hipszter hely, hogy a Pozsonyi út is csak messziről köszönhet oda. A felújított csarnok alsó része többé-kevésbé hagyományos piacként működik - turistákra szabott árakkal -, az emeletet pedig benépesítették az éttermek. Ebben eddig még nem lenne semmi szokatlan, csakhogy itt az étteremtulajok között az átlagos piacinál jóval nagyobb a celebtulajok aránya - akik rendre meg is mutatják magukat - na, meg azt is, milyen otthonosan mozognak a konyhában.

Szabó Győző például nem rest elkészíteni pár falatkát és Lakatos Márk is szívesen sütögeti kobászkáit. Mivel inkognítóban állítottunk be a piacra, még csak azt sem mondhatjuk, hogy a kamera miatt hősködtek a celebek. 

Arra voltunk kíváncsiak, hogy mit kapunk, ha odamegyünk hétköznap ebédidőben, és mindenhol kikérjük az étterem egy ikonikus fogását. Az már csak a szerkesztőségben derült ki, hogy nem egyértelmű, ki a celeb, én simán idesoroltam Bíró Lajost, szakmai ártalom biztos.

Szóval négy helyen ettünk, Lakatos Márk új helyén a Lakatos Műhelyben, Szabó Győző Steamboo-jában, és Bíró Lajos két helyén, a Buja disznó(k)-ban és a Séf utcájában. Minden ételt elvitelre kértünk, ezért most tekintsenek el a képeken szereplő elviteles dizájntól, helyben fogyasztásra kérve mindenhol kifejezetten guszta a tálalás.

De aki piacon kapja be az ebédjét, valószínűleg kevésbé ügyel a dekorációra, nekünk legalábbis fontosabb a kaja minősége, mint a látványa. Jó, azért persze ne legyen nagyon trehányan odaszórva a tányérra, az a kinézet maradjon meg az átbulizott éjszaka utáni hajnali tűzoltásra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Zöld vagy piros kaliforniai paprikát vegyek?

nemoszi 2016. június 7., kedd 17:49

A kaliforniai paprika tele van antioxidánssal, rostokkal és C-vitaminnal. De miért van belőle 3-4 féle színű? Mi a különbség a zöld és a sárga vagy a piros között? Én gyakran vásárolok kaliforniai paprikát, de be kell valljam, nem tudtam, hogy van-e bármi különbség a paprikák közt a színükön kívül és nem értettem, miért van külön mérlegkódja a piros, sárga és zöld kaliforniai paprikának, ha úgyis ugyanolyan drágák – a Huffington Post cikkének elolvasása után még kevésbé értem, de most már az se világos, nálunk miért azonos a zöld és a piros verzió ára, amikor Amerikában előbbi olcsóbb.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Instant koffeinfix: kávépuding

Ötvös Zsuzsanna 2016. június 7., kedd 08:18

Írtunk már róla, mennyire egyszerűen és gyorsan készíthetünk pudingot bolti zacskós pudingporok nélkül – így elkerülve az esetleges hozzáadott aromákat, színezékeket. Az alap vanília- és csokipudingnál nem áll meg az élet, más izgalmas ízesítésekben is pikkpakk főzhetünk házi pudingot. Kávérajongóknak például itt ez a kávés változat.

A kávés ízesítést kétféleképp érhetjük el: instant kávé segítségével vagy egész kávészemeket használva. Az előbbi a gyorsabb megoldás, az utóbbi viszont mélyebb, intenzívebb kávéízt ad - ha jó minőségű kávét használunk. A kávépudingot különböző fűszerekkel turbózhatjuk: a vanília, a fahéj, a kardamom vagy a tonkabab is jól illik hozzá.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: jeges teát porból? Kipróbáltuk!

Tuna Judit 2016. június 6., hétfő 10:28

Úgy tűnik végre itt a meleg, lehet izzadni a tömegközlekedési járatokon meg az irodában, ahol persze már megint nem működik a klíma. Ja, nem mintha a kombinón, vagy pár a buszokon olyan szuperül funkcionálna.

Ha meg meleg van, és izzadunk, jól esne egy jó kis jeges tea. Az ideális jeges tea ízét úgy tudnánk definiálni, hogy remek szomjoltó, kissé fanyar ízzel. Ezt egyébként simán lehet abszolválni ha az ember fog egy jó kis teafüvet, meglengeti a forró vízben, aztán a kancsót beteszi a hűtőbe, és hidegen megissza a teát. Csak hát akadnak olyan pillanatok, amikor teljességgel lehetetlen ennyit pepecselni, és azonnal szükség van a jeges teára, ilyenkor jön el a tasakos porok ideje. 

Nos, akkor megmutatjuk, hogy melyik az általunk próbált jeges tea italporok közül a legjobb, vagyis, amit mi a legjobbnak ítéltünk. Pontozásnál az íz és az illat számított, fontos volt, hogy ne lehessen érezni az édesítő ízét, illetve műíze se nagyon legyen (mert azért sajnos ez elkerülhetelen ezeknél a termékeknél), ne tapadjon össze a száj a sok cukortól, és ne legyen mellékíze.

A kóstolóba összesen hétféle termék került, két kakukktojással: az egyik egy sima, flakonos citromos jeges tea volt, illetve a másik meg egy olyan italpor, aminek citromos íze van. Kíváncsiak voltunk, hogy ezek mennyiben térnek el a poros jegesteák ízétől. Az egyik nagyon, a másik meg alig.

Az italokat nem tudományos alapon vizsgáltuk, kizárólag az ízre mentünk rá és próbáltuk a legjobbat megtalálni az öt por közül. Azért - ahogyan az már lenni szokott - kiírtuk az összetevőiket is, csak, hogy ne okozzon olyan nagy meglepetést, mégis miért annyira irtó furcsa ízű az ezekből összeálíított jeges tea.  

Mindegyik teát az előírtak szerint kevertük be, és arra jutottunk, hogy minden esetben lehetett volna sokkal több a víz és kevesebb a por, mivel minden termék borzasztóan túl van édesítőzve. A maximálisan elérhető pontszám 35 volt, jó sok középmezőnyös lett és nagyjából ennyi. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Alakbarát konyha: könnyű, nyári krumplifőzelék

Katucikonyha 2016. június 5., vasárnap 12:30

A tejfölös, majorannás, klasszikus verzió nyáriasított kistestvére. Friss újkrumplival, hagymával és rengeteg zöld fűszerrel. Nem tartalmaz lisztet, és a joghurt is alakbarátabbá teszi. Kellemesen savanykás, frissítő főzelék nyári napokra.

Nem mellesleg nagyjából 20 perc alatt elkészül. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nagyon tavasz: egyszerű spárgakrémleves

Katucikonyha 2016. június 4., szombat 10:39

Már jó áron juthat spárgához, és a többi hozzávaló is zsenge és friss. Nem is kell ennél több, legyen belőle leves! Nagyon gyorsan elkészül, így hétköznap is simán belefér a programba.

A simára turmixolt leves abszolút gyerekbarát, de nyugodtan félre is tehet néhány megfőtt bóbitát, és a végén hozzáadhatja. Épp a gyerekek miatt levesgyöngy került bele, de felnőtteknek egy jó kis kecskesajtos pirítóst ajánlanék inkább hozzá. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: rumos cseresznyés-csokis tartelette

Piszke 2016. június 3., péntek 09:59

A kis omlós tésztakosarak profi látványt nyújtanak bármelyik cukrászdában, pedig otthon is egyszerűen – sima omlós tésztából – pillanatok alatt elkészíthetjük. De a legjobb, hogy tartalékolhatjuk is őket, így csak meg kell tölteni, ha sütire vágyunk – akár péntek délután. 

