Vásárolj „zöldtudatosan”!

zoldtudatosA lebomló sem bomlik le mindig – ne tévesszen meg a jól hangzó öko, bio, környezetbarát jelző, mert az esetek nagy többségében ez becsapás, „zöldre festés”. Nem muszáj támogatnunk a környezetszennyezést. Te tudatosan vásárolsz?

Bármit helyezzünk is a boltban a kosarunkba, a választást mindig döntés előzi meg. Kérdés azonban, hogy e döntés mögött mi húzódik meg: meggyőzés, hiányérzet, divat, birtoklási vágy… vagy netán a külső befolyásoló tényezőket kizáró tudatosság?

 

Az öntudatlan és a tudatos fogyasztó

A fogyasztói társadalom szerves részei az öntudatlan fogyasztók, akiknek mindegy, mit tartalmaz egy adott termék, csak legyen trendi, legyen szép a csomagolása, és kellően alacsony vagy magas az ára.

Vásárolni persze másképp is lehet. Úgy, hogy csak olyasmit veszek meg, amiről tudom, hogy mit tartalmaz, mert megnézem a címkén lévő összetevőket. Ha vannak benne veszélyes élelmiszer-ipari adalékanyagok vagy a környezetre káros vegyi anyagok, akkor bármily csábító is a csomagolása, az íze, a színe, a formája, egyszerűen a polcon hagyom. A zöldségekre-gyümölcsökre nincsenek ráírva, milyen vegyszermaradványokkal dúsítottak, ezért ezeket megbízható őstermelőtől, bioboltból, illetve biopiacról szerzem be.

A tudatos választás fő ismérve, hogy nem a reklámok és az éppen aktuális divat diktálja, hanem a józan ész, amely az előbb említetteken kívül még számos egyéb szempontot is figyelembe vesz. Például azt, hogy nem mindegy, milyen messziről jön az áru, több ezer kilométert utazott, vagy netán a szomszéd kertjében termett… Az utaztatás ugyanis környezetszennyezést generál, ezért érdemes inkább helyben termelt élelmiszereket választani, s közülük is inkább a friss – nem feldolgozott, továbbá nem agyoncsomagolt – termékeket részesíteni előnyben. Azért is lényeges, hogy helyi termelők áruit válasszuk, mert ezzel az ő gazdaságukat, az életben maradásukat támogatjuk.

 

Mi az, ami felesleges?

Nem árt, ha előre összeírjuk, hogy mire van szükségünk, mert így nem veszünk majd felesleges dolgokat – ehhez persze ellen kell állnunk az üzletek pénzköltésre csábító trükkjeinek is. Azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy a kosárba rakott termékkel milyen csomagolóanyagot viszünk haza, lebomlót, újrahasznosíthatót vagy olyat, amely a szeméthegyeket gazdagítja?

Mindig vigyünk magunkkal bevásárlókosarat, textil- vagy papírtáskát, hogy ne kelljen az üzletből beszerzett nylonszatyorban hazavinni a „zsákmányt”. A legújabb zöldhírek szerint a lebomló műanyag csomagolás, illetve bevásárlótáska nem is olyan zöld, mint eddig hittük. Ha a szeméttelepen eltemetődvén nem éri oxigén és fény, akkor nagy valószínűséggel egyáltalán nem bomlik le.

 

Csak rajtunk múlik

A kozmetikumok óriási kínálatából a természetes alapanyagokból álló, állatkínzás nélkül bevizsgált készítményeket válasszuk. Egyéb termékek vásárlása esetén is legyen a legfőbb szempontok között, hogy a gyártó a természetes alapanyagokat részesítse előnyben. Azokra az árukra pedig mindenképpen mondjunk nemet, amelyek előállításával kapcsolatban felmerülhet a gyermekmunka alkalmazása.

Ne tévesszen meg minket a jól hangzó öko, bio, környezetbarát jelző, mert – ha nem bevizsgált termékről van szó – az esetek nagy többségében ez becsapás, „zöldre festés”. A valódi biotermékeknek nincs szükségük reklámkampányra.

A mi döntésünk, hogy milyen áruk kerülnek a birtokunkba. Nem muszáj támogatnunk sem a vegyipart, sem a környezetszennyezést, sem a felesleges holmik tömeges előállítását.

 

Ökodívány – további cikkek a témában

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra