ALAPKONYHA

    Az őrölt borsot is a vegetával együtt kéne eltemetni

    Juhász Edina 2017. február 23., csütörtök 10:10

    Február 23-26. között tartják itthon a budapesti Nespresso Atelier rendezvénysorozatot, ahol a csúcsgasztronómia és a minőségi kávé találkozik. Az Atelier magyar és olasz sztárséfekből álló csapatának együtt összesen 8 Michelin-csillaga van, ők készülnek különleges fogásokkal az érdeklődőknek, ráadásul csatlakozik hozzájuk egy sommelier és egy kávészakértő is. A rendezvény kapcsán Sárközi Ákossal a Borkonyha séfjével  és Ádám Csabával az Olimpia séfjével beszélgettünk arról, hogy mi is kell ahhoz, hogy valaki jó szakács legyen a mindennapokban, hogyan lehet lenevelni a gyereket a finnyázásról, sőt még két receptet is mutatunk, hogy a gulyáslevest és a rántott húst legközelebb feldobja egy kicsit. 

    Távolról sincs vége, olvasson még »

    Ennél viccesebb/nyomorúságosabb nincs a gasztrointerneten

    Menő/Ciki

    Dívány 2017. február 22., szerda 12:05

    A jelenség: főzünk valamit, lefotózzuk, aztán betageljük Gordon Ramsay-t a Twitteren, aki elmondja a véleményét. 

    Az eredmény?

    Erről szerkesztőségen belül megoszlanak a vélemények. A fele társaság szerint ennél viccesebb dolog ma már nem lesz az interneten. A másik fele szerint nehéz eldönteni, mi a szomorúbb, a kiposztolt szánalmas kaják, Ramsay kicsit izzadságszagú kommentjei, vagy az, hogy ezeket a posztokat ezrek lájkolják. 

    Ön szerint vicces? Ha így van, nyomja a cikk alatt a Menő gombot!. Ha viszont úgy érzi, az egész szánalmas, akkor nyomja a Cikit!

    Távolról sincs vége, olvasson még »
    szavazat szavazat

    Amit főztél, edd is meg!

    Böszörményi Edina 2017. február 21., kedd 14:32

    Szinte a világ minden részén találkozhatunk már DIY, vagyis csináld magad éttermekkel, de egy hete már Budapesten is megfőzhetjük magunknak éttermi körülmények között a vacsoránkat. Megmondom őszintén, nem vagyok egy konyhatündér, így igazán kíváncsi voltam, hogyan fogok működni ebben a szituációban, és milyen élményként élem majd meg. A Budapest Bakering kiskocsis street food startup csapatának új projektjében, a Budapest Makeryben jártunk. De milyen hely a Budapest Makery? Kipróbáltuk.

    Teszt: tényleg jobbak-e a külföldi élelmiszerek?

    Juhász Edina 2017. február 20., hétfő 18:57

    A múlt hét végén az egész ország felháborodott azon, amit már mindenki sejtett egy ideje: a multik hozzánk gyakran a silányabb termékeket szállítják, vagyis hiába ugyanaz egy-egy termék márkája, neve és a csomagolása is, az ízük mégis eltér, általában a magyar verzió kárára.

    Mivel úgyis külföldön jártunk, ezért a Nébih vizsgálatán felbátorodva televásároltuk magunkat édességekkel itthon, a bécsi reptér duty free boltjában és bónuszként egy tunéziai üzletben is, hogy kiderüljön milyen ugyanaz a termék, ha Magyarországra, Ausztriába vagy Tunéziába szánják a gyártók. 

    Távolról sincs vége, olvasson még »

    Egyszerű finomság: spenótos rakott palacsinta

    Katucikonyha 2017. február 19., vasárnap 11:29

    A spenót és a krémes ricotta remek párost alkotnak akkor is, ha pitéről vagy tésztáról van szó, és palacsinta közé töltve is jó kis étel készül belőle.

    Ha szeretnénk egy menetben néhány édes palacsintát is sütni, előbb készítsük el a sósakat, majd a maradék tésztába keverjünk egy kevés porcukrot, és már süthetjük is tovább. 

    Kedvenc palacsintáinkat ITT találja. 

    Távolról sincs vége, olvasson még »

    Csak a divat miatt olyan drága a mangalicahús?

    Sákovics Diana 2017. február 18., szombat 10:57

    A mangalicahús ára többszöröse a sertéshúsénak. De vajon miért? A hungarikumot fizetjük ki, a divatot, vagy van az árkülönbség mögött ennél valami racionálisabb indok is? Ennek a kérdésnek jártunk utána a budapesti Mangalica Fesztiválon egy gasztroblogger, egy mangalicatenyésztő és egy kézműves termék gyártó segítségével.

    Pénteki süti: zabpelyhes citromos korongok

    Piszke 2017. február 17., péntek 10:45

    Ízében a sajttortához közelít ez a keksz: vékony - és  ha rögtön fel is faljuk - ropogós tésztakorongból mindjárt kettő, és közöttük könnyű citromos töltelék. Egy-két óra múlva  inkább majszolós, puha, kényeztető falat a hosszú télvégi munkahét után.

    DSC 0018
    Fotó: Piszke
    Távolról sincs vége, olvasson még »

    A zöldségeknek csak az illata a drága

    km 2017. február 16., csütörtök 19:14

    Sokkal drágábban kapható egy rakás zöldség a boltokban, mint egy évvel korábban. A népszerű zöldségek közül a jégsaláta 190 százalékkal, a padlizsán 189 százalékkal, a fürtös paradicsom pedig 103 százalékkal kerül többe, de a karfiol, a brokkoli, a kelkáposzta és a kaliforniai paprika ára is jelentősen emelkedett az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint.

    Az ok, hogy a termés nagy része elfagyott Dél-Európában, és feleannyi zöldség érkezik Magyarországra, mint ilyenkor szokott. Ez azért gond, mert a friss zöldségek jelenleg nagyjából 90-95 százalékban importból származnak. Egy darabig nem is várható, hogy normalizálódik a helyzet, a becslések szerint húsvétig maradnak a mostani árak és a mostani kínálat. 

    Távolról sincs vége, olvasson még »

    Lacibácsi forever: szürpríz menü újragondolva

    Dívány 2017. február 15., szerda 07:28

    Mit lehet kihozni a híres-hírhedt receptekből, ha az ember nyitottan áll hozzá? "Lacibácsi rilódid" bulit tartott a Céltorony Sportbisztró, ahol egy teljes menüsort főztek le, a recepteket nagyjából tiszteletben tartva, de vegeta nélkül, jó alapanyagokból, kis csavarokkal. A szervező Stoller Mártont kérdeztük, aki a - torták kivételével - a kajákat lefőzte.

    "Ezzel egy kicsit persze felültünk a hullámra, de fontos, hogy nem az volt a cél, hogy röhögjük ki Laci bácsit, hanem kifejezetten az, hogy próbáljuk ki, milyen lesz ez, ha beletesszük a mi stílusunkat is. És jó lett, minden elfogyott, és mindenkinek ízlett a menü. Egyedül a torták lettek nálunk kicsit trükkösebbek mint eredetileg, és profi cukrász készítette el őket, nem én. Az est legjobb fogása amúgy a tarhonya torta lett.

    Ezeket főztük: 

    előétel: - Rántott tojás  
    leves: Tárkonyos legénycsábító leves
    főétel: Kaszinó csirkemell és Grincingi csülök
    desszert: Zöldborsó torta és Tarhonya torta

    Ez így adta ki a menüsort, előétel, leves, az egyik főétel és az egyik desszert, ebből lehetett választani.

    Összességében mindenki meg volt elégedve. Tulajdonképpen egy csárdában teljesen vállalható menü, amibe bőven beleférne még több csavar, de nem akartunk teljesen elrugaszkodni az eredetitől."

    Távolról sincs vége, olvasson még »

    5+1 amerikai sütirecept európai gyomorra karcsúsítva

    Katucikonyha 2017. február 14., kedd 11:17

    Vannak tipikus amerikai sütemények, amikben általában döbbenetesen sok cukor és kalória van, mégis odáig vagyunk értük. Aztán vannak ezeknek az európai ízlés számára is befogadható változatai, amikbe nem kell beletenni a két tábla csoki mellé még fél kiló cukrot is. A mi kedvenceink ezek: 

    Távolról sincs vége, olvasson még »

    Teszt: bolti csokis fánkok

    Juhász Edina 2017. február 13., hétfő 15:01

    Itt a farsang, vagyis a fánkok ideje, ezért megnéztük, hogy milyen a fánkügyi felhozatal a nagyobb áruházaknál. A trendi belvárosi fánkozókat kihagytuk, mert nem csak a fővárosiakra gondoltunk.

    Ha nem akar fánkot készíteni és nem is akar sokat költeni, akkor mutatjuk melyikek lettek a szerkesztőség kedvencei, szakértőnk pedig arról mesél, hogy miért is jár jobban, ha mégiscsak összedobna otthon egy fánktésztát. 

    Távolról sincs vége, olvasson még »

    Villámebéd: gyors ázsiai marha üvegtésztával

    Katucikonyha 2017. február 12., vasárnap 11:03

    Nagyon szeretem a gyorsan összedobható, ázsiai ihletésű ételeket. Csak egy kis pirítás, párolás, és már ehetjük is az ízes, fűszeres ebédet. A keleti tésztákkal pedig nem kell sokat vacakolni, a legtöbbet elég forró vízzel felönteni, és pár percig állni hagyni.

    További recepteket keres? Nézze meg ezeket is: szezámos-szójaszószos csirke, 15 perces tofus-zöldséges tészta, tavaszi tekercs, kínai ötfűszeres csirkemell.

    Távolról sincs vége, olvasson még »

    A 15+1 tökéletes szülinapi torta

    Koncz Andrea 2017. február 11., szombat 11:12

    Szülinapi tortát sütni egy csomó szempontból klassz dolog. Először is: a gesztus - odafigyelés, szeretet, csupa olyasmi, amit szívesen adunk annak, akit szeretünk. Másodszor is: biztosan csak jó dolgok vannak benne, és nem szaladunk bele növényi tejszínbe, margarinba, olcsó kamucsokiba. 

    Viszont az egész csak akkor ér valamit, ha az a házi torta tényleg finom lesz, ráadásul az sem árt, ha még szép is. Alább olyan, kipróbált recepteket ajánlunk, amikkel biztos a siker.

    Ha a recept kicsi (18-20 centis) tortatformára szól, de önök nagyban (26-28 centis) sütnék a tortát, duplázzák a mennyiséget!

    Távolról sincs vége, olvasson még »

    Pénteki süti: duplacsokis karamelles kosárka

    Piszke 2017. február 10., péntek 12:54

    Bonyolult név, egyszerű elkészítés, látványos falatnyi süti. És ami a duplacsokisság mellett  legjobb benne: a karamelles csokikrém, ami tejszín, étcsoki és karamellizált cukor keveréke - a sima tejszín-csoki krémhez képest egy magasabb - bár inkább felnőtteknek való - minőségi kategória.

    A selymes krém édessége mellett ott a karcos karamell... Persze készülhet csak simán tejszínnel, de variálhatjuk kókuszkrémmel vagy akár egy sima tejszínhabbal és a most elérhető friss gyümölcsökkel: banánnal, ananásszal, gránátalmával vagy körtével is.