DSC 0006

Frissen készítve sem tart nagyon sokáig, ha van egy késes aprítónk: amíg melegszik a sütő, összeállítható a tészta, amíg sül, elkészül a krém a rum pedig elvarázsolja az egyébként nem túl markáns ízű idei első cseresznyéket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jófejségből jelesre vizsgázott a szentesi Lipóti pékség

Edicsek 2016. június 2., csütörtök 13:25

Egy Facebook-bejegyzés szerint a szentesi Lipóti Pékségben nem dobják ki a nap végén a maradékokat, vagy nem próbálják meg másnap reggel eladni, hanem csomagokat készítenek a megmaradt áruból, a zacskóba pakolt termékek pedig szabadon elvihetőek az üzlet elől. 

A pakkokat egy arra bicikliző férfi vette észre, és mint kiderült, többen is követendő példának tartják a pékség kezdeményezését.  "Ritkán járok arra, de valaki szerint ez gyakori: a megmaradt kenyeret másnap nem adják el, záráskor zacskóba teszik, s ha lehet, tesznek mellé egy gyümölcsjoghurtot is. Apróság, tudom. De félkilónyi finom kenyér, a joghurt és a jó szándék együtt...tetszik" - írja a kép tulajdonosa és mi csak egyetérteni tudunk vele és azokkal is, akik szerint úgy lenne az egész tökéletes, ha még egy kartondobozba is beletennék a csomagokat. 

Szervezett keretek között Magyarországon egyébként az Élelmiszerbank gyűjti a nagyobb cégektől azokat a termékeket, amiket már nem tudnak eladni, de fogyasztásra teljesen alkalmasak. A Tescóban például a pékáru legfeljebb 8 órát maradhat a polcon, utána az Élelmiszerbanké. Az élelmiszerek természetesen csak addig kerülhetnek a rászorulókhoz, amíg nem jártak le, fogyasztásra alkalmasak.

Hogy melyek azok az üzletek, akik felajánlják a lejárat közeli termékeket és hogy hogyan működik az Élelmiszerbank, itt olvashat részletesebben. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

13 zseniális kelt tészta kalácstól pogin át a buktáig

Katucikonyha 2016. június 1., szerda 21:35

Nem a pikk-pakk összedobós műfaj, sokan félnek az élesztőtől, dagasztástól, kelesztéstől. Mégis érdemes nekiállni, hiszen a frissen sült, puha kelt tésztánál nem sok finomabb dolog van. Akár előre is megsütheti, majd fagyaszthatja, így nem kell annyiszor újat sütni.

Egy dologra mindenképp figyeljen: a hozzávalók ne legyenek hidegek, hogy az élesztőgombák gyorsan és hatásosan tudjanak dolgozni. Érdemes egy jó kis kelesztő helyet is keresni, ahol nincs huzat, és kellemesen meleg van.   

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magyar tojásokat teszteltünk a világ leghíresebb tojásszakértőjével

Divany.hu 2016. május 31., kedd 13:43

A Parisi-féle biotojás egy fogalom. Paolo Parisi farmjáról származik, és általában három Michelin-csillagos éttermek dolgoznak vele. De hogyan és miképpen lesz valakiből tojáspápa? Nem hagyott minket nyugodni a kérdés, így a Via Italia rendezésében zajló Bocuse Festa Italiana-n, ahol a Bocuse d'Or döntőre érkezett olasz válogatott látta vendégül a Pomo D'oro csapata, kifaggattuk, sőt le le is teszteltük, hogy mit tud igazából a tojásokról. A merényletünk során 4 tojást vittünk neki, mindenfajta jelölést letakartunk, és arra kértük, segítsen megmondani, melyik a legjobb.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ehető hungarocelleket teszteltünk

Tuna Judit 2016. május 30., hétfő 09:09

A puffasztott rizs remek találmány, ugyanis legtöbbje beépíthető ételallergiás vagy diétás étrendbe, ráadásul élvezetes a puffasztott darabokat ropogtatni, laktató és két étkezés között is klassz csillapítani az éhséget.

Azonban az egy tévedés, hogy alig van benne kalória, 100 grammban 356 kilokalória van, míg az extrudált rizskenyérben 385, egy rendes, sima fehér kenyérben meg, 270. Gondolta volna? Persze egy szelet puffasztott rizs annyival kevesebbet nyom, mint egy szelet kenyér, hogy végül mégiscsak kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz. 

A puffasztott rizs nem tartalmaz például élesztőt, adalékanyagokat, vagy akár térfogatnövelőszereket sem. Leginkább rizsből és sóból áll, azért ezt jó tudni. A teszten összesen hétféle terméket próbáltunk, mindegyik a sózott verzióból való. Ízben nincs túl nagy különbség közöttük, méretben és állagban viszont vannak eltérések.

A maximálisan elérhető pontszám 25 volt, ezt egy terméknek sem sikerült megugrania, ahogyan a 20-as ponthatárt sem. Nagy különbség nincs a termékek között, ez a pontozáson is látszódik, a vastagság, az állag és az ár lehet fő szempont vásárlásnál.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tavaszra hangolva: eperlekváros, fehércsokis isler

Ötvös Zsuzsanna 2016. május 29., vasárnap 09:27

Ha egy kicsit átvariáljuk az alapreceptet, igazi tavaszias süteményt varázsolhatunk a klasszikus islerből. Az omlós tésztába ezúttal dió helyett mandula kerül, a tésztakorongokat pedig eperlekvárral ragasztjuk össze – jó hozzá a tavalyi is, ha gyorsan helyet kell csinálnunk az idei adagnak.

Az eperlekvárból jöhet akár egy izgalmas fűszeres változat is: például levendulás, vaníliás vagy frissen reszelt gyömbérrel turbózott változat. Az islereket ezúttal fehér csokoládéban mártottuk ki: az étcsokoládé íze túl erőteljes lenne, elnyomná az eperlekvárt. Fehér csokoládé helyett még tejcsokoládéval is érdemes kipróbálni!

Ha szereti az islert, érdemes megnézni a klasszikusabb mandulás verziót és a mézeskalácsfűszeres változatot is! Ha most áll neki az eperlekvár főzésének, nézze meg a nagy befőzőlexikonunkat!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Cremona, az ételkritikus, aki a L'ecsót ihlette

ermiz 2016. május 28., szombat 11:17

Luigi Cremona magas és hihetetlenül vékony, nem véletlen, hogy pletykák szerint róla mintázták a Lecsó Anton Egóját. A két ember közt annyi hasonlóság biztosan van, hogy mindkettőtől rettegnek a vendéglátósok. Cremona 40 éve dolgozik kritikusként, és bár pályáját mérnökként kezdte, egy indiai utazás során változott meg az élete. 

A híres olasz ételkritikus pár napra érkezett csak Magyarországra, hogy megnézze a Bocuse d'Or versenyt. A Bocuse Festa Italiana rendezvényen sikerült elcsípnünk őt, melyet az olasz csapat tiszteletére szervezett a Via Italia. Vele beszélgettünk a Bocuse d'Or versenyről és az olasz gasztronómiáról, egy nappal azelőtt, hogy az olaszok kiestek az európai versenyből.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62

Blogok, amiket olvasunk

JÓZAN Mit ad az alkohol, mit ad a józanság?

Hazugság lenne, ha azt mondanám, józannak lenni mindig csodás vagy könnyű. Akkor mégis mit ad? Összeszedtem, nekem miért jó nem inni.

KETTŐS MÉRCE Tényleg bezárják a CEU-t, mert... Soros?

Nem lehetne kivételesen a magyar diákok és professzorok érdekeit nézni, meg azt, hogy viszik jó hírünket a nagyvilágban?

SZUBKULTÚR Ez a könyvtár olyan menő, hogy arra nincsenek szavak

Hipermodern űrhajóval a Gutenberg galaxisba? Ezt itt komolyan vették, és építettek egy olyan könyvtárat, hogy a képeket nézve dalra fakad a szívünk. Mennyire menő már!
Ajánlok blogbejegyzést

OnGo beszámolók

Hirdetés