Hány fokon, mennyi ideig, szeletben vagy egyben? Olyan kérdések, amik a szerkesztőség tagjait gyakran foglalkoztatják, ha húst kell sütni. Mivel valószínűleg nem csak mi vagyunk időnként tanácstalanok, ezért most összeszedtük egy hatalmas gyűjtésbe, melyik húst milyen formájában hogyan, és mennyi idő alatt kell elkészíteni.
Az adatok forrása a Larousse Gastronomique és a BBC Good Food sütési idő kalkulátora.
A belső (mag) hőmérséklet:
Ha van maghőmérője, igazán biztosra tud menni. A hús akkor van készen (és akkor biztonságos a fogyasztása), ha belső (mag) hőmérséklete eléri ezeket az értékeket:
- Sertés: 75-80 fok
- Baromfi: 75-80 fok
- Marha, bárány, borjú: angolos-52 fok, medium-60 fok, teljesen átsült-75-80 fok
A maghőmérséklet mérésekor figyelni kell arra, hogy ha a hús esetleg töltött, akkor a töltelék közepének is el kell érnie a biztonságos hőfokot.
Sertés sütési idők
Darab | Szeletvastagság | Grillezés perc /oldal | Serpenyőben sütés perc/oldal | Csíkokban sütés/225 gramm |
Szűzérme szeletben | 1-1,5 cm | 3-5 perc | 2-4 perc | 2-4 perc+2 perc, amikor a zöldségeket hozzáadjuk |
Darabok, mint oldalas felvágva | 2-3 cm | 8-10 perc | 8-10 perc | - |
Steak, mint karaj vagy comb szeletben | 1-2 cm 2 cm | 6-8 perc 8-10 perc | 6-8 perc 8-10 perc | 2-4 perc+2 perc, amikor a zöldségeket hozzáadjuk |
Kiklopfolt szeletek, szűz vagy karaj | 5 mm | 2-4 perc | 1-2 perc | 2-4 perc+2 perc, amikor a zöldségeket hozzáadjuk |
Hasalja szeletek | 1-2 cm | 8-10 perc | - | - |
Ha pedig egyben sütne sertést a sütőben, a következő időkkel számoljon a megfelelő eredményhez:
Sütési idő 180 fokra előmelegített sütőben (gáz: 4-es fokozat). Figyelem! A hús súlya az esetleges töltelékkel együtt mérendő! | |||
Hús fajtája | Angolos | Medium | Teljesen átsütött |
Sertés | - | (30 perc/minden 45 dkg)+30 perc | (35 perc/minden 45 dkg)+35 perc |
Marhahús sütési idők
Darab | Szeletvastagság | Grillezés perc /oldal | Serpenyőben sütés perc/oldal | Csíkokban sütés/225 gramm |
Steak, mint fartő (rump) és keresztfartő (sirloin) | 2 cm | Angolos: 2,5 perc Medium: 4 perc Well done: 6 perc | Angolos: 2,5 perc Medium: 4 perc Well done: 6 perc | 2-4 perc+2 perc, miután hozzáadjuk a zöldségeket |
Bélszín | 2-3 cm | Angolos: 3-4 perc Medium: 4-5 perc Well done: 6-7 perc | Angolos: 3-4 perc Medium: 4-5 perc Well done: 6-7 perc | - |
Ha pedig egyben sütne marhát a sütőben, a következő időkkel számoljon a megfelelő eredményhez:
Sütési idő 180 fokra előmelegített sütőben (gáz: 4-es fokozat). Figyelem! A hús súlya az esetleges töltelékkel együtt mérendő! | |||
Hús fajtája | Angolos | Medium | Teljesen átsütött |
Marha | (20 perc/minden 45dkg)+20 perc | (25 perc/minden 45 dkg)+25 perc | (30 perc/minden 45 dkg)+30 perc |
Bárányhús sütési idők
Darab | Szeletvastagság | Grillezés perc /oldal | Serpenyőben sütés perc/oldal | Csíkokban sütés/225 gramm |
Nyakfilé szeletek | 1-1,5 cm | 3-5 perc | 2-4 perc | 2-4 perc+2 perc, miután hozzáadjuk a zöldségeket |
Karaj vagy combszeletek | 2 cm | 6-8 perc | 6-8 perc | 2-4 perc+2 perc, miután hozzáadjuk a zöldségeket |
Egyéb szeletek | 1-2 cm | 4-6 perc | 4-6 perc | 2-4 perc+2 perc, miután hozzáadjuk a zöldségeket |
Borda (egyesével, a hosszú csonton, mint a fotón) | 2 cm | 4-6 perc | 4-6 perc | - |
Ha pedig egyben sütne bárányt a sütőben, a következő időkkel számoljon a megfelelő eredményhez:
Sütési idő 180 fokra előmelegített sütőben (gáz: 4-es fokozat). Figyelem! A hús súlya az esetleges töltelékkel együtt mérendő! | |||
Hús fajtája | Angolos | Medium | Teljesen átsütött |
Bárány | (20 perc/minden 45dkg)+20 perc | (25 perc/minden 45 dkg)+25 perc | (30 perc/minden 45 dkg)+30 perc |
Szárnyasok sütési ideje
Darab | Szeletvastagság | Grillezés perc /oldal | Serpenyőben sütés perc/oldal | Sütőben sütés |
Csirkemellfilé szeletek | 1-1,2 cm | 2,5-4,5 perc | 3,5-4,5 perc | 180 fok/20-30 perc |
Csirkecombfilé | 1 darab | 6-8 perc | 10-20 perc | 180 fok/20-30 perc |
Csirkecomb csontos | 1 darab | 10-15 perc | - | 180 fok/35-40 perc |
Csirkeszárnyak | 1 darab | 8-12 perc | 10-20 perc | 180 fok/35-40 perc |
Egész csirke 1,5 kg | 1 darab | 1,5-2,5 óra rúdon forgatva | - | 180 fok/1,25-1,5 óra |
Egész pulyka, 4-5 kg | 1 darab | 2-3 óra | - | 175 fok/2,75-3 óra |
Egész kacsa, 2 kg | 1 darab | 2,5 óra | - | 180 fok/2-2,5 óra |
Kacsamell | 1 darab | 4-6 perc | 8-10 perc rozé 10-12 perc medium | 180 fok/30 perc |
Ha pedig egyben sütne nagyobb szárnyasdarabokat vagy egész madarakat a sütőben, a következő időkkel számoljon a megfelelő eredményhez:
Sütési idő szárnyasokra Figyelem! A hús súlya az esetleges töltelékkel együtt mérendő! | |
Hús fajtája | Teljesen átsütött |
Csirke | Első 20 perc 200 fokon, utána 180 fokon 30 perc/minden 45 dkg-ra |
Pulyka | Első 30 perc 200 fokon, utána 180 fokon 25 perc/minden 45 dkg-ra |
Kacsa | Első 20 perc 220 fokon, utána 180 fokon 25 perc/minden 45 dkg-ra |
Liba | Első 30 perc 220 fokon, utána 180 fokon 30 perc/minden 45 dkg-ra |
Büszkék vagyunk arra, hogy az ország egyik legszélesebb borválasztékával várhatjuk Önöket! Áruházaink polcain az ismert magyar pincészetek népszerű borai mellett számos borkülönlegességgel is találkozhat. Célunk, hogy borkínálatunk minden eleme valóban a legjobb ár-érték arányt tükrözze