    DSC 0164
    Fotó: Piszke

    Jöhet a karamell mindenre? Akkor hétvégére itt egy karamellöntetes amerikai palacsinta recept.

    Távolról sincs vége, olvasson még »

    Döntsük el együtt, milyen az igazán jó pizza

    Koncz Andrea 2017. február 9., csütörtök 19:39

    A pizzát mindenki szereti. Egyszerűen hangzik, de ha kicsit belekérdezünk, egyből kiderül, az, hogy mit értünk pizzán, pláne jó pizzán, gyökeresen eltérő dolgokat takarhat. Ezért arra gondoltunk, hogy régi, kedvelt "Igazi Lecsó" cikkünkhöz hasonlóan megpróbáljuk kinyomozni, milyen önök szerint az igazán jó pizza.

    Távolról sincs vége, olvasson még »

    Kiveteles ízmemóriája volt. A saját receptjeit sem írta le.

    Ötvös Zsuzsanna 2017. február 9., csütörtök 12:27

    Hosszú betegség után a múlt héten elhunyt Szántó Tibor csokoládékészítő. A Fine Chocolates manufaktúra tulajdonosa évek óta készítette különleges, kézzel formázott csokoládéit, melyekkel számos nemzetközi díjat nyert. A csokoládékészítőtől szerzőnk búcsúzik.

    2012 novemberében találkoztam először Szántó Tiborral: egy csokoládékurzusára mentem el. Ekkor már harmadik éve írtam a blogomat, már régen beszippantott a csokoládé világa, de tőle hallottam először a terroir-elméletről, a területszelektált csokoládék világáról, arról, hogy a kakaóbabok ízükben magukon hordozzák a termőtalaj és az éghajlat adottságait. Már az alapkurzuson megfertőzött Tibi a lelkesedésével: végigjártam utána az összes haladó kurzusát, kétszer is. Majd 2014 közepén a munkatársa lettem főállásban: majdnem három évig, egészen a haláláig dolgozhattam mellette.

    reni
    Fotó: Török-Bognár Renáta

    Ő a nehezebb utat választotta a bean-to-bar csokoládékészítésben: az Európában megszokott, teljesen sima-selymes textúra helyett az ő úgynevezett „retro-amerikai” stílusú csokoládéi kicsit szemcsésebb állagúak a gránitmalmos, viszonylag rövid ideig tartó finomításnak köszönhetően.

    Távolról sincs vége, olvasson még »

    Szuperreggelik: ropogós granola házilag

    Ötvös Zsuzsanna 2017. február 7., kedd 06:46

    A boltokban kapható ropogós müzlifélék szuper alternatívája ez a házi granola. Több nagy előnye is van, például, hogy abszolút saját ízlésre szabható az összetétele, és biztos nem kerülnek bele mindenféle ipari adalékanyagok sem. Ráadásul ha egyszer nekilátunk, jó pár reggelink biztosítva van, mert egy zárt üvegben remekül eláll.

    Az alapkeverék fő összetevői a zabpehely és olajos magok vegyesen: lehet dió, mogyoró, mandula, kesudió, tökmag, napraforgómag, pisztácia vagy akár kakaóbabtöret. A granolánkat mézzel édesítjük: a méz karamellizálódni fog sütés közben, így lesz ropogós a müzlialap. A kész alapkeveréket pedig tovább turbózhatjuk aszalt gyümölcsökkel, csokoládéval.

    Távolról sincs vége, olvasson még »

    Így hámozhat meg 12 tojást 104 másodperc alatt

    Dívány 2017. február 5., vasárnap 10:46

    A főtt tojások hámozása sokunknak nem tartozik a kedvenc konyhai műveletei közé, és minél több van belőle, annál utálatosabb a dolog.  Van, amikor a héj csak miliméteres darabokban jön le, meg amikor a fele fehérje is lemállik a héjával, sőt, olyan is van, aki a főtt tojás szagától borul ki.

    A tojáspucolást megkönnyítő trükkök tehát nem véletlenül kelendőek, mi is örültünk amikor rábukkantunk erre a módszerre, amikor csak egy pohár, és egy kis víz kellett a sikerhez. De azzal egyszerre csak egy tojást lehet megszabadítani a héjától.

    Ezért örültünk meg annyira, amikor az epicurious oldalán megtaláltuk ugyanennek a soktojásos megfelelőjét, ami már egy rakott krumpli (tojáskrém, stb) mennyiségénél is gyors segítséget nyújt.

    A módszer nagyon hasonló, és sokkal könnyebb a videó alapján megérteni, de azért le is írjuk. Az epi azt írtja, az egytucat tojáshoz 104 másodperc kellett, ez mondjuk a videóból pont nem derül ki, de mivel az egyik legkomolyabb nemzetközi gasztroblogról van szó, elhisszük nekik, hogy nem kamuznak.

    Távolról sincs vége, olvasson még »

    Jöttek a belga szerzetesek, és leitattak

    Edicsek 2017. február 4., szombat 16:13

    A belga sörökről sokaknak tévesen a nagyon édes gyümölcsös sörök ugranak be, de egy igazi sörrajongó tudja, hogy nem emiatt a világ legismertebbjei a belga sörkülönlegességek. De hogy mégis mi miatt, az a következő egy évben a saját bőrén tapasztalhatja meg, Budapesten.

    A Matróz kocsma söntésében idén minden hónapban más-más belga főzde képviselője mesél a söreikről, a történetükről, kóstolhat söröket, sajtokat, vagy éppen részt vehet egy tematikus sörvacsorán. Mi most a Chimay apátsági főzdével ismerkedtünk meg jobban. 

    Távolról sincs vége, olvasson még »

    Pénteki süti: zabpelyhes chocolate chip cookies

    Piszke 2017. február 3., péntek 13:12

    A csokicseppes kekszek hamar meghódították a világot, számtalan variációjuk létezik, ennél egyszerűbbet azonban nehezen lehet találni. Ráadásul zabpelyhes, amitől nemcsak egészségesebb, de enyhén ropogós is lesz, miközben az omlóssága megmarad. 

    DSC 0050
    Fotó: Piszke

    Az utánozhatatlan íz titka egyrészt az, hogy kell bele az átlagos egy csipetnél picit több só, és a szerecsendió, ami a legjobb akkor, ha egész dióból, frissen reszeljük. Ha pedig 2 evőkanálnyit elspórolunk a csokicseppekből, akkor a sütőből kikerült kekszek tetejére szólva enyhén megolvadnak és még ellenállhatatlanabbá teszik a sütiket. Ekkora mennyiség esetén másnapi maradékra ne is nagyon számítsunk!

    Egyéb kekszek a repertoárból:

    Távolról sincs vége, olvasson még »

    Ilyen eséllyel van váratlanul undorító összetevő az ételében

    Koncz Andrea 2017. február 2., csütörtök 07:42

    Az, hogy a feldolgozott élelmiszerek korában nem feltétlenül csupa mindenképpen szükséges tápanyagot viszünk be a testünkbe, valószínűleg mindenki számára világos, aki olvasott már kilométeres összetevőlistát egy epres joghurton.

    Mert onnan, hogy "eper, joghurt, cukor" odáig, hogy "Élőflórás joghurt (87%) (tejtejfehérje-koncentrátum, fruktóz-glükózszörp, joghurtkultúra), Epres gyümölcskészítmény (13%) [eper aprított és püré (40% a gyümölcskészítményben), cukor, ivóvíz, glükóz-fruktózszirup, sűrítőanyagok (módosított keményítő, szentjánoskenyérliszt), vörös cékla koncentrátum, aroma, tartósítószer (kálium-szorbát), savanyúságot szabályozó anyagok (citromsav, nátrium-citrátok), színezék (kárminsav)" csak el kell jutni valahogy. 

    De melyek azok az összetevők, amik a leginkább meglephetik azokat, akiknek nem tartozik a címkeolvasgatás a kedvenc hobbijai közé? A Daily Mail összeszedett egy listát. Mi meg utánanéztünk, mi micsoda, és puszta riogatásról van szó, vagy tényleg van mérhető esélye annak például, hogy hódvégbél-váladékból készült aromát találunk a vaníliafagyiban. (nincs)

    Távolról sincs vége, olvasson még »

    Ezért tűntek el a finom paradicsomok

    Dívány 2017. február 1., szerda 07:05

    Önnek is feltűnt már, hogy szinte mindegy, melyik fajta paradicsomot veszi a boltban, egyik sem igazán finom? Nyáron még csak-csak akad jó, de ilyenkor szinte reménytelen. 

    A manapság kapható paradicsomok többsége túl nagy, túl feszes, és viszont az íze sehol sincs a néhány évtizeddel ezelőttihez képest. De miért van ez? - tették fel a kérdést Harry J. Klee vezetésével a Floridai Egyetem kutatói, akik vizsgálódásuk eredményét múlt héten közölték a Science tudományos folyóiratban.

    Vizsgálatuk során csaknem 400 paradicsomfajta genetikai állományát elemezték, a leghétköznapibb, szupermarketben mindig kaphatótól a termelői piacok különleges ritkaságaiig. És azt találták, hogy a manapság kapható legtöbb paradicsomból egyszerűen hiányzik az, amitől annak paradicsomíze lenne.

    Ahhoz, hogy megértsük, mitől lesz igazán finom egy paradicsom, meg kell értenünk, hogy mi határozza meg az ízprofilját: cukor adja az édeskés ízt, ezt savak ellensúlyozzák, és kéttucatnyi sérülékeny aromatikus összetevő egészíti ki az élményt, amit végül paradicsomízként azonosítunk.

    shutterstock 567066070

    A paradicsom abban különbözik sok más zöldségtől és gyümölcstől, hogy nincsen egyetlen olyan molekula, amit megszagolsz, és azt mondod: ez a paradicsom. Ha a banánról, eperről beszélünk, van ilyen. Ha viszont a paradicsomunkban nincs meg ez a nagyjából 25 aromakomponens, nem lesz íze, egyszerűen érdektelen lesz.

    Távolról sincs vége, olvasson még »

    Kényeztető tejcsokikrém, hideg napokra

    Ötvös Zsuzsanna 2017. január 31., kedd 15:09

    Igazi kényeztető desszert a téli hidegre, az alapja egy extra szaftos, sütőtökpürével és illatos mézeskalácsfűszerrel készült piskóta, ehhez pedig tejcsokis habot társítunk. A csokihabot ízesíthetjük is kávéval vagy naranccsal, bármelyik jól fog passzolni a fűszeres piskótához. 

    A sütőtöktől pedig nem szabad megijedni: csak enyhén érződik az íze, inkább az édességét lehet érezni, illetve attól lesz igazán puha, szaftos a piskóta.

    Távolról sincs vége, olvasson még »

    Hol mennyibe kerülnek a gluténmentes élelmiszerek?

    Böszörményi Edina 2017. január 30., hétfő 16:17

    Ma már nem ritka, hogy valaki ételintoleranciával éli az életét. A jó hír az, hogy egyre nagyobb a választék -mentes cuccokból is, a rossz az, hogy ezek többsége nem olcsó. Ezúttal azt szerettük volna megnézni, melyik boltban mennyibe kerülnek a gluténmentes élelmiszerek, és hova érdemes betérni, ha egy picivel olcsóbban szeretnénk megvenni az amúgy sem olcsó termékeket? Mutatjuk!

    Távolról sincs vége, olvasson még »

    A zsidó zserbó – a flódni

    Divany.hu 2017. január 29., vasárnap 11:02

    Nincs a flódninál borzalmasabb dolog a világon. Macerás, bonyolult, hosszú elkészíteni. Zsíros, cukros, egészségtelen. És nincs a flódninál finomabb dolog az egész földkerekségen. A flódni a zsidó zserbó. Minden benne van, amit csak szeretek: mák, dió, alma, bor, méz, szilvalekvár. Annyi kalória van egy szeletben, hogy etióp falvakat lehetne vele jóllakatni. Megeszem, és tele vagyok - de mégsem tudom abbahagyni.

    Nagy fáradságosan elkészítem, és miután kiraktam az asztalra, fél órán belül se híre, se hamva, aztán meg nyöszörög nekem az egész család, hogy fáj a hasuk. Hát fájjon! Bezzeg nekem alig jutott valami… csak egy-két szelet… de ki számolja...

    Távolról sincs vége, olvasson még »

    Nem az a baj, ha faforgács van a parmezánban

    nemoszi 2017. január 28., szombat 10:58

    Majdnem egy éve jelent meg a hír, miszerint az amerikai hatóságok több parmezánkészítményt lekapcsoltak, mert tele voltak cellulózzal, azaz kábé faforgáccsal volt felütve a reszeltsajt. Volt, hogy a sajtkészítmény több mint a fele cellulózból állt, ami a vásárló elég pofátlan lehúzása, eljárás is indult például a nagy élelmiszerbolt-hálózatoknak beszállító Castle Cheese ellen.

    shutterstock 234498658

    Nemrég, 2017. januárjában a Universal Cheese & Drying and International Packing-et, azaz a Castle Cheese márka mögött álló céget 500 ezer dollár büntetésre ítélték, mert rosszul címkézték fel termékeiket, a cégvezetőt, Michelle Myrtert pedig 3 év próbaidőre bocsátották és 5000 dolláros bírságot kapott.

    Mindezt a téves címkék, és nem a sajtba kevert cellulóz miatt.  Hoppá!

    Távolról sincs vége, olvasson még »

    Pénteki süti: pereces brownie

    Piszke 2017. január 27., péntek 10:18

    Perec és brownie? Igen, nem őrültünk meg. Pont mint a feta és görögdinnye. Vagy mint a sárgadinnye és a serrano sonka. Az édes és a sós ízek kombinációja első hallásra furcsa lehet, de igazán jó sül ki - itt szó szerint - belőle.

    És nem csak ízben jó ez a páros, a brownie sűrű, krémes állagához is jól passzol a ropogós ropiréteg. Csak arra figyeljünk, hogy a ropikat úgy rakjuk, hogy egy-egy leendő szelet közöttük könnyen lehessen vágható, így nem törik-repedezik-morzsálódik majd a sütemény felvágás közben.

    DSC 0085
    Fotó: Piszke

    Brownie és perec?? Ha ez nem tetszik, és valami kevésbé újító párosításra vágyik, akkor is van egy csomó ajánlatunk:

    • a kókuszos emeletes brownie például az a süti, aminek mindig elkérik a receptjét a vendégek
    • a brownie muffin a gyerekek óriási kedvence, nem csoda, a csokis sütibe további csokit rejtünk, és muffinformában sütjük meg
    • ez a szedres brownie bármilyen savanykás gyümölccsel elkészíthető, akár mirelittel is, málna, eper, meggy, áfonya, és így tovább
    • a túrórudi browie az amerikai csokis mennyország és a zseniális magyar túró házasságán alapul
    • a fehércsokis változatot neve blondie, nálunk tavasszal éppen eperrel készült, de a receptben számos tippet adunk arra, mivel lehet kiváltani szezonon kívül
    • a light brownie nem csak akkor jó, ha épp diétázik, de azért jó tudni, hogy a 16 szeletben összesen csak 400 kalória van
    • ha arra kíváncsi, milyen és hogy készül a cukkinis vagy céklás brownie, azt is kipróbáltuk már korábban
    • és egy egy őrületes(en jó) recept egész Túró Rudikkal a sütiben, ha mindenképpen szeretne két létező édességet összekombinálni, de nem szimpatizál a sós-édes párossal
    Távolról sincs vége, olvasson még »

    A valódi hungarikum a föld alatt van

    Péter Anna 2017. január 26., csütörtök 16:23

    Az elmúlt években olyan mértékben szaporodtak el körülöttünk a hungarikumok, hogy már nehéz meghatározni a páratlanul hazánkhoz kötődő termékeket. A hizlalt libamáj, csípős paprikakrém, vagy a paprikás kolbász máshol, más néven, esetileg sokkal jobb minőségben megtalálható, de a homoki szarvasgomba csak a miénk, és a többi szarvasgomba is jellegzetes terménye földünknek.

    Gombák a Brehmben 

    A gombák (Fungi) nem növények, nem állatok, külön országot képviselnek a rendszertanban. Az állatokhoz hasonlóan heterotrófok (szénszükségletüket szerves anyagokból, energiaszükségletüket kémiai vegyületekből fedezik) de ránézésre növényként viselkednek, bár ez az ember egyes egyedeire is jellemző.

    Hol hasznos (szimbiózis), hol káros (megeszik őt) viszonyban élnek más növényekkel, ezért járunk főleg erdőbe és néha rétre gombászni, soha sivatagba. Számos gomba egy bizonyos növényhez kapcsolódik, személyes kedvencem az ördögszekér laskagomba amely, mint a neve is mutatja előszeretettel bandázik a mezei ördögszekérrel. Mellesleg nagyon finom.

    Távolról sincs vége, olvasson még »

    Cheesecake téliesítve: ha könnyű desszert kell

    Ötvös Zsuzsanna 2017. január 24., kedd 14:50

    A klasszikus sajttorta vagy cheesecake télen is az egyik legjobb választás, ha egy kicsit könnyedebb, nem túl édes desszertet szeretnénk enni. A téli verzióhoz a gránátalmát vetettük be: egy gránátalma-zselés réteg készült a sajttorta tetejére, amiben izgalmasan ropognak az egész gránátalmamagok.

    Gránátalmás sajttorta1
    Fotó: Papp Éva

    A sajtkrémes réteget pedig darált mákkal turbóztuk fel: a mák nagyon jól működik a piros bogyós gyümölcsök mellett a gránátalmával is. 

    Távolról sincs vége, olvasson még »

    Kövesse velünk élőben a Bocuse d'Or döntőjét!

    Edicsek, ermiz 2017. január 24., kedd 09:37

    • A versenyen 24 ország vesz részt, Magyarországot Széll Tamás képviseli. Commis-ja Szabó Kevin, a coach Vomberg Frigyes. 
    • Széll megnyerte az európai döntőt, ezzel kvalifikálta magát a versenybe.
    • A csapatnak 5 óra 35 perce van elkészíteni az ételsort, ami egy húsos és egy vegán tálból áll.
    • A húsos étel alapanyaga a Bresse-i csirke, amit mi is kipróbáltunk. 
    • Minden ország delegál egy zsűritagot, a legalacsonyabb és legmagasabb pontszámot adó zsűritag pontjait automatikus törlik. Mi Hamvas Zoltánt a Bocuse Akadémia elnökét neveztük a zsűribe.
    • A konyhára csak ellenőrzött termékek kerülhetnek be.
    • A műsorvezető Jókuti Világevő András lesz, aki az európai döntőt is vezette.
    • Magyarország ételeit a versenynek helyt adó kiállításon is meg lehet kóstolni, libamájjal, mangalicával és borokkal próbáljuk lenyűgözni a világot. 
    • Ha összefogunk van esélyünk! Legalábbis arra, hogy megnyerjük a legjobb plakát díját, harmadszor is. Szavazni itt lehet
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés