Többet fizetünk, másként adózunk: erre készülj fel

GettyImages-135384977

Minden új év január elseje változások csokrát hozza, és ez nem lesz másként 2024-ben sem. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk sok fontos változást – ezek közt biztosan akad több olyan is, amely érint téged is!

A szokásoktól eltérően a minimálbér összegét már december elsejével megváltoztatta a magyar kormány, de az ahhoz kötött támogatások, juttatások január elsejétől alkalmazkodnak az új, 266 800 forintos minimálbérhez. Lássuk, mi az, ami viszont tényleg január elsejétől újul meg!

Rossz híreket kaptak az autósok 2024-re

Akinek van gépjárműve, az bizony folyamatosan figyeli, hogyan alakul az üzemanyagár: nos, január elseje vízválasztó lesz, ugyanis a jövedéki adó emelése miatt jelentősen meg fog emelkedni, 41 forinttal. A változás oka, hogy az Európai Unió tagállamaiban a jövedéki adónak van egy olyan minimumértéke, amelytől a jelenlegi magyar mérték elmarad. Év végén a benzinkutakon apokaliptikus helyzet is kialakulhat ennek következményeképp.

2024 nagy változásainak némelyikét az utakon tapasztalhatjuk majd
2024 nagy változásainak némelyikét az utakon tapasztalhatjuk majdc12 / Getty Images Hungary

A szokásoknak megfelelően az autópálya-használati díjak is változnak, D1-es kategóriában, ahová a személyautók is tartoznak, a következő összegekkel kell számolni:

  • Tíznapos bérlet 6400 forint
  • Havi bérlet 10 360 forint
  • Éves bérlet 57 260 forint
  • Vármegyei éves bérlet 6600 forint.

Februártól ráadásul 235 kilométerrel bővül a fizetős útszakaszok hossza: ha érdekel, pontosan hol számíthatsz útdíjra, ezt a cikkünket olvasd el! Márciustól pedig megjelenik a rendszerben az egynapos autópálya-matrica is meglehetősen borsos áron: 5150 forintba kerül majd.

Az érettségiben is lesz változás

Egyrészt azért, mert most már az a generáció méretteti meg magát, amely 2020-ban az új NAT szerint kezdett el tanulni, így új típusú feladatok is bekerülhetnek a vizsgába. Másrészt pedig azért, mert kisimítanak egy, eddig a rendszerben rejtőző aránytalanságot: akár közép-, akár emelt szintű érettségit tett egy diák, ugyanannyi pont járt az azonos százalékkal teljesített eredményekért, igaz, az emelt szintért azért jár 50 többletpont. Tehát egy nehezebb vizsgán 75 százalékot elérni ugyanannyi pontot adott, mint egy könnyebb vizsgán.

2024-től ez már nem lesz így, az emelt szintű érettségi nehézségi fokát is éreztetik majd a pontozásban.

A felvételi is más lesz: többek közt kijelölhetik az intézmények, melyik legyen a diák ötödik érettségi tárgya, és száz pontot maguk adhatnak a jelentkezőknek többletként.

Másképp kell gyűjteni a szemetet

A házhoz jövő zöldhulladékgyűjtés egyelőre 460 ezer emberhez jut majd el, a MOHU az érintett háztartásokba 5 literes hulladékgyűjtőket és 120 literes barna kukákat juttat el. A társasházi övezetben élők kezdik el elsőként használni a rendszert, 2035-ig pedig a települési hulladék kétharmadát újra fel kell dolgozni.

Egy műanyag palack nem lesz már többé szemét
Egy műanyag palack nem lesz már többé szemétYuliia Kokosha / Getty Images Hungary

A januártól érintett települések listáját az Economx cikkében is megtalálod. De van még itt más változás is.

A jövő évtől a fém-, műanyag és üvegpalackok visszaváltása ezeket a tárgyakat kiemeli a hulladék kategóriából: 50 forintot ér darabonként minden olyan palack és üveg, amelyen szerepel a jelzés, miszerint visszaváltható.

A sértetlen, tehát nem összenyomott palackokat automatákban tudjuk majd pénzre, vagyis inkább az adott boltban beváltható bónra cserélni.

És ez még nem minden

Sokaknak fontos információ, hogy a SZÉP-kártyán található összegeket január elsejétől már csak meleg ételre, rekreációra és szállásra lehet fordítani, így a közértes bevásárlást biztosan nem intézheted vele. Ha ilyen terveid vannak, akkor még szilveszter előtt kell beszerezned azokat az élelmiszereket, amelyeket elengedhetetlenül fontosnak tartasz megvásárolni.

A családosokat érinti, hogy a Babaváró hitelek feltételei szigorodnak, míg az összegek emelkednek: 11 millióhoz lehet majd hozzájutni maximum havi 51 ezer forintos törlesztőrészlet mellett, a párok nő tagjainak ugyanakkor 30 év alattinak kell lenniük. Ez rohamot indított el a hitellel kapcsolatban az idei év utolsó heteire. A falusi csok összege is emelkedik, ugyanakkor a településlista is megváltozik.

Ha mindezen túl még az is érdekel, egyes vállalkozókat milyen extra biztosítás megfizetésére köteleznek a jövő évtől, olvasd el ezt a cikkünket is!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek