A legjobb fehér kenyér felkutatása után most a gluténmentes változatokat vettük célba. Mivel nincs két egyforma, mindent megvettünk, ami belefért a gluténmentes kenyér halmazba. A zsömléket és a kifliket hanyagoltuk, csak kenyereket (vagy legalábbis kenyérnek látszó pékárukat) válogattunk össze.
Ami biztos: óriási szívás ételallergiásnak lenni, elképesztő drágák ezek a termékek, és semmilyen támogatást nem kapnak rá azok, akik rá vannak szorulva, hogy ilyeneket egyenek.
Összesen nyolc terméket kóstoltunk, és hiába tűnt a nagyon drága nagyon finomnak, a legtöbb kóstoló egy rágás után ki is köpte. Kevés olyan volt, amelyiket bírtuk, de legalább most már tudjuk, hogy melyiket ne vegyük meg méregdrágán.
A kenyereket nem tudományos alapon vizsgáltuk, kizárólag érzékszerveinkre hagyatkoztunk a vakteszt során. Illatra, állagra és ízre adtuk a pontokat, a kiértékelésnél viszont az összetevőket is kiveséztük. A maximálisan elérhető pontszám 25 volt, rossz, közepes és jó termék is akadt a teszten.
Utolsó helyezett: Aglutén pancarré, 6,5 pont
Összetevők: Ivóvíz, Rizsliszt, Rizskeményítő, Kukoricakeményítő, Nem hidrogénezett növényi margarin (pálmaolaj, ivóvíz), Élesztő, Cukor, Sűrítőanyagok: guarmag liszt, hidroxipropil-metilcellulóz, Csillagfürt fehérje , Emulgeálószer: zsírsavak mono- és digliceridjei, stabilizálószer: szorbitol, Jódozott só (étkezési só, kálium-jodid), Útifű maghéj rost, Aromák, Savanyúságot szabályozó anyag: borkősav, Gluténtartalom: kevesebb mint 20 ppm.
Elképesztően élesztős szaga van, borzasztó száraz, kemény és morzsálódik. Íze nem sok van, de sajnos az is rossz.
Hetedik helyezett: Schnitzer landbrot, 7,5 pont
Összetevők: természetes hajdina kovász, teljes kiőrlésű hajdina, víz, teljes kiőrlésű kukorica, víz, teljes kiőrlésű rizs, tengeri só, alma korpa, méz.
Irtó rossz mellékíze van, de szuper benne, hogy leheletvékony a kenyér. Ha hajdinarajongó, ez az ön kenyere! Az összetevőlista viszont megérdemel egy kis méltatást, ebben aztán nincsenek műdolgok.
Hatodik helyezett: Gluténix fehérvári kenyér, 10 pont
Összetevők: lisztkeverék(kukorica, burgonya), lisztek(rizs, kukorica), dextróz, rostok (burgonya, alma), burgonyapehely, stabilizátor: guargumi, térfogatnövelőszer E464, víz, élesztő, só.
Nincs túl sok baj ezzel a kenyérrel, csak elég száraz. Íze viszont nem sok van, szendvicsalapnak elmegy.
Ötödik helyezett: Schnitzer granello, 12,5 pont
Összetevők: víz, kukoricakeményítő, teljes kiőrlésű rizsliszt, napraforgómag, rizsliszt, teljes kiőrlésű kukoricaliszt, napraforgó olaj, psyllium mag héj, borsó protein, szőlőcukor, almarost, élesztő, tengeri só, guargumi, xantángumi, fűszerek.
Kár, hogy ilyen kevés pontot kapott ez a kenyér, mert annyira nem is rossz. Sokaknak feltűnt, hogy van benne dió is, ami azért is vicces, mert az összetevőlista alapján az napraforgómag.
Negyedik helyezett: Schär pane casereccio, 16,5 pont
Összetevők: Víz, Kukoricakeményítő, Kovász (rizsliszt, víz), Hajdinaliszt 8,5%, Rizsliszt, Almarost, Rizs szirup, Rizskeményítő, Napraforgó olaj, Szójafehérje, Sűrítő anyag: hidroximetil cellulóz, Só, Élesztő, Cukor.
Nagyon gusztusos ez a kenyér, ha kinézetre adnánk pontot, tuti, hogy ez nyert volna. Mivel viszont az íz volt a mérvadó a teszten, csak a negyedik helyet tudta megszerezni. Nincsen mellékíze, kicsit száraz, szendvicsnek kiváló.
Harmadik helyezett: Schär classico, 17,5 pont
Összetevők: Kukorica és rizskeményítő, Víz, Kovász 18% (rizsliszt, víz), Rizsszirup, Almarost, Kölesliszt 2,6%, Napraforgó olaj, Szójafehérje, Quinoa liszt 1,7%, Sűrítőanyag: hidroxipropil-metilcellulóz, Élesztő, Só, Méz.
Egy az egyben úgy néz ki, mintha „rendes” kenyér lenne, az íze ellenben elég édeskés – ami egyébként nem baj. Ez is kicsit száraz, de nincs utóíze.
Második helyezett: Ceres gluténmentes toast kenyér, 19 pont
Összetevők: Gluténmentes keverék [keményítő, TOJÁSFEHÉRJEPOR, rizsliszt, cukor, sűrítőanyagok (hidroxipropil-metil-cellulóz, xantángumi), növényi rost, étkezési só, emulgeálószer (zsírsavak mono- és digliceridjei)], Ivóvíz, Finomított napraforgóolaj, Élesztő, TEJSZÁRMAZÉKOT, CSILLAGFÜRTÖT is felhasználó üzemben készült.
Na jó, az hogyan lehetséges, hogy ez a toast kenyér semmiben sem tér el egy átlagos szeletelt kenyértől?! Imádjuk, komolyan! A gluténmentes toast kenyerek királynője ez.
Tesztnyertes: SPAR free from brotmix, 20 pont
Összetevők(napraforgómagos kenyér): rizs 38%, víz, köles, hajdina, kukoricaliszt, édes csillagfürtliszt, napraforgómag 4%, sűrítőanyag: guargumi, élesztő, étkezési só, karamellcukor-szirup. Összetevők(lenmagos kenyér): rizs 38%, víz, köles, hajdina, rizsliszt, kukoricaliszt, édes csillagfürtliszt, lenmag 3%, étkezési só, sűrítőanyag: guargumi, élesztő, napraforgómag, karamellcukor-szirup.
Amiért ugyan nem kapott plusz pontot a SPAR, de muszáj megemlíteni, minden egyes kenyérszelet külön csomagolásban van, így nem szárad ki/penészedik meg bontás után. Ez tényleg nagyon fontos, ugyanis a gluténmentes kenyerek könnyen elvesztik rugalmasságukat (már alapból kicsit szárazabbak), és a csomagolás kibontása után hamar oda az egész, ha csak egy ember eszi a csomagot. Szóval ez bónusz, és még hozzájön az, hogy kicsit savanykás az ízvilága, hasonlít egy rozskenyérhez, és magvak is vannak benne. És a második legolcsóbb volt a mezőnyben. Nagyon kedveltük!
Termék neve | Ára (Ft) | Fajlagos ára (Ft/kg) | Pontszám (max. 25) | Itt vettük |
SPAR free from brotmix | 999 | 1998 | 20 | SPAR |
Ceres gluténmentes toast kenyér | 579 | 3860 | 19 | Tesco |
Schär classico | 1199 | 3996 | 17,5 | Tesco |
Schär pane casereccio | 1049 | 4371 | 16,5 | Auchan |
Schnitzer granello | 1695 | 3390 | 12,5 | Mammut |
Gluténix fehérvári kenyér | 859 | 859 | 10 | Auchan |
Schnitzer landbrot | 1190 | 4760 | 7,5 | Mammut |
Aglutén pancarré | 1499 | 2998 | 6,5 | Tesco |